Hoe nu verder ?

Author:
henkm
Posted:
wo, 02/06/2019 - 16:32
Ik heb al tientallen jaren ernstige paradontitis. Meer dan de helft van al mijn kiezen en tanden ben ik al kwijt.
Ik heb lange tijd een gedeeltelijke frameprothese gedragen in de onderkaak. Nadat er een kies verloren ging paste deze niet meer. Niet lang daarna overleed mijn partner, de tandartsangst waarvan ik dacht dat ik deze had overwonnen kwam terug en ik ging 6 jaar lang niet meer naar een tandarts. Met alle gevolgen van dien.

De situatie is nu als volgt. Sinds kort draag ik in de onderkaak een gedeeltelijke plaatprothese en deze geeft geen problemen. Voor de bovenkaak heb ik sinds enkele weken ook een gedeeltelijke plaatprothese, Ik kan niet wennen aan deze prothese in de bovenkaak. Het zit niet lekker, praten is erg lastig en een paar keer per dag heb ik kokhalsneigingen die ik niet of nauwelijks kan onderdrukken. De vraag is , hoe nu verder ??

Zelf heb ik het idee dat een frameprothese in de bovenkaak een oplossing zou kunnen zijn.
Volgens mijn tandarts is de kans echter groot dat ik daarmee hetzelfde probleem zal hebben en nog steeds zal kokhalzen.
Wat nu ??
vV

een frameprothese kan je beter voorgeven en meer rekening mee houden dan met een plaatprothese. IIk ben het dus niet met de tandarts eens. Tenzij de locatie van de missende elementen en/of de kaakvorm er aanleiding toe geeft. daarnaast is een plaatprothese bij parodontitis (eigenlijk überhaupt) geen goed idee, tenzij je toch gaat afbouwen naar een volledig kunstgebit.
Dat geldt dus ook voor onder. Plaatprothese gebruiken we ook wanneer er net getrokken is en je even moet wachten op wondherstel, in een dergelijke situatie een frame maken kan niet gezien de noodzakelijke nauwkeurigheid daarin.
wo, 02/06/2019 - 17:53 Permalink
henkm

Als antwoord op door vV

Tja, ik vreesde al dat een plaatprothese niet ideaal zou zijn. De plaatprothese in de onderkaak geeft geen problemen dus die zal voorlopig wel voldoen.

Als ik nu kies voor een frameprothese in de bovenkaak en ik zou daar in de toekomst nog een element moeten missen, kan zo'n frameprothese dan in principe aangepast worden ?
wo, 02/06/2019 - 22:57 Permalink
henkm

Als antwoord op door Lieneke

ik geloof niet dat eea veel heeft te maken met Hakman...

In het begin kon ik de bovenprothese nog geen minuut dragen zonder te moeten kokhalzen. Dat lukt nu al een paar uur achter elkaar zonder problemen.
Het ding zit gewoon niet lekker- Eten is lastig en praten is helemaal erg. Het maken van de afdruk was ook een heel gedoe. Dat moest wel 4 keer opnieuw.
Dan was het materiaal weer te snel hard of juist te langzaam. Ik kreeg de indruk dat de tandarts er niet goed mee overweg kon.

Enfin, ik houd nog even vol en als het zo blijft dan ga ik voor een frameprothese.
do, 02/07/2019 - 19:59 Permalink