HELP, durf niet meer terug

Author:
Danielle K
Posted:
do, 02/16/2006 - 12:27
HELP!! :(
Eergisteren ben ik bij de tandarts geweest. Wat een nare (lees verschrikkelijke) ervaring. Ik kwam om een gaatje te laten vullen en moest een afgebroken kies behandeld worden. Ik ben extreem bang voor de tandarts dus ik zit altijd al hyperventilerend en huilend in de stoel. Daar had de arts al geen boodschap aan.
Na de verdoving was ingewerkt ging hij boren waarbij ik gelijk al aangaf dat het erg pijnlijk was. Geen reactie behalve "Tja dametje (ik ben 28 jr. oud) je hebt een verdoving gehad geen klap met een houten hamer dus je zult best wat voelen, niet aanstellen." Na een aantal minuten boren bleek dat hij al op de zenuw zat. Ik kon kiezen een zenuwbehandeling of trekken. Ik was helemaal in paniek dus mijn man (die met me meegaat omdat ik zo extreem bang ben) vraagt of hij mij misschien kan uitleggen wat het allebei inhoud. Geen reactie. Nogmaals dezelfde vraag dan maar herhalen. De tandarts was het er blijkbaar niet mee eens dat hij er zich mee bemoeide en begon bijna te schreeuwen dat mijn man moest wegwezen omdat ik zijn patient was. Wegwezen anders stop ik nu de behandeling zei hij! Ik gaf al huilend aan dat ik het juist fijn vond dat hij erbij was maar hij begon alleen maar meer te schreeuwen. Daar lig je dan... Uiteindelijk kon ik van paniek niet mee kiezen wat ik moest doen, dus heeft hij een noodvulling geplaatst en mocht ik gaan nadat het kleine gaatje geboord was. Na de behandeling vroeg ik om uitleg waarom het nu allemaal zo naar moets gaan terwijl hij weet dat ik zo bang ben. Alleen maar meer geschreeuw. Ik weet nu niet meer wat ik moet. Ik durf niet meer terug naar die man maar er moet natuurlijk wel snel iets gebeuren. Ben vandaag bij een andere tandarts geweest maar die praktijk zit vol en kan me dus niet helpen. Deze tandarts zegt dat het gat wel erg diep is en de kans groot dat als ik een zenuwbehandeling laat doen, de kies er over een tijdje misschien alsnog uit moet. Help help help. Wat moet ik doen en wat moet ik kiezen?? En hoe pijnlijk is het allebei?
Traveller

Ha Danielle,

Wat een ongelooflijke rotervaring. Heel erg knap dat je nog wel meteen daarna al aan de tandarts hebt gevraagd of het nou allemaal zo moet. :smt038 Zoals je zelf al aangeeft, zit je nu in een situatie waarin a) je angst alleen maar groter is geworden en b) je naar een andere tandarts toe moet. Ik zie dat je in de omgeving Utrecht woont, levert de zoekfunctie op deze site daarvoor je nog een naam voor iemand die wel menselijk is en begrip toont voor jou en je emoties? En anders als reistijd geen probleem is, zou je kunnen vragen of je op korte termijn in Kerkrade terecht kunt. Ik begrijp dat ze daar niet alleen maar met narcose doen, maar ook "gewoon" bange klanten helpen. Biedt dat een (nood)uitgang voor je?

Hoe dan ook: niet teruggaan, liever 20 andere tandartsen bellen met je verhaal (en anders je man vragen dat te doen als dat prettiger voelt) totdat je iemand hebt die jou tegen jouw voorwaarden en binnen jouw grenzen kan helpen!!

Heel veel sterkte :smt023
Traveller
do, 02/16/2006 - 13:01 Permalink
robomuts

Wat een eikel zeg. Zo zou ik ook bang zijn om naar de tandarts te gaan. Vroeger was ik ook heel erg bang, had al weken van tevoren pijn in mijn buik als ik weer voor controle moest. Toen mijn tandarts er uiteindelijk mee stopte moest ik noodgedwongen naar een andere tandarts op zoek. Nou, ik kwam van de hel in de hemel. Een hele lieve rustige en vooral geduldige man. Hij verdooft liever wel dan niet. Vraag regelmatig of het nog goed gaat, of het geen pijn doet. Sindsdien vind ik het ook helemaal niet erg om naar de tandarts te geen. Dus als ik jou was zou ik per direct op zoek gaan naar een andere tandarts. Want wat jou is overkomen is te belachelijk voor woorden. Sterkte.
do, 02/16/2006 - 13:42 Permalink
joek

Zoek alsjeblieft snel een andere tandarts.
Tegen je patienten schreeuwen: hoe haalt hij het in zijn hoofd.

