ik ben zo bang voor de wortelkanaalbehandeling

Author:
help
Posted:
di, 05/06/2003 - 10:50
Ik moet 8 mei een wortelkanaalbehandeling of zenuwbehandeling (is toch hetzelfde, toch??) ondergaan aan mijn voortand.
Ik ben zo verschrikkelijk bang, als ik er nu aan denk begin ik al te trillen en te huilen van angst. Maar ik moet, anders wordt het alleen maar erger. Mijn tandarts denkt dat de zenuw in mijn tand al dood is, maar als ik op mijn bovenlip of naar mijn neus druk voel ik een soort pijn, niet erg maar ik voel het. Ze zegt dat de behandeling 1 uur duurt en dat het geen pijn doet als er geen ontsteking is, wat er volgens mij wel is omdat het zeer doet als je erop drukt. Mijn vraag is dus wat gaat ze precies doen en doet het zeer, waarmee kan ik het vergelijken. Alsjeblief kan iemand mij een klein beetje gerust kan stellen door alles precies uit te leggen en te zeggen wat er precies pijn doet.
Mijn dank ik groot.
MrRudi

Hoi! Ik kan me best voorstellen dat je huiverig bent voor een wortelkanaalbehandeling hoor, dat is vrij normaal omdat het zo erg [i]klinkt[i]. Er is op deze site trouwens veel informatie over te vinden, zie bijvoorbeeld deze link:
http://www.tandarts.nl/html/wortelkanaal/beknopt.php

Als je normaal gesproken geen last hebt van je tand is de kans volgens mij niet groot dat het ontstoken is. Bang zijn voor pijn is logisch, maar normaal gesproken is een wortelkanaalbehandeling echt pijnloos. Alleen bij een flinke ontsteking (geloof me, die zou je nu ook moeten voelen) werkt lokale verdoving niet omdat de zuren in de ontsteking het verdovingsmiddel meteen afbreken. Je kan altijd even kijken of de verdoving bij jou straks werkt, blijft de 'plek des onheils' gevoelig kun je om extra verdoving vragen, en anders heb je geen centje pijn!
di, 05/06/2003 - 15:28 Permalink
anouskatje

Hoi,
Nou ik zal je vertellen dat ik 8 mei ook een wortelkanaalbeh krijg maar ik heb het al kei vaak gehad de laatste keer zat er ook een ontsteking aan mijn voortand en heb ik ook zo'n behandeling gehad en ik voelde er niets van terwijl het bij mij ontstoken was dus maak je niet druk misschien dat je het een klein beetje voelt maar meer ook echt niet tenminste ik heb er weing van gevoeld veel sterkte donderdag ik moet ook maar ik ben nietbang meer succes

groetjes anousktaje
di, 05/06/2003 - 16:26 Permalink
Moon

hoi,
Ik heb een zenuwbehandeling (of kanaalbehandeling,is inderdaad hetzelfde) gehad aan een kies en ik heb er echt helemaal niets van gevoeld.
Om met de woorden van mijn tandarts te spreken. Van de naam alleen al krijg je de zenuwen, maar je voelt er niets van!

[ Dit Bericht is bewerkt door: Moon op 2003-05-06 20:42 ]
di, 05/06/2003 - 20:41 Permalink
help

Dank je wel Mr.Rudi,
Je hebt me een beetje gerust kunnen stellen. Maar wat is dan hetgene wat ik voel als ik om mijn bovenlip en naast mijn neus duw. Dat is toch iets van een ontsteking toch?
wo, 05/07/2003 - 12:18 Permalink
help

Dank je wel Anoeskatje voor je reactie.
Ik ben wel wat gerust gesteld, maar mijn vraag is hoe groot was jou ontsteking wat voelde je toen precies.
wo, 05/07/2003 - 12:20 Permalink
MrRudi


Op 2003-05-07 12:18, schreef help:
Dank je wel Mr.Rudi,
Je hebt me een beetje gerust kunnen stellen. Maar wat is dan hetgene wat ik voel als ik om mijn bovenlip en naast mijn neus duw. Dat is toch iets van een ontsteking toch?


