Hoektand wordt weggedrukt

Author:
d@b
Posted:
di, 03/19/2002 - 22:46
Ik ben al een jaar of 5 niet meer bij de tandarts geweest (het bekende verhaal...).
In de tussentijd zijn alle 4 mijn verstandskiezen doorgekomen.

Nu heb ik eigenlijk twee problemen:
1. Sinds 1 á 1,5 jaar wordt één van mijn onderste hoektanden naar buiten gedrukt door de tanden links en rechts van deze hoektand.
Ik heb nu op die plaats een 'dubbel' gebit.
Komt dit nu door dat mijn verstandskiezen zijn doorgekomen? En kan dit nog gecorrigeerd worden?

2. Mijn melkkiezen zaten vroeger zo vast dat deze nagenoeg allemaal getrokken zijn.
Voor mijn bovenste melkhoektanden ben ik zelfs naar de kaakchirurg geweest omdat mijn vaste hoektanden in de knel kwamen.
Nu blijkt één van die hoektanden bovenin, net na het tandvlees, een zwart plekje te hebben. (toch beschadigd toen?) Dit is er nu sinds 3 jaar (zolang heeft het geduurd voordat deze helemaal gezakt was).
Valt hier wat aan te doen? Lijkt me een beetje vreemde plaats om te boren nl.

Ik ga toch maar een afspraak maken met een tandarts, wordt wel tijd, maar als ik alvast wat antwoorden op mijn vragen kan krijgen zou ik dat fijn vinden. Alvast bedankt.



[ Dit Bericht is bewerkt door: d@b op 2002-03-19 22:47 ]
de digitale tandarts

Beste Dab,

hierbij de antwoorden op je twee vragen:

- Het over elkaar gaan staan van voortanden (hoektanden) door ruimtegebrek, wordt niet veroorzaakt door het doorbreken van verstandskiezen. Dit werd vroeger wel gedacht, maar het heeft meer te maken met het feit dat de kaken nog langzaam doorgroeien.
Hierdoor komen de tanden in de verdrukking en kunnen ze scheef en over elkaar komen te staan, meestal gebeurt dit in de onderkaak aangezien de groei hier vnl. plaatsvindt.
Correctie is misschien mogelijk met een beugel, indien er veel ruimtegebrek is kan dit moeilijk zijn. Eventueel kan een cosmetisch specialist met facings/kronen de stand van de hoektanden camoufleren.

- Het zou natuurlijk kunnen dat het zwarte vlekje veroorzaakt is bij het trekken van de melkhoektanden, dit is echter wel onwaarschijnlijk. De kroon van de hoektand is dan al volgroeid en niet makkelijk te beschadigen.
Op de overgang van het tandvlees en de tand verzamelt zich vaak tandplak. De lokatie van het plekje dat u beschrijft doet vermoeden dat dit plekje veroorzaakt is door de plak.
De in bacterien aanwezige plak zetten suiker om in melkzuur waardoor het glazuur zachter en poreuzer wordt. In eerste instantie wordt een dergelijk plekje wat doffer en witter (demineralisatie), maar omdat deze plek ook toegankelijker is voor kleurstoffen zal het na verloop van tijd donker kunnen verkleuren.
Dit wil niet zeggen dat dit plekje ook behandeld moet worden. Zolang het zich beperkt heeft tot het glazuur en niet meer actief is, kan het blijven zitten. Vaak is het donker worden van zo'n demineralistie wat dat betreft een goed teken. Mocht je er cosmetische problemen mee hebben dan zou je alsnog een vulling kunnen laten maken

Succes bij de tandarts!
do, 03/21/2002 - 16:24 Permalink