Gerust op vakantie?

Author:
toebel
Posted:
di, 07/20/2010 - 17:40
Hallo,

Ik ben afgeloppen weekend 17/7 bij de weekend tandarts geweest omdat mijn eigen tandarts geen tijd meer had en hij nu zelf 3 weken vakantie heeft.

Gaat om het volgende; ik had al een week last van mijn kies, en dat is raar omdat ik daar in het verleden een zenuwbehandeling heb gehad en dus niks zou moeten voelen. Dus toch naar weekenddienst gegaan, die kwam er al snel achter dat er een ontsteking onder de kies zat en besloot om de kies open te boren en het stiftje er uit te halen maar dat ging dus niet lukken!! dus heeft hij maar een noodvulling geplaatst en antibiotica kuur voorgeschreven.

Pijn is nu minder/weg :) Maar nu kan ik pas 3 september terecht bij mijn eigen tandarts en ik ga volgende week op vakantie naar het buitenland voor 15 dagen, en ik ben er niet echt gerust op :( Toch weer naar de weekendienst/beschikbare tandarts voor controle ?? Of hoef ik me niet druk te maken?

Mvg, Andre
saskiaE

Hey hallo !!

Je zit nu aan de AB dus ik zou gewoon gerust op vakantie gaan !!
Snap alleen niet zo goed waarom de dienstdoende ta de kies heeft opengemaakt....is vaak geen haalbare kaart bij een endokies! Meestal wordt er meteen een ABkuur gegeven...omdat de stap na een endo idd een kuurtje is en als dat niet afdoende is, moet je toch naar de kaakchirurg voor een apexresectie ( schoonmaken van de wortelpunt )

Gewoon lekker je kuur afmaken en die kies wel even ontzien, zou ik doen!

Fijne vakantie !!

Groetjes Saskia
di, 07/20/2010 - 20:05 Permalink
Illuminus


Je zit nu aan de AB dus ik zou gewoon gerust op vakantie gaan !!
Snap alleen niet zo goed waarom de dienstdoende ta de kies heeft opengemaakt....is vaak geen haalbare kaart bij een endokies!


Herbehandeling is meestal eerste keus omdat de slagingskans daarvan hoger is en omdat het de oorzaak van het probleem aanpakt (nl verwijdering van de bacterien die de ontsteking veroorzaken). Derhalve dus geen verkeerde behandeling en ook prima te begrijpen.

De AB-kuur is er voor om de ontsteking te remmen en zal tijdelijk helpen, tot herbehandeling heeft plaatsgevonden of om moverende redenen een apexresectie (als herbehandeling niet mogelijk blijkt).
di, 07/20/2010 - 20:33 Permalink
Spiegeltje

Snap alleen niet zo goed waarom de dienstdoende ta de kies heeft opengemaakt....is vaak geen haalbare kaart bij een endokies! Meestal wordt er meteen een ABkuur gegeven...omdat de stap na een endo idd een kuurtje is en als dat niet afdoende is

Bij een endo wordt doorgaans geen antibiotica gegeven. Niet vóór de behandeling en ook niet erna. Dat sommige tandartsen dit wel doen wil nog niet zeggen dat het correct is. In de tandheelkunde is weinig 100% vaststaand, maar hierover bestaat toch wel grote consensus. De (enig) juiste behandeling is de kies openmaken en (initieel) behandelen.
wo, 07/21/2010 - 10:06 Permalink
saskiaE

hallo Spiegeltje,

ik bedoelde ook niet dat bij een endo altijd een kuur wordt gegeven..,maar als je in een weekend naar de dienst gaat en aan een endokies zit een ontsteking, dat er dan meestal een kuur wordt gegeven ipv de kies open maken...

Groetjes Saskia :wink:
wo, 07/21/2010 - 10:17 Permalink
Spiegeltje

Ja, dat gebeurt ook wel maar het is toch niet de juiste behandeling.

Ook de weekendtandarts zou de kies initieel moeten behandelen of anders, als het kennelijk niet per se nodig is, gewoon heen zenden. De initiële behandeling hoeft trouwens niet zeer tijdrovend te zijn. Ik kan me voorstellen dat het beter is dat de eigen tandarts de hele behandeling doet maar het is - voor zover ik weet - geen reden om AB voor te schrijven. Dat duurt ook toch wel 2 dagen voordat het effect heeft - als er al een effect is - en dan is het weekend al weer voorbij. Dan maar een goede pijnstiller.
wo, 07/21/2010 - 10:28 Permalink
mecánico para …

Snap alleen niet zo goed waarom de dienstdoende ta de kies heeft opengemaakt....is vaak geen haalbare kaart bij een endokies! Meestal wordt er meteen een ABkuur gegeven...omdat de stap na een endo idd een kuurtje is en als dat niet afdoende is

