Gedrag veranderen?

Author:
Frits1969
Posted:
do, 08/05/2004 - 15:34
Hallo allemaal,

Ik ben net als vele anderen best wel bang geworden van de tandarts. zeker sins de laatste keer. Er werd toen een gaatje gevonden. Ik denk: oke een klein gaatje. Vullen maar. De tandarts boorde toen zo diep dat het meer pijn deed dan ooit daar voor. Na het vullen heb ik tot op de dag van vandaag last bij het eten van koude en warme hopjes en drankjes. Maar neem ik water uit de kaan, dat dan daar tussen in zit kwa tempratuur, dan heb ik geen last. De ene keer heb ik er meer last van dan de andere keer. Het lijkt er op dat als ik 'sochtens poets (deed ik vroeger nooit) dat ik er verderop in de dag minder last van heb. (misschien verbeeld ik het me maar)

Nu heb ik het een en ander in dit forum gelezen en vraag me nu af of ik mijn gedrag moet verbeteren.
Ik poets steeds vaker 2x i.p.v. 1x
Ik eet na mijn ontbijt een appel (onderweg naar mijn werk)
Drink veel water en op het werk ieder uur 1 slappe koffie met een beetje melk uit de automaat. (Dat drink ik natuurlijk niet met een rietje)

Verder vraag ik me af:
Welke tandpasta ik het best kan gebruiken.
Moet ik misschien in de ochtend een andere tandpasta gebruiken dan 'savonds?
Is er iets dat ik kan eten, waarmee ik de opbouw van het glazuur kan verbeteren?

vriendelijke groet,
Frits van Leeuwen
Roxanne

Die kiespijn....
ik weet bijna wel zeker dat daar een wortelkanaal behandeling opgedaan moet worden...

en die tandpasta, er zijn zoveel goede tandpasta's, misschien hebben ze in de tandartspraktijk wel een paar proeftubes voor je zodat je ze kan proberen...

en glazuur kan je niet versterken met huis tuin en keuken middeltjes, je kan wel fluoride behandeling bij de tandarts vragen, maar of hij het doet is de vraag...

Groetjes Roxanne!
veel succes en rustig aan he!
:smt006
do, 08/05/2004 - 18:13 Permalink
Frits1969

Ik merk nu ook dat ik er last van krijg als ik er met mijn tong langs ga.
Wat houd dat in? Is het ernstig, of gaat dat vanzelf weet snel weg?
Het is ook niet altijd even erg. Zojuist was het even een hevige pijn, maar nu ik dit typ wordt het weer minder. Het duurde wel een paar minuten.
wo, 08/11/2004 - 09:27 Permalink
Roxanne

De tandarts bellen, en een afspraak maken...

die kunnen alles beoordelen, want wij kunnen hier niet in je mond kijken... ;-)

Groetjes! :smt006
wo, 08/11/2004 - 09:31 Permalink
Frits1969

Dat is waar.

Maar ja.... Als je bang bent voor de pijn die de tandarts je gaat geven, is dat niet makkelijk.

toch bedankt voor de reactie
wo, 08/11/2004 - 10:04 Permalink
Frits1969

Toch maar bij de tadarts geweest.
Eergisteren had ik in de ochtend last gisteren in de middag, en toen ik bij de tadarts kwam had ik geen last.
Dus de tandarts kijken tikken met een koud wattestaafje, maar hij vond niets. Zelf wist ik ook niet of het nu boven of onder zit.
Aangezien ik op bijde verrestandskiezen een vulling heb, kon hij het ook niet zeggen. Soms lijkt de pijn er wel achter te liggen. Dus op het bot van mijn kaak.
De tandarts had het aan het eide over de verrestandskies maar te trekken, daar wil ik toch maar even over denken.
vr, 08/13/2004 - 13:58 Permalink
dj

Hoi,

Iets waar veel mensen niet van op de hoogte zijn is dat je ook na het nuttigen van vooral zure dingen even moet wachten met poetsen. Zoek maar eens op zuur op deze site!

Andere tips zijn:
- Reinig ook eens interdentaal, tussen de tanden. Dit gaat met stokers, ragers en floss, al dan niet in combinatie. Ik kan geen ragers vinden die ik tussen mijn tanden krijg (te dik) daarom gebruik ik ze niet. Ik persoonlijk denk dat stokers/ragers een wat flinker effect hebben dan floss.
- Ook stokers zijn er in verschillende diktes! Parodontax heeft superdunne, die van Jordan zijn volgens mij ook redelijk dun. Ik kom nu met stokers haast overal tussen, de rest doe ik met floss, zo ook achter de achterste elementen.
- Dat je nu geen stokers tussen bepaalde elementen krijgt wil niet zeggen dat dat zo blijft. nadat bijvoorbeeld tandsteen is verwijderd of bv gezwollen tandvlees is genezen kan er meer ruimte ontstaan. Ook door andere oorzaken kan de ruimte tussen elementen veranderen. Het is dus een kwestie van af en toe eens opnieuw proberen, vooral na gebitsreiniging door mh of tandarts.
- Evenzo zijn er verschillende soorten floss!

