Ik loop tegen de muur aan van de pijn!!

Author:
MarjanH
Posted:
di, 04/29/2008 - 23:27
Hallo,

ik verga momenteel van de pijn en vraag me af of iemand misschien weet wat er mis is met mijn kies/kaak/wang...

Afgelopen vrijdag heb ik een gaatje laten vullen (linksonder, een na laatste kies).
De behandeling verliep helaas niet helemaal vlekkeloos omdat de tandarts een inschattingsfout had gemaakt van het gaatje.
Zij besloot daarop mijn wang te verdoven en links en rechts van de kies een verdoving te geven.
Daarna is zij tot vlak voor de zenuw gaan boren en heeft zij het gaatje gevuld. De rest bleek niets met het gaatje te maken hebben, maar ingegroeid tandvlees te zijn.
De hele behandeling heeft uiteindelijk zo'n 3/4 uur geduurd.

Zaterdag werd ik wakker met napijn. Ik had een zeer pijnlijke wang en veel pijn aan de zijkant van mijn gezicht, vooral bij mijn oor en ik had het gevoel dat mijn kaak dus enigszins ontwricht was door het lange openhouden van mijn mond.

Zondag echter kreeg ik enorm veel pijn aan de binnenkant van mijn mond linksonder, de linkerkant van en onder mijn tong en werd in de loop van de dag mijn hele kaak extreem gevoelig. De pijn zat zelfs aan de buitenkant linksonder (vlak bij mijn keel zeg maar tot aan mijn oor doorlopend, maar buitenlangs dus en niet meer alleen van binnen).

Maandag tandarts gebeld en vandaag dinsdag dus, kon ik heel vroeg al langs komen.

De tandarts heeft geklopt op mijn kies, maar dat was nou net het enige wat niet gevoelig was (bovenop geklopt).
Wel doet het aanraken aan de zijkanten van mijn kies enorm pijn (maar ook zonder aanraken gier ik het uit eerlijk gezegd en ik kan wel janken!!).
Het tandvlees rondom de kies is ook heel pijnlijk en mijn wang en zowel de buiten als binnenkant van mijn linkeronder kaak zijn ook heel pijnlijk. Daarnaast is het gedeelte bij mijn oor ook nog pijnlijk en heb ik moeite om mijn mond open en dicht te doen (maar dat stukje is wel te verklaren door het lange en wijde open houden...weet alleen niet hoe lang dit gaat duren en hoe op te lossen..).

Maar goed, ik heb nu mondspoeling gekregen (2x daags) en antibiotica en ibuprofen.

Ik heb inmiddels 4 paracetamol, 4 ibuprofen 600 mg, 3 x de antibiotica en 2 x mondspoeling vandaag gehad en er is niets veranderd! Het is word zelfs erger en de kies en mijn kaak bonken en tokkelen en de weerpijn zit nu in mijn hele linker kant van mijn gezicht.

Wat is er nu toch aan de hand??? Ik word hier moedeloos van, de medicijnen zouden nu toch verbetering moeten geven ipv verergeren van de pijn?

Ik wil eigenlijk morgen een weekenddienst opzoeken, want we zitten natuurlijk met 2 feestdagen en alles is dicht verder. Maar dit trek ik gewoonweg niet, ik gier het uit en moet letterlijk spugen van de pijn omdat het ondraagbaar is.

Is dit nu een combinatie van een uitgerekt scharniergewricht met een acute ontsteking in de kies en waar komt dan al die pijn in mijn onderkaak vandaan, toch geen kaakontsteking ook nog denk??

Iemand ideeen en nog oplossingen voor de vreselijke pijn (het zal wel ff duren voordat ik ergens bij een tandarts terecht kan vermoed ik...)
Mignon

Beste Marjan,

Ik vrees dat er inderdaad sprake is van een ontsteking aangezien de pijn een kloppend karakter heeft. Specifiek denk ik aan een acute pulpitis ofwel wortelpuntontsteking. Deze pijn wordt als bijna ondragelijk ervaren. De diagnose van een acute pulpitis is helaas niet altijd eenvoudig. In jouw geval zouden inderdaad ook een overbelasting van de kauwspieren en ontstoken tandvlees kunnen meespelen. Is er naast de pijn ook sprake van zwelling of koorts? Als je nu zelf op de kies tikt met bijvoorbeeld een theelepeltje, doet het dan wel pijn?

