Gebit kapot door gaatjes onder oude sealings

Author:
Daelle
Posted:
vr, 07/03/2009 - 22:56
Hallo allemaal,

Ik heb een vraag over sealings. Rond mijn pubertijd heeft mijn voormalige tandarts veel groeven in mijn kiezen geseald. Dit was ter preventie zei hij omdat die diepe groeven sneller kans bieden aan het ontstaan van gaatjes.
Ik had bij controles echt nooit iets aan mijn kiezen, geen gaatjes, tandsteen, helemaal niks.
Rond mijn 21ste begon ik opeens last te krijgen van pijn in mijn kiezen. Mijn tandarts kon niks vinden. Foto's gemaakt meerdere malen maar er was nooit iets op te zien.
Na 4 jaar opeens 1 gaatje ontdekt. Dat heeft hij toen gevuld. Ik bleef pijn houden, ik begon ook alleen links te eten omdat ik daar minder pijn had. Meerdere malen naar de ta geweest en elke keer was er niks. Hij zei elke keer dat ik met sensodyne moest poetsen want ik had gevoelige tandhalsen volgens hem.

Uiteindelijk bleek op vakantie op Curacao(!) dat na check van de tandarts ter plaatse, mijn hele mond een make over nodig had. Zij constateerde dat mijn gebit verwaarloosd was door de tandarts. Ik heb ter plekke een wortelkanaal behandeling gehad maar de overige dingen zou ik natuurlijk bij mijn eigen tandarts moeten doen.
Thuis gekomen en bij de tandarts geweest die zei dat er niks aan de hand was.

Ok, ik was het zat en heb een andere tandarts gezocht (de oude heb ik al vanaf mijn geboorte). Deze hield de ander min of meer een hand boven het hoofd maar zei wel dat er veel gaatjes zaten. Hij vermoedde zelfs onder alle gesealde kiezen!!
Nu heb ik mijn tweede wortelkanaal gehad en nog steeds pijn. Ook brokkelen kiezen af en dan blijkt er idd onder de sealing een gaatje te zitten.

Ook tussendoor nog bij de orthodontist geweest ik had nl ook erg veel last van een knappende kaak en gevoel dat mijn kaken niet goed op elkaar staan en daar last van heb met kauwen maar ook gewoon stilstand. Daar bleek dat ik een giga overbeet heb, maar dat je dat niet goed ziet omdat mijn ondertanden het "gat" hebben gecorrigeerd omdat ze ver naar voren staan. De verzekering wil de operatie niet vergoeden want optisch is de afstand boven en onderkaak te klein. Het gaat mijn niet om het esthetische, ik wil gewoon een goed gebit! Die ortho constateerde ook meerdere verwaarloosde fisuren en zei ook dat mijn kaak eigenlijk al gecorrigeerd had moeten worden toen ik nog klein was.

Ik ben nu zo teleurgesteld. Ik wil graag mooie gezonde tanden en kiezen maar het lijkt erop dat er steeds meer mis is, daarnaast heb ik nog steeds elke dag pijn in mijn kiezen en ik wil dit opgelost zien. Kan ik mijn oude tandarts iets kwalijk nemen en hoe kan ik nu het beste verder met mijn klachten en feit dat mijn gebit blijkbaar behoorlijk verrot is onder de sealings?

Ik hoop dat iemand mij kan helpen. Ik heb mijn vertrouwen in de tandarts een beetje verloren want hoe goed mijn nieuwe tandarts ook zijn best doet, feit blijft dat ook hij niet alle fisuren oplost en mij gewoon alleen voor controle laat komen of hele specifieke klachten (die wortelkanaalkies). Daarnaast ga ik binnenkort verhuizen en moet ik dus weer een nieuwe tandarts, ik hoop dat ik hier beter terecht kan.
Ps ik ben pas 29

Vrgr Danielle
Lieneke

Sorry, ik snap je vraag niet zo goed. Je bent nu toch bij een andere tandarts die jouw gebit kan opknappen? Of begrijp ik het nu verkeerd? Dan neem ik toch aan dat hij jouw pijnklachten gaan oplossen (samen met jou).

