Hoeveel pijn kan je krijgen door knarsen/knellen

Author:
Zoemi
Posted:
wo, 01/12/2005 - 12:42
Goedemiddag!

Ik ben helemaal nieuw hier, maar wil wel even een vraag aan jullie stellen. :smt002

De titel zegt het eigenlijk al...
En dat dus door het knarsen met je tanden/kiezen, of ze heeeel erg op elkaar klemmen...
In november heb ik een bijholteontsteking gehad, en daardoor heel erg last gekregen van mijn tanden/kiezen. De rechterkant van mijn mond, vanaf mijn voortanden tot de achterste kiezen...
Na die bijholteontsteking werd het niet beter, dus ik naar de tandarts. Die zag gelijk dat ik erg met mijn tanden knars en ze op elkaar klem. Heb ik nooit erg in gehad. Ik had ook 1 gaatje, die is gevuld. Dit is overigens de week voor kerst gebeurt. Nu heb ik nog steeds behoorlijke last en kan ik volgende week terecht om een "knarsplaatje" (????) te laten maken. Ik slik nu ongeveer de max. dosis ibuprofen op een dag, kan sinds november geen water uit de kraan, cola of weet ik veel zomaar drinken, dat moet met een rietje aan de andere kant van mijn mond. Gewoon een bakje yoghurt uit de koelkast hoef ik ook niet te proberen. Tandenpoetsen moet met lauw water en als ik buiten ben geweest, dan weet ik dat ik binnen een paar minuten nog meer pijn krijg. Ken je het gevoel in je handen als het buiten ijskoud is, je gaat naar binnen en je handen worden ineens warm? Dat gevoel? Nou dat dus in je tanden.
En ik ben het zat! Ik heb hier echt geen zin meer in. Ik vraag mij dus af, heeft iemand anders hier ooit last van gehad.
Kan het, doordat je dus dusdanig knarts en knelt met je tanden, dat je dan zo'n last hebt?

Alvast bedankt!
Groetjes
Zoemi
Moon

Hallo Zoemie,

Ja dat kan dat je pijn in je kiezen krijgt doordat je heel erg met je kaken klemt. Het knarsplaatje dat volgende week wordt gemaakt voorkomt dat je je kaken hard op elkaar kan klemmen.
Even "doorbijten" en dan wordt het vast beter!

Succes!
wo, 01/12/2005 - 13:36 Permalink
Zoemi

Hai Moon, bedankt voor je reactie!
Maar dan kan het dus idd behoorlijke pijn zijn? Ik zit op dit moment op 6 ibuprofen op een dag en daar redt ik het eigenlijk niet mee....
Goh zeg, dat tandenknarsen en knellen (dat knellen wist ik wel, maar dat knarsen dus niet! Heb ik nooit erg in gehad, mijn man hoort het ook nooit) dit kunnen veroorzaken zeg!

Groetjes
Marieke
wo, 01/12/2005 - 13:40 Permalink
Zoemi

Oké... Nou dat is in ieder geval fijn om te weten :smt002 , dan hoef ik mij niet ongerust te maken dat mijn hele mond is ontstoken zonder dat ik het zie...

Thanx!
Zoemi
wo, 01/12/2005 - 13:56 Permalink
vV

Advies om voorlopig even vooruit te komen:
de kauwspieraanhechtingen (kaakhoek onder en de slaap), en het gewricht zelf (net voor het oor) goed losmasseren 2x per dag.
Liefst ook 2dd goed warm compres of liever nog infraroodlamp erop.

En op de buik slapen is uit den boze! Dus een goed stevig hoofdkussen waarmee je absoluut niet op je buik gaat draaien.
wo, 01/12/2005 - 17:10 Permalink
vV

Overigens is in dit stadium een knarsplaatje slechts symptoombestrijding, aan de oorzaak zal ook gewerkt moeten worden! Er bestaan fysiotherapeuten die hierin gespecialiseerd zijn, zij werken vaak ook samen met de centra bijzondere tandheelkunde.
wo, 01/12/2005 - 17:11 Permalink
vV

Als je op je buik slaapt draai je noodgedwongen je hoofd naar 1 kant. Daarmee wordt de kaak scheefgedrukt. Tevns komen door de draaiing van de nek diverse bloedvaten , spieren en zenuwbanen in de knel. Dit op zich kan naar ik begrepen heb van de specialisten op zich al knarsen veroorzaken. Tevens schijnt men er minder goed van uit te rusten.
wo, 01/12/2005 - 19:55 Permalink
Zoemi

