Kies na vullen/boren nog altijd pijnlijk...

Author:
Koenen84
Posted:
di, 08/30/2011 - 18:46
Inmiddels is het al 4/5 maanden geleden dat mijn kies gevuld is met een grijze vulling....

Vlak na het vullen kreeg ik alweer last (2/3 weken later)... Toen terug geweest en toen bleek dat de vulling te hoog zat, dat gedaan en idd de pijn was weer weg..

Maar sinds het boren en vullen is het altijd gevoelig gebleven bij eten en drinken... Het maakt niet echt uit wat ik eet of drink ik voel het altijd wel... Koud meer als warm overigens...

Daarnaast voel ik het zo ook enigzins, niet super erg maar het is wel irritant..

Iemand enig idee wat het kan zijn??

Bij voorbaad dank..
Timelord

Vraag eens of de vulling diep tegen de pulpa aan zit. Als dit zo is moet de tandarts een andere behandeling doen.
Om te beginnen kan hij een kapje over de pulpa aan leggen en dan pas de kies opvullen.

Het gevoelig zijn voor koud, kan mogelijk wijzen op een beginnende zenuwontsteking als zich een nieuw gaatje onder de vulling heeft gevormd en dichtbij de zenuw zit. De vervolgfase is ook gevoeligheid voor warmte en dan zou ik zsm naar de tandarts gaan voor een behandeling, want de derde fase is hevige pijn.
Maar aangezien de kies 4/5 maanden geleden is gevuld, denk ik dat het eerder aan de vulling ligt dan aan de zenuw/pulpa.

Kortom, ga weer naar de tandarts. Misschien zit de vulling nog steeds te hoog. Zo niet, dan doet de tandarts een andere behandeling of nader onderzoek.
vr, 09/09/2011 - 02:48 Permalink
Koenen84

bedankt voor de reactie.

Ben gisteren geweest voor een standaard controle en heb aangegeven dat ik er nog altijd last van heb.

Hij heeft uiteindelijk een foto gemaakt en deze meteen bekeken. Hij zag hier verder niks op en dacht dat het vanzelf zou herstellen. Mochten de klachten erger worden of te lang aanhouden moest ik even bellen.

Maar het was een behoorlijk grote vulling volgens hem, ik herinner me ook veel boorwerk dus dit klopt natuurlijk ook wel. Kortom het zou vanzelf moeten herstellen.

Het is zowat de hele tijd gevoelig gebleven bij vooral koud en ook warm zo nu en dan.

We zullen zien... Hopelijk gaat het idd vanzelf weg.
vr, 09/09/2011 - 17:02 Permalink
Koenen84

Nog even een vraagje..

Bij de controle heeft de tandarts dus een foto gemaakt. Kan die hier alles op zien?

Bedoel hij gaf aan hier niks op te zien maar kan ik na 4 maanden nog altijd zoveel last hebben? Ook al was het een flinke vulling, en het is GEEN witte vulling voor de duidelijkheid gewoon een grijze. Dit zijn de tandarts zelf ook nog.

Groetjes..
di, 09/20/2011 - 22:05 Permalink
Timelord

op een foto is niet altijd alles goed zichtbaar. Zelfs een wortelpuntontsteking kan niet te zien zijn, ook als de patient al hevige pijn ervaart.
Dit komt eigenlijk omdat een foto van 1 kant wordt genomen en je het weefsel niet laagje voor laagje kunt bekijken, maar je krijgt een vooraanzicht te zien.

Sommige tandartsen maken meerdere foto's vanuit meerdere hoeken om zo een grotere kans te hebben iets te zien, als er iets te zien valt. Tegenwoordig kun je ook een mooie 3D foto laten maken waardoor je op het scherm het gebit kunt draaien en inzoomen. Deze techniek wordt volgens mij niet door veel tandartsen gebruikt, vaker in het ziekenhuis.

Is de pijn inmiddels eigenijk verdwenen? Of is er al een oorzaak gevonden?
za, 10/22/2011 - 00:06 Permalink
Koenen84

bedankt voor de respons!

Het is nog altijd gevoelig, vooral koud eten/drinken dan krijg ik er echt een pijnscheut doorheen. Zo voel ik het ook wel met pieken en dalen.

De laatste keer dat ik bij de tandarts was heeft hij een foto gemaakt waar hij niks op zag verder. De pijn/het gevoelige is wel te hebben maar soms gewoon niet leuk en misschien wel onnodig?

