HELP Waarom blijft mijn inlay gevoelig???

Author:
nadialife
Posted:
di, 11/16/2004 - 10:16
Mijn inlay is bijna twee weken geleden geplaatst, de kies blijft heel erg gevoelig voor koude lucht en ik voel vaak kleine stootjes door de kies.

Het is niet echt pijnlijk, maar wel onaangenaam. Denken jullie dat dit normaal is???

Please help, ik maak me echht zorgen.

Nadia
minique

Het kan er denk ik nog wel bij horen, maar belangrijk is ook of het erger wordt of dat het toch een klein beetje beter wordt.
Als er koude op komt, blijft de gevoeligheid dan een tijdje hangen of is het binnen een paar seconden weer weg? Als het vrijwel meteen weer wegtrekt, zou het een blootliggende tandhals kunnen zijn. Het het langer blijft, heb je kans dat de zenuw geïrriteerd is, maar zolang je alleen met kou gevoeligheid hebt en nog niet met warm, zegt men wel dat de irritatie reversibel (omkeerbaar) is en dat het dus nog vanzelf over kan gaan.

:smt006 Monique
di, 11/16/2004 - 10:51 Permalink
nadialife

Ja, het is eigenlijk alleen met kou, misschien is het stom, maar uit onzekerheid blaas extra hard koude lucht tegen die kies en dan voel ik het vooral. en als ik koud water drink.
Met warm eten of drinken heb ik eigenlijk geen problemen.

Ik heb wel steeds van die trekjes in mijn kies, ze zijn niet pijnlijk, ook zou ik het geen stroomstootjes willen noemen, ja wat is het dan wel.... een tijdelijke gevoeligheid in de kies die niet pijnlijk is maar onaangenaam. Dat komt eigenlijk met vlagen en dat had ik de eerste week van de plaatsing van de inlay nog niet.

Wat zou het in het ergste geval kunnen gebeuren??? Zou mijn tandart als de zenuw kunnen doden met behoud van de inlay, of wordt het dan meteen een kroon??? Ik weet het ook echt niet meer, de reden dat ik zo bezorgd ben, is omdat de gevoeligheid voor kou deze week sterker is dan vorige week.

Ik weet dus niet of ik dit als slecht teken moet zien.

Alvast bedankt voor je antwoord, ik wil gewoon niet dat het zover komt dat ik een zenuwontsteking krijg en dat het dan te laat is voor een pijnloze oplossing.

Nadia
di, 11/16/2004 - 13:46 Permalink
de digitale tandarts

Maak je nog niet teveel zorgen, de kies heeft heel wat moeten doormaken:

Er is geboord, drooggeblazen, een afdruk gemaakt, een tijdelijke restauratie gezet, drooggeblazen en de definitieve inlay gecementeerd.

Hierdoor komt het wel vaker voor dat de zenuw de eerste maanden wat gevoeliger is!

Is het een gouden inlay of een porseleinen? Heb je de gevoeligheid al aan de tandarts gemeld?
di, 11/16/2004 - 18:42 Permalink
nadialife

Het is een witte inlay en ik heb inderdaad aan mijn tandarts gevraagd of het normaal was, en zij zei ja, maar dat is een week geleden en toen zat hij er maar nog net een week in. En zei zij dan ook dat de gevoeligheid voor kou minder zou worden. En daarom ben ik ook zo bang, omdat ik eigenlijk het gevoel heb dat het nog gevoeliger is geworden voor kou en dan nu plus dat onaangename gevoel. Dat gevoel heb ik eigenlijk de hele dag door maar vooral na het
eten heb, maar niet tijdeens. Is date en slecht teken ???

Ik ben gewoon bang dat het een ontsteking is of wordt want ik heb namelijk gelezen date en ontsteking zelfs zo erg kan zijn dat je de verdoving daardoor niet voelt. Als ik al alleen daaral aandenk ga k door de grond. Ik heb nu nog geen PIJN PIJN, maar ja net zoals ik zeg heel gevoelig en dan die onaangename trekjes (het is net een licht stootje).

Weet trouwens jij trouwens of je eeninlay kan behouden als de zenuw gedood wordt (WKB heet dat geloof ik). Of moet die dan meteen vervangen worden door een kroon.

Ik ben zo bang, ik dacht dat ik alles achter de rug had. Ik de tandarts vandaag proberen te bellen maar ik kan pas donderdag te terecht. Dat wordt dus weer twee dagen niet slapen.