Dat hoeft (voor zover ik weet) geen ontsteking te zijn hoor. Het kan licht geirriteerd weefsel zijn, zwak tandvlees ofzo. Ik heb ook wel eens dat ik iets voel als ik op bepaalde punten op mijn gebit druk, boven de tandvleesgrens. Geloof me een echte ontsteking merk je wel (ik heb er net 1 achter de rug en dat deed PIJN!). En zover ik heb begrepen werkt een verdoving alleen slecht als er een ontsteking aanwezig is waaruit pus ontstaat onder je tandvlees. Het pus breekt de verdoving af namelijk. Als je daar toch nog bang voor bent kun je gewoon even in de spiegel kijken of je tandvlees bij de desbetreffende tand overgevoelig (echt pijnlijk als je er op drukt) is, of opgezwollen. Is dat niet zo, dan zou ik me in elk geval nergens zorgen over maken.

Ik ben geen expert op dit gebied hoor, maar ik heb de afgelopen weken genoeg meegemaakt om het een en ander uit 1ste ervaring te vertellen :smile:

[ Dit Bericht is bewerkt door: MrRudi op 2003-05-07 14:17 ]
wo, 05/07/2003 - 14:16 Permalink
terry

hoihoi,een uur er over doen is wel erg lang vind ik voor een tand in plek van een kies,maar maak je in iedergeval niet te druk over,je voelt helmaal nikss,bij een abces zal je tandarts er nooit aan beginnen.en voor de spuit kan je een voor verdoving vragen,weet nog steeds niet de naam,maar mijn tandarts gebruikt het in iedergeval wel altijd.heel koud voelt het aan in iedergeval.ik denk stik vloeisof.veel suc6 verder je bent er zo vanaf.stelt niks voor,maar dat zal je achter af zelf wel vertellen.
vriendelijke groeten terry...
wo, 05/07/2003 - 15:10 Permalink
anouskatje

hallo,

Nou ik heb een hele nacht wakker gelegen van de tandpijn ik stond op mn kop van de tandpijn en toen heb ik smorgens meteen de tandarts gebeld en meteen een afspraak gemaakt en ik kon ook meteen komen en toen heeft ie een gaatje in de tand geboort en daar kwam al het vuil toen uit gelopen dat was echt vies maar wel een opluchting want dan kan de druk eraf zei hij, maar nu heb ik weer onder een ontsteking aan een kies dus ik wacht morgen wel weer af jij in ieder geval succes

groetjes anouskatje
wo, 05/07/2003 - 21:24 Permalink
help

Hallo,

Ik heb vandaag de zenuwbehandeling ondergaan. Ik was echt heel erg zenuwachtig, vannacht niet geslapen, gehuild overgegeven enz, van angst.Maar het viel me 1000% mee. Ik heb echt helemaal niets gevoeld zelfs de verdovingsprik niet. Napijn heb ik tot nu ook nog steeds geen last van. Dus het gaat uitstekend met me. Goed he.
Alle mensen die gereageerd hebben wil ik hierbij bedanken.
do, 05/08/2003 - 14:44 Permalink
MrRudi

Nou dat hadden we voorspeld he :smile: Ik ben in elk geval blij voor je dat het zo goed is gegaan allemaal...en een eventuele volgende keer je dus niet zo druk maken he!
do, 05/08/2003 - 14:50 Permalink
Caro


Op 2003-05-08 14:44, schreef help:
Hallo,

Ik heb vandaag de zenuwbehandeling ondergaan. Ik was echt heel erg zenuwachtig, vannacht niet geslapen, gehuild overgegeven enz, van angst.Maar het viel me 1000% mee. Ik heb echt helemaal niets gevoeld zelfs de verdovingsprik niet. Napijn heb ik tot nu ook nog steeds geen last van. Dus het gaat uitstekend met me. Goed he.
Alle mensen die gereageerd hebben wil ik hierbij bedanken.




Hoi, je schrijft dat je van de verdoving ook niets voelde, t was je voortand, was dat ook bovenin?( moet namelijk zelf as woensdag 21-5)ik kan het volgens de tandarts zonder verdoving , maar ik twijfel..maar ben wel bang, voor verdoving op die plaats, ook omdat ik nog nooit iets aan mijn voortanden heb gehad.

