'Gleuf' na laatste kies, voor verstandskies

Author:
CrazyL
Posted:
wo, 01/26/2011 - 19:32
Hallo allen,

Ik heb sinds een maand of twee een 'probleem', ik hoop dat een van jullie weet óf het wat is, en zo ja, wát het dan is...

Over mijn laatste kies (onderkaak) lag eerst een stuk tandvlees, de kies was half bedekt. Dit stukje trok steeds verder terug, alsof mijn verstandkies door wou komen.. Inmiddels heeft dit een soort van 'gleuf' veroorzaakt van een paar milimeter. Hier gaat vaak rommel / etensresten in zitten, wat in loop van de dag begint te stinken en vies te smaken.
Ik ga dan vervolgens weer met tandenstoker er door (doe ik 2 tot 3x per dag om het maar schoon te houden) en voel dan ook wel weerstand van mijn verstandskies die er door komt...

Is dit een probleem waar de tandarts wat aan kan doen, en zo ja, wat zal hier dan mee gedaan worden?
Vorig jaar is nog een foto gemaakt, waaruit bleek dat de kies gewoon door kon komen (ligt dus niet scheef ofzo)


Hoop dat iemand een antwoord heeft.

Alvast bedankt!


Groet
Spiegeltje

Ik ben geen tandarts, maar volgens mij moet je gewoon wachten dat de kies doorkomt, dan is het probleem vanzelf opgelost. Als je het lukt het goed schoon te houden, ga daar dan vooral mee door want je kunt daar gemakkelijk een pijnlijke ontsteking krijgen. Dat heet pericoronitis.Of de tandarts nog iets meer kan doen weet ik eerlijk gezegd niet.

Het probleem is uiteraard ook over als je de verstandskies laat verwijderen maar als de kies gewoon zonder problemen gaat doorkomen is dat wel een nogal drastische oplossing. Niettemin:de verstandskies geeft vaak problemen en je hebt hem niet nodig. En als ie er toch uitgaat beter voor je 25e dan later/.
wo, 01/26/2011 - 20:25 Permalink
CrazyL

Hmm, oke, bedankt...

Dat kan nog wel even duren zeker voordat ie er door is?
Boven zijn ze beide net door, heeft al met al wel 2 jaar geduurd...
Heb onder ook nog niet hetzelfde (licht pijnlijke) gevoel als wat ik had met de bovenkant..

Zat er eerlijk gezegd ook niet zo op te wachten dat ie eruit moet, want ben bang dat eruit gesneden moet worden, omdat er dus ook nog geen klein stukje boven is.. Of heb ik dat verkeerd?

Blijf voorlopig nog ff in de weer dus met tandenstokers, spoelmiddel en tandenborstel... :smt001
wo, 01/26/2011 - 20:58 Permalink
Spiegeltje

Chirurgisch verwijderen van een (nog niet of gedeeltelijk doorgekomen) verstandskies is voor de kaakchirurg een routineklusje. Hem (het is meestal een hem, waarom weet ik niet :D ) maakt het niet veel uit of ie er al door is. Je zult er waarschijnlijk niet meer last van hebben als bij een gewone extractie.

Als er sprake is van een hardnekkige, herhaalde pericoronitis wordt hiertoe vaak overgegaan. Maar goed, dat is bij jou nog niet het geval.
wo, 01/26/2011 - 22:25 Permalink
CrazyL

Tja, op een of andere manier lijkt me dat heel erg. Komt denk ik omdat collegaatje laatst ook moest ondergaan, die heeft aantal dagen met mega blauwe wang gelopen, zat ik niet zo op te wachten :p

Maar heb even gezocht op het forum naar pericoronitis en kwam het volgende antwoord tegen:
Spoelen is voldoende. Blijft de pijn, weer contact opnemen met de tandarts. Als de ontsteking weg is, proberen de kies goed schoon te houden, om te voorkomen dat het terugkomt. Komt het toch terug, opnieuw naar de tandarts, mogelijk kan hij een stukje tandvlees, waar de ontsteking steeds onder ontstaat, verwijderen zodat je het makkelijker schoon kan houden.


