kies trekken, verstandskies laten zitten en opschuiven

Author:
dmuller
Posted:
vr, 05/15/2009 - 12:34
Hallo,
Ik ben 24-jaar en ik heb een goed gebit, op 1 kies na. Deze is avitaal of 'dood'. 'Deze kies is verschillende keren tevergeefs gevuld, de vullingen komen er telkens weer uit en er breekt een nieuw stukje af. Mijn tandarts adviseert nu om deze avitale kies (nr 26 links boven stond op de aanvraag van kaakchirurg) te laten trekken bij de poli. Hierna kan mijn verstandskies doorkomen en de kies die hiertussen zit zal dan opschuiven om het gat gedeeltelijk te dichten. Ik vind dit een hele slimme oplossing, omdat ik graag alleen maar gezonde, ongevulde kiezen in m'n mond heb. Toch ben ik erg bang dat ik de rest van m'n leven met een gat in m'n mond blijf rondlopen, ook al zie je dit niet terwijl ik lach. Is dit waarschijnlijk de best mogelijke oplossing en ben ik met mijn 24 jaar niet een beetje oud?m.a.w. is mijn kaakbeen nog wel soepel genoeg voor zo'n verschuiving?

Groet,
Danielle
p.s. gaat dit trekken verschrikkelijk pijn doen, of is het een fluitje van een cent..
Groningen

Of trekken de beste optie is, is helemaal afhankelijk van hoe de kies eraan toe is. Daar kan ik dus zo niets zinnigs over zeggen.

Kippen is dat de kies achter de kies die getrokken wordt naar voren draait, dus dat het kauwgedeelte het gat inzakt, en de wortels maar weinig verplaatsen. Dit is ongunstig voor de prognose van deze kies. Ook als de achterste kiezen niet naar voren zakken, loop je het risico dat de kies er tegenover iets naar boven komt, wat ook weer tot problemen kan leiden...
vr, 05/15/2009 - 17:15 Permalink
Illuminus

In mijn ervaring kippen bovenmolaren niet zo hard, bovenmolaren roteren vooral over de palatinale wortel (ze draaien als het ware om hun as). Uitgroei kan wel mits er geen antagonist is, maar daar is hier geen sprake van.

Ander punt is dat het 'doorschuiven' alleen lukt als de verstandskies nog volledig in het bot zit. Is dit al niet meer het geval nemen de kansen dat het lukt rap af. Maar ook als de verstandskies nog volledig in het kaakbot zit is er geen garantie dat doorschuiven gaat lukken....er spelen meer factoren een rol. De 27 zit er nog tussen die gaat niet schuiven maar roteren.

Omdat de 27 er nog zit geef ik het weinig kans...maar het zijn afwegingen die je maakt, er zijn tandartsen die er aardig wat ervaring mee hebben en goede succespercentages halen. Maar alles valt of staat met de indicatie. Ik zou ook opteren voor een implantaat met kroon of anders een brug als de andere pijlers al aardig gerestaureerd zijn.

Met vriendelijke groet

edit: had over de 27 heengelezen.
di, 05/19/2009 - 11:32 Permalink
dmuller

Hoe lang duurt het voordat die 27 zal gaan roteren, en is dat bezwaarlijk voor de prognose van deze kies? Geeft een gat tussen deze kiezen nog problemen voor de tegenoverliggende kies in de onderkaak? De verstandskies ligt overigens nog geheel in z'n kaakbot, geloof ik...
Ik weet gewoon niet of ik deze kies morgen moet laten trekken, of dat er voor deze kies nog een andere behandeling mogelijk is..
Attach
di, 05/19/2009 - 11:39 Permalink
Illuminus

Implantaat met een mooie kroon....als de verstandskies al doorkomt (als de 27 hem niet tegenhoudt) moet ik nog maar zien dat de 27 dat hele stuk netjes gaat schuiven. Ik denk dat in het gunstigste geval de 28 gedeeltelijk door gaat komen en de 27 voor een deel in het diasteem(de ruimte die de 26 achter laat als hij getrokken wordt) gaat draaien en dat je met een ruimte achterblijft waar je niks mee kunt......

Implantaat met kroon is gezien de buurelementen de meest voorspelbare keuze...
di, 05/19/2009 - 11:57 Permalink
Illuminus

Tsja...er kan in elk geval niet zomaar een kroon op. Er moet dan een wortelkanaalbehandeling plaatsvinden vanwege de ontsteking aan de wortelpunt, en daarna een opbouw gemaakt worden gevolgd door een kroon. Ik kan de echte foto niet zien maar mesiaal is het wandje wel behoorlijk dun. Een implantaat is een nette solide voorspelbare optie, endo opbouw kroon is vooral vanwege het vele weefselverlies en de ontsteking minder voorspelbaar.

Extractie en hopen dat de verstandskies door gaat komen en de zaak netjes opschuift is denk ik ijdele hoop en brengt je wellicht in een positie waarbij je de 27 terug moet zetten met orthodontie en dus veel meer moeite moet doen om alles op orde te krijgen.

Verstandskies ligt zo te zien niet problematisch, ik zou dat afwachten verder. Maar overleg het geheel eens met de kaakchirurg, vraag hem wat zijn visie op de door je tandarts voorgestelde behandeling is.

Met vriendelijke groet
di, 05/19/2009 - 12:43 Permalink
dmuller



Extractie en hopen dat de verstandskies door gaat komen en de zaak netjes opschuift is denk ik ijdele hoop en brengt je wellicht in een positie waarbij je de 27 terug moet zetten met orthodontie en dus veel meer moeite moet doen om alles op orde te krijgen.


