Het tandenkrijgen van zoonlief

Author:
Anneke A
Posted:
di, 06/25/2002 - 15:08
Hallo,
Ik heb een zoon van anderhalf en hij heeft naar mijn idee extreem veel last van het tanden krijgen. Regelmatig hoge koorts, oorpijn cq ontstekingen hangerig jengelig etc. Is er nog een goede tip behalve dentinox en panadol? Hij is nu 10 maanden bezig en heeft pas 10 tanden en kiezen (waarvan 3 afgelopen twee weken).
Alvast bedankt, Anneke
de digitale tandarts

Tien tanden binnen tien maanden is juist redelijk snel te noemen.

De gemiddelde doorbraaktijd van een gebitselement in een kwadrant (bijv. rechtsboven, linksonder etc.)=

centrale melksnijtand = 6-9 maanden
laterale melksnijtand = 12 maanden
melkhoektand = 20 maanden
eerste melkkies = 16 maanden
tweede melkkies = 24-30 maanden

Het doorbreken van melktanden kan inderdaad aanleiding geven tot allerlei klachten, zoals kwijlen, rode wangen, hangerigheid en slapeloosheid.

Toch blijkt uit een groot Nederlands onderzoek dat de meeste baby's bij het krijgen van hun eerste tandjes weinig problemen ondervinden. Daarom is het advies dat bij aanhoudende koorts of diarree zeker contact met de huisarts moet worden gezocht, want uitdrogen is voor baby's bijzonder gevaarlijk.

Enige tijd voor de doorbraak van tanden en kiezen wordt de kaak ter plaatse iets dikker. Het tandvlees kan dan rood zijn en licht gezwollen. Het kind heeft de neiging vingers of speelgoed in de mond te stoppen en erop te bijten. Door het bijten wordt de druk van de doorbrekende tand of kies minder, door de dingen die in de mond gestopt worden gaat het kind echter wel kwijlen.

Kort voor de doorbraak ziet het tandvlees er wat wit uit. Een dag of wat later breekt de tand of kies door. Dit is een volstrekt natuurlijk proces, het tandvlees is soms geirriteerd, maar zelden ernstig ontstoken.
Zo'n ontsteking kan ongetwijfeld ook de algehele conditie van het kind beinvloeden.
In zo'n geval hoeft het niet vreemd te zijn dat het kind zich wat hangerig voelt en sneller geirriteerd is. De geringe ontsteking die soms optreedt kort voor of na de doorbraak zal niet snel aanleiding geven tot verhoging.
Wel kan een ziekte die al aanwezig was nu tot uiting komen. Daarom luidt weer het advies: Waarschuw bij aanhoudende koorts de huisarts!

Met vriendelijke groet.
do, 07/04/2002 - 00:00 Permalink