Als je al zo bang bent, kun je sowieso al niet zoveel hebben.
En een gewoon gaatje boren hoeft echt geen zeer te doen.
Hij had gewoon bij moeten boren.

Heel veel sterkte verder. Leg het uit, dan is er vast wel een ta die je accepteert.

Groetjes,
Joke
do, 02/16/2006 - 15:48 Permalink
Danielle K

Allereerst heel erg bedankt voor jullie reactie, had ik niet verwacht zo snel. En het is fijn om te horen dat ik niet gek ben en inderdaad niet meer terug moet gaan.

Ik heb voor volgende week dinsdag eindelijk (na 9!! telefoontjes bij tandartsen in de omgeving) een angsttandarts gevonden. Wel in Hilversum maar goed, je moet er iets voor over hebben. Ik ben via via aan het nummer gekomen en het moet een goede tandarts zijn voor mensen met extreme angst. Ik ben benieuw. Ik ben er denk ik wel uit dat ik de kies maar moet laten trekken. Denk ik haha.

In elk geval heeft het me flink opgelucht mijn verhaal hier even kwijt te kunnen.

Ik laat natuurlijk weten hoe het is gegaan en als er in de tussentijds nog iemand advies heeft over het kiezen tussen een zenuwbehandeling of trekken, graag jullie reactie!

Bedankt.
do, 02/16/2006 - 19:02 Permalink
robomuts

Ik ben natuurlijk geen tandarts dus weet niet wat verstandig is, maar weg is weg natuurlijk. Een wortelkanaalbehandeling valt reuze mee. Dat hoeft absoluut geen zeer te doen. En als je een tandarts hebt die een beetje vriendelijk is legt hij ondertussen ook steeds uit wat ie doet. Ik heb al heel veel wkb'n ondergaan en het heeft nog nooit pijn gedaan. Ik wens je in ieder geval heel veel sterkte bij de nieuwe tandarts. Leg gewoon uit waarom je zo angstig ben en misschien een troost: je bent absoluut niet de enige. Er zijn heel veel mensen die zo bang zijn dat ze nooit naar een tandarts gaan dus ik vind jou best wel dapper. Nogmaals succes en ik ben benieuwd hoe het gegaan is.
do, 02/16/2006 - 19:35 Permalink
Moon

jeetje wat een ontzettend botte tandarts heb jij getroffen zeg!
Ik vind je wel heel dapper dat je "gewoon" een andere tandarts heb gebeld en naar iemand anders gaat Inderdaad, ook bij je nieuwe tandarts aangeven hoe bang je bent en dat het voor jou heel belangrijk is dat de arts verteld wat hij doet.

Kiezen tussen een kanaalbehandeling en trekken. Om welke kies gaat het eigenlijk? Een kies in het zich of verder uit het zicht? Wat doe je met het "gat" wat ontstaat na het trekken van de kies. Kronen, bruggen en implantaten zijn natuurlijk hele mooie oplossingen, maar er gaat natuurlijk niets boven je eigen tanden en kiezen.
Waarom gelijk heel drastiasch kiezern voor trekken? Ik zou de kanaalbehandeling uit laten voeren, en dan kan altijd een kies nog getrokken worden.

succes met het nemen van je beslissing
do, 02/16/2006 - 19:51 Permalink
Danielle K

Het gaat om de achterste kies rechtsboven. Voor mijn verstandskies. Je zou het niet gaan zien, maar goed een gat is inderdaad een gat. Ik heb het een beetje opgezocht en wat ik uit de verhalen opmaak is dat een kanaalbehandeling toch best pijnlijk kan zijn en net als trekken napijn geeft. Ook hoeft het niet in één keer goed te gaan. En gezien ik echt panisch ben.... Ik vind het écht zo moeilijk.
do, 02/16/2006 - 20:07 Permalink
robomuts

Ik heb een wortelkanaalbehandeling gehad toen ik een ontsteking had. Na de verdoving bleef het best wel gevoelig. Toen heeft de tandarts mijn wortelpunten verdoofd en vanaf dat moment voelde ik echt helemaal niks meer. De napijn kun je onderdrukken met een pijnstiller. Het is minder heftig dan echte kiespijn en wordt (als het goed is natuurlijk) ook steeds minder. Geloof me, als je echt kiespijn hebt ga je op je knieen naar de tandarts. Dat wens ik echt niemand toe. En als je echt nog heel bang bent dan beloof je jezelf gewoon een leuk kadootje als je klaar bent. Probeer je daar tijdens de behandeling op te richten en als je klaar bent heb je dat ook gewoon echt verdiend.
do, 02/16/2006 - 20:19 Permalink
Moon

Ik kan me heel goed voorstellen hoe panisch je bent. Het gevoel dat iemand aan je zenuwen gaat zitten pieren, is nou niet echt bevordelijk voor je innerlijke rust.
Ik heb zelf een kanaalbehandeling gehad en op zich viel de pijn reuze mee. En toen ik de kanaalbehandeling kreeg was ik ook nog heel panisch voor de tandarts.

