Gouden kroon, Grijze kroon of Witte kroon

Author:
unclecliff
Posted:
do, 04/25/2002 - 00:09
Ik ben onlangs bij de tandarts geweest voor mijn kapotte grijze vullingen(kwadranten-diagram:17,47). Mijn tandarts adviseerde mij om gouden kronen te nemen, maar mijn voorkeur gaat naar witte kronen, omdat ze minder zichtbaar zijn. Mijn vragen zijn:
1.wat is het verschil tussen al die kronen? 2.wat zijn de richt prijzen?
3.wat is het verstandigst? BVD.
de digitale tandarts

allereerst uitleg over het hoe en waarom van kronen op tanden en kiezen.

Wanneer tanden/kiezen grote vullingen bevatten, worden ze zwakker. Er is minder tandweefsel en de kans dat er een breuk optreedt wordt groter.

Tevens kan het voor de tandarts moeilijk zijn om de kies weer op te bouwen, zeker als de randen ook nog onder het tandvlees liggen. Een kroon kan in deze gevallen de oplossing zijn.

De tandtechnieker is in staat om op het gipsmodel een kroon te vervaardigen, die als een "dop" over de kies heen valt en beschermt tegen ongunstige krachten op de dunne wandjes. Met een kroon is het tevens makkelijker om de natuurlijke vorm, inclusief contactpunten te herstellen.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/kroon.jpg

De prijs van een kroon bestaan enerzijds uit kosten door de tandarts gemaakt en anderzijds kosten door de tandtechnieker in rekening gebracht (techniekkosten).
De gemiddelde totaalprijs van een kroon bedraagt ongeveer 450 euro maar afhankelijk van gebruikte hoeveelheid/soort materiaal en de benodigde verrichtingen kan dat oplopen tot +/- 700 euro.

Laat een begroting opstellen en informeer desgewenst bij je zorgverzekeraar welke kosten vergoed zullen worden.

Voor een gouden kroon hoeft minder tandweefsel weggeboord te worden dan voor een (metaal)porseleine kroon.
Goud is namelijk veel taaier en dunner uit te werken dan porselein.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/goudenkroon.jpghttp://www.tandarts.nl/imagesforum/porseleinkroon.jpg

Hierboven is te zien, dat voor een metaal opgebakken porseleine kroon (rechts) meer moet worden weggeboord dan in het geval van een gouden kroon (links)

Achterin de mond, zijn de kiezen vaak niet zo hoog, wat bij het maken van een kroon soms een belangrijke factor kan zijn.
Soms blijft er te weinig kies over, nadat voldoende ruimte is gemaakt voor een porseleine kroon.
Het is dan verstandiger om te kiezen voor een gouden kroon. Doordat er minder geboord hoeft te worden, blijft de kies sterker en heeft de kroon meer houvast.
Daarkomt bij dat achterin de mond de kauwkrachten veel groter zijn dan voor in de mond. Goud is beter bestand om dit te weerstaan dan porselein. Omdat de kiezen die bij jou behandeld gaan worden niet of nauwelijks zichtbaar zijn, denk ik dat het verstandig is om toch volledig gouden kronen te overwegen.

Overleg een en ander nog eens goed met je eigen tandarts.

Succes!



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-04-29 16:18 ]
do, 04/25/2002 - 18:47 Permalink