kan verstandskies normale kies vervangen?

Author:
manning
Posted:
do, 01/16/2020 - 16:43
Boven links en rechts zitten twee niet uitgekomen verstandskiezen. Op een rontgenfoto is te zien dat 1 vrij recht naar beneden groeit en een andere zit schuin tegen een kies aan.
De vraag is, moeten de twee achterste kiezen eruit, of moeten de verstandskiezen eruit. Volgens de kaakchirurg zouden de verstandskiezen de ruimte kunnen opvullen die vri komt nadat de achterste kiezen zijn getrokken. Een parodontoloog vertelde mij echter weer dat een verstandskies geen "goede" tand zou zijn. Bijkomend feit is dat ik 33 ben en het "volgens het internet" niet gebruikelijk is dat verstandskiezen op die leeftijd nog doorkomen.

Hiervoor ben ik doorverwezen naar een kaakchirurg die een 3d scan wil laten maken van mijn gebit. Aan de hand daarvan kijkt ze verder.

Ik heb geen last van de verstandskiezen of kiezen. Ook heb ik de laatste jaren geen noemenswaardige problemen aan mijn gebit gehad. Ik ben naar een parodontoloog doorgestuurd omdat mijn tandvlees onrustig is en die kwam met het trekken van de verstandskiezen.

Mijn vraag is: kan een verstandskies een normale kies (op mijn leeftijd nog) vervangen en kan ik dit zonder trekken vanzelf laten gebeuren (dus wachten tot de normale kies er uitgaat - of niet)
En is zo'n 3d scan van mijn gebit echt nodig? Volgens mij is de situatie op de bestaande 2d rontgenfoto's al vrij duidelijk.
Lieneke

Een verstandskies kan in sommige gevallen bij het verliezen van de kies ervoor naar voren worden gehaald. Echter, moet je tandvlees en kaakbot dat in optimale staat zijn. Een verstandskies na je 30e trekken is inderdaad vaak niet aan te raden. Een 3D scan is zeker handig om alles van alle kanten te kunnen bekijken , 2D beeld niet alles af. Laat de kc en parodontoog (en orthodontist) goed met elkaar overleggen.
ma, 01/20/2020 - 13:21 Permalink