Help! Radeloos om kiezen

Author:
TandartsAngstH…
Posted:
di, 03/26/2019 - 23:12
Beste mensen, ik ben radeloos en aan het eind van mijn latijn. Wie heeft advies/feeling voor mijn situatie?

Achtergrond informatie
Na jaren lang getraumatiseerd, gebagataliseerd en belachelijk te zijn gemaakt bij mijn vorige tandarts ben ik sinds 3/4 maanden geleden eindelijk overgestapt naar een nieuwe tandarts. Deze praktijk toont sympathie voor mijn angsten, ik betwijfel echter of ze mijn gebit wel voldoende kunnen beoordelen en behandelen. Ik ben overigens 22 jaar.

De situatie en symptonen
Na een/twee jaar niet naar de tandarts te zijn geweest begon ik de volgende klachten te ontwikkelen; een rottende geur (vooral opmerkelijk bij de linker kiezen, te ruiken aan de stoker), en het gevoel en uiterlijk alsof mijn verstandskiezen doorkwamen. Ik had inmiddels al CB12 mondwater in huis gehaald, geen effect. Om uit te sluiten of deze geur misschien toch uit mijn keel kwam heb ik een intensieve drink kuur gevolgd, ook geen effect.

Bezoek aan de tandarts nmr. 1
Meneer constateert veel tandplak. Dit klinkt bekend en niet geheel gek. Na het verwijderen van de tandplak worden foto’s gemaakt. Het valt mij direct op dat deze foto’s vrij klein zijn en geen goede focus geven op de achterste verstandskiezen. Meneer geeft het advies Blue M mondwater in huis te halen en zegt dat de verstandskiezen kunnen blijven zitten zolang ik geen last heb.

Gevolg
De Blue M heb ik dezelfde dag nog in huis gehaald. Iedere keer denk ik verlichting te ruiken tot ik erg moet lachen en gapen, de geur is NOGSTEEDS aanwezig na twee weken spoelen. Ik loop na nog twee weken inmiddels al vier weken door met dezelfde klachten en bel terug. Ik krijg steeds meer last van mijn linker kies en voel nu echt kiespijn. Ik kauw niet meer met de linker kant van mijn kaak.

Bezoek aan de tandarts nmr. 2
Meneer maakt nu voor de tweede keer een foto. Hij geeft aan dat ik toch gelijk had en nu goed op de foto kan zien dat de kies volledig is doorgekomen. Wat in mijn mening al aan het tandvlees duidelijk te zien was... Ik krijg een doorverwijzing naar de kaakchirurg en meneer zegt dat daarmee ook de klachten van de geur zullen verdwijnen.

Het bezoek aan de kaakchirurg
Mijn twee linker verstandskiezen zijn verwijderd.
Ik heb het idee dag de geur nogsteeds in mijn mond hangt. Eens dat ik weer kan stokeren ruik ik het ook op dezelfde plek, nogsteeds. Half april moet ik weer terug voor de verwijdering van de twee rechter verstandskiezen.

Huidige situatie
Ik ben inmiddels op dit moment 3 bijna 4 weken verder sinds de extractie. Ik spoel sindsdien met Lysterine Zero. De geur is minder heftig dan voorheen, nogsteeds aanwezig. Ik wil nogsteeds niet met mijn linker kies kauwen. Ik voel steeds iets tussen mijn twee achterste kiezen zitten. Met het stokeren tik ik het aan maar het komt maar niet los. Vanavond om 21:15 besluit ik dat ik het zat ben en wil weten of iets tussen mijn tanden vast zit, zaklamp op de plank en met de spiegel gewapend begin ik van beide kanten te flossen, ineens springt een halve hoek van mijn linker zeurende kies uit mijn gebit. Ik ruik aan dit stuikje tand en ruik duidelijk de bekende nare geur. Nu zie ik ook nog een zwarte stip op de afgebroken hoek en vermoed dat het (in mijn ogen) is verrot.

Na telefonisch sparren met een familielid besluit ik voor de zekerheid de poetsroutine af te maken en ook te spoelen. Hier hou ik na enkele seconde al mee op aan de linker kant, de gebroken kies in contact met spoelen of poetsen doet gruwelijk pijn!

Morgen vroeg bel ik direct de tandarts.
Nu ben ik alleen erg radeloos. Heb ik de juiste switch gemaakt? Moet ik nu toch een second opinion aangaan bij een (3e) tandarts? Is het gebruikelijk dat een gaatje niet op de foto te zien is? Zou het kunnen dat deze tand al maanden rot en dat de druk van de kaakchirurg een scheur veroorzaakt heeft?

Hulpvraag:
Als ik deze kies laat trekken (ik ben mijn vertrouwen inmiddels kwijt in deze tand) krijg ik dan een nieuwe tand? Is het dan gewoon een tand minder? Is dat normaal? Moet ik deze tand redden? Wat is nu gebruikelijk met al mijn voorinformatie?

Excuseer voor de uitgebreide uitleg maar ik ben echt ten einde raad. Loop nu al bijna 4/5 maanden in onzekerheid en wil nu graag weten waar ik aan toe ben... Alvast bedankt!
Attach
Chris888

Hoi, exacte antwoord op je vraag weet ik niet, maar heel vaak kan een afgebroken kies gerepareerd worden. Het kan zijn dat er een wortelkanaalbehandeling nodig is. Op jouw leeftijd zou ik de kies laten restaureren als dat kan.

Verder: vraag de tandarts of jullie samen nog even goed naar de eerder gemaakte foto van de afgebroken kies kunnen kijken! Als het goed is moet hij kunnen uitleggen waarom er daar nog niks te zien was. Of waarom niet is gereageerd is op wat wel te zien is.
wo, 03/27/2019 - 08:24 Permalink