Gevoelloze tong en dikke wang na trekken verstandskiezen

Author:
Irene C
Posted:
zo, 10/24/2004 - 15:28
Help! Ik ben over het algemeen niet overbezorgd en bang aangelegd, maar op dit moment knijp ik 'm best wel. Afgelopen donderdag, vier dagen geleden, zijn bij mij aan de rechterkant de verstandskiezen boven en onder getrokken. Het toedienen van de verdoving deed enorm veel pijn, wat ik niet had verwacht aangezien iedereen het 'hooguit wat onprettig' had genoemd. Nu vier dagen later heb ik aan de wonden, die beide gehecht zijn, weinig tot geen pijn. Wel heb ik nog een enorm dikke wang én een gevoelloze rechterhelft van mijn tong. Dit vind ik erg verontrustend, aangezien ik her en der heb gelezen dat dit het gevolg kan zijn van een verdoving die in de zenuw is aangeprikt. Zou dit kunnen verklaren waarom het verdoven zo'n pijn deed? En klopt het dat als dit echt het geval is, het maanden kan duren voordat het gevoel in je tong terugkomt? Dat zou toch verschrikkelijk zijn? Kan ik daar een klacht over indienen of is dat iets wat 'er nu eenmaal bij hoort'??? :-? [/b]
Irene C

Ja, die links heb ik reeds gevonden op deze site en ook goed doorgelezen. Bedankt voor de tip. Máár; de betreffende link gaat met name over een gevoelloze lip en kin, niet over een gevoelloze tong. Doordat ik geen gevoel in mijn tong heb, kan ik niet eten. Het loopt zo allemaal mijn mond uit. Drinken met een rietje gaat net aan. Ik ben nu ondertussen ook al flauwgevallen omdat ik vier dagen niks heb kunnen eten en drinken ook moeilijk gaat. Als het daadwerkelijk om een zenuwbeschadiging gaat, vind ik het echt vreselijk dat dit 3 tot 6 maanden kan duren. Dat is toch niet netjes? De kaakchirurg had het me op zijn minst kunnen vertellen, of wel dat hij waarschijnlijk in een zenuw heeft geprikt, of wel dat het een complicatie kan zijn. Daarbij heb ik echt geen idee hoe ik nog veel langer door moet zo, zonder te kunnen eten...
zo, 10/24/2004 - 16:13 Permalink
dj

Dat kan ik me voorstellen, dat je dat van tevoren had willen weten.

Patienten horen ook op de risico's van behandelingen te worden gewezen, dit is wettelijk en expliciet vastgelegd. In de praktijk is het wel een probleem dat het voor een tandarts of kaakchirurg nauwelijks haalbaar is iedereen op alle risico's te wijzen, omdat het teveel tijd zou kosten en ook omdat er dan mensen helemaal niet goed zouden worden van een complete opsomming van dingen die theoretisch inderdaad mis zouden kunnen gaan. Het lijkt me een moeilijke kwestie om mee om te gaan als tandarts of kaakchirurg. Je kunt het haast niet goed doen. Toch kan ik me voorstellen dat je je onjuist behandeld vindt en daar ook naar handelt.

De DT noemde enkele zenuwen, oa de nervus lingualis, dit betekent tongzenuw. Dat klopt dus wel.
zo, 10/24/2004 - 16:23 Permalink
dj

Ik had al eens een recept voor maaltijdsoep opgeschreven. Misschien dat echt pureren (dwz echt met een keukenmachine) een maaltijdsoep oplevert die dun genoeg is om met een rietje te eten, anders misschien gebonden soep, die zijn dun en er zit wat bloem door.
zo, 10/24/2004 - 16:31 Permalink
de digitale tandarts

De betreffende zenuwtak die het gevoel van de tong verzorgd is de nervus lingualis. In de links die al gegeven werden is deze zenuw wel genoemd, maar wordt verder dieper ingegaan op verlies van gevoel in de lip/kin.

Echter het is ook mogelijk om de nervus lingualis te beschadigen bij het geven van een verdoving of bij het verwijderen van de verstandskies, gelukkig komt dit slechts zeer zelden voor.

Ik kan me voorstellen dat de kans op genezing hoger is als de zenuw alleen bij het verdoven aangeprikt is en niet is aangeraakt tijdens snijden of boren.

Het lijkt me verstandig om direct contact op te nemen met de behandelend en met hem of haar de situatie en de mogelijke prognose te bespreken.
zo, 10/24/2004 - 18:15 Permalink
dj

Maar: kijk wel uit met hete voeding/vloeistoffen, bedacht ik me. Als dezen echt te heet zijn kan dit brandwonden veroorzaken en alhoewel je ze (nu) niet zou voelen is dit echt echt helemaal geen goed idee.

