Kalkgebrek?

Author:
TessaB
Posted:
do, 05/09/2002 - 22:40
Hallo!

Een half jaar geleden ben ik sinds twee jaar weer voor het eerst naar de tandarts geweest. Ik had voor die tijd vrijwel nooit gaatjes, dus ik maakte me nergens zorgen over. Bleek ik na een foto 10!! gaatjes te hebben. Nu ben ik anderhalf jaar geleden bevallen van een gezonde zoon, en heb wel gehoord dat een zwangerschap niet echt goed is voor je tanden. Het grootste deel van de gaatjes is nog niet gevuld omdat ik me dat gewoonweg op het moment niet kan veroorloven, gezien ik eerst gesaneerd moet zijn voor ik wat vergoed krijg, toch?? Nu zag ik vandaag dat in mijn ondergebit ik al een heleboel zwarte plekjes en echte gaatjes in de tanden en kiezen heb net boven het tandvlees. Dit zit er niet lang, anders was het me wel eerder opgevallen. Bij het bezoek een half jaar geleden heb ik uitgebreide tandenpoetsuitleg gehad, en ik doe dit nu ook braaf, drie keer per dag. Mijn tandvlees is gezond en bloedt niet. Kan het zijn dat ik kalkgebrek heb ofzo dat de gaten nu gewoon letterlijk in mijn tanden vallen??? Het geeft me wel onrust moet ik zeggen, ben benieuwd hoe mijn gebit er morgen uitziet...:sad:(

Groeten Tessa B.
de digitale tandarts

Tandheelkundige problemen door kalkgebrek komen in de westerse wereld bijna niet voor. Waarschijnlijk spelen andere zaken een rol.

Door de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap is je tandvlees gevoeliger voor ontstekingen, dit wordt zwangerschapsgingivitis genoemd. Gelukkig heb je een uitgebreide poetsinstructie gehad, zodat je nu instaat moet zijn om verdere ontsteking te voorkomen.

Als het tandvlees geneest na ontstoken te zijn geweest, zal de zwelling afnemen en het tandvlees zich wat terugtrekken.
Hierdoor is het mogelijk dat jij nu in korte tijd deze verkleuringen bent gaan opmerken.

Deze verkleuringen kunnen zijn ontstaan door beginnende gaatjes (demineralisaties) in de periode voor de poetsinstructie. Hierdoor wordt het tandweefsel poreuzer en kunnen kleurstoffen binnendringen. Dit wil nog niet zeggen dat deze plekken ook behandeld moeten worden; door goed te poetsen (met fluoride) kan dit proces gestopt worden.
Als de overgang van het glazuur naar het tandbeen, bij teruggetrokken tandvlees boven het tandvlees is komen te liggen, kan dat ook soms verkleuringen veroorzaken. Dit is tevens niet iets waar een behandeling noodzakelijk voor is.

Het is jammer dat d.m.v. de foto's bleek dat er nogal wat gaatjes aanwezig zijn in je gebit. Tandbederf tussen de tanden/kiezen in is met het 'blote oog' ook vaak moeilijk te beoordelen, daarom is een regelmatige rontgencontrole aan te raden.
Wacht echter niet te lang met het laten behandelen van deze gaatjes, aangezien langer wachten de problemen en de gaatjes groter maakt. Omdat er dan ook meer uitgebreidere behandelingen noodzakelijk zijn, zullen de kosten dan ook verder oplopen.

Of een verzekering de behandeling van tandbederf vergoedt, is afhankelijk van het aanvullende pakket dat jij mogelijk hebt; standaard worden door het ziekenfonds geen vullingen vergoed.
De eerste controle, rontgenfoto's en extracties behoren tot het standaardpakket waarop je je recht verspeelt als je langer dan een jaar bij de tandarts wegblijft.

Het begrip sanering bestaat ook eigenlijk niet meer in de zin als jij het bedoelt. De overheid probeert regelmatig tandartsbezoek te stimuleren door o.a. de controle en de rontgenfoto's te vergoeden, maar uitgebreidere behandelingen zullen mensen zelf moeten bekostigen of zich daar aanvullend voor moeten bijverzekeren.

Succes.



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-05-20 14:09 ]
ma, 05/20/2002 - 14:03 Permalink