Bedoel die vulling is nu 6 maanden terug ongeveer. Dus of het daar nog aan kan liggen dat weet ik niet?

Persoonlijk vind ik dit een lastige situatie, ik kan terug gaan maar heb het gevoel dat er dan toch niks mee gedaan wordt heb dit probleem al verschillende keren aangegeven bij de tandarts. Maar hij ziet niks en denkt nog altijd dat het door het boren/vullen komt. Bedoel hoe meer tijd er overheen gaat hoe onwaarschijnlijker dat is lijkt me.

Wat is nu het beste om te doen?
za, 10/22/2011 - 00:25 Permalink
Timelord

dat is zeer vervelend.
Zelf heb ik ook een keer een ontsteking gehad na het plaatsen van een (diepe) vulling, waarop mijn tandarts niet kon zien. Ook ik heb de foto bekeken en zag niets vreemds. Mijn pijn bleef aanhouden, maar had geen last van warm/koud en de pijn ging verdween spontaan, alleen om later terug te komen.
In het weekend hield ik het niet meer uit, ook niet met veel brufen, dus naar de spoeddienst gegaan. Die tandarts zag ook niets op de foto, behalve dan de diepe vulling, en ik wist niet waar de pijn vandaan kwam.
De grootste kans was dat het de gevulde kies was en dus heb ik hem laten boren en we hadden prijs.

Ik heb geen idee of het bij jou ook zoiets kan zijn, hoewel pijn na vullen best lang nog kan optreden, vooral bij een diepzittende vulling.
Je zegt dat het geen witte vulling is (composiet), maar amalgaam. Die eerste krimpt wat bij het aanbrengen en wordt dus in laagjes aangebracht - toch is er enige krimp. Met amalgaam, als er te hard wordt aangedrukt, dan blijft er vooral bij een diepe zitting een te hoge druk staan op de pulpakamer (waar de zenuw in zit) en deze druk kan pijn veroorzaken.
De vraag is of het slim is daar zo lang mee te lopen, want dat kan niet goed zijn voor de pulpa.
Ik zou zeggen van nee, en bovendien is het slim bij een diepe vulling die dicht op de pulpakamer ligt, ter bescherming een pulpakapje aan te leggen en deze klachten juist te voorkomen. Mijn tandarts heeft had dat ook gelijk kunnen doen en dan had ik misschien mijn zenuw nog gehad :)
za, 10/22/2011 - 00:43 Permalink
Koenen84

Klinkt wel herkenbaar opzich.

Ene kant heb ik nu zoiets van het is niet goed enz hoe het nu voelt. Andere kant wil ik ook niet op en neer blijven rennen om steeds datzelfde verhaal te horen. Maar heb zelf het idee dat er toch iets is wat dieper zit. Want het voelt ook echt of het net onder de tand pijnlijk is soms....

Helaas heb ik er zelf geen kaas van gegeten...
za, 10/22/2011 - 01:02 Permalink
Timelord

o, nou laat ik maar niet beginnen.
Mijn pijn zat echt niet op één plek, maar die zat aan de hele linkerkant, boven en onder. Ook mijn voortanden links deden pijn, terwijl het een kies betrof! Tijdelijk straalde de pijn ook door naar mijn oor, neus, hals en schouder.
En dan te bedenken dat het slechts om zo'n klein zenuwdraadje ging...
za, 10/22/2011 - 01:05 Permalink
Ortholimburg

Tegenwoordig kun je ook een mooie 3D foto laten maken waardoor je op het scherm het gebit kunt draaien en inzoomen. Deze techniek wordt volgens mij niet door veel tandartsen gebruikt, vaker in het ziekenhuis.


Napijn na een vulling is echt geen indicatie om een Cone beam CT (de bewuste 3D foto)te gaan maken: veel te duur en teveel stralingsbelasting ,in verhouding met wat er aan info kan uitkomen in dit geval. Als er niks op een klassieke Rx te zien is, denk ik dat de vulling er terug uit moet, als het klachten blijft geven.
di, 10/25/2011 - 19:19 Permalink
Koenen84

Tegenwoordig kun je ook een mooie 3D foto laten maken waardoor je op het scherm het gebit kunt draaien en inzoomen. Deze techniek wordt volgens mij niet door veel tandartsen gebruikt, vaker in het ziekenhuis.