Bedankt voor de tips! Ik hoop dat het daardoor wat minder wordt en ik ga morgen even contact met mijn tandarts opnemen (alweer) of ik niet morgen al terecht kan...
wo, 01/12/2005 - 20:15 Permalink
babs2

Hoi,
Ik heb ook nog een tip. Zelf heb ik mega veel pijn door klemmen en /of knarsen. Ik heb ook gehoord dat het slecht is om je kin te ondersteunen. Dit deed ik ook erg vaak. O.a. achter een computer heb ik neiging om met de muis in mijn hand mijn kin te ondersteunen vanwege de pijn. Het schijnt dat je hierdoor nog meer je kaakspieren aanspant.
Groetjes Babs
do, 01/13/2005 - 11:56 Permalink
babs2

Nogmaals hoi,
Ik heb nog wel meer tips die ik net vergeten ben.
- Eet geen harde dingen b.v. harde broodjes, appels e.d.
- Probeer te kauwen aan de kant die het meest pijn doet. Dit klinkt onlogisch maar als je b.v. de meeste pijn links hebt en je kauwt het meest met rechts dan belast je je spieren extra door aan die kant niet te kauwen.
- Masseer je kauwspier zachtjes. Deze vind je door met je rechterduim over je linker onderkaak te gaan tot je niet verder naar achteren kunt. Je beweegt je duim iets naar buiten tot je tegen je wang aanduwt. Bijt de mond zachtjes dicht en je voelt de spier aanspannen. Beweeg zachtjes op en neer met je duim. Op deze manier wordt de spier wat gerekt. Als het pijnlijk is kan je het onder de douche doen. En voor je andere kaak met je linkerduim.
- Probeer je mond niet te ver open te doen en met gapen je kin te ondersteunen.
- Als de pijn heftig is en langdurig zou je kunnen vragen om amytriptiline. Dit is eigenlijk een antidepressiemiddel maar in een lage dosering bv
25 mg helpt het soms omdat het spieren in je hoofd ontspant.
- Probeer stress te vermijden.
Laat je eigen tandarts vooral niet te lang behandelen en vraag om een verwijzing naar een (Academisch) Ziekenhuis daar hebben ze specialisten
Nogmaals groetjes en sterkte. Ik weet hoeveel pijn je ervan kan hebben.
do, 01/13/2005 - 12:35 Permalink
vV

lijst goede adviese!
Alleen mbt de amytriptiline: dit wordt alleen voorgeschreven bij langdurige heftige problemen. Vragensteller staat pas aan het begin van het traject dus nu al met dit soort medicatie beginnen is niet zo verstandig. Het blijft een antidepressievum! De ervaring leert dat wanneer je er eenmaal aan begonnen bent niet meer zo snel vanaf komt...
do, 01/13/2005 - 15:52 Permalink
babs2

Toch nog even een ervaring van mijn kant. Ik ben met mijn pijnklachten bijna direct doorgestuurd naar de afdeling mondheelkunde van een ziekenhuis waar een multidiciplinaire aanpak is. Ik slikte ook wel 6 zakjes ibuprofen bruis per dag vanwege de pijn. Het eerste wat ik in het ziekenhuishuis kreeg was amytriptiline. Nog voordat ik een splint of fysiotherapie kreeg. Volgens hen kan je beter amitryptiline slikken dan altijd maar ibuprofen. Je kan er ook elk moment mee stoppen. Je raakt er niet aan verslaaft en het helpt je wel om met pijn om te gaan.
Groetjes Babs
do, 01/13/2005 - 18:29 Permalink
dj

Maar hoe gaat het dan met jouw klachten babs? Je was er heel lang niet zeker van dat je pijn had door knarsen/klemmen toch? Is dat nu wel bekend?

Heeft die amytriptiline geholpen? En de splint en de fysiotherapie? Heb je nog veel pijn?