Zou het stukje tandvlees verwijderen voor mij dan ook al een fijne oplossing zijn, dat de gleuf weg is, en dus de bacterien beter tegen gegaan kunnen worden? Schoonhouden wordt er altijd makkelijker van lijkt me...
(vraag ik me wel direct af hoe zo'n behandeling in z'n werk gaat / verdoving / pijn / napijn / duur etc... ben nog al een bangeschijterd)

Moet overigens a.s. dinsdag voor gewone controle naar t.a. maar mag graag van te voren weten waar ik aan toe ben, bovendien is mijn ta niet zo scheutig met informatie over/tijdens behandeling heb ik altijd het idee... (Verder prima vent hoor)
do, 01/27/2011 - 19:17 Permalink
CrazyL

Vandaag bij tandarts geweest, mijn apk weer met half jaar verlengd.. 8)


Heb het tandvlees/verstandskies probleem uiteraard voorgelegd..

Zo lang ik schoon kan houden geen probleem.
Is wel overzichtsfoto gemaakt (OPG ofzo?) om te kijken of die kiezen goed liggen en wel door gaan komen.. Anders was het zonde om er hinder van te ondervinden als 'ie niet eens doorkomt..
Dus moet nog even afwachten op uitslag van die foto, maar hoogstwaarschijnlijk blijft kies & lapje tandvlees voorlopig liggen..

Heb Monoject (met gebogen plastic puntje) meegekregen om waterstofperoxide in 'het gleufje' te spuiten om nog beter schoon te houden..

Ben alleen vergeten te vragen hoe vaak ik dit moet / mag gebruiken en hoe lang.. Iemand daar antwoord op??
di, 02/01/2011 - 19:38 Permalink
Spiegeltje

Is wel overzichtsfoto gemaakt (OPG ofzo?)

Orthopantomogram (OPT of OPG). Dat is een gebruikelijke foto om de stand en ontwikkeling van verstandskiezen goed in beeld te krijgen met het oog op mogelijke problemen.

Ben alleen vergeten te vragen hoe vaak ik dit moet / mag gebruiken en hoe lang.. Iemand daar antwoord op??

In het geval van pericoronitis wordt wel geadviseerd 2-3x per dag het ontstoken gebied te behandelen tot de klachten afnemen met 1,5% waterstofperoxide (Monoject, of, misschien nog effectiever, enige tijd kauwen op een gaasje op de aangedane plek gedrenkt in waterstofperoxide). Maar u heeft kennelijk nog geen pericoronitis. In dat geval volstaat 'goede mondhygiene', zoals eerder aangegeven. Mocht u last krijgen van een ontsteking (pijn) dan kunt u de waterstofperoxide gaan gebruiken. Of het zinvol is preventief waterstofperoxide te gebruiken weet ik niet, het is volgens mij niet gebruikelijk. Informeert u nog eens bij uw tandarts. Een alternatief is om voorlopig in de Monoject zout water te gebruiken (een theelepel op een glas lauw water). Dat is prettiger dan waterstofperoxide (heeft vieze smaak) en daarmee is het ook redelijk schoon te houden. Dat kunt u zonder beperkingen gebruiken.
wo, 02/02/2011 - 01:02 Permalink
CrazyL

Ik heb niet van hun begrepen dat het ontstoken was.. Zo ziet het er ook niet uit..

Ik vroeg, op eigen intiatief, of ik ook af en toe kon spoelen met Corsodyl of Waterstofperoxide om het nog beter schoon te kunnen houden. Hierop antwoordde ze dat met wsp beter was, en dat monoject er uitermate geschikt voor was. Ik moest dit onverdund gebruiken werd me verteld.

Gister eerst geprobeerd met warm water.. wauw, zo'n schoon gevoel heb ik maanden niet gehad: HULDE aan de monoject! :smt003
's avonds na poetsen heb ik wsp erin gespoten, AUW!! het gaatje vs koud water gevoel.. of gevoelige tanden gevoel..

Denk dat ik voorlopig jou tip opvolg van lauw water met zout, als dat net zo goed is als wsp...


Thnx anyway!
wo, 02/02/2011 - 15:25 Permalink
TechniekerJeetje

Ben natuurlijk geen medicus, maar onder, ja, die moeten er inderdaad uit..... Persoonlijk zou ik gelijk met de onder de boven laten verwijderen, onder het mom van dan heb je het gehad. Ze zullen toch niet de beide kanten in één jeer trekken. Het is dan de keuze om 4 keer terug te komen of van alles af in 2 keer....
di, 02/15/2011 - 00:11 Permalink