Napijn na een vulling is echt geen indicatie om een Cone beam CT (de bewuste 3D foto)te gaan maken: veel te duur en teveel stralingsbelasting ,in verhouding met wat er aan info kan uitkomen in dit geval. Als er niks op een klassieke Rx te zien is, denk ik dat de vulling er terug uit moet, als het klachten blijft geven.


Oke oke.

Zit nu op ongeveer 6 maanden verder en het blijft helaas klachten geven. Het is nog altijd niet zo dat ik verga van de pijn. Maar prettig is het zeker niet. Wat zijn dan de opties? Of valt daar niks over te zeggen?

Mvg,

Danny
di, 10/25/2011 - 19:23 Permalink
Romy32

Zit nu op ongeveer 6 maanden verder en het blijft helaas klachten geven. Het is nog altijd niet zo dat ik verga van de pijn. Maar prettig is het zeker niet. Wat zijn dan de opties? Of valt daar niks over te zeggen?

Ik heb een paar keer hetzelfde probleem gehad.
Twee keer is het uitgelopen op een wortelkanaalbehandeling (na het vervangen van een vulling).
De laatste keer kwam ik er iets makkelijker vanaf.
Ik liep al bijna een jaar met een zeurende kies, ook weer na het vervangen van een vulling. Niet echt pijn, maar gewoon irritant.
Paar keer terug naar de tandarts, die het ook niet wist. Ze begon weer over een WK-behandeling, maar daarvoor vond ik de pijn toch niet erg genoeg.

Inmiddels werkte ik al een tijdje als assistente bij een andere tandarts, en die wilde ook wel eens aan de kies knutselen. Toen er dus een patiënt uitviel, heeft hij de kies opnieuw opengemaakt, en er eerst een laagje ingelegd (Dycal in dit geval, oftewel Calcium Hydroxide). Hij zei dat hij de zenuw zag doorschemeren, maar dat die nog niet blootlag. Afijn, meteen die middag erge pijn (geen verdoving), en ook de volgende dag pijn. We waren de wortelkanaalbehandeling al min of meer aan 't plannen, toen ik toch merkte dat de pijn minder werd.

Uiteindelijk is de pijn volledig verdwenen!
De behandeling is nu ruim een jaar geleden. Ik weet dat de kies altijd weer kan gaan opspelen, en dat een WK-behandeling dan echt nodig is. Maar zo lang het goed gaat, gaat het goed (even afkloppen...).

Opnieuw behandelen zóu dus een optie kunnen zijn.
di, 10/25/2011 - 21:33 Permalink
Koenen84

bedankt voor je reactie.

Klinkt idd ongeveer als ik het nu ervaar. Nu heb ik zoiets van ik wacht even af, maar als ik weer te lang wacht heb ik kans dat ik weer met hevige pijn te maken krijg. En dat is ook niet de bedoeling. Heb ook al van allerlei soorten tandpasta geprobeerd, soms denk je hey het werkt! En dan krijg je het weer terug. Het is ook ook met pieken en dalen de pijn/gevoeligheid. Het is eerder irritant dan echt pijnlijk. Maar uiteindelijk wel frustrerend omdat je gewoon zelf steeds denkt er is iets niet goed?

Denk dat ik het nog even aan ga zien en als ik over een maand nog geen verbetering voel dat ik dan maar een afspraak maak en de tandarts ga vragen om er echt iets mee te gaan doen ook al ziet die zo even niks. Want dan is het 7 maanden na het boren/vullen kan me niet voorstellen dat ik het dan nog zou moeten voelen ;). Liever een tijdje in die stoel liggen om daarna van de pijn af te zijn inplaats van de hele tijd zo rond blijven rennen ;).
di, 10/25/2011 - 22:08 Permalink
Romy32

Heb ook al van allerlei soorten tandpasta geprobeerd, soms denk je hey het werkt!

Herkenbaar!
Zag ik op de reclame een tandpasta die je puur op en rondom de gevoelige kies moest smeren, en dat zou dan helpen.
Aangeschaft natuurlijk, en smeren maar.

Hielp uiteraard totaal niet http://vadrouilles.moto.free.fr/smileys/wellduh.gif

Succes ermee, ik hoop dat er een goede oplossing voor je komt.
di, 10/25/2011 - 22:30 Permalink