Hoe snel helpt Amoxicilline?

Author:
Kieskneus
Posted:
do, 05/05/2011 - 20:48
Afgelopen maandagmiddag kreeg mijn man Amoxicilline i.v.m. een ontstoken zenuw in één van zijn kiezen die hij vanaf vorige week voelde en die afgelopen zondag echt pijnlijk werd. Ondanks de kuur wordt de pijn tot nu toe alleen maar erger. Ibuprofen 600 helpt zelfs maar beperkt. Wanneer zou je verlichting moeten gaan voelen? Ik heb wel eens gehoord dat het op de 8e dag echt over moet zijn. Is dat waar of kolder?
de digitale tandarts

Een antibioticakuur heeft over het algemeen wel enkele dagen nodig om duidelijk effect te hebben.

Helaas blijkt uit de wetenschappelijke literatuur dat antibiotica niet echt helpt bij kiespijn veroorzaakt door een ontstoken zenuw.
In een verder gevorderd stadium waar de ontsteking zich duidelijk buiten het gebied van de wortel aan het uitbreiden is, kan een kuur natuurlijk wel verlichting geven.

Uitstraling komt vaker voor. Kiespijn in de bovenkaak kan onder gevoeld worden en vice versa.

Het is belangrijk dat ook de oorzaak van de ontsteking wordt aangepakt, dat wil zeggen de bacteriën die in de wortel zitten. Lees op Tandarts.nl meer over een ontstoken zenuw en een wortelkanaalbehandeling.

Met vriendelijke groet.
do, 05/05/2011 - 21:57 Permalink
Spiegeltje

Inderdaad op korte termijn die wortelkanaalbehandeling opstarten is de juiste behandeling. Dit geldt overigens ook als de pijnstiller enig effect zou hebben gehad. Het opstarten hoeft niet zo veel tijd te kosten, zodat de tandarts dit op korte termijn moet kunnen inplannen. De tweede behandeling, het afmaken, duurt dan langer en daar kan meestal wel enkele weken tussen zitten. In die tussenperiode zal u, als het goed is, verder dan niet of nauwelijks klachten meer hebben.

Uitstellen door middel van antiobiotica of pijnstillers is niet in uw belang: de behandeling moet immers so wie so plaatsvinden, dan maar beter meteen zodat u snel van de klachten af bent. Dat u pas eind mei bij de tandarts terecht kunt heeft waarschijnlijk alleen een 'agendatechnische' reden, maar aandringen kan helpen.
vr, 05/06/2011 - 09:53 Permalink