geen gevoel meer in lip en kin na verdoving

Author:
ChristineB
Posted:
di, 01/11/2005 - 21:04
Hallo,

Hopelij kan iemand me helpen. Ik ben verleden week naar de tandarts geweest en sindsdien is m'n lip en kin nog niet wakker geworden van de verdoving. Ik heb alles al geprobeerd (ijsblokjes, warmte), maar het blijft verdoofd. De tandarts zelf heeft dit nog nooit meegemaakt en weet niet wat ik eraan kan doen.

Weet iemand aub raad ?

Groetjes,


ChristineB
de digitale tandarts

Het is ook van belang om te weten wat voor soort behandeling er is uitgevoer!

Bij sommige tandheelkundige behandeling bestaat er een kleine kans op (tijdelijk) zenuwletsel.

Belangrijke zenuwen die door tandheelkundige behandelingen in de onderkaak (tijdelijk) beschadigd kunnen worden zijn de nervus alveolaris inferior, nervus lingualis en de nervus buccalis.

De behandelingen waarbij het risico hierop het grootst is, zijn de operatieve behandelingen o.a. het trekken van een verstandskies, zetten van implantaten en operatieve behandeling van ontstoken wortelpunten (apex resectie), soms ook mogelijk na het geven van een verdoving.

Het gebied dat bij u momenteel gevoelloos is wordt verzorgd door de nervus alveolaris inferior.

Hieronder is de nervus alveolaris inferior te zien, deze zenuw loopt vlak onder de kiezen.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/nervus.gif
Van het linkerdeel is de buitenste laag van het bot in de tekening weggelaten en is te zien dat de zenuw takjes afgeeft naar de kiezen. In het rechterdeel is te zien dat de zenuw daar naar buitenkomt en o.a. naar de kin en lip loopt.

De zenuw verzorgt dus niet alleen het gevoel van de tanden en kiezen in een kaakhelft, maar ook het voorste deel van het tandvlees, een deel van de lip en kin van deze helft.

Tijdens een sommige tandheelkundige behandelingen kan de zenuw gekwetst worden. Nadat de verdoving dan uitgewerkt is, voelt men een verdoofd gebied en/of tinteling/jeuk in de behandelde kaakhelft. Meestal is dit voelbaar in de kin en/of de onderlip.

Over het algemeen keert het gevoel binnen drie tot zes maanden terug. Prikkelingen/ tintelingen zijn vaak als een goed teken te beschouwen.

In sommige gevallen kan door stimulatie en/of chirurgische reconstructie geprobeerd worden de zenuwfunctie te verbeteren, echter zal in de meeste gevallen worden afgewacht in welke mate het gevoel terugkomt.

Sterkte!
di, 01/11/2005 - 21:25 Permalink
ChristineB

Beste digitale tandarts,


Hartelijk dank voor uw snelle antwoord. Er werd gewoon een zenuwextractie uitgevoerd onder plaatstelijke verdoving. Ik heb dus ontzettend veel pech gehad, want de kans dat zoiets gebeurd is blijkbaar heel klein.

Groetjes,

Christine
do, 01/13/2005 - 08:15 Permalink
Redwhine

Beste digitale tandarts,
Het probleem dat hier beschreven wordt (gevoelloze deel van de kin en lip, maar ook rechteronderkant van mijn gebit) heb ik ook als gevolg van het plaatsen van een implantaat rechts onder.
Toen ik deze problemen na 3 dagen bij mijn tandarts meldde, is direct de implantaat weer verwijderd ( was pijnlijk). Die gevoelloosheid duurt voort.
Ik vraag me alleen af hoe dit ontstaan kan zijn.
Verdoving tijdens het plaatsen van de implantaat gebeurde door 3 spuitjes in het tandvlees, dus gedeeltelijke verdoving.
Halverwege de behandeling, tijdens het plaatsen van de implantaat, voelde ik pijn, daarna is direct gestopt met het verder "indraaien" van de implantaat.
De verdoving gebeurde normaal voorzover mij bekend.
Ik maak me zorgen over de oorzaak hiervan, mijn tandarts kan hier niets over zeggen.
Is het mogelijk dat de zenuw beschadigd is of is er een mogelijkheid dat de zenuw is doorgesneden en er dus geen automatisch herstel zal plaatsvinden?
Hoe kom ik hier achter?
IK stel uw antwoord zeer op prijs en zal daarop reageren.
Met dank, Redwhine
wo, 06/15/2011 - 16:08 Permalink
mecánico para …

doorgesneden waarschijnlijk niet, maar mogelijk wel gekneusd. door het implantaat in te draaien kan de punt tegen het dak van het kanaaltje waar de zenuw in ligt komen. die druk geeft dat slapende gevoel. door het implantaat te verwijderen is herstel mogelijk maar kan lang duren. Goed dat het meteen gedaan is, jammer dat het implantaat op de inschatting die gemaakt is anders blijkt uit te vallen
wo, 06/15/2011 - 16:26 Permalink
Redwhine