Hartelijke groeten, Mignon
wo, 04/30/2008 - 01:12 Permalink
MarjanH

Ik kwam pas net uit bed (heb slechte nacht gehad) en ben direct hier gaan lezen.

Ik heb zojuist met de achterkant van het theelepeltje op mijn kies geklopt en dit was het resultaat:

bij het kloppen bovenop de kies (dus op de nieuwe witte vulling) had ik geen pijnscheuten of iets dergelijks.
bij het kloppen helemaal op het uiterste puntje van mijn kies (dus op de buitenzijde van de kies zelf op de "eigen" kies voelde ik een beetje een tinteling door de kies heen tot ver naar beneden trekken)

Wat wel heeeeel veel pijn doet is het links en rechts aanraken van de kies zelf (zelfs als mijn tong er tegen ligt te rusten zeg maar).

Een kleine tijd (misschien 2 a 3 minuten) na het kloppen met de theelepen verging ik wel weer van de pijn: steken en bonken!

Het tandvlees rondom de kies is ietsjes dikker, maar niet rood. Het zit helemaal vol met witte puntjes?
(tandarts zei dat door de prikken kwam? ikzelf dacht dat zij dat apparaat wat ze gebruiken met het soort laserlichtje, gewoonweg de hele boel rondom heeft verbrand - of kan dat helemaal niet...)

Het is net alsof de kies uit zijn voegen barst, het is zo'n afgrijselijk bonkend en drukkend gevoel, dat ik nu op het punt sta om gewoon een tandarts te bellen en te vragen of ze alsjeblieft de kies er uit willen trekken....

Wat verder heel veel pijn doet, is dus het tandvlees aan de binnenkant van mijn mond. Van de kies af, tot ver in mijn mond en langs mijn tong (dat heet geen tandvlees meer, maar ik weet niet hoe het wel heet eerlijk gezegd). En dus aan de buitenkant van mijn gezicht in dat gebied (lijkt wel alsof ik spierpijn heb, geeft een soort uitgescheurd gevoel als ik het zou moeten omschrijven).

Of ik koorts heb weet ik niet (dat ik ga ik wel zo meten dus), maar ik shake als een rietje van de pijn! Mijn wang (van oor tot onderkaak naar keelgedeelte) voelt van buiten wel warmer aan dan de andere kaak (wat zegt dat?). Ik heb net aan mijn gezinsleden gevraagd of zij er iets aan zien, maar zij zien niet dat het dikker is ofzo. Wel vinden zij het ietsiepietsie "naar beneden hangen".
wo, 04/30/2008 - 10:57 Permalink
MarjanH

O ja en verder kan ik dus nu niet meer drinken. Ik probeerde zojuist de mondspoeling, maar toen ging het helemaal mis. Een enorm stekeld en prikkelend gevoel ging door mijn kies heen tot ver naar beneden. Beetje afgekoelde koffie gaf net hetzelfde effect. Ben nu met een rietje aan het drinken geslagen.
Eten durf ik nu helemaal niet meer...
wo, 04/30/2008 - 10:59 Permalink
MarjanH

Oke ik ga ze zo bellen, moet even uitvinden nog wie/wat ik moet bellen.

Want moet ik mededelen? Alle pijnklachten gewoon opnoemen en wat er afgelopen dagen gebeurd is allemaal vanaf het tandartsenbezoek vrijdag?

(ik ben nu wel bang, want acute ontsteking is wel wat pijnlijk bij behandeling toch?)
wo, 04/30/2008 - 11:47 Permalink
MarjanH

De afspraak is inmiddels gemaakt en na een lang gesprek met de dienstdoende tandarts heeft hij aangegeven ervoor te willen kiezen om de kies eruit te trekken.
Gezien de toestand van de kies en de wetenschap dat de eigen tandarts al had aangegeven dat het én niet goed was gegaan bij het boren én er beter een kroon misschien geplaatst kon worden om de kies te redden, vermoed hij dat zelfs een wortelkanaalbehandeling geen zin heeft.
Toch kijkt hij straks eerst nog even heeft hij aangegeven, maar ik moet rekening houden met trekken...
wo, 04/30/2008 - 13:45 Permalink
mamaloetje78

He bakkes, voel helemaal met je mee! Zo loop ik de afgelopen weken ook aldoor.
Hoop voor je dat de kies getrokken is want dat is een zaligheid na zulke kiespijn.

