glasionomeer en krimp en wkb en...

Author:
minique
Posted:
do, 03/25/2004 - 20:45
1,5 week geleden is bij mij een wkb gedaan. De kies is definitief gevuld met guttapercha en een 1-vlaks glasionomeer. Na 2 dagen napijn dacht ik er vanaf te zijn. Sinds het begin van deze week heb ik echter het idee dat de oude klachten weer beginnen terug te komen. Het is veel minder dan voor de wkb, maar het zit er wel: na het drinken een kop thee, 'zit' de kies er een hele poos, vooal weer 's avonds... Ik kan er trouwens nu wel weer zachte dingen mee kauwen, dus dat wordt wel iets beter. Maar de reactie op warmte wordt minder. [toegevoegd za. 10-04-04: met 'minder' bedoel ik in dit geval 'minder goed' oftewel: slechter!!!]

Nou heb ik begrepen dat het krimpen van een vulling dezelfde soort pijn kan geven als een ontsteking van de zenuw. Maar ik las ook op dit forum dat glasionomeercement niet krimpt.

Dus nu mijn vragen:
1. is glasionomeerCEMENT hetzelfde als glasionomeer?
2. En krimpt dat inderdaad niet? Want in dat geval kunnen mijn huidige 'klachten' niet daardoor komen, toch?
3. Kun je überhaupt last hebben van krimp-klachten als de zenuw eruit is?
4. Zijn dit dan 'normale' klachten na een wkb? Ik zou me kunnen voorstellen dat het een tijdje duurt voordat alle klachten weg zijn, maar het zou in ieder geval toch minder moeten worden i.p.v. meer???
5. Ik zag bij 'behandelingen' een topic van Madeliefje, waarbij DJ een paar links heeft gegeven. Kan het zijn dat ik 'last' heb van zo'n zijtakje?
6. Of zit ik me nu veeeeeeel te druk te maken?

Eigenlijk heb ik het na 3 maanden pijn aan die kies wel een beetje gehad...

Groetjes,
minique


[ Dit Bericht is bewerkt door: minique op 2004-03-25 20:47 ]

[ Dit Bericht is bewerkt door: minique op 2004-04-10 10:00 ]
Cid

Hoi Mimique
Het lijkt mij dat dat gevoel van levend weefsel af moet komen, ofwel de wortelpunt ofwel een pulpa-restant, b.v. in zo'n zijtakje idd. Als vullingen al krimpen is het tijdens het uitharden, niet daarna (gelukkig). Omdat de kanaaltjes tijdens de WKB goed schoongespoeld (geïrrigeerd) zijn en ze luchtdicht zijn afgesloten, is de kans denk ik niet zo groot dat de klachten zullen verergeren. Het lichaam kan ook voor verder herstel zorgen, dus nog maar even aankijken... Beterschap!

[ Dit Bericht is bewerkt door: Cid op 2004-03-26 02:11 ]
vr, 03/26/2004 - 02:07 Permalink
minique

Dank je, Cid.

Inmiddels zijn we weer een dag of wat verder en zoals het er nu uitziet, denk ik dat ik te vroeg heb 'gepiept.' Ik voel de kies nog wel, maar heb nu toch echt het idee dat het langzaam minder wordt...

