Kies getrokken maar.....

Author:
robijo
Posted:
ma, 03/04/2002 - 00:54
Hallo allemaal,

Ik heb onlangs mijn 46 laten trekken omdat ik anders een 4 punts wortelkanaalbehandeling moest ondergaan.
Mijn tandarts was er al mee begonnen maar, dit deed zo'n veel pijn dat ik gevraagd heb om de a.u.b te trekken. En zo gezegd zo gedaan.
Maar, nu lijkt het net of in het middel van het gat (om het zo maar te noemen :-)) nog bot zit. Nu is mijn vraag: is dit nog een rest van de wortel of is dit wat anders?
Het doet verder niet echt pijn alleen wat beurs maar ja, dat lijkt me normaal als je net getrokken bent.
Verder komt er ook constant een onaangename geur en smaak uit het gat.
Ik heb hier mijn tandarts-assistente al over gesproken en zij zei dat ik veelvuldig moest spoelen met waterstofperoxide.
Dit heb ik ook al meermalen gedaan maar het lijkt net of mijn tandvlees er geirriteerd door raakt.
Wat adviseren jullie mij om te doen om de wond te verzorgen? want, er willen ook nog wel eens voedselresten in gaan zitten.
Dit verwijder ik dan met een wattenstaafje.
Bedankt voor jullie reacties alvast.

groetjes Bianca
de digitale tandarts

Beste Bianca,

Het laten trekken van een kies i.p.v. een wortelkanaalbehandeling is niet altijd de verstandigste oplossing. Maar ik zal jouw vraag verder beantwoorden.

Het gebitselement de 46 is de eerste grote kies rechtsonder. Over het algemeen heeft deze kies twee wortels, simpel gezegd een aan de kant van je lippen en een aan de kant van je achterhoofd. Tussen deze wortels bevind zich bot, dit botdeel wordt het septum genoemd. Na het trekken van de kies kan dit septum soms zichtbaar zijn.

Hieronder is de locatie te zien, waar het bot van het septum zich tussen de twee wortels zou bevinden:
http://www.tandarts.nl/imagesforum/septum.jpg

In de gevallen waarin het bloedstolsel uit de holte waarin de kies zat (alveole) is verdwenen, kan deze holte ontstoken raken. Uiteindelijk geneest dit vanzelf, maar door de holte regelmatig uit te spuiten en te zorgen dat er geen voedselresten in achterblijven, kan de genezing bespoedigd worden.

Momenteel verwijder je de voedselresten met een wattenstaafje, maar misschien is het handiger om met een speciaal spuitje zoals bijv. een monoject de holte uit te spuiten. Dit kan met lauw water of eventueel ook met 1,5% waterstofperoxyde.

Waterstofperoxyde irriteert inderdaad het tandvlees enigzins, gebruik daarom niet meer dan 1,5% en probeer het alleen te gebruiken op de plek waar het noodzakelijk is. De meeste tandartsen hebben wel een monojectspuitje in de praktijk welke aan de patient meegegeven kan worden.

Met vriendelijke groet.



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-03-04 20:43 ]
ma, 03/04/2002 - 14:24 Permalink