Inlay los

Author:
RobertCopier
Posted:
ma, 02/20/2006 - 17:46
Hoi Allemaal,

Gisteren was ik aan het kauwen op een dropje en daar bleef dus mijn inlay aan vast plakken, de inlay zit er net 1 jaar in. Gelukkig heb ik het niet ingeslikt en volgens mij is er ook geen tandweefsel afgebroken. Mijn vraag is nu, komt dit vaker voor of moet je uitkijken met plakkerige snoep.

A.s. Woensdag moet ik naar de tandarts om hem terug te laten plaatsen!

Met vriendelijke groet,

Robert Copier
Geke

Als de inlay echt met definitief cement is vastgezet, mag hij eigenlijk niet zo snel los komen. Het kan zijn dat er met het vastzetten wat speeksel of vocht uit de adem bij is gekomen. Dit is een reden waarom het zo kan zijn dat hij niet helemaal goed vast is gaan zitten. Is het een porceleinen inlay? Om hem weer goed vast te zetten moet de tandarts eerst het porcelein goed voorbehandelen (silaniseren) en daarna met een soort composiet weer goed vastzetten. Het is vaak wel lastiger als hij een keer losgekomen is om hem weer goed vast te zetten, het is dan erg belangrijk dat het heel erg goed droog is voordat hij weer vastgezet wordt. Ik denk dat het een goed idee is om even contact met je tandarts op te nemen en hem of haar even goed te laten bekijken wat de mogelijke oorzaak is van het loskomen en wat er het beste gedaan kan worden.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, mocht je nog vragen hebben kun je het altijd laten weten.

:smt006 Geke
di, 02/21/2006 - 20:06 Permalink
RobertCopier

Beste Tandartsen,

Het is een goude inlay die met definitief cement is vastgezet. Morgenmiddag moet ik terug en zal dit met mijn tandarts bespreken. Ik baal er ontzettend van omdat ik toch ook wel een angsthaas ben en blij was dat mijn mond naar een restauratie van ongeveer 1 jaar klaar was.

Groetjes,

Robert
di, 02/21/2006 - 21:13 Permalink
robinson

Da's nog eens "ouderwetse" tandheelkunde,
lang geleden dat ik een gouden inlay heb gemaakt, met de tegenwoordige composieten zijn de inlays en beetje op de achtergrond gedrongen.
Daarentegen worden (gemodificeerde) onlays (goud,porselein) nog regelmatig gemaakt, de knobbeloverkappingen maken deze restauraties een stuk resistenter tegen kauwkrachten.
di, 02/21/2006 - 21:40 Permalink
RobertCopier

Beste Tandarts,

Nu brengt u mij aan het twijfelen ik weet eigenlijk het verschil niet tussen een inlay en een onlay, ik dacht dat ik had vernomen dat het een inlay was.

Hoe kan je het verschil zien?



Groetjes,

Robert
di, 02/21/2006 - 21:52 Permalink
RobertCopier

Beste Tandarts,

Ik heb het even op jullie site opgezocht en ik heb dus onlays (dit vergeet ik dus nooit meer!).


Groetjes,

Robert
di, 02/21/2006 - 21:56 Permalink
RobertCopier

Hoi Allemaal,

Gisteren bij de tandarts geweest en de onlay is weer teruggeplaatst. Er bleek een klein randje van mijn kies te zijn afgebroken waardoor hoogstwaarschijnlijk de onlay heeft losgelaten.

Ik wilde toch even laten weten dat alles weer naar tevredenheid is opgelost.

Groetjes,

Robert Copier
do, 02/23/2006 - 21:15 Permalink
RobertCopier

Beste Tandartsen,

Mag ik vragen waarom jullie fan zijn van gouden onlays, mijn tandarts is dat ook en ik vertrouw uiteraard in zijn mening, maar echt mooi vind ik dat goud in mijn mond niet (uiteraard een kwestie van smaak)!

Eigenlijk vraag ik me de voordelen af?


Groetjes,

Robert Copier
vr, 02/24/2006 - 16:19 Permalink
de digitale tandarts

Goud is veel dunner uit te werken dan porselein, waardoor er meer tand/kies overblijft en ook de aansluiting op de stomp heel strak kan zijn. Tevens zal goud niet snel breken en de slijtage is ongeveer gelijk aan dat van glazuur zodat de kroon/onlay mooi mee slijt met de rest van het gebit. Er zijn nog wel meer kleinere voordelen te bedenken, maar dan wordt het een te technisch verhaal.

