Help, kroon zit niet goed en erger

Author:
jijff
Posted:
za, 01/25/2003 - 17:32
Best Forum,

15 jaar geleden heeft één van mijn voortanden een wortelkanaalbehandeling ondergaan (na een waarschijnlijk slecht gevuld gaatje).
De tand was in de loop van de tijd grijs geworden na die behandeling. Met mijn toen nieuwe tandarts heb ik 2 jaar geleden
de mogelijkheden besproken om hier wat aan te doen: bleken, facing (plaatje) of kroon. De tandarts adviseerde
toen een kroon. Ik ben hier toen in meegegaan. Hij heeft me toen niet verteld dat er ook mogelijke bezwaren aan een kroon
zitten. Zoals ik nu ondervind: de beet was anders en niet meer natuurlijk, het gevoel of er iets tussen mijn tanden zit doordat de kroon te strak zit en door bijbakken van teveel porselein is er een holte ontstaan waardoor ik een 'tik' heb ontwikkeld en bellen blaas achter de kroon. Tot overmaat van ramp (zoals ik dat langzamerhand ervaar) ben ik 2 weken geleden weer naar de tandarts geweest en heb de problemen voorgelegd. Hij heeft toen een spleetje bijgevijld. Niet alleen van de kroon heeft hij iets afgehaald maar ook van mijn goede voortand (zonder overleg). Het spleetje voelt nu scherp aan en heb stress dat er van mijn goede voortand iets afgehaald is. Het eigenlijke probleem dat de kroon te strak zit tegen het tandvlees is hiermee niet weggenomen. Ook heeft hij van mijn goede ondertanden iets afgehaald. Achteraf had ik dat tegen moeten houden en heb geweldig spijt van deze slijpacties. Het belangrijkste probleem, de bellen blaas tik heeft hij niks aan gedaan. Hij had aan de achterkant van de kroon het overtollige porselein weg moeten slijpen. Dit kan overigens nog steeds.
Achteraf als ik dit geweten had had ik natuurlijk voor bleken moeten kiezen in plaats van de kroon. Dan had ik mijn natuurlijke 'beet' gehouden, waren mijn goede tanden niet bijgeslepen en was ik me niet zo bewust geweest van de kroon. Het argument dat de voortand zwakker wordt en bros door bleken en dat de behandeling herhaald moet worden was veel minder belangrijk geweest. Een kroon kan immers nog altijd.

Ik heb een paar vragen:
Wat zijn voor mij nu de mogelijkheden en hoe moet ik hier mee omgaan (ook naar mijn tandarts)?
Is het verstandig om een second opinion aan te vragen?
Zijn er tandartsen die gespecialiseerd zijn in dit soort gevallen?
Kan ik de tandarts iets verwijten?

Johan
jijff

Dank voor je reactie soxwox!

Ik heb inderdaad een second opinion laten uitvoeren. De s.o. tandarts adviseerde me om niet meer terug te gaan naar 'mijn eigen' tandarts en heeft me weer een andere tandarts bij mij in de buurt aanbevolen die veel ervaring heeft met kroon en brugwerk.
De afspraak met deze derde tandarts is reeds gemaakt.

Tandartsen zijn doeners wist de s.o. tandarts ook te melden. Ik denk ook dat mijn eigen tandarts op zich niet slecht is in het uitvoeren van handelingen maar dat er soms wat meer overleg kan plaatsvinden voordat er aan eigen tanden 'gezaagd' gaat worden. Hij deed aan verkeerde symptoom bestrijding.

Met vriendelijke groet,
Johan
wo, 02/19/2003 - 13:04 Permalink
de digitale tandarts

Intern bleken hoeft een tand niet zwakker te maken, maar moet soms wel na een aantal jaar herhaald worden.

Ik hoop dat je nieuwe tandarts een kroon laat maken waar je tevreden mee bent.

Met vriendelijke groet.
ma, 02/24/2003 - 12:06 Permalink