Je kunt als het nodig mocht zijn wel dingen vinden die dikker zijn dan rietjes, en voeding-verantwoord. Pm me maar, of public, alles goed.
ma, 10/25/2004 - 01:22 Permalink
marjolyn

Hallo,

Dat dove gevoel heb ik een tijdje geleden ook gehad maar gelukkig was dat weer snel weggetrokken, maar wat ik me nou ineens afvraag, ik had toen ook dat ik mijn tong moeilijk kon bewegen, leek wel alsof het voor de helft verlamt was, kan dat ook daarmee te maken hebben?

Groetjes Marjolijn.
ma, 10/25/2004 - 13:06 Permalink
GJH

Aan het aantal onderwerpen te zien komt het nogal eens voor dat er zenuwen geraakt/beschadigd worden bij ingrepen zoals het trekken van verstandskiezen. Weet iemand hoe groot het risico hierop is? Ik ben er vooraf niet van op de hoogte gesteld door de kaakchirurg.
di, 10/26/2004 - 14:10 Permalink
Irene C

Zo, het is nu de 7e dag en ik heb nog altijd niet het gevoel in mjjn tong terug. Mijn wang is ondertussen geslonken, dat scheelt. De wonden zijn volgens mij niet ontstoken, aangezien ze er gewoon netjes uitzien. Ik spoel nog altijd twee maal daags met Corsodyl om onstekingen te beperken. Mijn kaak gaat nog niet ver open, maar net ver genoeg om er een boterham doorheen te proppen, dat scheelt. Morgen neem ik weer contact op met de kaakchirurg, aangezien er nog steeds niet naar gekeken is en ik zeker wil weten dat het niet te laat is om iets te herstellen wanneer ik nog twee weken wacht (dat was het advies). Ik heb wel gemerkt dat ik 's nachts, wanneer ik lig, veel meer last heb van mijn mond. De wonden beginnen dan echt zeer te doen. Kan dit omdat er liggend meer druk op de wonden staat (i.v.m. bloedtoevoer)??? Is dit een bekend verschijnsel, dat men liggend meer last heeft van wonden in de mond???
Groet van Irene
p.s. mijn excuses voor een eventueel 'felle' reactie eerder deze week, ik was gewoonweg erg wanhopig en bang een hoopte op een snelle reactie!
wo, 10/27/2004 - 22:39 Permalink
dj

De kans dat is moeilijk te zeggen vermoed ik. Ingrepen waarbij dit voor kan komen zijn bv

- implantaat zetten
- verdoven
- extractie

Hiervoor zullen heel verschillende kansen gelden, ook weer binnen een behandeling, welke kies wordt getrokken, etc.. Kijk er wordt nogal een en ander getrokken en verdoofd, als je daarna niets meer voelt is dat niet leuk, je tikt eens tandarts in in Google, komt dan al snel hier, doet je verhaal. Bij de mensen die bijvoorbeeeld door angst op het forum binnenkomen en daarna omvangrijke behandeling ondergaan heb ik het nog nooit gelezen.
Dwz, de kans waarschijnlijk minder groot dan een eerste indruk op dit forum zou doen vermoeden.
wo, 10/27/2004 - 23:47 Permalink
Irene C

Vanmiddag ben ik weer bij de kaakchirurg geweest. Hij heeft de wonden bekeken en beoordeeld wat er nu precies met de tong aan de hand is. Conclusie; een van de gehechte wonden was open gebarsten en diende gespoeld te worden om het vuil er uit te krijgen. Dit was even pijnlijk, maar viel erg mee. Verder heeft de chirurg geconcludeerd dat de gevoelloosheid van de tong tóch komt door een aangeprikte zenuw. Ik mag op minimaal drie maanden rekenen voordat dit helemaal hersteld is. Ik ben hier erg van geschrokken. Ik zal er aan moeten wennen dat mijn tong het voorlopig ten dele niet doet. Voor nu hoop ik vooral dat het met de pijn en de stijve kaak snel gedaan is! Bedankt voor alle adviezen..
Irene
do, 10/28/2004 - 18:51 Permalink
minique

Hoi Irene,

Wat ontzettend vervelend voor je. Je weet nu wel waar je aan toe bent, maar toch...

Sterkte ermee!

:smt006 Monique
do, 10/28/2004 - 19:34 Permalink
computertje

Hoi Irene, ik wou dat ik je goed nieuws kon brengen maar heb ondertussen 1,5 jaar geleden mijn verstandskiezen laten weghalen en sinds toen is de rechterhelft van mijn tong ook gevoelloos. De dokter zei toen dat het inderdaad 3 tot 6 maanden kon duren voor het terugkwam. Ondertussen 1,5 jaar later heb ik al een deeltje van mijn gevoel terug maar het voorste deel van die rechterkant is nog steeds gevoelloos!
do, 05/29/2014 - 11:37 Permalink