Kiespijn maar tandarts kan geen oorzaak vinden

Author:
ingisa
Posted:
vr, 03/16/2007 - 16:06
Twee weken terug voor controle geweest. foto's gemaakt geen gaatjes. Mondhygieniste is bezig geweest om tandsteen te verwijderen. Een week erna begin ik op zondagavond kiespijn te krijgen. Maandag regelmatig steken rechtsboven. Ik overwin mijn angst voor de tandarts en bel voor controle. Op woensdag kan ik terecht. Weer een foto gemaakt, niets te zien, dus tandarts zegt dat hij er niets aan kan doen. Ga maar met mondspoeling beginnen. Pijn neemt dagen daarna toe en vrijdag bel ik weer de tandarts. Andere collega, controleert de kiezen en zegt niets te zien en adviseert geen wortelkanaalbehandeling te beginnen. Goed advies, want in de stoel heb ik even geen pijn. Maar daarvoor en daarna wel. Stekende pijn die erin schiet en spoelen met koud water is een ramp.
Tandarts adviseert te wachten tot de pijn onhoudbaar wordt? Is het mogelijk dat er een ontsteking is die niet op een foto te zien is? Hoe kan ik de pijn onderdrukken, Aleve en Ibuprofen helpen nauwelijks.
Komt dit vaker voor en is wachten het "beste" advies of kan dit de oorzaak verergeren?
Irfan

Beste Ingisa,

Stekende pijnen aan kiezen, vooral bij koud water kan meerdere oorzaken hebben.

-Blootliggende dentine (tandbeen) t.g.v. teruggetrokken tandvlees of door een gaatje, kan pijnlijk zijn.

-Een pulpitis (ontstoken zenuw) t.g.v. kauwkrachten, te hoge vulling, caries, kan spontaan pijn geven en verergerd bij koud.

Deze zijn niet zien op een tandfoto. Is er in de mond niet een koud wattenrolletje tegen de kies geplaatst, is er op getikt, elektrische stroompje op de kies? Heeft de tandarts kunnen vaststellen welke kies de klachten geeft?

Pijnklachten kun je het beste verhelpen met Paracetamol (elk 3 uur 1 max 5 stuks per dag). Mocht dat niet werken in combinatie met Ibuprofen.

Als de pijn zo erg is dat je hem niet kan verhelpen met pijnstillers en als de pijn spontaan komt, is dat vaak een teken dat de onsteking irreversibel is en de zenuw uiteindelijk afsterft (dan is de pijn ook weg). Een wortelkanaalbehandeling is dan nodig.

Succes groet Irfan
vr, 03/16/2007 - 16:33 Permalink
ingisa

Beste Irfan, dank voor je snelle reactie. in ieder geval iemand die begrijpt dat je met pijn zit en het niet leuk is als de tandarts dan je pijn gaat ontkennen en ook niet doorzoekt naar het probleem.
Tandarts kon niet snel ontdekken welke kies pijn deed, probeerde iets met koud te doen, maar gaf niet het gewenste effect. Baseerde zich tot het meest op de foto en uit jouw verhaal is duidelijk dat dat niet helpt. Beide problemen kunnen het zijn, ik ben 46 jaar en heb niet echt een best gebit, veel is gevuld in mijn jeugdjaren, tandvlees is op veel plaatsen teruggetrokken.
Pijnscheuten zijn vandaag wat minder frequent, maar slik nu inderdaad om de 3 uur paracetamol. Reactie op koud water blijft hetzelfde, voel ik tot in mij tenen.
Ik hoop nu maar dat de zenuw afsterft en de pijn verdwijnt. Waarom moet er dan toch een wortelkanaalbehandeling gedaan worden? Hoe kan de tandarts dan ontdekken welke kies het was als het nu al niet duidelijk is?
za, 03/17/2007 - 16:05 Permalink
Mignon

Beste Ingisa,

het wil nog wel eens gebeuren dat wanneer de mondhygieniste tandsteen heeft verwijderd de tandhalzen gevoelig worden. Dit merk je met name als koude en warme dranken of luchtspray langs de tandhalzen stromen. Wat er op dat moment gebeurt is dat er vloeistofverplaatsing plaatsvindt in de tandbeenkanaaltjes. Dit leidt tot zenuwprikkeling en pijnsensatie. Het kan zijn dat het tandsteen de kanaaltjes al die tijd heeft afgedicht en dat ze nu weer blootliggen. Je zou met tandpasta voor gevoelige tandhalzen kunnen gaan poetsen of de tandarts vragen een laklaagje van fluoridelak of bonding op de blootliggende worteloppervlakken aan te brengen om de kanaaltjes af te dichten.