Groetjes,
minique
di, 03/30/2004 - 20:22 Permalink
minique

Sorry hoor, moet even spuien!
Vorige week schreef ik nog hoopvol dat de pijnlijke kies minder werd, maar de woensdag erna was het weer hopeloos, donderdag en vrijdag idem dito. Zaterdag leek het weer iets minder te worden, om vervolgens zondag op m'n kop te staan van de pijn. Het is zelfs voor de wkb niet zo erg geweest als zondag. Ik heb overwogen om naar de dienstdoende t.a. te gaan en dat wil heel wat zeggen in mijn geval.
Maandag nog steeds veel last, zoveel druk alsof de kies op springen staat. Zelfs bij tandenpoetsen kan ik wel door de grond zakken van de pijn. Dus aan de brufen gegaan (paracetamol werkt niet) en vandaag lijkt het toch weer iets minder.
Nou moest ik vandaag bij de t.a. zijn voor controle van de splint. Die heeft gekeken naar de kies en ook langs het tandvlees (op zoek naar fistel?). Hij heeft druk uitgeoefend op het tandvlees aan beide kanten van de kies (ietsjes gevoeliger, maar niet bijzonder), vervolgens getikt tegen de kies, wat behoorlijk pijnlijk was. Oordeel: bot/wortelpunt is 'wat geirriteerd' maar de pijn zal waarschijnlijk de komende tijd wel afnemen. Op mijn vraag wat die termijn dan wel zal zijn, krijg je in feite geen antwoord, alleen dat het in ca. 90% van de gevallen goed komt en in 10% er nog een apex nodig is...
Verder adviseerde hij de kies zo min mogelijk te belasten, maar dat deed ik al niet, want kauwen gaat er gewoon niet mee, waar ik begin vorige week nog wel wat zacht spul kon kauwen.
Hij heeft gecontroleerd of er sprake is van belasting van die kies als ik mijn kaken op elkaar zet en heen en weer beweeg, met en zonder splint en die kies is en blijft vrij.

Begrijp me goed: ik zit niet te wachten op een extra behandeling als die niet nodig is en ik begrijp ook best dat hij het liefst nog wil afwachten of het spontaan geneest. Maar ondertussen zit ik wel al bijna 4 maanden met pijn, waarvan na de wkb inmiddels ruim 3 weken zijn verstreken.
En als er dan gezegd wordt dat de pijn wel minder zal gaan worden, terwijl ik ervaar dat de pijn steeds meer wordt, dan heb ik het wel even gehad...

Groetjes,
minique :cry: :cry: :cry:




[ Dit Bericht is bewerkt door: minique op 2004-04-06 19:29 ]
di, 04/06/2004 - 12:42 Permalink
minique

Oké, dan nu het vervolg...

Vanmorgen gebeld met de praktijk omdat ik het niet zo zag zitten om voor onbepaalde tijd af te wachten of die kies nou wel of niet beter wordt. Dus met de ass. aan de praat geraakt en ik vertelde toen dat bij de tik-test de 2e tik veel pijnlijker was dan de 1e, maar dat ik dat uiteindelijk niet had gezegd, want de t.a. begon al te vertellen over geirriteerde wortelpunt, waarop ik ben in gesprongen op het 'geirriteerd' (mag dat dan zo pijnlijk zijn?). Van het een kwam het ander en uiteindelijk was ik dinsdag op weg naar huis toen ik realiseerde dat ik niet had verteld tegen de t.a. dat de 2e tik veel pijnlijker was.
Dus dat vertelde ik tegen de ass. en die zei meteen: "ik moet even iets uitzoeken, bel je zo terug."

Even later belt mijn t.a., nog eens het verhaal over het tikken verteld, waarop hij zei dat hij niet (zoals ik eigenlijk dacht) op een ander element had getikt, maar 2x op dezelfde, maar op eerst op de ene en daarna op de andere knobbel. Nu, met deze info, is zijn conclusie: waarschijnlijk een breuk in de wortel, kies valt niet meer te redden en moet eruit.

Pffffff.... Dat is nogal wat en hoewel ik op het toppunt van de pijn best wel geroepen heb dat de kies eruit mocht van mij, had ik toch gehoopt iets anders te horen.

Ergens vallen voor mij de puzzelstukjes wel aardig op zijn plek:
- eerst het stukje dat van de vulling afbrak een week na het vullen, na enkele weken de pijn bij het kauwen, vervolgens zenuwpijn (zie deze topic:
http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?topic=2708&forum=1 )
Daarna kwam de wkb, waarbij ik deel 2 zonder verdoving heb laten doen, maar wel af en toe gemene pijnscheuten had (terwijl dat eigenlijk niet meer zou moeten kunnen). En nu al 3,5 week napijn in wisselende mate.

