Kiespijn second opinion?

Author:
Jippiejojo
Posted:
wo, 10/17/2012 - 10:22
Inmiddels word ik gek van de kiespijn (rechtsonder, maar niet duidelijk welke kies precies). Een tijdje terug ben ik al bij de tandarts geweest voor deze kiespijn. Hij vond niets en adviseerde een tandpasta voor gevoelige tanden. Dat heeft een tijdje geholpen, maar kiespijn is sinds vorig weekend in alle hevigheid terug.

Afgelopen maandag bij de tandarts (een andere arts, wel zelfde praktijk) geweest. Hij heeft tegen m'n kiezen aan getikt, een of ander watje met koud spul er tegenaan gehouden en volgens hem reageerde ik normaal (dus geen ontsteking). Voor de zekerheid nog foto's gemaakt van de wortelpunten maar ook daar was niks te zien. Conclusie: waarschijnlijk komt het door tandenknarsen. Maar het voelt echt als 'zenuwpijn' (met eten en kou en warmte). Inmiddels zeurt het de hele dag door en pijnstillers helpen maar beperkt... Volgens de tandarts is een zenuwontsteking uitgesloten, maar ik word gek van de pijn. Ik lig er wakker van en kan me slecht concentreren op m'n werk.

Iemand enig idee wat ik nu kan doen? Word er erg gestresst van :( voel me langzaamaan een beetje wanhopig.
mecánico para …

Dus de tandarts constateert heftige overbelasting maar gaat geen spalk maken. Wat zijn we toch besluiteloos in de praktijk. De oorzaak van je knarsen is misschien wel niet bekend, maar een symptoom bestrijden met een spalk is toch wel het minste.
wo, 10/17/2012 - 20:24 Permalink
Jippiejojo

Bedankt voor je reactie. De tandarts heeft me overigens wel gevraagd na te denken over een splint (zo noemde hij het volgens mij). Lijkt mij vervelend slapen, maar als ik daardoor van de pijn afkom... Dan is het het proberen waard natuurlijk. Met opmeten etc. duurt het alleen Nu zag ik bij de kruidvat ook van die bitjes van 15 euro. Zou zoiets ook al kunnen helpen?

Maar de hevig zeurende pijn zou dus wel door knarsen/klemmen kunnen komen? Zonder pijnstillers zeurt het de hele dag door.
do, 10/18/2012 - 10:14 Permalink
Jippiejojo

Dankjewel voor je reactie. Hm, die optie laat ik dan maar even voor wat het is.

Mijn grootste vraag is eigenlijk: kun je dergelijke pijn krijgen door knarsen? Kan me voorstellen dat je je kaak ermee belast, maar dit soort zeurderige zenuwpijn? Ibuprofen werkt elke keer wel goed, maar ja, daar wil ik ook niet te lang mee doorgaan.

M'n tandarts was overigens niet overtuigd dat ik zou knarsen maar zag het als een mogelijke oorzaak. Maar goed, het zou kunnen want ik sta redelijk onder stress op dit moment.
do, 10/18/2012 - 11:43 Permalink
Chris888

Door maatregelen te treffen, beslissingen te nemen waardoor de oorzaak van het klemmen namelijk stress/boosheid minder werd.
Inmiddels staat de kies ook een klein beetje anders waardoor er bij het klemmen (doe ik nog steeds, maar ik denk wat minder dan toen) minder druk op die ene kies staat. Ik heb hem wat naar binnen geduwd in de loop der tijd.

Dus misschien is een splint voor jou toch sneller... als klemmen of knarsen de oorzaak van je klachten is natuurlijk. Een een in kaakklachten gespecialiseerde fysio wordt op dit forum ook vaak geadviseerd bij klachten door knarsen. Ik neem aan ook om de oorzaak van het knarsen onder controle te krijgen.
vr, 10/19/2012 - 09:35 Permalink
Jippiejojo

Hm, ja een bepaalde beslissing zou bij mij ook wel helpen denk ik ;-) Maar goed, zo ver ben ik nog even niet (moet nog wat moed verzamelen), dus idd roeien met de riemen die ik heb. Bedankt voor je reactie weer!

