Kies getrokken, kaakbot afgebroken!

Author:
happytassie
Posted:
ma, 05/19/2008 - 19:24
Hallo,

Ik heb 4 weken(woensdags) geleden mijn kies laten trekken,
het was geen verstandskies hij zat tussen de verstandskies en een 'gewone' kies(met kroon) in.
De tandarts had het verdoofd en begon met trekken,
keihard en hij kon alleen heen en weer en niet draaien, dus de assistent hield mn kaak/kin vast.
het wou niet lukken, dus ging hij een foto maken om te kijken waaron het niet wou lukken.
Hij zei dat de kies er wel heel diep en vast in zat, en dat hij hem er toch uit moest trekken!
Daarbij zei hij, dat hij zelden een kies had die zo vast zat als deze. (volgens mensen om me heen had hij me op dat moment naar de kaakchirurg moeten sturen, maar ja mensen om me heen zijn geen tandarts en ik zat daar op dat moment nou eenmaal)
Dus hij heeft nog zo'n 20minuten geropt, met tussenpauzes wanneer ik hem wegduwde, en zei dat ie zowat mn kaak brak. Na honderdduizend keer roppen en 'sorry' zeggen, had ie hem er eindelijk uit.
Hij heeft er verder ook niet meer naar gekeken, tamponnetje erin en ik kon naar huis.
Thuis toen de verdoving uit begon te werken, werd de pijn heviger en heviger.
Op een gegeven moment al zoveel panadol gehad, omdat ik niet precies wist wat ik mocht slikken, toch de tandarts na 2 dagen(vrijdags) maar ff gebeld. Ik werd s'nachts wakker met giga-pijn en daar is bij mij heel wat voor nodig. Dus ik heb Brufen Bruis 600mg gekregen.
Dat mocht ik 3x per dag hebben, en dat werkte wel........alleen niet lang genoeg, het werkte hooguit anderhalf tot 2 uur, dus nam ik tussen door ook nog eens 3x per dag ibuprofen 400mg erbij en zelfs dan was de pijn soms nog teveel (en ik heb best een hoge pijngrens, ook qua tanden ben ik heel wat gewend, ik slik normaal bijna nooit pijnstillers)
Maandags de tandarts toch maar weer gebeld, eigen tandarts was op vakantie, dus vervangende tandarts.
Hij heeft gekeken, zei dat mn tandarts me wel flink te pakken heeft genomen(aangezien mn liphoek gescheurd was) en vond het vreemd dat mn eigen tandarts me geen mondspoeling of iets dergelijks had gegeven, omdat de wond zo diep was, dat het erop wachten was dat het ging ontsteken, en dat was dus gebeurt.
Het was goed ontstoken, hij heeft het schoongespoten maar kon zelf ook niet alle rommel wegkrijgen en ik heb een spuitje meegekregen en moest cordysyl halen om het goed schoon te houden.
De pijn bleef, alleen ik kon op een gegeven moment wel weer de hele nacht doorslapen, en dat is erg fijn als je overdag 2 kids hebt rond lopen.
De vrijdag erna nog ff gebeld naar de tandarts over de napijn, en die zei dat dat wel normaal was.
Ondertussen is mn liphoek helemaal over, behalve dat er nu een klein rond wit littekentje zit, waar normaal roze hoort te zitten van mn lippen)
Werd erg flauw van de pijnstillers en van de pijn, maar langzaam maar zeker begon het beter te worden en kon ik minder pijnstillers gebruiken.
Vorige week woensdag over de hele dag 1 pijnstiller gehad en daarna niet weer.
Ik had nog wel pijn, maar het was wel uit te houden. Vooral de blaar in mijn mond vond ik erg pijnlijk en wou maar niet weggaan, en het feit dat ik als ik met het spuitje in mn mond ging elke keer iets hards voelde, ik dacht zelf een stukje kies.
dus vorige week vrijdag ochtend, toch ff mijn eigen tandarts weer gebeld, om te checken.
Ik kon gelijk terecht, hij keek en zei dat alles er rustig uitzag en zat mn z'n 'vishaakje' in mn blaar te prikken en in het gat waar het harde stukje zat. Dus ik zei al: je zit in een blaar te prikken, das niet echt fijn.
En toen zei hij dus: Dat is geen blaar, maar een flink stukje kaakbot, met het trekken is er een stukje kaakbot afgebroken en dat groeit door mn tandvlees naar buiten. Er zijn 2opties: 1. Ik snij het tandvlees weer open en haal het stukje eruit. 2. afwachten tot het er zelf uitgroeit, maar omdat het een behoorlijk stukje is, duurt het wel wat langer.
Ik heb gekozen voor optie2.
Maar nu inmiddels weer wat dagen later, ben ik weer aan het werk, en dat wil niet echt lukken, begin van de dag wel, maar naarmate de dag vordert, verergert de pijn.
Met het feit dat het constant een zeurende pijn is in mn mond, geen gigantische pijn, maar toch......je wordt er zo moe van.
Nou na dit lange verhaal eindelijk mijn vraag:
Is het niet gewoon beter om het stukje bot te laten verwijderen?
En zoja, kan dat zomaar bij een kaakchirurg? want ik ben nu even zat van mn eigen tandarts! Ben nog nooit bang geweest voor de tandarts, maar ben nu wel angstiger!!
Ben erg benieuwd naar uw mening!

met vriendelijke groet
Natasja
Spiegeltje

Ook bij extracties die met minder problemen zijn verlopen als die bij jou kan een stukje los kaakbot achterblijven. Het komt vrij vaak voor. Het wordt ingekapseld of door het lichaam zelf 'naar buiten gewerkt' alsof het een splinter is. Mocht je er hinder van ondervinden dan kan de tandarts dit gemakkelijk even zelf verwijderen. Het is niet iets voor de kaakchirurg.
ma, 05/19/2008 - 19:50 Permalink
happytassie

Erg bedankt voor uw antwoord,
ben toch wel een beetje gerustgesteld.
Ik kijk het nog even aan, en als het echt te hinderlijk wordt,
bel ik mn tandarts nog wel even.
Ik denk dat je ook door anderen om je heen wat banger gemaakt wordt, dan nodig is!
In ieder geval bedankt!

groetjes
Natasja
ma, 05/19/2008 - 21:12 Permalink