Hoe oud moet je zijn voor een kroon plaatsing?

Author:
pebbels
Posted:
di, 06/09/2009 - 14:52
Kan iemand mij vertellen op welke leeftijd er ( op z'n vroegst) kronen geplaatst mogen worden en waarom kiest men voor deze teeftijd?

Alvast Bedankt!
:P
Sabrientjuh

Ik kan je geen antwoord geven maar ik ben 31 en de tandarts had het er al over om binnenkort een x kronen te plaatsen. Dit omdat ik in al mijn kiezen vullingen heb zitten en steeds maar weer gaatjes krijg. Hij zei dat ik nu één grote balk als het ware in mijn mond heb met vullingen en dat dat een x ophoudt om ze iedere x weer te dichten met vullingen....
do, 06/11/2009 - 08:55 Permalink
pebbels

@pebbels: waarom wilt u dit weten? zeg maar globaal vanaf een jaar of 18, maar dan moet er wel een duidelijke reden voor zijn.


Mijn zoon van 11 is flink gevallen met zijn fiets en heeft nu een groot stuk van zijn tand af. Mijn ( kundige) tandarts heeft er nu een een stuk aangezet mbv twee kleine pinnentjes. Het ziet er redelijk mooi uit. Volgens mijn tandarts zou hij rond zijn 17e een kroon mogen, maar ik sprak laatst iemand die haar zoon van 9 (!) al twee facings had laten plaatsten bij haar tandarts.
Waarom kan een kroon pas op volwassen leeftijd? Is dat de keuze van de tandarts of heeft het te maken met het volgroeien van de kaak?

Groetjes Pebbels
wo, 07/15/2009 - 09:46 Permalink
pebbels

Pinnetjes?
Da's dubbel trauma.
Waarom op latere leeftijd?, element is nog niet volgroeid.



Ai is dat zo met die pinnetjes? Nou hij heeft inmiddels ookal een zenuwontsteling aan die voortand gehad die behandeld is. Nou lijkt het allemaal stabiel. Het blijft altijd lastig voor een leek (zoals ik) om juiste keuzes te maken voor het gebit van je kind. Had het dan beter op een andere manier gedaan kunnen worden?

Wat de kroon betrfet is het antwoord helder, thanx!
wo, 07/15/2009 - 12:16 Permalink
pebbels

Ah, een avitale tand dus.
Dan is het niet erg om pinnetjes te gebruiken.
Als een dergelijke tand erg verzwakt is kan er ook met een glasvezelversterkte kunsthars(Belleglass) een kroon gemaakt worden.
Later kan dit door een definitieve porseleinen exemplaar vervangen worden.



Aha...ik wordt hier dus echt steeds wijzer! Fijn om te weten dat er nog alternatieven zijn voor die voortand tot de definitieve kroon erop kan. Misschien een domme vraag, maar waarom wel een kroon van Belleglass en niet van porselein, belast dat minder het element?
Ik ben echt blij dat de tandtechniek zo vooruitstrevend is. Zelf heb ik ook (na een val op mijn voortanden :smt010 ) twee procera kronen moeten laten plaatsten en ik moet je eerlijk zeggen dat het resultaat echt super is. Dus ik ben positief gestemd wat mijn zoon betreft, hoewel ik de nodige slapeloze nachten heb gehad na het hele gebeuren.

wederom bedankt voor de wijze raad!

Groetjes Pebbles
do, 07/16/2009 - 09:59 Permalink