Implantaat of Brug

Author:
docu
Posted:
do, 02/27/2003 - 19:27
Allereerst mijn complimenten voor de site. Ik kijk heel vaak op het forum en heb er veel steun aan, vooral als je pijn hebt, is het een troost te zien dat je niet de enige bent.

Nu mijn vraag (hoop ook op reactie van de digitale tandarts): ik heb een kies die niet meer te redden is. Hij moet eruit. Nu is de vraag: implantaat of brug. Heb er al het een en ander over gelezen, maar kom er toch niet uit. Aan een kant vd kies (die getrokken moet worden)zit al een kroon, andere kant een gezond element. Volgens de tandarts is het zonde om dat aantetasten omdat ik al zoveel kronen heb. Maar ik vind een implantaat zo duur en ook zo tijdrovend.

Is er een advies over te geven?

Bedankt voor de aandacht.
de digitale tandarts

Met de nieuwe oppervlakken op de implantaten is de behandelingstijd al sterk verkort.
Met sommige systemen kan binnen 6 tot 8 weken het implantaat al belast worden.

Zie ook onze nieuwe animatie over implantaten op de homepage.

Hieronder vindt u een stukje over de indicatie brug of een implantaat, welke ik geschreven heb voor een andere forumgebruiker:


- De (conventionele) brug

http://www.tandarts.nl/imagesforum/driedeligebrug.jpg


Meestal gemaakt van een metalen structuur waar porselein overheen gebakken is.
De getrokken tand/kies wordt vervangen door een dummy Deze dummy heeft de vorm van de ontbrekende tand/kies en bevind zich op/boven het tandvlees. Deze dummy wordt over het algemeen vast gemaakt aan de twee aangrenzende tanden/kiezen. Hiervoor moeten kronen worden gemaakt op deze tanden/kiezen.

Voordelen:

- Relatief snel afbehandeld (+/-twee tot vier weken)
- Relatief goedkoper dan een implantaat (+/- 1100 euro tot 1500 euro voor een 3-delige brug)
- Geen operatieve ingreep, bij sommige personen met een slechte gezondheid kan dit een voordeel zijn.
Op plaatsen waar veel te weinig bot aanwezig is voor een implantaat, kan een brug ook een makkelijkere oplossing zijn dan een uitgebreide botherstel operatie.

Nadelen:

- Het boren aan gezonde buurtanden/kiezen.
Als deze tanden/kiezen in goede staat zijn, wordt er eigenlijk gezond tandweefsel onnodig opgeofferd. Aangezien de gemiddelde levensduur van een brug ongeveer 15 jaar bedraagd, is er na die tijd iets misgegaan met een van de pijlers. Nieuwe behandelingen zijn dan noodzakelijk, welke mogelijk niet noodzakelijk waren geweest als er nooit aan geslepen was.
- het is niet goed mogelijk om alle ontbrekende kiezen te vervangen.
Mocht de achterste kies ontbreken dan kunnen alleen de kiezen/tanden hiervoor als pijler gebruikt worden. Hierdoor ontstaan ongunstige krachten wat de levensduur van de pijler(s) negatief beinvloed.

- Een kroon op een implantaat

http://www.tandarts.nl/imagesforum/solitairetandvervanging.jpg

Een implantaat is een titanium schroef welke in het kaakbot t.p.v. het ontbrekende element geplaatst wordt. Deze schroef moet een bepaalde periode vastgroeien, waarna een kroon gemaakt kan worden, welke op het implantaat wordt vastgezet.

Voordelen:

- Het is niet noodzakelijk om aan buurtanden/kiezen te boren. Hierdoor behouden deze hun natuurlijke sterkte, kleur en vorm.
- Goede mogelijkheid om achterste kiezen te vervangen. Er hoeven geen zwevende brugdelen met ongunstige krachten gebruikt te worden.
- In stand houden van het kaakbot. Doordat het implantaat de functie overneemt van de vroegere wortel, zal het kaakbot nauwelijks slinken. Met name door de ongunstige druk van uitneembare protheses kan het kaakbot snel slinken, waardoor problemen kunnen ontstaan.

Nadelen:

- relatief langere behandeltijd dan bij een brug Afhankelijk van de lokatie, de hoeveelheid en kwaliteit bot moet een implantaat 6 weken tot 6 maanden inhelen. De inhelingstijd in de bovenkaak is het langst.
- relatief duurder dan een brug (+/- 1400 euro tot 2300 euro)
- Bij een tekort aan bot en andere complicerende factoren als uitgezakte kaakbijholtes en hoog gelegen zenuwen kan het een uitgebreide en minder voorspelbare operatie worden.
In principe zijn we in de implantologie zover dat we onder bijna alle omstandigheden met bijv. botopbouwen, implantaten kunnen zetten. Mocht er echter ook een brug gemaakt kunnen worden dan kan dat in bepaalde situaties een simpeler en doeltreffende oplossing zijn.

Samenvattend kan naar mijn mening beter gekozen worden voor een implantaat als de buurtanden/kiezen nog relatief gezond zijn en/of als de brug zwevende delen bevat.

Het hangt natuurlijk ook af van de kwaliteit en hoeveelheid bot die beschikbaar is voor een implantaat. Je moet misschien m.b.v. een consult bij een implantoloog bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Omdat het zetten van een implantaat, in het geval van voldoende bot en tandvlees, zeer voorspelbaar is en geen grote ingreep hoeft te zijn, wil ik iedereen aanraden na het verlies of bij aankomend verlies van een tand/kies een implantoloog te raadplegen. Na het trekken van een tand/kies begint het kaakbot snel te slinken, op tijd implanteren voordat er te weinig bot is, kan de hele behandeling simpeler (en goedkoper) houden.

Met vriendelijke groet.
di, 03/04/2003 - 23:23 Permalink