- Tja je zu elekrisch kunnen gaan poetsen. Sonicare is veel duurder dan de Braun, allebei zijn goed.
- Ook gewoon met de hand poetsen werkt goed. Koop altijd zachte borstels!
- Koop borstels niet per stuk maar per koop er meer. Probeer eens verschillende soorten. De duurdere borstels zijn de laatste jaren volgens mij veel beter dan 10 jaar geleden!
- Ik gebruik altijd meerdere borstels door elkaar, waaronder een redelijk nieuwe. Zo merk je het heel snel als er een ouder wordt! Direct weggooien! Eigenlijk staat er ongeveer een maand voor dacht ik..

- De grootste bedreigingen zijn zuur, suiker en teveel eetmomenten.

Doeg,
vr, 08/13/2004 - 14:41 Permalink
Frits1969

Dit is toch geen antwoord op mijn probleem?

Toen ik terug kwam van de tandarts heb ik inmiddels het een en ander ervaren. Vrijwel de hele middag had ik last van mijn verstandskies aan de rechter boven zijde, maar na verloop van tijd was dit verplaatst naar de onderkant (Nog steeds rechts) Ook in de hoek waar de kaak samen komt voel ik het af en toe. Ik heb me vandaag onthoude van warmte en koud en ook van zoet en zuur. Nu zijn het dus niet zo zeer de kiezen die zeer doen, maar meer de kaak daar waar er net geen kiezen meer zitten.
vr, 08/13/2004 - 20:27 Permalink
dj

Nou, je stelt een aantal vragen. De dingen die ik naar voren bracht hebben in ieder geval invloed op de toestand van het glazuur, misschien niet zozeer de opbouw als wel de vermindering van de afbraak/slijtage.

De opbouw van het glazuur is vooral, tijdelijk, te verbeteren met fluoridepasta. Daardoor wordt het harder, maar alleen als je het lang genoeg in je mond houdt.

Doeg,
vr, 08/13/2004 - 21:14 Permalink
Frits1969

heel vreemd hoor... Mijn tandarts heeft niet gedaan alleen andere tandpasta gegeven en de ergste pijn is weg. Alleen met kou heb ik er een beetje last van, maar de rgste pijn die ik een paar dagen had is verdwenen. Het is als of een verstandskies (rechts boven persee iets moest groeien. En du dat voorbij is heb ik daar geen last meer.
Kan dat?
zo, 08/15/2004 - 15:23 Permalink
minique

Dan heb je misschien last van blootliggende tandhalzen, dat kan behoorlijk gevoelig zijn. Deze tandpasta legt a.h.w. een laagje om je tanden/kiezen zodat je minder last hebt.
Ik weet niet welk merk tandpasta je hebt meegekregen?
Ik gebruik zelf ook een tandpasta voor gevoelige tanden (Zendium sensitive of Sensodyne), maar ik heb nooit het idee gehad had het mijn smaak aantastte o.i.d.

:smt006 Monique
ma, 08/16/2004 - 09:49 Permalink
minique

Dit schreeft de DT elders op het forum:

Pijn bij zoet kan worden veroorzaakt door gevoelige tandhalzen.

De tanden en kiezen zijn bedekt met glazuur, het hardste materiaal dat het lichaam kan maken. Dit glazuur beschermt het tandbeen, ook wel dentine genoemd. Het dentine is minder hard en kwetsbaarder dan glazuur. Het bevat zeer veel kleine kanaaltjes die in de richting van het levende deel (de pulpa) lopen.

Mocht dit tandbeen bloot komen te liggen, doordat bijv. het glazuur is afgesleten of het tandvlees is teruggetrokken, dan kunnen tanden gevoelig worden.

Zoet, maar zeker ook koude en warmte zorgen ervoor dat via de kleine kanaaltjes in het dentine de zenuw geprikkeld wordt.

Een vermindering van de klachten is te bereiken door deze kanaaltjes dicht(er) te maken. Dit kan bij de tandarts door applicatie van speciale lakjes op de tandhalzen en door zelf dagelijks te poetsen met een tandpasta voor gevoelige tandhalzen.

Probeer ook op de juiste manier te poetsen, vooral niet te hard en met een zachte tandenborstel. Houdt het tandvlees gezond o.a. met stokers en floss, zodat het niet verder terugtrekt.

