Hopeloos word ik ervan!

Author:
ursula
Posted:
ma, 02/14/2005 - 01:19
Hallo,

Aangezichtspijn?! ik weet het allemaal niet meer hoor, het enige dat ik weet is dat na een wortelpunt operatie bij de kaakchirurg 14 maanden geleden pijn kreeg in mijn gezicht. En wat voor een pijn!!! Pfffff, het leek alsof alle kiezen aan de rechtse kant giga gaten hadden en ontstoken waren, de hele rechtse kant van mijn gezicht deed enorm veel pijn. Huilend heb ik de tandarts opgebeld. Die stuurde me terug naar de kaakchirurg en die constateerde dat ik moest stoppen met kauwgom, harde broodjes, appels enz... en nagels bijten. En ik kreeg een opbeetplaat die ik 24 uur per dag inmoest houden. Dat heb ik vier maanden gedaan en het ging echt beter. Toen mocht ik afbouwen met die spalk en droeg hem alleen nog snachts. Soms kwamen er van die pijnaanvallen die een dag duurden maar over het algemeen ging het goed. maar nu is het sinds een week of twee helemaal mis. Na een uurtje of 2 buiten te zijn geweest in de kou, kwam ik thuis en werd lekker warm. Na een half uurtje begon ik steken te krijgen in mijn kaak. Dat werd zo erg dat ik met mijn rechtse oog helemaal niets meer zag en zoveel pijn had dat ik het liefst met mijn hoofd tegen de muur aan was gelopen in de hoop dat ik bewusteloos zou raken en niets meer zou voelen. Nu heb ik mijn spalk al weer twee weken 24 uur per dag in, maar het gaat niet meer weg!! Bij de huisarts heb ik brufen bruis gevraagd om een beetje door de dag heen te komen. Is er hier iemand die nog een idee heeft wat ik kan doen. Ik durf bijna niet meer naar buiten uit angst dat het weer begint. Morgen is mijn tandarts weer terug van vakantie dus dan kan ik hem eindelijk gaan bellen. Want een plaatsvervanger bellen met dit probleem heeft zo weinig zin.
Nou sorry dat het zo'n lang verhaal is geworden maar ik moest echt mijn "ei" even kwijt.

groetjes ursula
dj

Vervelend zeg..

Ik kan alleen maar vragen of je weet je wat "klemmen" is? Misschien een stomme vraag aan iemand met een opbeetplaatje maar toch vraag ik het me af... er zijn wel wat verschillende vormen van..

Zijn er problemen met het kaakgewricht geconstateerd zoals een knoepend geluid of niet meer goed je mond kunnen opendoen ofzo? Heeft de kaakchirurg of de tandarts er verder nog iets over gezegd?
ma, 02/14/2005 - 15:48 Permalink
ursula

Hoi Dj,

Bedankt voor je berichtje. En ja ik klem inderdaad enorm. Smorgens word ik wel eens wakker en dan zit m'n opbeetplaat zo strak om mijn tanden heen dat ik niet snap dat hij nog niet doormidden is. En verder "knoept" mijn kaak ook en springt ook wel eens op slot, al komt dit maar wel heel weinig voor hoor.
gister bij de tandarts geweest en die heeft foto's gemaakt en geklopt. Nou de snijtand en de kies ernaast waren enorm klopgevoelig. Maar op de foto zag alles er mooi en rustig uit! Toen heeft hij die kies nog even een stukje opengeboort (!!!!) om te kijken hoe het zat met het gevoel. Nou ik voelde het goed!!! Dus hij zei dat het wel gunstig was dat ik nog gevoel had in de zenuw. Nou moet ik het nog twee weken aankijken en als het niet minder wordt dan gaat hij die snijtand en de kies ernaast een wkb geven.
Weet je, ik ben het er niet mee eens. Het is toch onzin om gezonde tanden en kiezen een wkb te geven. Het is alleen maar het bestrijden van de symptomen en misschien wordt het tijd dat er is naar een structurele oplossing gezocht wordt.
En ik stelde gister voor om onder bij de kiezen (daar mis ik het een en ander) een brug te maken of een kroon ofzo. Maar toen zei de tandarts dat hij eerst dit probleem wilt oplossen. Terwijl ik overal lees dat daar juist wel eens de oorzaak van mijn problemen zouden kunnen liggen.
Jeetje het is alweer zo'n lang verhaal geworden, hahahaha.
Weet je ik ben 8 weken geleden aan een hernia geopereerd, maar doe mij die operatie nog maar een keer ipv deze pijn. Wat een helse pijnen zeg!!

