4 berichten / 0 nieuw
#1
Kaak duwt kiezen kapot
door Siessie za, 03/16/2019 - 06:50

Hoihoi allemaal!

Ik ben nieuw hier, dus hopelijk doe ik alles via de regels en staat dit topic op de goede plek =D.

Ik vraag me af of je kaak kan blijven duwen naar voren en je kiezen kapot kan drukken. Hopelijk willen jullie me adviseren wat ik het best kan doen.

Vanaf mijn 13e ben ik niet meer naar de tandarts geweest tot ongeveer mijn 25e uit angst voor de tandarts. Ik heb toen mijn tanden ook heel slecht verzorgd, niet slim dat weet ik, maar wegens privé omstandigheden was mijn gebit niet eerste prioriteit.

Op vakantie in Turkije heb ik 2 kiezen bovenin gebroken. Beiden waren de achterste kiezen vóór mijn verstandskiezen. Dit wijt ik gewoon aan slecht onderhoud. Ik ben toen weer dagelijks gaan poetsen

Na de breuk en de schrik heb ik uit angst voor de tandarts nog een half jaar doorgelopen met halve kiezen voor ik me liet behandelen bij een speciale tandarts voor angstige patiënten. Hij heeft beide kiezen toen moeten trekken, al zaten die nog erg goed vast. Hij hoopte dat mijn veratandskiezen de taak over zouden nemen. De verstandskiezen stonden vrij rap op de plek van mijn oude kiezen en sloten dus keurig netjes aan. Hij heeft ook een paar jaar mijn gebit onder behandeling gehad totdat ik ging verhuizen en niet meer naar hem kon.

Nog steeds verzorgde ik mijn gebit en ben toen uitgeweken naar een grotere instelling, ook voor angstige patiënten. Daar ben ik ook steeds goed behandeld. Het was wel demotiverend dat ik steeds nog veel gaatjes kreeg ondanks mijn verzorging nu. Aan de andere kant weet ik.dat aan mijn gebrekkige verzorging voor die tijd. Het viel de tandarts daar wel op dat de ruimte achter mijn kies en tussen alle tanden en kiezen steeds kleiner werd en daar dus ook de meeste gaatjes ontstonden. Ik ben toen ook tandenstoken gaan toevoegen aan mijn dagelijkse mondverzorging. Een paar jaar later ook elektrisch poetsen, al heb ik dat na een paar jaar opgegeven omdat hwt echt niet fijn voelde en ik er andere klachten van kreeg. Toch kon dit niet voorkomen dat ik een stel kiezen verloor omdat ze 'ineens' spleten.

Na weer een verhuizing en gebrek aan een auto naar weer een lokale tandarts gegaan. Die beviel echter heel slecht. De volgende lokale tandarts is ook erg moeizaam, waardoor mijn angst voor de tandarts weer langzaamaan is teruggekomen. Reparaties door deze twee tandartsen blijven ook bijzonder kort zitten. Mede door mijn zwangerschap en de angst en de slechte ervaringen ben ik nu dus alweer 2 jaar niet geweest en loop ik daarvan 1,5 jaar rond met ee halve kies.

Inmiddels ben ik halverwege de 30 en heb aan beide kanten 2 kiezen voor mijn hoektand over en mijn verstandskiezen. Behalve de kiezen in Turkije zijn al mijn kiezen gespleten dus verticaal kapot gegaan. Alleen die eersten waren dus horizontaal. Iedere keer gaat er een paar dagen aan tand-en hoofdpijn aan vooraf, waarna ik een nagel tussen mijn kiezen zet en krak... ik een stuk kies voel afbreken. Gister is dat dus weer gebeurd en heb ik nu weer een gebroken kies.
Het tandvlees achter mijn verstandskiezen is bijna even hoog als mijn verstandskiezen zelf, waardoor ik dus ook niet achter mijn verstandskiezen kan komen en het daardoor daar ook niet schoon kan krijgen.

Nu is mijn vraag of het mogelijk kan zijn dat mijn kaak bovenin eigenlijk constant naar voren duwt en of dat de oorzaak kan zijn voor het verlies van mijn kiezen. Zo voelt het wel namelijk, maar heb het bij 2 tandartsen geopperd, maar die namen me niet serieus.
Bij mij zijn een paar jaar geleden plotseling gehoorklachten geconstateerd. Hiervoor is geen duidelijke schade zichtbaar. Wel heb ik al heel lang last van vocht achter de oren. Ik heb een opmerkelijk geluidsverlies (niet door ouderdom of overbelasting te verklaren) en de huidige kno arts zegt dat het aangeboren is, maar ik heb er tot mijn 33e nooit last van gehad. Ik heb iets gelezen over kaakartrose en andere klachten aan het kaakgewricht. Zou dat een verklaring kunnen zijn?
Ik tandenknars al mijn hele leven. Kan dit een eventuele oorzaak zijn?
Ik geef borstvoeding en nou heb ik begrepen dat er verdoving bestaat die geen kwaad kan dan. Toch weerhoudt het me wel nog steeds om naar de tandarts te gaan, omdat ik me ook zorgen maak over de pijnstilling en hoe ziek ik me voel. Mocht het onderliggende probleem dus zonder medicatie kunnen worden opgelost, dan gaat daar mijn voorkeur naar uit, al heb ik geen idee waar ik dan terecht zou moeten.

Ik hoop van harte dat jullie mee willen kijken. Hoe meer mensen hoe meer kennis Biggrin

Groetjes

Siessie
Offline
Laatst gezien: 2 maanden 6 dagen geleden
Geregistreerd: 03/16/2019 - 06:03
1e verdachte is voor mij het
door vV za, 03/16/2019 - 18:40

1e verdachte is voor mij het knarsen. Wat is daar aan gedaan?

vV
Offline
Laatst gezien: 1 dag 1 uur geleden
Geregistreerd: 04/26/2004 - 02:00
1e verdachte is voor mij het
door Siessie za, 03/16/2019 - 23:24
(Reply to #2)

Hoi! Bedankt voor je bericht! Er is nog niks aan gedaan... Maar wat zou ik ermee moeten doen dan? En hoe verklaart het dan mijn klachten, zoals het naar voren schuiven van mijn kiezen?

Groetjes

Siessie
Offline
Laatst gezien: 2 maanden 6 dagen geleden
Geregistreerd: 03/16/2019 - 06:03
1e verdachte is voor mij het
door vV ma, 03/18/2019 - 10:29
(Reply to #3)

dat komt waarschijnlijk door overbelasting kaakgewricht die daardoor normale positie niet meer kan innemen.
Waarom is er niets aan gedaan? als het zo heftig is...
Als de tandarts daar geen inzicht in heeft kan hij het ebter uitbesteden aan een CBT, specialisatie gnathologie.

Ik zou beginnen met orofaciaal fysio, wellicht aansluitend een repositiesplint om rust in het systeem te krijgen.

vV
Offline
Laatst gezien: 1 dag 1 uur geleden
Geregistreerd: 04/26/2004 - 02:00