kies getrokken ziet er grijs van binnen uit

Author:
EllenButterfly
Posted:
wo, 11/09/2005 - 19:36
Hallo,
Mijn kies is gisteren getrokken. Het doet geen pijn meer maar ik ben benieuwd of het normaal is dat er in de wond (het gat) nog stukjes zwart ziet en langs de wanden is het grijs.
Wat is dat?? Ik had verwacht een mooie rond gat met iets rood tandvlees ipv grijs.
De tand er naast aan de zijkant zie ik ook een zwart plekje kan dat een beschadiging zijn van het trekken? Met een tandestoker krijg ik het er niet af. Morgen bel ik de tandarts eigenlijk hoef ik pas over 4 mnd terug te komen maar ik wil dat hij mijn beide andere kiezen even bekijkt of ze niet beschadigd zijn.

Maar goed mijn vraag is eigenlijk hoe ziet een gat er uit na trekken van een kies?
groetjes ellen
carabelli

Zoals u beschrijft ziet het er meestal uit......De randen zijn vaak een beetje gekneust door het trekken en het grijze dat u ziet is eigenlijk een soort bloeduitstorting in het tandvlees, door de rode kleur van het tandvlees komt het blauw/paarse aspect daarvan wat grijs over.

Het zwarte plekje aan de zijkant van de kies is hoogstwaarschijnlijk een ontkalking (beginnend gaatje) dat geremineraliseerd is (remineralisaties kunnen onder invloed van kleurstoffen bruin tot zwart verkleuren). Dit is een normaal verschijnsel, u hoeft zich daar geen zorgen over te maken. Zoals u het beschrijft kan ik het niet plaatsen als een beschadiging van het trekken.

Ik hoop dat ik uw vraag voldoende beantwoord heb. Mocht u verder nog vragen hebben stelt u deze dan gerust.

Met vriendelijke groet
wo, 11/09/2005 - 19:56 Permalink
EllenButterfly

Dank u wel voor het beandwoorden van mijn vraag.

Maar nu heb ik nog een vraag:
Hoe gaat geremineraliseerd is zijn werk? Doet de tand dat zelf of heeft een tandarts dat gedaan. Als ik het goed begrijp; als het geen gaatje is maar een ontkalking die geremineraliseerd en zwart is verkleurd; dan gaat het niet verder ontsteken naar de wortel toe omdat de ontkalking is stopgezet?

met vriendelijke groet,
Ellen
do, 11/10/2005 - 07:59 Permalink
carabelli

Een gaatje ontstaat doordat er langdurige zuurinwerking op een plek van het glazuur is door de bacterien (plaque) die daar zitten.

Door de zuurafgifte van deze bacterien lost een deel van het tandglazuur op (de glazuurmoleculen lijken op 6-hoekige buisje die aan elkaar vastzitten, de binnenkant van deze buisjes wordt uitgehold, het 'skelet' blijft dan nog intact), daardoor ontstaat een ruw krijtwit oppervlak in het glazuur (zg. 'white spot').

Als de bacterien op hun plek kunnen blijven (dwz. als ze dus echt niet weggepoetst worden) gaat dit proces door totdat het glazuur zover gedesintegreerd is dat de bacterien het tandbeen (dentine) hebben bereikt. Eenmaal in het tandbeen aangekomen gaat het proces van desintegratie een stuk sneller en zal uiteindelijk de zenuw geirriteerd worden.

Ok tot zover de ontwikkeling van een gaatje in een notendop, in uw geval is er een 'white spot' geweest, een ontkalking van het glazuur. Dit proces is onderbroken doordat de bacterien op een bepaald moment goed zijn verwijderd. Vanuit het speeksel wordt vervolgens nieuw calcium en andere mineralen in de aangetaste glazuurmatrix ingebouwd om deze te herstellen. Bij dit inbouwen kunnen ook kleurstoffen worden ingebouwd (koffie, thee, rode wijn etc), waardoor deze remineralisatie bruin tot zwart van kleur kan zijn.

Belangrijk is wel dat het plekje hard aan moet voelen om als remineralisatie aangemerkt te kunnen worden, is het zacht dan kan er toch sprake zijn van een gaatje.

Met vriendelijke groet
do, 11/10/2005 - 09:50 Permalink