Groetjes ursula
di, 02/15/2005 - 10:12 Permalink
babs2

Hoi Ursula,
Vreemd dat je tandarts het open wil maken. Ik heb ook al een tijd soortgelijke klachten. Mijn tandarts heeft mij hiervoor doorgestuurd naar een kaakchirurg in een ziekenhuis. Die kaakchirurg wil echt niet boren als hij niets op een foto ziet. Ik heb wel eens bijna jankend van de pijn daar gezeten en dacht echt dat ik een ontsteking of zo had. Na lang gezeur heb ik zelfs een scan gehad en daar was geen ontsteking te zien. Dus ben ik maar weer blij dat er niets onnodigs gedaan is. Laat je dus niet zomaar behandelen. Vraag anders een verwijzing naar een ziekenhuis.
Sterkte Babs
di, 02/15/2005 - 16:18 Permalink
minique

Ik wil even inhaken op de reactie van babs en dan met name deze opmerking:
Die kaakchirurg wil echt niet boren als hij niets op een foto ziet.


Als een zenuw van een tand of kies ontstoken is en die ontsteking bevindt zich nog IN het element, dan is dat NIET op foto's te zien! Maar je kunt dan wel al veel last van kiespijn hebben. Een wkb kan dan toch al noodzakelijk zijn.
Pas als de ontsteking zich uitbreidt naar het gebied rondom de wortelpunt, wordt het zichtbaar op een röntgenfoto!

:smt006 Monique
di, 02/15/2005 - 17:28 Permalink
dj

Nog maar eens misschien stomme vragen, weet je:
- dat klemmen enorme hoeveelheden pijn op kan leveren, in zo goed als het hele hoofd maar ook in de nek/hals?
- dat je op een opbeetplaat, alhoewel minder, nog steeds kan klemmen?
- dat een juiste houding eigenlijk een houding is waarin tanden en kiezen elkaar helemaal niet raken?
- dat (volgens mij nog steeds) wordt aangenomen dat stress tot klemmen kan leiden?

Over die missende elementen: als aan een kant van de mond de kiezen elkaar hierdoor eerder raken dan aan de andere kant kan dat zorgen voor:
- overbelasting van die kiezen met als gevolg pijn en beschadiging bij die kiezen
- naar ik meen ook overbelasting van het kaakgewricht (vooral aan één kant) met gevolgen als knoepen, "oorpijn" etc.

Maar (volgens mij) zijn die missende elementen geen (directe) oorzaak voor het klemmen! Wel lijkt mij aannemelijk, dat als er drukpunten zijn doordat de kiezen elkaar aan een kant eerder raken en daardoor pijn en beschadigingen, evt klachten tgv klemmen daardoor verergeren.

Kronen/bruggen/implantaten zullen dus waarschijnlijk het klemmen niet oplossen. Wel is er een forse kans dat dezen door het klemmen niet lang meegaan, en dan ben je in gevallen toch weer een stap verder van huis...

Tandarts vV heeft goede ervaringen met fysiotherapie bij klemmen. Ik ben er eens in gedoken en heb me sindsdien afgevraagd of voorin de mond geplaatste hulpmiddelen zoals (even onder voorbehoud) de "lucia jig" en een verfijning daarvan, de NTI-device, inderdaad iets ziinigs te pakken hebben door ervan uit te gaan dat zij minder klemkracht toelaten dan opbeetplaatjes.
di, 02/15/2005 - 17:56 Permalink
babs2

Minique,
Even voor mijn duidelijkheid. Als je geen gat of vulling o.i.d. in een tand of kies hebt, kan je toch ook geen ontsteking hebben? Of wel?
Babs
di, 02/15/2005 - 20:51 Permalink
minique

Kan wel voor, volgens mij, als je een flinke klap op de betreffende tand of kies hebt gehad (eens, en daar kan best een tijd tussen zitten).
Ook als langdurig de kiezen overbelasten (door bijv. klemmen) geeft een soort ontstekingsreactie.

:smt006 Monique
wo, 02/16/2005 - 08:15 Permalink
dj

Minique schreef
Ook als langdurig de kiezen overbelasten (door bijv. klemmen) geeft een soort ontstekingsreactie.


Ik weet het niet helemaal zeker hoor maar ik dacht dat dat een achterhaald inzicht was...
wo, 02/16/2005 - 11:52 Permalink
minique

Minique schreef
Ook als langdurig de kiezen overbelasten (door bijv. klemmen) geeft een soort ontstekingsreactie.


Ik weet het niet helemaal zeker hoor maar ik dacht dat dat een achterhaald inzicht was...


Kan hoor, maar dit is mij vorig jaar verteld door de assistente van mijn tandarts, toen ik zo'n kiespijn had.
wo, 02/16/2005 - 15:32 Permalink
babs2

Hoi,
Volgens mijn kaakmeneer (hij is prof, heeft artikelen en over CMD, TMD enz
gepuliceerd) kan je van klemmen op zich geen ontsteking krijgen. Het kan natuurlijk wel dat spieren en pezen ontstoken raken. Bloedvaten en zenuwen kunnen geirriteerd raken en daar kan je pijn van hebben. Ik heb dit tenminste altijd zo begrepen.