A.s. maandag krijg ik een splint aangemeten. Vanochtend bij tandarts weer niks gevonden wat op een ontsteking zou kunnen duiden. Aan de ene kant fijn, aan de andere kant betekent dat dat ik nog even moet dealen met de pijn. Ik zal maandag ook eens naar die kaakfysio vragen.
vr, 10/19/2012 - 13:55 Permalink
Jippiejojo

Klein updateje: vrijdag splint gekregen, begint volgens mij al een beetje te werken, al slaapt het niet echt prettig. Afgelopen vrijdag ook nog bij kaakchirurg geweest. Hij zag op de foto's wel een ontsteking (zwart randje bij wortel). Hij had het over 'waarschijnlijk een beginnende ontsteking'. Moet pas over een maand terugkomen en dan beoordeelt hij hoe het ermee is... :(

Vraagje: kan zoiets dan toch nog vanzelf wegtrekken?

Hoop dat iemand dit nog leest en kan beantwoorden.
ma, 10/29/2012 - 12:57 Permalink
vV

kan van overbnelasting komen, dus wordt dat minder door d esplint zal die zwarting, als dat de oorzaak was, ook minder worden. Verbrede parodontaalspleet heet dat, is 1 van de mogelijke verschijnselen van overbelasting door klemmen/knarsen. Nu vind ik voor een verschil daarin een maand wel wat kort. klachten zullen dan wel minder zijn, beeld foto gaat niet zo snel veranderen.
ma, 10/29/2012 - 13:22 Permalink
Jippiejojo

Bedankt voor je reactie en toelichting. Ik hoop dat dat het is en dat de splint verder helpt. Een zwart lijntje langs de wortel hoeft dus niet per se op een ontsteking te wijzen.

Misschien een domme of nieuwsgierige vraag: wanneer wordt iets licht en wanneer donker op een röntgenfoto? Heeft dat met dichtheid te maken? Of temperatuur?
ma, 10/29/2012 - 13:29 Permalink
Ortholimburg



Misschien een domme of nieuwsgierige vraag: wanneer wordt iets licht en wanneer donker op een röntgenfoto? Heeft dat met dichtheid te maken? Of temperatuur?

Heeft idd wat met dichtheid te maken .Een dense structuur tekent lichter, omdat er minder Rx- straling doorheen gaat en op de film of sensor terecht komt vb .cariës is donkerder dan tandmateriaal omdat er harde tandsubstantie verdwenen is , een cyste in het bot geeft een donkere vlek, omdat er daar bot weg is. Een metalen kroon tekent dan weer veel lichter omdat metaal geen röntgenstralen doorlaat.
ma, 10/29/2012 - 16:18 Permalink
Jippiejojo

Bedankt voor je reactie! Dat is duidelijk. Nu snap ik ook waarom een zwarting niet per se een ontsteking hoeft te zijn. Ik wacht even af hoe het loopt (lijkt heeeel voorzichtig wat beter te gaan... ben al iets minder wanhopig :smt002 )
di, 10/30/2012 - 08:56 Permalink
Bibbedi

Ik hoop dat er nog gereageerd gaat worden op deze berichten, aangezien de vraag uit 2012 komt...

Sinds 5 dagen heb ik opeens last van de achterste kies (rechts onder). M'n verstandkiezen zijn allemaal al getrokken en de tandarts heeft op de foto's ook niets kunnen vinden. Ook is de kies niet extreem gevoelig bij kou (ik probeer af en toe met koud water te spoelen om te kijken of het zeer doet) hoewel het altijd wel een beetje gevoelig is geweest voor koud water. Ook doet kauwen of druk geen pijn (de tandarts heeft behoorlijke tikken op bijna al m'n tanden gegeven).

Ibuprofen helpt redelijk overdag, maar later op de avond (en zeker als ik wil slapen) is het bijna niet uit te houden.

De tandarts zei dat het waarschijnlijk door kaken klemmen komt. Ik zit in een behoorlijk stressvole periode: ik heb 4 maanden terug een heftige paniekaanval gehad en heb daar nog steeds een, met gebrek aan betere woorden, trauma voor waar ik ook behandelingen voor krijg. Ik heb altijd wel met m'n kiezen op elkaar gedrukt. Vooral overdag maar ik denk dat het 's nachts ook gebeurt.

Herkent iemand deze symptonen?
Ik weet niet goed meer wat ik moet doen... M'n tandarts is op vakantie dus ik moet naar een andere toe als ik geholpen wil worden.... Ik slaap heel slecht wat me nog angstiger maakt. Ik ben bang dat het uiteindelijk toch een ontsteking is, hoewel het niet dik is en geen pijn doet als ik er op druk ofzo...

Sorry voor het lange verhaal, maar ik hoop echt dat iemand me kan helpen.
Bij voorbaat dank!
wo, 02/25/2015 - 00:48 Permalink