Over het aanklagen van een tandarts, is al erg veel geschreven. Gebruik daarvoor de zoekfunctie.
za, 07/04/2009 - 13:06 Permalink
alscho28

Op zich begrijp ik het wel. De vorige tandarts heeft blijkbaar de boel niet goed onder controle gehouden en de nodige reparaties gedaan. En het wordt nu wel hersteld. Alleen als iemand van 29 jaar dit overkomt terwijl je je uiterste best doet om je gebit te onderhouden. De meeste mensen willen toch hun eigen gebit zo lang mogelijk houden. En gezien de ontwikkelingen de afgelopen 30 a 40 jaar is dat zeker mogelijk.

Ik kan me voorstellen dat als je netjes elk half jaar heen gaat en dan dit... ik zou ook niet juichen. Dit soort defectjes kunnen toch wel ontdekt worden op foto's?
En weten patiënten ook dat als ze twijfelen bij een uitspraak van een tandarts, zij een second opinion kunnen aanvragen?
ma, 07/06/2009 - 22:35 Permalink
Daelle

Wat ik probeer te vragen is min of meer of het nog wel goed komt.
Ik heb nu inderdaad een andere tandarts die veel kundiger overkomt, maar hij lijkt de oude tandarts een hand boven het hoofd te houden. Net als de orthodontist die mij met de foto's naar mijn oude tandarts stuurde met de woorden dat hij veel fisuren (?) dacht te zien en mijn oude tandarts daar gewoon op reageerde met de woorden dat de apparatuur van de ortho niet helemaal het juiste beeld gaf!! :smt013

Ik heb me er al overheen gezet dat het in het verleden fout is gegaan en probeer echt de tandarts niet aan te klagen ofzo, maar ik wil voor mezelf wel graag het gevoel hebben dat het niet aan mezelf heeft gelegen en dat het nog te verhelpen is.

Ik ben gewoon gefrustreerd omdat ik me niet gehoord voel. Men constateert iets en vervolgens moet ik weer zelf overal achteraan bellen en rennen. Ik constateer zelf dat het in het verleden fout is gegaan en dat ik dit nu wil oplossen maar dat ik geen duidelijk behandelplan oid met de nieuwe tandarts af kan spreken.

Reden waarom ik uiteindelijk naar een andere tandarts ben gegaan is dat ik een week nadat ik alweer met dezelfde klachten bij hem, tijdens mijn vakantie op Curacao werd geholpen door een tandarts die wel zag dat het allemaal niet zo is behandeld als had gemoeten. Hier kreeg ik dus de eerste wortelkanaalbehandeling.
Na de oude tandarts heb ik dus al 2 wortelkanaalbehandelingen gehad en nu is er weer een stuk van mijn kies afgebroken.
In het afgebroken stuk zie je onder de sealing duidelijk gaatjes zitten en de kies ernaast heeft inmiddels ook een zichtbaar gaatje aan de kant waar hij aansloot op het stuk kies dat is afgebroken! Ik bedoel ik kan dat zelf niet zien, zoiets zou met alle foto's en klachten die ik had al eerder door de tandarts moeten zijn ontdekt maar dat is niet zo. (Dit is allemaal binnen 1 jaar tijdsbestek gebeurd)

Reden waarom ik niet veel eerder naar een andere tandarts ben gegaan is omdat je denkt dat je tandarts wel het beste met je voor heeft. Ik heb gevraagd om een second opinion maar mijn tandarts raadde dat af. Toen ik eind 2007 bij de ortho terecht kwam is het balletje en het kwartje pas gaan rollen/vallen.

Nou ja, anyway ik weet het gewoon niet, heb geen vertrouwen meer in tandarts.
Ik ga binnenkort ook verhuizen en hoop dat ik dan een goede tandarts vindt in Deventer die wel naar mji luistert en hopelijk mijn gebit weer in een goede staat kan brengen samen met mij.