Nog een vraagje voor DJ,
Wat is NTI en die 2 namen die bij NL staan wat zijn dat?
Groetjes Babs
wo, 02/16/2005 - 16:32 Permalink
dj

Ik leg het een beetje uit maar nogmaals: of het een goed idee is voor mensen dat weet ik echt niet hoor!!

De NTI is een aanpassing van de zogenaamde lucia jig. Een lucia jig is iets wat je over je voortanden schuift en wat een heel klein beetje uitsteekt zodat je tanden en kiezen elkaar niet meer raken, alleen dat uitstekende stukje raakt de andere tanden nog. Nadeel van de lucia jig is dat je door je onderkaak naar voren, achter of opzij te bewegen het uitstekende deel ineffectief kunt maken, zodat je toch weer je kiezen (of hoektanden) op elkaar kan zetten. De NTI lost dat probleem op door van dit contactstukje een driehoekje te maken.

Een jig:
http://www.headacheprevention.com/images/FailingDeprogrammer.gif

de NTI:
http://www.headacheprevention.com/images/NTIw-ocaninecontact.gif

http://www.nti-tss.com/Standard-nighttime.jpg

De makers van de NTI beweren
- dat bij een opbeetplaat nog steeds geklemd kan worden met ik meen met 80% van de kracht vergeleken met de kracht die je zonder opbeetplaat uit kunt oefenen.
- dat bij de lucia jig en de NTI met veel minder kracht kan worden geklemd. Het is feitelijk een soort hefboomprincipe: met het uiteinde van een hefboom kan veel minder kracht worden uitgeoefend.

Ik denk dat die beweringen kloppen. Het idee is dan dat je niet meer zoveel overbelasting en de daarbij behorende pijn en beschadiging hebt, dat je spieren minder sterk worden (waardoor je ook weer minder gaat klemmen).
Ook stellen de makers van de NTI dat als de mond volledig gesloten is er een reflex optreedt om de mond weer te openen (door een spier die de I.L.P. heet) maar dat dat bij mensen die klemmen niet kan omdat andere spieren die veel sterker zijn tegenwerken. Bij klemmers heb je dan dus spieren die alkaar tegenwerken en steeds gespannen staan. Omdat de mond niet helemaal gesloten is bij de NTI kan ook de I.L.P ontspannen..
Nog een punt is dat een andere vorm van klemmen waar bij je de ondertanden naar voren tegen de boventanden aandrukt door de NTI ook onmogelijk wordt gemaakt. Een laatste punt is dat het een klein en relatief goedkoop ding is.

Die namen zijn mensen in NL die de NTI volgens de producent leveren maar in principe zou iedere tandarts dat wel moeten kunnen (leren).

http://www.nti-tss.com/ is de website, de uitgebreide powerpointpresentatie is, alhoewel moeilijk, wel leerzaam.
wo, 02/16/2005 - 17:53 Permalink
minique

@Babs: ik zei ook heel bewust 'een soort ontstekingsreactie' waarmee ik wilde aangeven dat je niet over een 'echte' ontsteking praat, maar wat er qua klachten wel op kan lijken. Een echte ontsteking ontstaat (dacht ik) door toedoen van 'beestjes.'

Maar laten we het alsjeblieft verder bij de topic houden en dat was de hulpvraag van Ursula over aangezichtspijn.

:smt006 Monique
wo, 02/16/2005 - 19:04 Permalink
ursula

Bedankt voor alle reacties op mijn mailtje!!!
Vandaag ben ik weer bij de tandarts geweest en heb ik de eerste wkb gehad. Ik hield het echt niet meer van de pijn, de brufen hielp ook al niet meer. Als ik een boterham at kreeg ik een pijnaanval, als ik een kop koffie dronk ook, en toen ik de kinderen naar school bracht en dus buiten kwam werd de pijn echt erg. Ik dacht ik kan zo geen twee weken wachten. Dus ik heb de tandarts gebeld met de vraag of ik een kunstgebit mocht!! Hahahahahha, die zullen ook wel gedacht hebben...... de assistente vroeg "is het zo erg?" en ik zei jankend ja. Dus hopelijk heeft het het beoogde effect en wordt de pijn nu toch echt minder. Wat wel heel erg jammer is, is dat die kies nog nooit een vulling had gehad die was nog helemaal gaaf. En die andere heeft wel een vuling maar een hele ondiepe zei de tandarts. Voor de zekerheid heeft de tandarts ook nog een kuurtje penicilline meegegeven, amoxilline. Omdat ik zei dat ik zo'n druk onder mijn jukbeen heb de hele dag, mijn huid voelt alsof het heel strak om mijn gezicht heen zit.
Nog even over dat klemmen, toen ik las dat je van het klemmen ook hoofd en nekpijn kan krijgen ging er bij mij toch wel een lichtje branden. Sinds jaar en dag loop ik bij de manuele therapie voor pijn in mijn nek (en de bijbehorende hoofdpijn) Dan "kraakt" hij een aantal keren en dan kan ik er weer even tegen

groetjes ursula en nogmaals bedankt voor alle reacties :smt003
wo, 02/16/2005 - 21:26 Permalink
dj

Niet boos op me worden hoor Minique voor offtopic. Klemmen, CMD, aangezichtspijn etc zijn onderwerpen waarin het mi goed is een beetje links en rechts te kijken af en toe...

