Geen glazuur meer op tanden, behandeling?

Author:
Meneer87
Posted:
do, 06/06/2019 - 12:13
Beste,

Ik ben 30 jaar en Ik ben net bij de tandarts geweest na 7 jaar door angst omdat ik pijn had in mijn kies. Hier bleek een gat in te zitten die de tandarts wel zou kunnen vullen.
Hij zei echter ook dat op zeker 16 tanden het glazuur volledig weg was en het gele gedeelte van de tand zichtbaar is. Hij bestempelde het als zeer ernstig en we een plan moeten maken om mijn gebit te redden. Ik heb verder geen klachten en kan alles doen en mn tanden zien er ook niet slecht uit zo op het eerste gezicht dus ik schrok hier wel van. Natuurlijk is het te wijten aan overmatig frisdrank en andere slechte zure zaken, maar het is op dit moment niet meer de tijd om daar in te blijven. er moet dus actie ondernomen worden.

Ik heb zelf niet veel verstand van tanden; de tandarts zei dat er een grondige renovatie nodig is. Mn tanden zitten wel vast en ik heb geen ontstekingen e.d., het is puur het glazuur wat weg is. Ik sta open voor een renovatie, maar als de tandarts tegen mij zegt zeer ernstig vraag ik me af of het nog wel te redden is? Hij denkt van wel, maar hoe groot is de kans dat al mn tanden eruit moeten en ik dan nu al een kunstgebit jnodig heb? Ik wil dat helemaal niet. En hij zei ook dat een gebit nog 60 jaar mee moet en het dus echt aangepakt moet worden. Is dit een proces wat niet komt op 2 maanden oid? Mijn moeder zei altijd dat de tandarts je tanden eruit trekt als er wat is en je dus goed moet opletten.

Kortom, klopt dit en kan ik wel gered wordne door bv laagje over de tanden te zetten waardoor mn tanden 'gered' zijn? Natuurlijk ben ik bereid om dan intensievere onderhoud te laten doen de komende jaren, maar ik maak me dus nu enorm zorgen dat mn gebit er nu al uit moet.

Alvast bedankt voor de reacties.
vV

in de regel is dit geen reden alles eruit te halen.
Wel is het zo, ondanks dat de oorzaak eigenlijk een stuk eigen schuld is, de behandeling, wanneer ernstig genoeg, onder de regeling bijzondere tandheelkunde kan vallen wellicht. (helaas zijn er steeds meer tandartsen die geen zin hebben in aanvragen daarvan bij verzekeraar, een CBT kan dan uitkomst bieden wellicht)
do, 06/06/2019 - 13:00 Permalink
Meneer87

Als antwoord op door vV

Het is mijn eigen schuld dat weet ik. Maar ik merk er gewoon niks van. Ik heb nu een gaatje en toch maar naar de tandarts gegaan. Ik eet alles normaal, geen pijn normaliter en alles gaat prima. Het kwam dus een beetje als een schok. Dus de tanden hoeven er niet uit denk je? De tandarts zei dat er zon 16 tanden gerepareerd zouden moeten worden maar wat doen ze dan precies? Mn tanden zitten gewoon goed vast en zien er voor een leek mooi uit...
do, 06/06/2019 - 14:28 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door Meneer87

Dus, als ik het goed begrijp, is het tandglazuur verdwenen en ligt je tandbeen bloot. Je tanden moeten gerepareerd worden, 16 stuks. Dat vind ik eigenlijk al rigoureus genoeg, jij niet? Daarna passen ze weer fatsoenlijk op elkaar en kan je je eten weer beter malen. Je zal ook begeleiding moeten krijgen in het opbouwen van het goed eet/drinkpatroon, want anders verdwijnt er na het opbouwen gewoon weer opnieuw tandmateriaal. Je kunt inderdaad ook wachten tot ze niet meer te repareren zijn en dan moeten ze er uit eindelijk uit.
do, 06/13/2019 - 15:51 Permalink
Meneer87

Als antwoord op door Lieneke

Ik ben geen tandarts, maar dat is wat hij zegt. Ik heb nergens last van verder. Klopt dat het rigoreus is. Maar ik doe zelf niet echt gekke dingen qua eten. De vraag is echter, is dit te repareren of moeten de tanden er preventief uit? Tandbeen ligt bloot volgens hem ja. Ik weet dat het niet goed is en m'n gewoonten niet goed zijn enzovoort, daar kan ik later aan werken dan en kijken waar het zit. Het enige wat ik me afvraag of tanden nog te redden zijn als het tandbeen bloot ligt.

Groetjes en bedankt.
do, 06/13/2019 - 16:00 Permalink