Wat ik ook weleens gehoord heb is dat mensen de tandpasta voor gevoeilige tanden na het poetsen met een wattenstaafje op de gevoelige halzen aanbrengt, zodat het daar lang blijft zitten en dus beter werkt.

Hieronder een plaatje van sensodyne een tandpastamerk voor gevoelige tanden.
Links is de kies aangetast door tandvleesontsteking en afslijting waardoor er dentine is bloot komen te liggen.
Rechts is de gezonde situatie waarbij het dentine goed bedekt is met glazuur en tandvlees.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/sensodyne.jpg
ma, 08/16/2004 - 10:39 Permalink
minique

Volgens mij groeit teruggetrokken tandvlees niet meer terug, dus het is belangrijk om het niet te laten verergeren (dus: poetsen met een zachte tandenborstel, interdentaal reinigen - zie ook het eerdere berichtje van DJ)

:smt006 Monique
ma, 08/16/2004 - 13:44 Permalink
Frits1969

Dat is een interresante vraag om even een nieuw item van te maken in dit forum. misschien dat iemand zich bezighoud met die vraag.

Bedankt voor de reacties.
di, 08/17/2004 - 12:51 Permalink
Roxanne

Daar hoeft geen nieuw topic voor geopend te worden, want tandvlees groeit niet meer terug, want je ook doet.

je kan wel een tandvlees operatie ondergaan ( dan wordt tandvlees uit een ander plekje verwijdert, en terug geplaatst ) maar de kans dat dat aanslaat is klein...

Groetjes Roxanne :smt006
di, 08/17/2004 - 13:37 Permalink
dj

Nee, tandvlees komt niet terug helaas. Wel is het dacht ik zo:

In bovenstaand plaatje is "tandsteen en tandplak" aangegeven, het zit hier onder het tandvlees (sub-gingivaal) in een zogenaamde pocket. Als dit is gereinigd, wat alleen bij de tandarts of mh kan gebeuren, gaat het tandvlees weer dichter tegen de tandhals aanzitten waardoor de pocket zich weer sluit.

Je kunt ook door te lang met een harde borstel te poetsen tandvlees kwijtraken.

Doeg,
di, 08/17/2004 - 14:15 Permalink
minique

Ik heb de andere topic al weggehaald, omdat er hier inmiddels duidelijk antwoord is gegeven en de andere topic niet echt meer nodig was.

:smt006 Monique
di, 08/17/2004 - 16:23 Permalink
Frits1969

Nou, daar gaat die dan. Ik zie er tegen op, maar goed zodadelijk ben ik 2 verstandskiezen lichter en dan hoop ik snel van eventuele pijn af te zijn.
di, 08/24/2004 - 08:42 Permalink
minique

Veel sterkte en succes, Frits! Het gaat je vast lukken!
Heb je al iets in de vriezer liggen (ijs/koudepakking o.i.d.) om straks als je terugkomt te kunnen koelen? Dat scheelt in de zwelling!

Als je eraan toe bent, hoor ik graag hoe het is gegaan!

:smt006 Monique
di, 08/24/2004 - 09:20 Permalink
Frits1969

Ik lees het berigt nu pas, maar bedankt.
Ik had wel een ijszak liggen, maar die heb ik niet nodig gehad.
Het viel alemaal mee. Ik kreeg om 9.50uur een verdoving. Een kwartier in de wachtkamer gezeten om de verdoving in te laten werken. Toen ging het beginnen. We hadden afgesproken dat hij 1 kies trekt.
Na wat vroeten brak mijn kies. Jammer, want nu duurt het langer. Hij moest toen de rest in twee delen er uit halen. Uiteindelijk was de kies er helemaal uit. Ik kreeg nog een hegting die uit zichzelf verdwijnt. (Hij had iets geraakt.) Een gaasje moest ik een half uur op de plaats van de kies houden. (Niet praten dus) Daarna was de wond nog niet dicht. Ik had nog 2 gaasjes gekregen maar dat hielp ook niet voldoende. Inmiddels is het 16.00 en ik merk dat de verdoving nog steeds niet is uitgewerkt. Ik had een dode lip om aan te voelen. Maar in de loop van de avond ging dat wel weer over. Echter toen ik om een uur of 1 naar bed ging was de wond nogsteeds niet helemaal dicht. Nu een nachtje verder ben is de wond wel dicht. Maar het eten gaat nog niet geweldig. Mijn kaken willen nog niet ver genoeg uit elkaar om het eten in mijn mond te schuiven?
Ook dat zal wel weer over gaan.

Bedankt voor de steun hier.
wo, 08/25/2004 - 11:10 Permalink