Mijn tandarts heeft overigens nooit iets genoemd over de mogelijkheid van orthodontie, dat kost zeker weer nog meer dan een implantaat..Het enige wat hij heeft genoemd om het gat te dichten is een brug, maar ik vind het zonde om van m'n gezonde tanden af te laten slijpen..
di, 05/19/2009 - 14:20 Permalink
Illuminus

Ik bedoel dat als je de 26 trekt en gaat hopen dat de 27 in dat gat schuift, het wel eens zo kan zijn dat de 27 voor een deel in de achtergebleven ruimte van de 26 draait en er dus ruimte blijft tussen de 27 en de kies ervoor. Een dergelijk probleem kun je niet anders dan met orthodontie oplossen. Wat ik bedoelde te zeggen is dat wanneer je de 26 trekt en gaat wachten dat niet geheel en al zonder risico is en je later alsnog tegen hogere kosten aanloopt.
di, 05/19/2009 - 14:43 Permalink
dmuller

oke ja ik blijf er maar mee malen in m'n hoofd, terwijl ik denk morgen beter kan afwachten. Kan er niks aan doen, maar wat dat betreft ben ik zo onzeker!

Heb over een half jaar vervolgafspraak met tandarts om te kijken hoe dat gat zich gaat dichten zeg maar, of die 27 bijdraait. Is dat een reele wachttijd of is dat ook al risicovol en moet je meteen beginnen met orthodontie? Die risico's, zijn die dan bedoeld met betrekking tot die 27 en tegenoverliggende tanden?

(laatste reactie, sorry, bedankt)
di, 05/19/2009 - 14:50 Permalink
Illuminus

Gewoon even met de kaakchirurg overleggen wat zijn ervaringen met het doorschuiven zijn. Ik denk dat er haken en ogen aan zitten, in die zin dat het geen voorspelbare behandeling is. De 27 meteen naar voren halen met orthodontie geeft je ook nog geen garantie dat de verstandskies netjes er tegen aan schuift. Allemaal onzekere factoren die je wellicht op een andere manier kunt voorkomen. Je wilt een goede voorspelbare behandeling, ik denk (maar dat is mijn mening maar) dat het 'doorschuif' idee in dit geval niet een erg voorspelbare behandeling is. Just my 2 cents.

Laat je in ieder geval goed voorlichten over alle voors en tegens, jij hebt zoals de duitsers het zo mooi zeggen, 'die qual der wahl'.....

Met vriendelijke groet
di, 05/19/2009 - 15:02 Permalink
dmuller

26 en 28 eruit.
Implantaat+kroon.
Spontaan opschuiven gaat niet lukken.


Oke dat zijn er dus al 3 die tegen het opschuifprincipe zijn. Hoe lang kun je wachten nadat 26 eruit is met het plaatsen van een implantaat? Kun je dan niet toevallig in die genezingsperiode afwachten hoe dat schuiven/roteren zich gaat ontwikkelen of ben ik dan weer eigenwijs?
Behoud van 26 is helemaal neit aan te raden met een opbouw+kroon?
di, 05/19/2009 - 15:37 Permalink
robinson

Nee, zou ik niet eens overwegen.
Probleem kan zijn ruimteverlies, moet je weer gaan slijpen aan een gezond element.Na extractie kun je een spalkje plakken aan de buitenkant zodat de ruimte tussen 5 en 7 openblijft mocht je willen afwachten/faseren.

26:Dure voorbehandeling( wortelkanaalbehandeling) en dure restauratieve behandeling(opbouw/kroon).Slechte tot matige prognose.
Implantaat+ kroon, goede prognose.
di, 05/19/2009 - 16:14 Permalink
dmuller

Bedankt voor de uitleg
Ik ga maar vast sparen geloof ik, ik heb zo snel geen 2000 euro voorhanden..Ik neem aan dat dit niet vergoed wordt op basis van medische afwijking :oops: Heb wel een aanvullende tandartsverzekering, maar die vergoed natuurlijk niet zo veel.
Ik vind het trouwens wel een erg eng idee dat er dan een stukje titatium schroefachtig materiaal in je tandvlees wordt geplaatst, erg pijnlijk!
di, 05/19/2009 - 16:26 Permalink
Illuminus

De kaakchirurg gaat ook de wortelkanaalbehandeling in de verstandskies zelf uitvoeren??... 8)

Autotransplantatie is mooi....maaarrrrr.....1 moet de verstandskies onbeschadigd tevoorschijn getoverd worden. 2 is er een behoorlijk risico op ankylose en 3 moet er een wortelkanaalbehandeling in het getransplanteerde element uitgevoerd worden......

Dus autotransplantatie is eigenlijk alleen het overwegen waard, wanneer het te transplanteren element makkelijk en onbeschadigd te extraheren is en de wortelkanaalbehandeling goed uit te voeren is. Een verstandskies is bij uitstek een element waar de kanalen grillig verlopen, dus voorzichtigheid is geboden.

Ik zou voor het implantaat en de kroon gaan, qua operatiebelasting minder ingrijpend en in dit geval zeker een betere prognose dan autotransplantatie.
vr, 05/22/2009 - 16:42 Permalink
dmuller

Ik vind het wel een erg lastige kwestie, omdat duidelijk is er dat er geen eenduidige mening onder tandartsen/kaakchirurgen en endodontologen bestaat..
Ik wil zelf gewoon wat het beste is voor m'n gebit en als ik daar in die stoel lig, die kaakchirurg heeft een opg laten maken en hij kijkt ernaar en zegt meteen dat ik perfect geschikt ben voor zo'n ingreep, dan moet ik daar denk ik maar van uit gaan. Die man heeft toch ook ervaring en kennis in huis? God, wat vind ik dit soort dingen lastig..Hij heeft ook niks laten vallen over een wkb..
vr, 05/22/2009 - 17:27 Permalink