Als ik te nieuwsgierig ben negeer je me maar gewoon hoor.
do, 01/13/2005 - 18:40 Permalink
Zoemi

Bedankt voor al jullie adviezen!!! Ik ben gisteren bij mijn tandarts geweest en die kon niets vinden... Hij dacht ook niet dat dit door het knarsen/klemmen kon komen, dus heeft hij ook nog geen plaatje aangemeten.
Ik ben vanmorgen bij mijn huisarts geweest en vanmiddag moet ik naar de kno-arts, ook gelijk foto's maken van mijn bijholtes/kaakholte. Hij heeft het vermoeden dat het daar toch mee te maken heeft. Ik heb eind nov. nl. een bijholteontsteking gehad, toen is de last begonnen en is nooit meer overgegaan. Bovendien straalt de pijn ook uit naar mijn neus, ogen, oren en voorhoofd, dus er is iets in dat gebied aan de hand denkt hij. Hij heeft het liefst dat ik onder de MRI ga, maar ja, zie dat op vrijdag nog maar eens te regelen! Ik ben in ieder geval blij dat hij mij helpt. Mijn tandarts had alleen maar zoiets van: "ik weet het verder niet, er is niets met je gebit" Hij heeft trouwens wel voor de zekerheid een vulling vernieuwd....
Als het dit niet is, dan weet ik in ieder geval welke actie ik direct moet ondernemen!! Thanx allemaal!

Groetjes
Zoemi
vr, 01/14/2005 - 12:17 Permalink
babs2

Hoi DJ
Ik heb nog steeds elke dag pijn. Soms denk ik zelf ook wel zoveel pijn hoort niet klemmen. Toch ga er meetsal van uit dat het door klemmen komt. Ik wil natuurlijk graag een oorzaak. Maar splint, medicijnen en een gesprek met de kaakmeneer en een psychologe over stress enz hebben tot nu toe niet geholpen. Van fysiotherapie is de pijn zelfs erger geworden. Een botscan heeft ook niets opgeleverd en ik blijf erbij het voelt net als kiespijn. De opperkaakchirurg denkt nu dat het misschien uit mijn nek komt (hier heb ik ook al een MRI scan van gehad maar toch) en heeft mij naar een orthopedisch manueel therapeut gestuurd. Dit ben ik nu aan het proberen. Maar ondertussen kan ik echt alleen nog maar zachte dingen eten. Met amytriptiline ga morgen stoppen om te kijken of het ook veranderd. Ik vind het wel een beetje eng omdat ik denk dat het je wel helpt met pijn om te gaan. Maar ik wil zelf weer eens voelen waar de pijn nu echt zit. Vorige week was ik bij mijn eigen tandarts en die vond het ook nogal vreemd dat het allemaal zo lang duurt. Hij adviseerde mij om voor een second opion naar een ander ziekenhuis te gaan. Ik ben hier nu over aan het nadenken.
Groetjes Babs
zo, 01/16/2005 - 16:20 Permalink
Zoemi

Jeetje Babs, wat een verhaal! En wat zal je hier moe van worden zeg! Nou, ik hoop voor je dat die manueel ther. iets oplevert!

Ik ben vrijdagmiddag naar de kno-arts geweest: niets te zien op de foto's natuurlijk. Hij wilde dat ik naar de neuroloog ging, maar ik ben er al achter wat het is: een combinatie van geirriteerd tandvlees en knarsn/knellen. Ik heb vrijdag gelijk corsodyl spoelmiddel en tandpasta gehaald en daar mee aan de gang gegaan. Nu ben ik alleen een beetje stom geweest, ik heb namelijk iets te fanatiek geflost, waardoor mijn voortand extra gevoelig is geworden. En omdat ik 's nachts toch nog lig te knarsen en knellen schiet dat niet echt op, wordt eerder alleen maar erger. 's Nachts komt dan de pijn in de andere kiezen/tanden weer opzetten, overdag is dat nu goed onder "controle", het is niet meer zo heftig als eerst. Alleen die voortand dan hé.... Die is echt waanzinnig gevoelig, ik voel het zelfs als ik mijn bovenlip nét onder mijn neus aanraak. En sinds ik vannacht ben wakker geworden van heel erg pijn is mijn bovenlip ook iets dikker... Wat een mens zichzelf al niet aandoet! :smt002
Ik heb vanmorgen mijn tandarts weer gebeld, dat ik wilde dat hij nu een knarsplaatje zou aanmeten, omdat mijn tanden en kiezen 's nachts gewoon geen "rust" krijgen en ik dus last blijf houden! Gelukkig werd er geluisterd en kon ik er gelijk heen. Vrijdag is het plaatje klaar en tot die tijd nog maar even slapen met flink warme compressen en even volhouden... Het moet ooit overgaan toch? Die voortand ook lijkt mij. Ik ben niet zo heel erg bang dat er een ontsteking zit, er was vrijdag niets te zien op de foto's namelijk... (foto's van bijholte, kaakholte en kaken)

Groetjes
Zoemi
ma, 01/17/2005 - 12:18 Permalink