Bij een endo wordt doorgaans geen antibiotica gegeven. Niet vóór de behandeling en ook niet erna. Dat sommige tandartsen dit wel doen wil nog niet zeggen dat het correct is. In de tandheelkunde is weinig 100% vaststaand, maar hierover bestaat toch wel grote consensus. De (enig) juiste behandeling is de kies openmaken en (initieel) behandelen.



het gaat om een HERbehandeling. dus niet initieel te openen. er zat al een stiftje in. wel blijven lezen wat er gevraagd wordt.
Die ABkuur is de enige optie als je niet KAN herbehandelen, er geen apexresectie te doen staat en de kies er niet nu uit gaat. Toegegeven het is een lapje voor/tegen het bloeden, maar de weekenddienst kan 'savonds/in het weekend niet verwijzen voor een apxresectie, dat moet de eigen tandarts doen. En stel dat die op vakantie is, dan kan je hoogstens de dag erna proberen iets te regelen voor de patient, maar de eerste verwijsactie zou van de huistandarts moeten zijn.
Alleen die dacht het zelf nog aan te kunnen.
wo, 07/21/2010 - 11:19 Permalink
mecánico para …

Ja, dat gebeurt ook wel maar het is toch niet de juiste behandeling.

Ook de weekendtandarts zou de kies initieel moeten behandelen of anders, als het kennelijk niet per se nodig is, gewoon heen zenden. De initiële behandeling hoeft trouwens niet zeer tijdrovend te zijn..



Het is echt een hobby van je he die tandheelkunde. Laat er nu toch iets meer bij komen kijken..........en lees nu toch in godsnaam eens wat er wordt geschreven,
wo, 07/21/2010 - 11:21 Permalink
toebel

Dank u voor de reactie`s

Ik heb toch weer pijn(scheuten) in mijn kies erg vervelend allemaal. atb kuur helpte paar dagen goed nu wordt het weer slechter.

Ik heb voor a.s. vrijdag toch nog weer een afspraak gemaakt bij de `weekendarts` en heb er overnagedacht en wil hem laten trekken, dit is de zoveelste keer al dat ik met deze kies klachten heb en heb er al vele behandelingen voor gehad.

ik had er afgelopen weekend al om gevraagd en toen was de tandarts er niet erg enthousiast over, maar ik wil het toch. Ook met mijn vakantie in het vooruitzicht. ik zie trekken als enige snelle en effectieve oplossing.

mvg, andre
wo, 07/21/2010 - 22:05 Permalink
Lieneke

Nee, dat kan niet altijd...of is niet altijd verstandig. Kiezen gaan verschuiven dus je weet liever vooraf of er een brug geplaatst moet worden. Dan kan deze meteen worden gemaakt. Daarnaast kan het zijn dat de andere kiezen geen goede pijlers zijn, of het is juist zonde om ze te beslijpen.
do, 07/22/2010 - 18:01 Permalink
toebel

hmm dan dacht ik er toch te makkelijk over mischien, maar ik wil zsm van de klachten af en zie me zelf alweer behandeling na behandeling ondergaan en ik wil ook gerust op vakantie! moet wel eerlijk zeggen dat de klachten nu dragelijker zijn dan de afgelopen dagen, Vind het lastig :-? , mijn vakantie zet ook extra druk op de zaak.
do, 07/22/2010 - 18:17 Permalink
mecánico para …

ach een kies gaat niet 123 schuiven. probleemoplossen nu, dat staat niet gelijk aan weglopen voor toekomstige problemen. En wie weet (jahaa) lost je tandarts dat probleem dan ook gewoon op. Dus omdat er beren op de weg kunnen zijn de kies nu laten zitten, extreem behandelen en alsnog kwijtraken..........en dan? Ja dan heb je lekker kunnen denken, maar soms vragen opspelende problemen om oplossingen, en gelet op je verhaal is eruithalen misschien zo gek niet
do, 07/22/2010 - 18:47 Permalink
Lieneke

Is ook geen gek idee, maar probeer aan te geven dat het wel concequenties heeft. Hopelijk kan er zo beter een beslissing worden gemaakt. Als je pijn hebt, wil je maar 1 ding; er van af..no matter what. Vaak wordt de nasleep dan even vergeten...
do, 07/22/2010 - 19:58 Permalink
toebel

Nou kies is niet getrokken, was weer een andere tandarts hij heeft het stiftje er wel zo uit gekregen, toen met naald er in lopen te prikken :smt010 en de boel schoon gespoeld en afgevuld met nood vulling. stift is niet weer terug geplaatst, nu weer 7 dagen amoxicil 3x per dag 500mg.
Hoop dat het nu echt klaar is voor vakantie! spannend!! heb wel behoorlijk napijn maar das normaal dacht ik zo.
vr, 07/23/2010 - 20:55 Permalink
mecánico para …

goed van die tandarts. geeft een mogelijkheid, maar bedenk wel: waarom is de originele eerste behandeling niet gelukt? extra kanaal, wortelfractuur? resoptie? als je daar een goed antwoord op hebt kan je besluiten te behouden of niet. fijne vakantie
vr, 07/23/2010 - 21:15 Permalink