Vergeet ook niet dat mensen hier vaak komen met slechte verhalen en vragen over pijn. Er zijn ook heel veel kanaalbehandelingen die wel goed gaan.

Het nemen van een beslissing kan ik niet van je overnemen. Maar als ik je een advies mag geven... gok het één keer op een kanaalbehandeling. Als het tegenvalt of erg veel pijn doet, kan je altijd nog laten trekken.
do, 02/16/2006 - 20:22 Permalink
Eileen

hoi danielle,

ik heb in oktober een zenuwbehandeling gehad, (nadat ik een kwartier had zitte janken in die stoel) maar het viel echt mee, het was niet wat ik verwachtte! het was ontstoken en dat deed zo'n zeer dat ik die behandeling wel moest laten doen. maar ik ben echt net zo'n angsthaasje als jij. en kan me heel goed voorstellen dat je bang bent, ik ben nu 16 en denk dat ik over 10, of 20 jaar nog net zo bang ben!
maar een zenuwbehandeling viel bij mij dus heel erg mee!
vr, 02/17/2006 - 10:18 Permalink
Broek

Ik heb nu twee zenuw behandelingen gehad en moet er nog 1 (als ze er niet meer vinden.... :-? ). Eentje voelde ik, maar ik had daar een active onsteking altijd moeilijk te verdoven EN ik vroeg iets te laat om een tweede verdovings spuit :o (dom dom dom) . Van de tweede (die in 3x gedaan is wegens verkalkte kanalen) voelde ik niks. Al ben ik niet extreem angstig ik ga toch met het zweet in de handen naar de tandarts, vooral voor een wkb. Achteraf denk ik dan, waar ben ik bang voor geweest, totdat ik de volgende keer weer moet.
Kortom een wkb hoeft zeker geen pijn te doen, zorg dat je goed verdoofd bent.
Als een wkb nodig is doe deze dan ook, je wilt echt geen ontsteking krijgen in je zenuw of onder je kies.

Succes en sterkte.
wo, 02/22/2006 - 03:16 Permalink
Danielle K

Nou het is gebeurd! Hij is eruit. Eindelijk een geweldige tandarts gevonden. Weliswaar in Hilversum, een beetje uit de buurt maar toch. Nadat ik rustig mijn verhaal kon doen over de vorige tandarts mocht ik plaatsnemen in de stoel wahaa! Nou, bang was ik wel maar nu in elk geval niet voor tandarts. Na grondig ondezoek en foto's was de conclusie dat zowel een wkb als trekken een optie was. Na uitleg over wat een wkb precies inhoud en dat het absoluut geen pijn hoeft te doen was ik geneigd daarvoor te kiezen was het niet dat de behandeling zo'n anderhalf uur zou duren zonder garanties! Er zou warschijnlijk nog een kroon op moeten. Er moest in dat geval ook een andere afspraak gemaakt worden en ik wilde zo graag van de pijn af dat ik maar gekozen heb voor trekken. Achteraf bleek dat het ook beter was. er was bijna geen kies meer over en 2 wortels stonden zowat horizontaal! Blij dat ie eruit was! Ik was door veel mensen uitgebreid gewaarschuwd over trekken en hoe vervelend dat kan zijn, als dat gekraak en zo. Nou, ik kan jullie vertellen, ik heb niets gevoeld of gehoord. De tandarts legde steeds rustig uit wat hij ging doen wat ik zou voelen en hoe lang het zou duren. Ook zijn assistente was erg lief. Zelfs de verdoving in mijn gehemelte heb ik bijna niet gevoeld. ik denk dat ik ondanks dat het niet in de buurt is toch bij deze tandarts blijf. Ik moet nog wel terug voor een ander klein gaatje maar ach, na het trekken van een kies kan dat er ook nog wel bij toch? Denk dat ik redelijk over mijn ergste angst heen ben. groetjes van een ex-bangerikje.
do, 03/09/2006 - 10:34 Permalink
minique

Hoi Daniëlle,

Hartstikke goed dat je een andere tandarts hebt gezocht en dat deze wel heel veel begrip heeft voor je angst. Ik vind het ontzettend dapper van je dat je deze stap hebt gezet en dat je je er doorheen hebt geslagen. Je mag met recht trots op jezelf zijn! :smt023

Dit positieve verhaal geeft ook voor de toekomst vertrouwen en ikzelf zou ondanks de afstand ook bij deze tandarts blijven, als ik jou verhaal zo lees.

Bedankt trouwens dat je de positieve afloop van je verhaal ook even hebt laten weten!

:smt006 Monique
do, 03/09/2006 - 10:51 Permalink