Alvast bedankt voor alles !!!
di, 11/16/2004 - 21:56 Permalink
de digitale tandarts

In de regel kan een kanaalbehandeling door de inlay heen gedaan worden en hoeft de inlay dus niet vervangen te worden.

Ik denk niet dat je te ongerust hoeft te zijn over het verdere verloop en het niet kunnen verdoven bij een wortelkanaalbehandeling is echt een zeldzaam iets, probeer dus positief te blijven!
wo, 11/17/2004 - 10:09 Permalink
nadialife

Ik zal positief blijven, wat moet ik zonder jullie.

Ik heb nog kleine hoop dat het een reverable iets is en het zich nog herstelt.

Ik heb moregen mijn afspraak, even kijken wat mijn tandarts zegt.

Bedankt voor alles.

NAdia
wo, 11/17/2004 - 10:53 Permalink
nadialife

Nou, ik heb vandaag mijn afspraak gehad en ze zei dat het nog normaal kan zijn dat het heel gevoelig is voor kou, maar dat ze zich wel zorgen baarde over die prikkels die ik voel. Ze heeft me pijnstillers gegeven en die ik vijf dagen moet slikken. Als er dan geen verandering is dan wordt het een WKB zei ze.

Denken jullie dat dit een goede diagnose is??? Of denken jullie dat ik nog langer moet wachten voordat ik de WKB laat uitvoeren. En hoelang dan??

Kijk als het niet nodig is dan heb ik het natuurlijk liever niet.

Alvast bedankt

NAdia
do, 11/18/2004 - 21:43 Permalink
de digitale tandarts

Wij kunnen vanaf hier geen diagnose stellen!

Wacht eerst maar af hoe de pijn zich ontwikkeld, als je geen hevige pijn hebt dan hoef je echt niet direct te wanhopen richting een kanaalbehandeling.
do, 11/18/2004 - 22:11 Permalink
nadialife

Ik ben nu drie dagen verder, en ik heb het gevoel dat die prikkels iets lichter zijn dan vorige week. Is dit een goed teken??

Ik had afgelopen donderdag dus de afspraak met mijn tandarts en ze heeft me wat pijnstillers gegeven die ik gedurende vier dagen moet innemen, aanstaande vrijdag heb ik weer een afspraak en als ik wil kan ik dan de WKB laten uitvoeren. Maar zoals ik al zei als het niet nodig is dan, dan heb ik het natuurlijk liever niet en niet omdat ik bang ben voor de WKB (ik heb er al eentje gehad, met verdov ing niets aan de hand). Het enige waar ik wel bang voor ben is dat het een ontsteking is die ineen heel erg kan wordenµ. Het is nu twee en een halve week dat ik de inlay is geplaats.

Denken jullie dat het de moeite waard is om het nog even aan te zien.
Ik weet dat jullie niet in mijn mond kunnen kijken, maar het enige dat ik echt niet wil is dat het ineen klap erger wordt.

Alvast bedankt ik weet dat ik een lastige ben.

Nadia
ma, 11/22/2004 - 12:45 Permalink
de digitale tandarts

Er zit toch wat verbetering in...

Afwachten, mocht in het onwaarschijnlijke geval d epijn toch opvlammen dan kan je toch alsnog die wortelkanaalbehandeling laten doen.
ma, 11/22/2004 - 18:11 Permalink
minique

Ik zou ook zeggen: afwachten!!! Het is nu al minder dan vorige week. Best kans dat het helemaal gaat wegtrekken en je er nooit meer last van hebt! En wat Incisor ook al zei: als het alsnog gaat opspelen, kun je altijd nog een wkb laten doen (en met pijnklachten kan je ook altijd snel terecht).

:smt006 Monique
ma, 11/22/2004 - 19:06 Permalink
nadialife

Ik heb nog een vraagje ik ben vandaag met koorts en keelpijn opgestaan, dit is mij vorige week ook overkomen.

Kan dat met mijn kies te maken hebben??

Of is dit toeval en ik haal me weer dingen in het hoofd. Zelf heb ik de indruk dat als het gerelateerd zou zijn, ik veel meer pijn zou moeten hebben aan de kies zelf, toch???

Dit is echt mijn laatste vraag!! Ik hoop dat jullie reageren.

N
ma, 11/22/2004 - 20:27 Permalink