Mijn lieve lieve tandarts heeft de mijne er gisteren na sluitingstijd nog uit getrokken omdat ik het niet meer trok en zij het zo sneu vond dat ik zulke slechte feest dagen zou hebben.
Heb echt geluk met mijn tandarts, 't is een dikke schat.

Ben erg benieuwd of je nu van je pijn af bent.
Hoop 't echt voor je want hier is zo ook niets aan :smt010
wo, 04/30/2008 - 17:28 Permalink
MarjanH

Nou hij zit er nog in! Het is iets anders verlopen...

Ik trof gister gelukkig een erg aardige tandarts (ik ben niet zo'n held namelijk), en bij nader inzien dacht hij dat de kies nog wel te redden was.
Even had ik gehoopt op het trekken omdat ik echt van die kies en pijn afwilde, maar hij vertelde me dat het misschien zo ook opgelost kon worden en liever de kies wilde proberen te behouden nu hij alles zo zag.

Hij heeft het eerste deel van de wkb ingezet en ik moet eerlijk zeggen dat het moment van de verdoving als een geschenk voelde...even geen pijn en druk meer.
De behandeling zelf duurde wat lang omdat 1 kanaaltje niet snel te vinden was, maar was verder toch echt wel pijnloos.

De rest van de dag met het verdoofde gevoel rond blijven lopen tot ver in de avond, dus dat was wel even prettig.

Tegen de nacht begon ik echter wat napijn te krijgen...

En nu vanmorgen vraag ik me af waarom ik ben geweest, want ik heb weer pijn snotverdee.

Mijn wang is gevoelig (zal door de prikken ook komen denk ik) en mijn tandvlees is nu wel erg opgezet en volgens mij hartstikke ontstoken. Dat is een naar pijnlijk gevoel. Mijn kaak voelt ook nog steeds minder prettig aan, maar waar is waar niet meer zo erg als gister. Wel nog een gevoel alsof ik daar op mijn gezicht een vuistslag heb gehad...
De kies zelf doet niet zeer als ik bovenop klop, maar de aanraking links en rechts blijft zeer doen en een bonkend gevoel geven (dacht dat dat na een wkb weg moest zijn??).

Het bonkende gevoel is dus niet weg, maar nog aanwezig. Alleen iets minder heftig, maar ik had juist gehoopt dat dit er niet meer was na een behandeling.

Ook kan ik mijn kaken niet op elkaar zetten, dan voel ik direct meer pijn heel ver en diep onder de kies 'erin schieten'. Drinken is nu niet meer gevoelig, heb net hete bak koffie op en dat lukte.

Maar is de behandeling nu dan wel geslaagd? Of duidt deze pijn nog steeds er op dat het niet goed zit? Ik dacht dat ik wel wat napijn zou hebben, maar deze pijn is gewoon een iets lichtere versie van wat ik de afgelopen dagen had...

Iemand een idee of iemand die een wkb 1e deel heeft gehad die zijn/haar gevoel kan uitleggen die na de behandeling onstond?
do, 05/01/2008 - 10:57 Permalink
Mignon

Beste Marjan,

zo te lezen was er sprake van een behoorlijke ontsteking. Hiervan kun je nog wel even napijn ondervinden. Meestal nemen de klachten na een dag of 3 af. Wel fijn dat de tandarts de kies geschikt vond voor een wortelkanaalbehandeling en dat hij er niet uit hoefde.

Veel beterschap, grts Mignon
do, 05/01/2008 - 18:15 Permalink
MarjanH

Ik geloof toch niet dat het helemaal goed gaat hoor!