Ik mag mijn t.a. vandaag nog bellen als ik wil dat het vandaag nog gebeurt, en anders is hij er dinsdag op zijn vroegst weer.
Vandaag laat ik het sowieso niet doen, moet het eerst eens op me laten inwerken. Want ik vind het moeilijk om in te schatten hoeveel last ik er nu van heb (slik sinds maandag brufen danwel ibuprofen, dus op dit moment valt het allemaal wel mee. Ik voel de kies wel, zeker als ik iets warms heb gedronken, maar lang niet zo erg als eerder deze week zonder brufen.
Verder is een breuk op niet zichtbaar op foto's, dus we zullen het moeten doen met de testjes. En dan begin ik ongelooflijk te twijfelen:

:???: Hoe groot is de kans dat als straks de kies eruit is, blijkt dat er toch GEEN breuk zat. Want dat zou zonde zijn natuurlijk!!!

:???: Is het beter om af te wachten of de pijn toch niet wegtrekt en het toch iets anders blijkt te zijn?

:???: Welke tandarts geeft raad???

Groetjes,
minique
do, 04/08/2004 - 13:28 Permalink
minique

Bedankt DJ en Moon!
Vandaag gaat het wel weer. Met de pijn bedoel ik dan. Ben gestopt met de brufen, voel de kies wel maar het is draaglijk. En dan begin ik weer te twijfelen natuurlijk... Want als het nu toch weer minder wordt, dan is trekken misschien niet nodig, dan is het misschien toch geen breuk????
Aan de andere kant: na de wkb heb ik al 3x gedacht dat ik er bijna vanaf was, maar na 2 a 3 dagen begon het dan weer en leek het wel erger dan de pijnperiode ervoor... Is dat een symptoom van een breuk in de kies??? Of is het dan misschien toch iets anders???

Twijfel, twijfel, twijfel...

HELP!!!!
Is er een t.a. is op dit forum die iets zinnigs over de hele geschiedenis kan zeggen?!?!?! Kan enige goede raad goed gebruiken!!!

Groetjes,
Monique
vr, 04/09/2004 - 20:34 Permalink
fptak

Hi Minique,

Wat me opvalt aan je verhaal is dat je (even) gevoeligheid had met warmte NA de wortelkanaalbehandeling. Het kan zijn dat er een extra (verborgen) kanaal zit. Het kan zijn dat de gevoeligheid met warmte vanzelf minder wordt doordat die zenuw langzaam afsterft. Als de klachten minder worden is het wel verstandig over een paar maanden een controlefoto te maken om te kijken of er geen zwarting is ontstaan. Een extra kanaal moet behandeld worden.
Het kan natuurlijk zijn dat er een fractuur is. Vaak is dat het geval als je met een pocketsonde het tandvlees sondeert en je voelt zeer lokaal een diepe pocket. Op de rontgenfoto zie je na verloop van tijd een halo effect.

Als de klachten niet overgaan kun je overleggen met je tandarts of een verwijzing naar een endodontoloog een optie is. Die kan dan met behulp van een microscoop de juiste diagnose stellen.
Als er een extra kanaal is, kan dat alsnog behandeld worden. Als het een fractuur is ben je de kies in principe kwijt.

Weet je zeker dat het niet een andere kies is?
Is de hoogte van de vulling goed?

Sterkte,

Eric Tak, tandarts
Praktijk Voor Esthetische Tandheelkunde


[ Dit Bericht is bewerkt door: fptak op 2004-04-09 22:27 ]

[ Dit Bericht is bewerkt door: fptak op 2004-04-09 22:27 ]

[ Dit Bericht is bewerkt door: fptak op 2004-04-09 22:30 ]
vr, 04/09/2004 - 22:18 Permalink
minique

Hallo Erik,

Heel erg hartelijk bedankt voor je antwoord alvast, maar ik heb nog wel wat vragen en opmerkingen:

Ik heb niet 'even' gevoeligheid gehad met warmte na de wkb, hoor. Nu ik mijn 1e stukje in deze thread teruglees, zie ik dat ik heb geschreven dat de reactie op warmte 'minder' werd, maar met dan 'minder' bedoelde ik eigenlijk 'slechter'
Die reactie op warmte lijkt steeds erger te worden. Na het drinken van een kop thee begint de kies wat te rommelen en bij m'n 2e kop wordt het weer erger en dan drink ik ze expres al véél koeler dan vroeger (lauw dus nu!). Afgelopen zondag en maandag ontstond er zoveel druk IN die kies (voor mijn gevoel dan erin), dat ik het idee had dat-ie uit elkaar ging knallen. Ik heb toen overwogen de dienstdoende t.a. te bellen en hem 'iets' te laten doen. Het interesseerde me niets wat hij zou doen, als ik maar van die pijn verlost zou zijn. En aangezien ik een held op sokken ben bij de t.a., zegt dat wel iets als ik dat overweeg.

Als er zoveel druk in die kies is ontstaan, kan ik die kies niet aanraken, zelfs de zachtste aanraking met m'n tong doet dan al pijn! Over tandenpoetsen dan maar even niet te spreken... Zondagavond heb ik bijna een uur op m'n kop gestaan van de pijn, daarna zakte het echte scherpe wel ietsjes weg, dat het vol te houden was. Maandag zat de hele dag die ongelooflijke druk in de kies, maar minder scherp dan zondagavond. Maar ik ben toen ook weer aan de brufen gegaan, dus dat geeft denk ik een vertekend beeld.

Verder heb ik nog steeds de pijn bij het kauwen (die druk). Soms wat meer, soms wat minder. Er zijn dagen dat ik er weinig last van heb, maar de dag erna hoeft er maar een kruimeltje op de verkeerde plek te zitten en dan zak ik even door de grond.

Mocht er nog een verborgen wortelkanaal zitten, waarom heb ik dan soms 2-3 dagen geen last en dan weer een stuk of 5-6 wel? En waarom wordt bij mij de pijn dan erger i.p.v. minder, als er een verborgen zenuw zou zitten die langzaam aan het afsterven is? Ik zie qua pijn, als ik naar de toppen van de pijn kijk, alleen een opgaande lijn. Ik ben 'als de dood' voor de volgende top...

Zou het kunnen dat de pijn na 5-6 dagen erg te zijn geweest 'wegzakt' omdat ik juist op die dagen de kies heel bewust ontzie, maar als de pijn dan weer minder is (die 2-3 dagen) ik de kies voorzichtig steeds meer ga belasten en dat dan de irritatie van het ???(bot? wortelvlies? wortelpunt?) terugkomt en dus de pijn weer erger wordt? En waar duidt dat dan op?

De hoogte van de vulling is goed, dat is dinsdag jl. uitgebreid gecontroleerd door mijn t.a. De kies maakt zelfs helemaal geen contact met de kies eronder en ook op de splint blijkt de pijnlijke kies vrij te blijven, ook bij flink heen en weer te schuiven.

En of het een andere kies kan zijn... Ik zou niet weten welke het dan zou moeten zijn! Bij een eerdere wkb heb ik wel ervaren dat een andere kies pijn kan doen dan de boosdoener, maar dat was een hele andere soort pijn dan ik nu ervaar.

Hoe kan het verschil van pijn bij tikken tussen de ene en andere knobbel verklaard worden, als het evt. toch niet om een breuk zou gaan?
Zou het kunnen dat 1 wortelpunt is ontstoken en de andere niet en dat dat ook dat verschil in pijn geeft bij het tikken? Tenslotte deed er 1 wortelkanaal nog pijn bij deel 2 van de endo.