Hier een eerder antwoord wat ik heb gegeven, gaat wel over een gouden kroon, maar het kan ook in deze discussie van pas komen: http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?t=347&highlight=goud+por…
vr, 02/24/2006 - 16:33 Permalink
robinson

Je moet als tandarts goed kunnen prepareren om een goede onlay te krijgen.
Bijv. het prepareren van de 4 retentiegroeven bij een gemodificeerde onlay preparatie vraagt ervaring om deze parallel te krijgen.
Als je dan de onlay bij een patiënt plaatst is het echt de kroon op het werk.
Tijdje geleden cursus gehad in het buitenland,jemoest daar snel uit de hand zo'n gem.onlay preparen, de buitenlanse tandartsen( die alleen maar kronen slijpen) hadden hier erg veel moeite mee.
En ja, de meeste mensen krijg je zo'n gouden restauratie niet verkocht, die verkiezen liever porselein,moet je toch een beetje vakidioot zijn. :smt002
vr, 02/24/2006 - 17:35 Permalink
RobertCopier

Hoi Allemaal,

Dezelfde onlay is weer los (het blijft schrikken!), ik begin me nu wel af te vragen of een losgeraakte onlay nog wel goed vastgezet kan worden, of moet dit geen probleem zijn?

Uiteraard maak ik maandag meteen weer een afspraak.


Groetjes,

Robert Copier
za, 03/11/2006 - 13:53 Permalink
RobertCopier

Hoi Allemaal,

Wederom terug geweest en de onlay zit weer vast, alleen is de vraag hoelang! Als hij weer loslaat worden er retentiegroeven gemaakt, wat zijn dat en moet er dan weer een nieuwe onlay gemaakt worden, en had dit niet meteen moeten gebeuren?

Ik weet dat het een hoop vragen zijn, maar ik zou het graag willen weten!


Groetjes,

Robert Copier
do, 03/16/2006 - 00:30 Permalink
Geke

Retentiegroeven, zijn een soort groeven waardoor de inlay beter zou moeten blijven zitten, dus waardoor hij juist minder bewegingsvrijheid heeft, zoals op het moment het geval is. Ik denk dat de tandarts dan wel van plan is om er ook een nieuwe inlay in te maken of er een ander soort restauratie in te maken. Want anders komt er op de plaats van de retentiegroeven cement te zitten en dit is niet echt stevig genoeg om de restauratie meer houvast te geven denk ik. Dus een beter passende inlay in die retentiegroeven zal waarschijnlijk de oplossing zijn of een ander soort restauratie. Ik weet niet of dat meteen had moeten gebeuren, soms is dat moeilijk te beoordelen, het had ook zo kunnen zijn dat hij wel 20 of 30 jaar vast had gezeten. Dat kun je dan ook het beste met je tandarts overleggen denk ik.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, mocht je nog vragen hebben kun je het altijd laten weten.

:smt006 Geke
za, 03/18/2006 - 17:20 Permalink
Geke

Dat is eigenlijk helemaal niet eng. Als de inlay eruit is, heb je eigenlijk het gat wat geboord is, toen de inlay gemaakt moest worden. Een retentiegroeve is eigenlijk gewoon een soort randje of richtje in de tand of kies, waardoor de inlay minder bewegingsvrijheid krijgt. Dus het is eigenlijk gewoon een klein beetje extra boren. Het klinkt misschien een beetje complex, maar door een paar seconden er een boortje tegenaan te houden is het vaak zo klaar. Ik heb er geen duidelijk plaatje van, maar als je niet helemaal begrijpt wat er dan gebeurd, zou je het je tandarts nog kunnen vragen. Soms kan het door een klein tekeningetje wat duidelijker gemaakt worden. Heel erg veel succes.

Ik hoop dat het zo duidelijk is, als er nog onduidelijkheden zijn kunt u het altijd laten weten.

:smt006 Geke
wo, 03/22/2006 - 14:07 Permalink
RobertCopier

Dank je Geke, het is helemaal duidelijk en stelt me gerust. De onlay ligt er nog niet uit, maar ik heb er geen goed gevoel bij.


Groetjes,

Robert
wo, 03/22/2006 - 14:14 Permalink