De pijn komt al heftiger weer terug en gaat niet meer weg. Opnieuw is het vreselijk bonken en kloppen nu de gehele dag, met als toppunt wel de avond (nu dus :smt022 , vandaar dat ik het forum maar weer opzoek)

Het is nu dus ruim 3 dagen geleden dat het eerste deel wkb is gedaan (woensdagmiddag) en ik had gehoopt dat er wel wat pijn zou afzakken, maar op woensdag zelf na is het dus gewoonweg weer aan het verergeren.
Ik slik nog steeds de antibiotica, ook nog 4 x per dag de ibuprofen 600 en wat paracetamol. Gister kreeg ik er diclofenac ook voor bij geschreven. Maar hoeveel moet je slikken zeg om die pijn weg te laten zakken?! Met al die rommel voel ik het nog steeds en vanavond heb ik voor het eerst weer gezegd hier thuis dat het weer net zo erg is als woensdag...bonken, kloppen, kaken niet op elkaar willen doen omdat het dan verergert, drinken weer pijnlijk, eten lukt niet tenzij heel fijn of vloeibaar en zoveel mogelijk naar de andere kant duwen en bijna mijn kaken niet heen en weren, aanraken links/rechts/bovenop doet zeer, pfffffff au au en nog eens au, koppijn heb ik ervan!!

Wat nu?
(Weer de weekenddienst bellen morgen? Die toch de wkb niet afmaken ivm de tijd voor de spoeddiensten? Dus uit zien te stellen tot maandag wanneer eigen tandarts bereikbaar is... en ik waarschijnlijk dagen moet wachten voor er een plekje is? Weekenddienst bellen en laten trekken? Ik weet t echt niet meer........)
za, 05/03/2008 - 22:22 Permalink
poesiemauw

Nou ja eigenlijk wel maar het was iets andere pijn, alsof de kies zwaar gekneusd was. De kies poetsen of tanden op elkaar zetten of ermee eten was echt niet te doen. Heb je enig idee hoeveel kanaaltjes de tandarts gevonden heeft? Soms heeft een kies een moeilijk te vinden 4de kanaal en als dat niet is schoongemaakt kan je nog lang last blijven hebben van zenuwpijn. Ik heb mijn wkb laten doen bij een endontoloog en die gebruiken een microscoop. Zo werd al snel gezien dat mijn kies 4 kanalen had.
zo, 05/04/2008 - 00:17 Permalink
MarjanH

Hij heeft er drie gevonden en deze drie behandeld. Ik hoop toch alsjeblieft niet dat er een vierde ergens zit.

Ik ben bij een gewone vervangende tandarts geweest die weekenddienst had op Koninginnendag. En ik moet eerlijk zijn, tot ik op dit forum kwam had ik nog nooit van een endontoloog gehoord. Ik zou ook niet weten waar ik zo'n iemand hier kan vinden, maar ga wel het telboek en internet nu afspeuren, want ik vermoed dat ik vandaag toch echt weer ga bellen.

Ben net uit bed en het kloppen en bonken is alweer aanwezig. Als dat alleen maar gaat oplopen tot in de avond, wat ik veel lees hier, dan ga ik dat niet redden al die uren.
zo, 05/04/2008 - 10:17 Permalink
Mignon

Beste Marjan,

in bovenkiezen komt vaker een vierde kanaal voor dan in onderkiezen. Soms speelt dat vierde kanaaltje op. Dit is in de meeste gevallen zeer moeilijk te vinden en de tandarts kan dan ook besluiten om je door te sturen naar een endodontoloog (gespecialiseerd in wortelkanaalbehandelingen) om met behulp van een microscoop het vierde kanaal te vinden.

Als er sprake is van een grote ontsteking, kan het echter zijn dat de ontsteking bij de eerste fase van de behandeling: vijlen en spoelen, niet voldoende kans heeft gehad om via het kanaal een uitweg te banen. Soms is het daarom nodig om de kies weer open te maken en de kanalen een tweede maal te spoelen.

In een enkel geval is het spoelmiddel doorgeperst en in de weefsels rondom de wortelpunt terecht gekomen. Dit kan ook een heftige reactie geven, maar deze is meestal acuut.

Ik denk dat het verstandig is om vandaag of morgen opnieuw een tandarts te bezoeken die de kanalen nogmaals kan spoelen.