Ik ben trouwens een vrouwtje ;-)
Bedankt voor jullie berichtjes trouwens, ik hoop dat bovenstaande verhaal meer duidelijkheid geeft.
di, 07/07/2009 - 12:46 Permalink
Lieneke

Wat ik probeer te vragen is min of meer of het nog wel goed komt. Dat is lastig te zeggen omdat we hier ook niet door de kabel of in een glazen bol kunnen kijken. Stel dat de gaatjes ernstig diep zijn, dan kunnen er nog wortelkanaalbehandelingen en kronen worden geplaatst. Trekken is echt iets wat enkel gedaan wordt, als er echt geen andere oplossingen meer zijn.
Ik heb nu inderdaad een andere tandarts die veel kundiger overkomt, maar hij lijkt de oude tandarts een hand boven het hoofd te houden. Dat is ook wel zo netjes. Volgens onze beroepscode mogen we ook niet onze collega's afvallen. Dat zou oneerlijke concurentie zijn.Net als de orthodontist die mij met de foto's naar mijn oude tandarts stuurde met de woorden dat hij veel fisuren (?) Fissuren zijn gewoon de groeven in de kiezen. Waarschijnlijk bedoeld hij dat ze best diep waren of dat hier caries onder zou zitten.Caries in/onder fissuren is erg lastig te voorkomen. Een laklaagje kancariesvorming tegen gaan, maar soms gaat het toch op den duur een keertje mis gaan.dacht te zien en mijn oude tandarts daar gewoon op reageerde met de woorden dat de apparatuur van de orthoEen orthodontist mag geen tandarts-achtige zaken bedrijven; ze hebben hier vaak geen/nauwelijks ervaring in. Dus je kunt er over twisten wie in deze gelijk had. niet helemaal het juiste beeld gaf!! :smt013

Ik heb me er al overheen gezet dat het in het verleden fout is gegaan en probeer echt de tandarts niet aan te klagen ofzo, maar ik wil voor mezelf wel graag het gevoel hebben dat het niet aan mezelf heeft gelegenJe moet het zo zien: Caries wordt veroorzaakt door plak, tijd, speeksel en suikers. Heel goed poetsen is moeilijk; heel veel mensen kunnen dit niet 'spontaan' maar moet dit aangeleerd worden. Ook het reinigen tussen de tanden is erg belangrijk; ook dit moet je aangeleerd krijgen. Aan het kwaliteit/kwantiteit van het speeksel kun je zelf niks aan doen. Aan de consumptie van suikers kan je ook zelf wat doen, maar ook daar geldt weer voor: de meeste mensen weten niet precies welke voeding carieus is en welke niet. Als je dit nooit is uitgelegd, kun je er ook niet veel aan doen dat dit gebeurd is. Daarbij komt ook nog eens dat fissuurcaries erg lastig is te voorkomen; in de groeven van de kiezen blijven plak en voedselresten achter omdat je hier met de tandenborstel niet bij kunt. en dat het nog te verhelpen isAls je in de toekomst geen/weinig gaatjes wilt, dan kan ik je aanraden om het bovenstaande eens te laten begeleiden bij een mondhygienist..

Ik ben gewoon gefrustreerd omdat ik me niet gehoord voel.Dat kan ik me goed voorstellen. Het is nogal schrikken als er ineens zulke gaten zitten en je hebt er last van. Heb je dat al eens verteld bij de nieuwe tandarts? Als je hem/haar dat niet verteld, dan kan hij ook niet weten dat je hiermee zit... Men constateert iets en vervolgens moet ik weer zelf overal achteraan bellen en rennen. Ik constateer zelf dat het in het verleden fout is gegaan en dat ik dit nu wil oplossen maar dat ik geen duidelijk behandelplan oid met de nieuwe tandarts af kan spreken.Hoe komt het dat dit niet lukt? Staat hij niet open voor een gesprek met je? Of geeft hij onduidelijke antwoorden? Ben je zelf wel duidelijk geweest in je wens?