Succes ermee, gr Mignon
za, 03/17/2007 - 17:13 Permalink
Irfan

Beste Ingisa,

Je geeft aan dat iets koud erg pijn doet. Als dat van een kies komt, dan zou je hetzelfde reactie verwachten wanneer je met een koudstaafje tegen de kies houdt dat problemen geeft.
Bij pulpitis klachten moet er een duidelijk kies te lokaliseren zijn, als ik er niet uitkom, wil ik wel eens de meest verdachte kies verdoven, om te kijken of de pijn minder wordt.
Als de zenuw afsterft, worden ook de wortelkanalen geinfecteerd. Je krijgt op den duur een ontsteking aan het wortelpunt, dat kan zich weer doorzetten naar het bot etc. Als de zenuw sterft, dan reageert die kies niet meer op prikkels (koud, warm of stroom), dus zo kun je achterhalen welke kies het is.
Maar voor nu kan het ook tandhalsklachten zijn, probeer te poetsen met Sensodyne of Elmex sensitive (voor gevoelige tandhalzen).

Gr Irfan
za, 03/17/2007 - 17:19 Permalink
ingisa

Beste Mignon, dank je ook voor jouw advies. Dit klinkt inderdaad heel plausibel dat er een link is van bezoek mondhygienist en de ontstane pijn. Ik ga op zoek naar tandpasta voor blootliggende tandhalzen en verzoek mijn tandarts om te gaan lakken.
za, 03/17/2007 - 17:20 Permalink
Spiegeltje

In aanvulling op vorige berichten hier nog een link van een folder met goede informatie over gevoelige tandhalzen.

En natuurlijk de info op tandarts.nl zelf

https://www.tandarts.nl/mondzorg/aandoeningen/gevoelige-tanden

Ik heb er zelf ook last van gehoud maar heb veel baat gehad bij het poetsen met Sensodyne tandpasta. Ook Elmex en Zendium hebben tandpasta's voor gevoelige tandhalzen die waarschijnlijk net zo goed werken. Het zijn geen wondermiddelen: ze helpen vaak maar niet altijd. Dan kun je eens een ander merk proberen, dat verschilt van persoon tot persoon. Je moet ook geduld hebben.

In de Ivoren kruisfolder staat ook aangegeven dat je eetgewoonten invloed hebben op de gevoeligheid.
za, 03/17/2007 - 17:34 Permalink
ingisa

Woensdag bij de tandarts geweest voor een kroon en gevraagd om mijn tandhalzen te lakken. Dat heeft helaas slechts 1 dag echt geholpen, daarna begon de gevoeligheid weer toe te nemen. Nu probeer ik diverse tandpasta's uit. De pijn is nu "gelukkig" alleen nog maar aanwezig als er koude tegen aan komt. Maar dat kan ook koude wind, koude temperatuur of koud water zijn. Moet dus maar snel lente worden.
Begrijp dat er verder niets aan te doen is.
Ik wil iedereen bedanken die nuttige adviezen heeft gegeven en waardoor het probleem voor mij duidelijker is geworden. Complimenten daarom voor deze site. Mocht ik weer een probleem hebben, kom ik zeker terug.
za, 03/24/2007 - 12:27 Permalink
Mignon

Goed dat je er woensdag gelijk naar hebt gevraagd bij je tandards Ingisa. Jammer dat de lak maar een enkele dag heeft geholpen. Weet je toevallig ook wat voor lak de tandarts heeft geappliceerd? Was het een fluoridelak die even moest inwerken, of een lak die met de lamp werd uitgehard? Het effect van fluoridelak is vaak maar van tijdelijke duur. Al is 1 dag wel erg kort. Het is ook te overwegen om een laagje bonding (ongevulde composiet) of composiet op de worteloppervlakken aan te brengen om de blootliggende kanaaltjes permanent af te dekken.

Fijn weekend, gr Mignon
za, 03/24/2007 - 16:53 Permalink