CMD en TMD zijn hetzelfde Babs, craniomandibulaire dysfunctie en temperomandibular disorder staan ze dacht ik voor. De tweede is engels, CMD is een term die in NL wordt gebruikt.
wo, 02/16/2005 - 23:18 Permalink
minique

Nee, DJ, ik word niet boos op jou hoor, want ik vond het klemmen juist heel toepasselijk... Ik vond alleen de discussie over wel/niet zichtbaar op de foto wel/niet ontstoken etc. iets te veel van het onderwerp af gaan dwalen... Klemmen vond ik juist heeeeeeeelemaal erbij horen!

Ursula, jammer dat het toch tot een wkb is gekomen, maar ik kan me helemaal voorstellen dat je de pijn op een gegeven moment niet meer kan verdragen. Ik hoop dat de napijn meevalt en dat het vanaf nu helemaal over is!

:smt006 Monique
do, 02/17/2005 - 10:36 Permalink
ursula

Hallo Monique en Dj,

Dj wie of wat is "het mi"? misschien een rare vraag maar ik weet het echt niet.
Vannacht goed geslapen en vandaag nog geen pijnaanval gehad (ff afkloppen). Maar eerlijk is eerlijk ik ben nog niet buiten geweest vandaag en over een kwartier moet ik de kids van school halen, dus kan krijg ik de vuurdoop. Maar goed voorlopig ben ik nog in het gelukzalige gevoel van geen pijn!!
Weet je wat wel grappig was, gistermiddag toen ik nog helemaal verdoofd was, bleef ik wel pijn houden aan mijn kaakgewricht en de onderkaak, echt van die spierpijn gevoelens en vooral een heel moe gevoel.

Groetjes ursula
do, 02/17/2005 - 11:42 Permalink
minique

mi = mijns inziens

Zo'n spierpijngevoel en bij de kaakkopjes zou best eens van klemmen/knarsen kunnen komen, hoor! Heb het er eens over met je tandarts!

:smt006 Monique
do, 02/17/2005 - 11:50 Permalink
ursula

ps: Ben nu ruim een half uur geleden buiten geweest en heb nog steeds geen pijn!!!!
Whoeha, tijd voor een rondedans?! mmmm, laat ik daar toch nog maar even mee wachten. :D

groeten ursula
do, 02/17/2005 - 12:31 Permalink
mariette2

Hey DJ,

Dank je wel voor al deze informatie over de NTI jig. Ben opzoek gegaan naar de tandartsen die er zogenaamd mee werken, maar Vermeulen is onvindbaar en meneer Dams is met vakantie tot eind Augustus.
Weet jij eigenlijk hoeveel zo'n NTI kost? En ik kan het dan toch gewoon bij mijn eigen tandarts voorleggen? In de winkels is er toch niets te koop tegen tandenknarsen? Nou alvast bedankt voor je antwoorden!
:smt039
Groetjes, Mariette
wo, 08/03/2005 - 16:04 Permalink
dj

Ik denk dat het haast wel Vermeulen te Grave zal zijn, wat vlak bij Nijmegen ligt. Adres gepm'ed. Let wel: ik weet niet of het een goed idee is, of het de juiste Vermeulen is, of hij/zij het nog steeds doet etc etc.

Ik weet niet hoe het zit met het ding, of het gezien mag worden als een splint. Als dat niet zo is denk ik dat het wel eens moeilijk kon liggen, of een tandarts het sowieso in rekening mag brengen. Dat is vaak een probleem in NL.
Op de site van de makers wordt aangeraden de prijs gelijk te stellen aan een normale splint.
do, 08/04/2005 - 08:11 Permalink
dj

Ennuh, er zijn wel bitjes van zacht plastic verkrijgbaar die je zo kunt bestellen en/of kopen. Ik denk dat het een slecht idee is om een door de tandarts gemaakte splint te vervangen door zoiets. Als ik het goed heb "stabiliseert"(?) een harde opbeetplaat (splint gemaakt door de tandarts) ook het kaakgewricht, de zachte niet. De zachte bitjes hebben daarbij een zeer geringe levensduur.
do, 08/04/2005 - 10:58 Permalink