Reden waarom ik uiteindelijk naar een andere tandarts ben gegaan is dat ik een week nadat ik alweer met dezelfde klachten bij hem, tijdens mijn vakantie op Curacao werd geholpen door een tandarts die wel zag dat het allemaal niet zo is behandeld als had gemoeten. Hier kreeg ik dus de eerste wortelkanaalbehandeling.
Na de oude tandarts heb ik dus al 2 wortelkanaalbehandelingen gehad en nu is er weer een stuk van mijn kies afgebroken
In het afgebroken stuk zie je onder de sealing duidelijk gaatjes zitten en de kies ernaast heeft inmiddels ook een zichtbaar gaatje aan de kant waar hij aansloot op het stuk kies dat is afgebroken! Ik bedoel ik kan dat zelf niet zien, zoiets zou met alle foto's en klachten die ik had al eerder door de tandarts moeten zijn ontdekt maar dat is niet zo. (Dit is allemaal binnen 1 jaar tijdsbestek gebeurd)Fissuurcaries is lastig op te sporen. Ook op een foto is het lastig op te speuren. Als het gaatje eenmaal door het glazuur is gebroken, kan er in een heel kort tijdsbestek een explosie van caries, als een soort van bel onder de groef, ontstaan. Enkel als je oudere foto's hebt waar ook de caries reeds te zien is, heb je een goed bewijs van verkeerd handelen van de vorige tandarts. Misschien zou je die ook kunnen posten; wij kunnen ze voor je beoordelen.

Reden waarom ik niet veel eerder naar een andere tandarts ben gegaan is omdat je denkt dat je tandarts wel het beste met je voor heeft. Ik heb gevraagd om een second opinion maar mijn tandarts raadde dat af. Toen ik eind 2007 bij de ortho terecht kwam is het balletje en het kwartje pas gaan rollen/vallen.

Nou ja, anyway ik weet het gewoon niet, heb geen vertrouwen meer in tandarts.Dan moet je gewoon wegwezen. Zonder vertrouwen in de tandarts, kom je nergens.
Ik ga binnenkort ook verhuizen en hoop dat ik dan een goede tandarts vindt in Deventer Ik ken een hele goede. Als je wilt, verzend ik haar naam via de pb die wel naar mji luistert en hopelijk mijn gebit weer in een goede staat kan brengen samen met mij.Goed dat je zegt 'samen met mij'. Want je moet het inderdaad samen doen!

Ik ben trouwens een vrouwtje ;-) Oeps...sorry!
Bedankt voor jullie berichtjes trouwens, ik hoop dat bovenstaande verhaal meer duidelijkheid geeft.

Zeker duidelijk. Graag gedaan. Laat maar horen als je nog meer vragen hebt.
di, 07/07/2009 - 15:49 Permalink
maartoz

Dag Daelle,

Ik snap jouw verhaal compleet aangezien ik een beetje vergelijkbare situatie heb gehad ten aanzien van het vertrouwen verliezen.

Wat ik je persoonlijk kan aanraden is om eens met een goede kliniek te praten met name eentje in regio Eindhoven.
Bereid je er op voor dat dit wellicht flink wat geld kan gaan kosten, maar het is het waard.

Mijn ervaring is dat ze daar alle specialisten en toptechnieken bij de hand hebben. Bij je 'gewone' tandarts ben je (vind ik) overgeleverd aan zijn of haar individuele kwaliteit en volgens mij verschilt dat nogal per tandarts, er zijn ongetwijfeld hele goeie maar ook redelijk wat slechte (heb ik meegemaakt!). Dat kunnen wij als leken natuurlijk niet beoordelen, maar bij zo'n kliniek heb ik er weer vertrouwen in gekregen. Ook al ben ik niet helemaal pijnvrij en nog herstellende, ik heb er weer vertrouwen in na jaren geklooi.