Veel beterschap, grts Mignon
zo, 05/04/2008 - 17:17 Permalink
Mignon

Met name verstandskiezen kunnen zeer grillig en ongunstig gevormd zijn. Ze hebben vaak teveel of juist versmolten wortels. In een tandwortel lopen 1 of meer hoofdkanalen. Deze hoofdkanalen zijn via zijtakjes met elkaar verbonden. Tijdens een wortelkanaalbehandeling worden de hoofdkanalen opgevijld en gespoeld. 5 kanalen in een kies hebben is inderdaad mogelijk. Ik weet het precieze percentage niet uit mijn hoofd, maar het komt voor. 3 of 4 kanalen is echter waarschijnlijker.

Grts, Mignon
ma, 05/05/2008 - 02:59 Permalink
MarjanH

Het zit me allemaal niet mee hoor.

Heb net anderhalf uur weer op de stoel van de tandarts gezeten. De kies is opnieuw opengemaakt en goed gespoeld. Ook bleek er inderdaad nog een 4e kanaal te zijn.
Na ruim een uur zei mijn tandarts dat ze het ging dichtmaken en de behandeling staakte. Ik dacht dat ze klaar was, maar het blijkt nu dat de kanaaltjes te smal zijn en zij er niet goed en niet ver genoeg bij kon.

Nu moet ik een afspraak maken bij een endontoloog. Vandaag zijn zij niet aanwezig, dus ik hoop morgen op redelijke termijn een afspraak te kunnen maken.

In elk geval ben ik er nog steeds niet vanaf dus....
ma, 05/05/2008 - 13:38 Permalink
Mignon

Beste Marjan,

wat ontzettend naar dat je zoveel pijn blijft houden. Ik heb wel vaker meegemaakt dat patienten met een flinke ontsteking aan hun wortelpunten terug bleven komen met pijnklachten. Door keer op keer opnieuw te spoelen zouden de klachten langzaam moeten verminderen. Ik kan me echter voorstellen dat je in de tussentijd gek wordt van de pijn.

Sommige tandartsen besluiten om de kies open te laten zodat het ontstekingsvocht kans krijgt om via de kanalen te ontsnappen. Dan kan er geen druk meer opbouwen die pijn veroorzaakt. Op mijn universiteit wordt dit echter niet geleerd in verband met het risico op infectie van de kanalen van buitenaf.

Op dit moment kunnen we hier op het forum helaas niet meer voor je doen dan meeleven. Heel veel beterschap,

Mignon
di, 05/06/2008 - 03:02 Permalink
MarjanH

Dank je wel Mignon!

Ik ben dus inderdaad gisteravond laat opnieuw weer bij een avonddienst beland.
De pijn was zo ondraaglijk, dat deze tandarts toch opnieuw de kies nog eens heeft opengemaakt. Hij kwam bij de kanalen dit keer veel verder als de vorige twee en hij heeft flink en veel zitten vijlen. Op zijn foto's bleek dat hij wel zo goed als tot de wortelpunt is gekomen en het lijkt erop alsof hij alles heeft kunnen behandelen nu. Ook heeft hij een medicijn (geen idee hoe dit heet) in de wortelkanalen gespoten.
Hij was de eerste die ook met een rubberdam werkte en staat vrij goed bekend op zijn wijze van wkb's uitvoeren.
Ook heeft hij nog de kies een stuk afgevijld voor de zekerheid.

Nu ik uit bed ben is wel alles heel pijnlijk, maar dat kan ook niet anders na 2 behandelingen en 6 verdovingen op 1 dag houd ik mezelf maar voor.
Mijn mond kan maar een cmtje open en alles is vreselijk beurs, blauw en ook wat dik.
Het kloppende gevoel is niet weg, maar nu wel wat minder en ik blijf hoop houden dat het dan zo blijft en niet meer verergert. Als dat vandaag opnieuw gaat opspelen dan weet ik het ook echt niet meer.

Voor de zekerheid houd ik mijn mond maar een beetje gesloten en maar even geen eten om de boel niet opnieuw te irriteren nu.

Maar goed laten we hopen dat dit het laatste was wat nodig was en dat het niet meer verergert...
di, 05/06/2008 - 07:22 Permalink