Hoe vind jij dat de puzzelstukjes passen:
-> stukje van vulling gebroken (met een flinke krak. Ik weet nog dat ik toen meteen dacht 'dit is niet goed' (dit was half nov.) -> t.a. laten kijken maar leek geen kwaad te kunnen -> 4 wk. later (half dec.) kauwdrukpijn -> zakte weg (niet helemaal, maar werd wel veel minder -> jan.: last van vooral warm en de combinatie warm/koud -> feb.: t.a. oordeelt 'overbelaste' kies door knarsen -> half mrt: wkb omdat pijn zonder pijnstillers niet meer te doen is -> deel 2 wkb pijn in 1 kanaal -> aanhoudende pijn, soms 2 of 3 dagen minder (niet weg!), dan weer 5, 6 dagen veel.

En dan nog een vraag: als ik zelf tegen de zijkant van de kies tik, dan heb ik veel meer last als ik tegen de binnenkant (tongkant) tik, dan wanneer ik tegen de wangkant tik. Is dat te verklaren door een breuk, of is dat altijd zo?

Je ziet het allemaal vragen, vragen, vragen... Maar ik vind de beslissing 'trekken' dan ook zo drastisch! En zeker omdat ik het niet zeker weet, want gisteren en vandaag (tot nu toe, alhoewel ik hij er wel weer 'zit' zonder dat ik vanmorgen thee heb gedronken of zo) lijken wel weer goede dagen te worden, met wel wat last, maar goed te doen.

Maar aan de andere kant: mijn t.a. zou het toch niet voorgesteld hebben als hij er zelf niet (nagenoeg) van overtuigd is? Ik kan me dat juist van mijn t.a. niet voorstellen!

Als een breuk nu al zichtbaar zou zijn geweest op de foto, dan zou ik 'm wel eruit hebben laten halen... Maar nu... Twijfels!!!

En afwachten, tot er over (hoelang?) wel iets op de foto te zien is, dat is wel uit te houden als het zo gaat als gisteren, maar niet als ik die pijn als aan het begin van deze week ga terugkrijgen!

Groetjes,
Monique



[ Dit Bericht is bewerkt door: minique op 2004-04-10 10:35 ]
za, 04/10/2004 - 09:19 Permalink
fptak

Hi Monique,

Er zijn twee mogelijkheden: of een extra kanaal of een fractuur.
Je kunt het beste terug gaan naar je tandarts voor nader onderzoek.
Vulling er uit en op de bodem kijken of er een extra kanaal is en kijken of er geen fractuur is.
Omdat je veel last hebt zou ik dat doen. Het alternatief, verwijzing naar een endodontoloog met behandelmicroscoop, lijkt niet haalbaar gezien de ernst van jouw klacht en hun wachttijd.
Sterkte,

Hartelijke groet,

Eric Tak
za, 04/10/2004 - 15:21 Permalink
minique

Hoi Eric,

Heel hartelijk bedankt! Ik ga dinsdag weer contact opnemen met mijn t.a. om te proberen zoveel mogelijk mogelijke oorzaken te elimineren. Ik heb al een hele lijst met vragen voor hem liggen!

Groetjes,
Monique
zo, 04/11/2004 - 07:45 Permalink
minique

Wat een rare kies heb ik toch...

Zaterdag had ik uiteindelijk toch beduidend meer last dan vrijdag, maar gisteren had ik in de loop van de middag ineens het gevoel dat de pijn hard minder werd. Gisteravond kon ik m'n thee bijna op normale temperatuur drinken zonder last te krijgen. En dat terwijl het 's avonds meestal erger was dan 's morgens.

Ook vandaag valt het alles mee. Hij is niet de hele tijd 'aanwezig' maar af en toe voel ik 'm wel ietsjes (niet pijnlijk, maar gevoelig).

Ik juich misschien te vroeg, want ik heb al eerder 2 a 3 nagenoeg pijnloze dagen gehad, maar ik heb toch hoop...

Het gekke blijf ik alleen vinden dat de pijn, zoals nu, ineens 2 a 3 dagen bijna weg is en daarna weer een hele pijnlijke periode.
Iemand een idee hoe dat kan???
Ik hoop natuurlijk dat die pijnlijke periode nu wegblijft!!!!

