Gele tanden bij kinderen

Author:
Jbr
Posted:
wo, 03/04/2009 - 10:18
Mijn zoontje van 8 heeft op zijn voortanden (blijvend gebit) behoorlijk grote gele vlekken. De tandarts geeft aan dat hier weinig aan te doen is. Is dat zo en hoe kan dit op zo'n jonge leeftijd al voorkomen?
Illuminus

Dit is niet zomaar een verkleuring, maar idd een glazuurafwijking.
Gezien dat het twee voortanden betreft, zijn de eerste blijvende kiezen al doorgebroken? Zo ja? hebben deze ook een afwijkende kleur/vorm?

Het lijkt op een hypomaturatie of hypocalcificatie van het glazuur.
za, 03/14/2009 - 21:48 Permalink
Illuminus

Op de foto is een licht gele vlekkerige verkleuring te zien op de blijvende centrale incisieven. Deze verkleuring is het gevolg van een storing in de calcificatie/maturatie van het glazuur van deze incisieven. Deze afwijking kan ontstaan door ziekte in de eerste 4 levensjaren, meestal is de afwijking dan te zien op de eerste blijvende molaren die doorbreken (deze breken over het algemeen ook als eerste door), maar deze afwijking kan zich ook bevinden op de eerste centrale incisieven. In nederland spreken we dan van 'kaasmolaren'.

Een andere mogelijkheid is een vorm van hereditaire 'amelogenesis imperfecta'. Amelogenesis imperfecta bestaat in verschillende vormen waaronder ook geel bruine vlekkerige afwijkingen. Kenmerk van amelogenesis imperfecta is dat het erfelijk is en dientengevolge voorkomt op alle blijvende tanden en kiezen. Als er in uw familie glazuurafwijkingen voorkomen zou deze afwijking mogelijk zijn.

Behandeling van deze afwijkingen hangen af van de ernst en uitgebreidheid (hoeveel elementen) waarin deze voorkomt en kan bestaan uit een afwachtende houding, danwel restauratie met vulmateriaal of kronen.

Gezien dat het beeld op de foto weliswaar verkleurd is zou ik op dit moment afwachten en onder controle houden in afwachting van het volledig doorbreken van de eerste molaren om te zien in hoeverre deze afwijkingen laten zien. Restaureren voor de esthetiek lijkt mij nu te vroeg er is nog geen volledige doorbraak en u moet beseffen dat wanneer u daar aan begint er geen weg terug is. Overlegt u hierover nog eens met uw eigen tandarts. Deze kan de situatie 'live' beoordelen.

Met vriendelijke groet
ma, 03/16/2009 - 16:48 Permalink