Beste digitale tandarts,
Mag ik nog even kort terugkomen op uw antwoord?
U stelt in uw antwoord dat mogelijk herstel lang kan duren, bedoelt u dan langer dan de 3 tot 6 maanden die eerder door u aangegeven zijn?
Verder, na het inzetten van de implantaat kreeg ik een fikse bobbel op die plaats, dat is door antibiotica nu aanzienlijk minder geworden, daarbij krijg ik ook het medicijn Prednisolon voorgeschreven, 50 gr. daags.
Lijkt u dat een goede medicatie of heeft u wellicht andere adviezen?
Met dank!
Groet Redwhine
vr, 06/17/2011 - 17:03 Permalink
Ard

Ik ben trouwens nog iets vergeten te vermelden. Je kan vitamine B nemen, dit zou het herstel kunnen verspoedigen. Maar is niet wetenschappelijk aangetoond.

Voor geinteresseerden zou ik willen verwijzen naar 't artikel, maar omdat het vak dit jaar is opgesplits ben ik niet in bezit van de volledige bundel. Uiteraard mist de pagina met de bronnen.

EDIT:
De hoeveelheid van vitamine B staat niet genoteerd en eigenlijk ook niet welke variant, ik probeer even uit te zoeken welk artikel 't was, en of ik iets van cijfers kan vinden. Nu is vitamine B wateroplosbaar dus maakt het eigenlijk niet uit hoeveel je ervan binnenkrijgt. Je plast het overschot toch uit. Uiteraard geen 100den gram per dag.
za, 06/18/2011 - 11:34 Permalink
Ard

Ik ben trouwens nog iets vergeten te vermelden. Je kan vitamine B nemen, dit zou het herstel kunnen verspoedigen. Maar is niet wetenschappelijk aangetoond.

Voor geinteresseerden zou ik willen verwijzen naar 't artikel, maar omdat het vak dit jaar is opgesplits ben ik niet in bezit van de volledige bundel. Uiteraard mist de pagina met de bronnen.

EDIT:
De hoeveelheid van vitamine B staat niet genoteerd en eigenlijk ook niet welke variant, ik probeer even uit te zoeken welk artikel 't was, en of ik iets van cijfers kan vinden. Nu is vitamine B wateroplosbaar dus maakt het eigenlijk niet uit hoeveel je ervan binnenkrijgt. Je plast het overschot toch uit. Uiteraard geen 100den gram per dag.


Ik kan het artikel niet vinden, ook geen andere referentie in databases zoals pubmed. wat ik wel gevonden heb is dat een tekort aan b12 neurologische schade kan veroorzaken, vooral in combinatie met alcohol, maar ik denk niet dit relevant is, eventueel wel gerelateerd.

Jammer dat de prof dit verder ook niet toelicht heeft. Hopelijk kan iemand anders dit opgegooide balletje nog inkoppen? anders zou ik even vergeten wat ik zojuist gezegd heb, redwhine. Sorry
za, 06/18/2011 - 12:17 Permalink
Ard

Zou perfect kunnen.

Het staat vermeldt onder het kopje 'blijvende anesthesie - zenuwschade door druk of prikken in de zenuw' van het paragraafje 'neurologische symptonen'.

Anyhow, proffen zijn ook maar mensen. knaagt nog steeds aan me dat hij verder niet verwijst naar een artikel of onderzoek.
in iedergeval bedankt voor je reactie ;)
za, 06/18/2011 - 14:10 Permalink
HenC

Op 11 mei 2 implantaten geplaatst en 25 mei een flapoperatie. Beide ingrepen met behoorlijke verdoving. Nu 3 maanden na de eerste ingreep nog steeds tintelingen aan de rechterzijde van mij mijn gezicht, neus oog en hoofdhuid en in mijn tong. Ik las dat dit tijd nodig heeft om te herstellen maar vind t nu wel erg lang duren. Iemand hier ervaring mee?
do, 08/03/2023 - 13:14 Permalink
monique2504

Als antwoord op door de digitale tandarts

Ik heb vandaag 2 weken geleden ook een koes laten trekken. Kreeg een drysocket en aveolitis. Die pijn is gelukkig weg. Heb alleen nog wat last van trekkend tandvlees bij de wond. Tandarts is 2,5 bezig geweest er moest eerst een wortelkanaalbehandeling maar dit ging niet en op mijn verzoek kies getrokken alleen wilde die er niet uit en dit duurde 3 kwartier en heel veel verdoving. Toen hij eruit was bleek er nog een stukje in te zitten, dit heeft ook nog 3 kwartier geduurd voor dit eruit was. Wat bot weg moeten boren enzo. Maar nu heb ik dus een dikke kaak en een gezwollen weefsel onder mijn tong wat me een beetje zorgen geeft. En mijn mondhoek links en stukje kin nog steeds een doof gevoel. Maar dit trekt wel weg denk ik.
Wat zou de verdikking kunnen zijn onder mijn tong , dit loopt vanuit het midden naar rechts tot aan lijn verstandskies maar doet geen pijn. Iemand enig idee
di, 08/08/2023 - 12:21 Permalink