Zou het ook kunnen dat er een ontsteking zit GECOMBINEERD met een breuk? Als ik eraan denk hoe er in november een stukje vulling afbrak (met een flinke 'krak' bij het eten van een hard snoepje, dat ik dacht dat er een brok van de kies af was), hoe ik enkele weken later last van drukpijn bij het kauwen kreeg, daarna last van de combinatie warm/koud en alleen warm... Dan lijkt mij (als leek!) de kans op breuk wel waarschijnlijk. Verder merk ik dat als ik vandaag zelf tegen de kies tik (aan de zijkanten), dat de voorkant van de kies aan de tongkant gevoeliger is dan de rest (op de wangkant en de achter-tongkant van de kies kan ik vrij hard tikken voor ik iets voel). Van de week kon ik nog niet zo'n duidelijk verschil merken tussen de tongkant voor & achter (dat was gewoon helemaal pijnlijk, maar ik on toen dus wel al verschil merken tussen tongkant vergeleken met wangkant).

Zou het de pijn van de ontsteking zijn die nu wegtrekt?
Ik zal het er binnenkort met mijn t.a. over hebben, maar op dit moment lijkt het mij minder dringend.

Ik loop misschien veel te hard van stapel, maar, er vanuit gaande dat er een breuk zit:
1. kan het kwaad om als verdere klachten uitblijven ermee door te blijven lopen? Omdat ik zelf heel erg aan het idee moest wennen, heb ik met mijn t.a. erover gehad dat ik het 2 a 3 weken wilde aankijken (als dat ging qua pijn) en dat was geen enkel probleem. Maar kan het ook kwaad als die periode langer wordt???
2. Hoe lang kan/mag je met zoiets blijven doorlopen en is het -als je weinig klachten hebt- verstandig om te wachten tot er op foto's iets zichtbaar wordt? En wanneer wordt er iets zichtbaar op foto? Eric had het over 'enige tijd' maar hoe lang is dat bij benadering? En wordt een breuk uiteindelijk ALTIJD zichtbaar op een foto?
3. Wat zijn de 'gevaren' van doorlopen? Is het een soort tijdbommetje dat elk moment kan opspelen of kan het nog jaren goedgaan???
Vooropgesteld dat er een breuk zit hè?!!!

Groetjes,
Monique




[ Dit Bericht is bewerkt door: minique op 2004-04-12 17:34 ]

[ Dit Bericht is bewerkt door: minique op 2004-04-12 17:35 ]
ma, 04/12/2004 - 16:36 Permalink
de digitale tandarts

Heel vaak wordt er afgewacht, je loopt niet veel risico hierdoor.
Mogelijk dat op een bepaald moment de pijn kan verhevigen dat binnen korte tijd een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is.

Een breuk is zeer moeilijk te vinden en meestal ook niet te zien op een rontgenfoto!

Wacht nog even af zonder je al teveel zorgen te maken.
di, 04/13/2004 - 18:43 Permalink
minique

Hallo DT,

Bedankt voor je antwoord!

Hoewel het nog steeds behoorlijk goed gaat, heb ik vandaag nog wel even contact gehad met de praktijk om dat ook even te melden en dat ik dus voorlopig nog niet aan trekken denk.

De assistente heeft voor mij eind mei een afspraak gemaakt voor een apex resectie. Mocht dan blijken dat er een breuk in de wortel zit, dan zou die volgens haar op dat moment zichtbaar moeten worden en dan kan de kies alsnog getrokken worden.
Het is allemaal nog onder voorbehoud, dus 2 weken voor die datum neem ik weer contact met haar op en overleggen we nog even of het verstandig is het door te laten gaan of niet.

Mocht het voor die tijd weer erger worden, moet ik uiteraard al eerder contact opnemen.

Ik wacht het af en blijf hopen dat het allemaal spontaan goedkomt en dit alles niet nodig blijkt te zijn.

Groetjes,
Monique

P.s.: de wortelkanaalbehandeling is al ruim 4 weken geleden gedaan, hoor!