Caro
zo, 05/18/2003 - 09:57 Permalink
help

Hoi Caro,

De tandarts zij tegen mij dat het inderdaad ook zonder verdoving kon, omdat mijn zenuw al dood was. Ze prikken je precies onder je bovenlip, binnen in dan natuurlijk. Daar heb ik niets van gevoeld,wel dat er wat ingespoten werd, maar dat deed geen pijn. Zoals ik dus al eerder schreef het doet echt geen pijn. Heb je nog meer vragen dan hoor ik het wel.
ma, 05/19/2003 - 08:26 Permalink
Trixie

Hoi Caro,
Als het je niets lijkt zonder verdoving moet je het gewoon met doen hoor, daar kan je je tandarts om vragen. Dan weet je in ieder geval zeker dat je er niets van voelt!!
De behandeling zelf is peanuts. Ik heb er een aan mijn kies gehad en dat duurde 2x een uur maar ik was daarna pijn vrij en dat voelde HEERLIJK!!!
ma, 05/19/2003 - 11:29 Permalink
Caro

ja, mar nu hoor ik dat je een verdoving recht in je gehemelte krijgt, ik ga wel hoor, wat er ook gebeurt heb t nu al 3x uitgesteld, en ik dwing mezelf gewoon, pijn of geen pijn, t moet gewoon.

kijk, t zit bovenaan mijn tand, dus de scheiding tandvlees en tand, de arts zegt dat hij niet op de zenuw gaat boren, maar goed, er bestaat ook andere pijn dan zenuwpijn toch?t is tandsteen die niet verwijderd was, ik zag een donker plekje , maar mijn toenmalige tandarts deed er tot mijn verbazing niets aan, u is t op 2 tanden, hoewel ik er geen last van heb ( nog niet )is dit uiteraard geen fraai gezicht, en ikwil het gewoon verwijderd hebben, op ondertand ( hoektand ) zat t ook, maar die is toen mijn kies een zenuwbehandeling kreeg gelijk meegepakt omdat de zaak toch al helemaal verdoofd was.
ik ben du sniet bang voor de behandeling, maar wel voor spuiten en dat ze zeer doen,mijn ervaring is spuiten voor mijn kiezen, maar dat is achterin te doen, en doet geen zeer, ja je voelt het, maar die verdoving werkt meestal gelijk, maar voorin lijkt me zo gevoelig...
ma, 05/19/2003 - 17:58 Permalink
dj

Ik heb lang geleden ook een wortelkanaalbehandeling aan mijn voortanden gehad. Ik heb toen de verdoving helemaal niet gevoeld.. de behandeling zelf
was ook niet naar ofzo. De meeste mensen valt dit soort dingen tegenwoordig allemaal erg mee!

Doeg,
ma, 05/19/2003 - 22:05 Permalink
help

Hoi Caro,

Ik heb voor mijn beugel lang geleden twee hoektanden laten verwijderen, met verdoving natuurlijk, niets van gevoeld. Later vier verstandskiezen ook niets van gevoeld. Het lijkt erger dan dat het is. Bij mij hebben ze ook in mijn gehemelte geprikt, daar voel je echt niet van neem dat maar van mij aan. En het erge is als je er nu niets aan je tanden/kiezen laat doen het wordt er natuurlijk niet beter op, en de behandeling ook niet. Het is even al je moed verzamelen verstand op nul en gaan. Ik vond het ook heel erg moeilijk. Ik ben er zelfs ziek van geweest (zie het een na laatste berichtje van mij na te tandarts). Maar ik wist als ik nu niet ga dan ga ik nooit. Ga nu maar achteraf zul je heel blij zijn dat je bent geweest. Ik in ieder geval wel. Heel veel succes.
di, 05/20/2003 - 07:57 Permalink
Trixie

Je voelt een prikje en dan denk je bij jezelf; verdorie... Maar na een seconde voel je er al niets meer van.. Dat is het nadeel van een gehemelte prikje die voel je even maar pijn nee, het voelt echt maar heel even vervelend. Ik heb ze al meerdere malen gehad en ik geef eerlijk toe ik heb al vanaf mijn 4e een injectie fobie! Ze moesten me met 3 man vasthouden, en nog steeds als het even kan doe ik alles zonder verdoving. Gewoon ogen dicht en in je hoofd een liedje zingen en dan is het zo voorbij ( doe ik altijd ). Maar neem van dit injectiefobietje maar aan dat het ECHT geen zeer doet... Succes!!
di, 05/20/2003 - 10:20 Permalink