PS ik ben ook 'pas' 28 ;-)
wo, 07/08/2009 - 16:07 Permalink
Daelle

Dag Maartoz en Lieneke,

Hartelijk dank voor jullie antwoorden.
Lieneke, fijn dat je tijd hebt genomen om uitleg te geven, dat zet een en ander weer in een positiever perspectief voor mij.
Ik heb in augustus weer een afspraak met de tandarts. Afgelopen week ben ik geweest en heb ik uitgelegd dat ik graag wat meer uitleg wil en daarnaast ook graag de problemen wil oplossen. Hij gaf aan dat we de volgende keer 2 gaatjes gaan vullen en dat hij dan ook nog een keer goed zal kijken wat er nog meer verholpen kan worden. Dat is absoluut positief vind ik.
Jammer van wat er al is gebeurd, maar goed vooruit kijken is nu belangrijker.
Nogmaals dank voor jullie berichtjes en Maartoz ook succes met de tandjes gezond te maken!

Groetjes Danielle
zo, 07/19/2009 - 19:07 Permalink
Paul K.

Da(ni)elle, ik vind dat je met een goed punt komt, aangezien ik de laatste tijd op internet toch op redelijk veel soortgelijke verhalen stuit van mensen van eind 20, begin 30, die gaatjes onder hun sealings blijken te hebben. Als zich onder een sealing een gaatje ontwikkelt is dat niet te zien met alle latere consequenties vandien, daarnaast kan een sealing natuurlijk slijten en ontstaan er zo juist nieuwe gemene groefjes, met uiteindelijk juist een grotere kans op gaatjes.

Zelf behoor ik nu ook tot de risicocategorie, ik ben namelijk 26 en bij mij waren oorspronkelijk 8 sealings aangebracht, waarvan een aantal al redelijk versleten is. De laatste tijd heb ik redelijk wat gaatjes gehad en ik sluit niet uit dat een aantal daarvan onder mijn sealings waren ontstaan. Het valt me ook op dat mijn tandarts nooit iets over de situatie heeft gezegd, hij heeft nooit gezegd dat een gaatje onder een sealing is ontstaan of kan gaan ontstaan en hij heeft ook nooit aangeboden sealings te vernieuwen. Ik begin in elk geval steeds meer te vrezen voor soortgelijke problemen als jij, Da(ni)elle, en vele anderen hebben (gehad).
do, 07/23/2009 - 11:51 Permalink
Daelle

Kwestie van op tijd Bite wings maken.


Kijk, dat heeft hij al tig keer gedaan en tig keer in rekening gebracht omdat ik bleef zeuren, maar helaas was hier volgens hem nooit iets op te zien.
De laatste keer dat ik in het ziekenhuis bij de kaakchirurg foto's moest laten maken door de kaakchirurg die bij mijn ortho werkt, waren er volgens kaakchirurg en ortho wel allerlei "mogelijke" gaatjes te zien, maar deed mijn tandarts dat af als zou de apparatuur van de collega's niet juist zijn.......

Kon je als consument/patient maar zelf dit soort dingen beoordelen, dan had ik er al lang wat aan laten doen want dan weet je tenminste of er wel of niet iets aan de hand is. De tandarts was in dit geval niet betrouwbaar. Kun je nagaan dat de beste man al sinds mijn geboorte mijn tandarts was en dus heel goed moet hebben geweten hoe mijn gebit in elkaar zat (elk half jaar controle is toch ter preventie). Maw ja ik neem het hem wel kwalijk dat hij mij niet beter heeft geadviseerd/behandeld. Maar ja aan een gezond gebit valt natuurlijk niet veel te verdienen

Ach anyway.......de frustratie zit nog steeds hoog
ma, 07/27/2009 - 21:03 Permalink
Daelle

Paul, ik zou zeggen, als je ergens last van hebt, gewoon weer melden en vragen of hij er iets aan kan doen. Ik ben inmiddels bij een andere tandarts en die luister wel naar mijn klachten. Hij heeft in elk geval al een wortelkanaal gedaan en gaat volgende maand nog 2 gaatjes vullen. Veel meer kan hij er nu ook niet aan doen, ik bedoel hij kan moeilijk alle sealings open boren toch?
ma, 07/27/2009 - 21:04 Permalink