[ Dit Bericht is bewerkt door: minique op 2004-04-14 13:10 ]
di, 04/13/2004 - 19:07 Permalink
fptak

Er is bij jou een wkb gedaan.
Daarna heb je een tijdje last gehad met warmte.
Is daarna minder geworden.

Voor mij is meest waarschijnlijk: extra kanaal. Soms blijft niet gevonden kanaal levend en is er genezing. Meestal sterft zo'n niet gevonden kanaal af. Kenmerk: eerst last met warmte en later gaat dat over. Dat betekent dus of genezing of afsterving.

Als er extra kanaal is, is het het beste dit kanaal ook te behandelen. Een apexresectie is dan niet gewenst.
Ik adviseer je, als de klachten minder worden, over 3 maanden rontgenfoto te laten maken. Dan kan wkb eventueel verder afgemaakt worden (extra kanaal). Je zou bij twijfel om verwijzing kunnen vragen voor endodontoloog.
Bij barst in kies zou opklapje gedaan kunnen worden; geen apexresectie. Indicatie apexresectie is zeer beperkt. Je haalt vaak bot weg wat je later nodig hebt voor implantaat.
Als er extra kanaal zit moet dat gevonden worden. Als je niet gereinigd kanaal door kaakchirurg laat behandelen dmv apexresectie heeft dat matige prognose. In feite maak je putdekseltje op een kanaal dat te beschouwen is als een riool. Dekseltje gaat vaak lekken. Beter: Kanaal goed reinigen en vullen.
Succes Monique!
Hartelijke groet,

Eric Tak

[ Dit Bericht is bewerkt door: fptak op 2004-04-14 22:10 ]
wo, 04/14/2004 - 22:09 Permalink
minique

Alleen... mijn tandarts is ervan overtuigd dat er geen extra kanaal zit, dat heeft hij inmiddels heel duidelijk aangegeven. En ik moet eerlijk zeggen dat ik hem volledig vertrouw.

Hij heeft bij de endostart eerst de kies geopend en de kanalen opgezocht, in de 2e zitting zijn pas foto's gemaakt (met de vijltjes erin). In principe zou je zeggen dat als hij er 1 gemist zou hebben, dat die dan op de foto zichtbaar had moeten worden.

Maar ik moet binnenkort met mijn dochter naar hem toe, dus dan kan ik hem de nodige vragen stellen.

De afspraak voor de apex is onder voorbehoud gemaakt, om de periode niet te lang te laten worden als er problemen blijven... Voor zijn en mijn zomervakantie waren er nog welgeteld 3 plekjes...
Verder zal een eventuele apex door mijn eigen t.a. worden gedaan, die is gespecialiseerd in kaakchirugische ingrepen en implantaten, dus dat zit wel goed, denk ik zo.

Wat is trouwens een 'opklapje'?

De kies blijft rommelen en rotzooien, de ene dag erger dan de andere, maar wel draaglijk nu. Gezien het beloop in de afgelopen 4 weken, vrees ik echter nog steeds dat de pijn ineens weer terugkomt.

Zou het ook kunnen dat er een bij de wortelpunt een ontsteking zit, die af en toe oplaait???

Groetjes,
Monique


[ Dit Bericht is bewerkt door: minique op 2004-04-15 13:18 ]
do, 04/15/2004 - 08:19 Permalink
Ricky

Beste minique,
Met een "opklapje" wordt bedoeld dat ter plaatse van de kies het tandvlees een stukje wordt los gemaakt en "weggeschoven" (opgeklapt). Zo hoopt je tandarts te kunnen zien wat er rond de wortel(s) gaande is en, als er ontstekingsweefsel zit, kan hij dit proberen te verwijderen.
Groeten, Rick :smile:
do, 04/15/2004 - 17:42 Permalink
minique

Dank je, Rick. Ik dacht al zoiets.
Dat zal dan in 1e instantie wel de bedoeling zijn, als de afspraak eind mei doorgaat.

Groetjes,
Monique

[ Dit Bericht is bewerkt door: minique op 2004-04-15 18:42 ]
do, 04/15/2004 - 18:30 Permalink