Geïrriteerde zenuw herstellen

Author:
JannyBiglaar
Posted:
zo, 03/26/2006 - 14:18
Gisteren ben ik bij de weekenddienst van de tandarts geweest.
Na een hele week last van mijn kies heeft deze een foto gemaakt en bleek dat er een gaatje zat vlak boven een zenuw.
De tandarts moest een hele diepe vulling zetten, de kies zat ook nog een barst in.
Volgens hem was het niet mogelijk een zenuwbehandeling te doen, misschien omdat er een barst in de kies zat.
Door de zenuwen ben ik vergeten dat te vragen.
Hij heeft een grote witte vulling gezet, op hoop van zegen volgens hem.
De zenuw moest zich nu gaan herstellen, en als dat goed zou gaan dan werd die zenuw ook extra sterkt.
Ik moest zorgen de kies niet te prikkelen met warm of koud maar alleen lauw eten/drinken.
Nu ben ik vergeten te vragen hoe lang ik het de tijd moet geven om de zenuw te laten herstellen.
Ik slik ruim pijnstillers, om de 5 uur 1 ibuprofen tegelijk met 2 paracetamool, o.a.v. de tandarts, dit geeft voldoende verlichting zodat ik de pijn wel kan verdragen.
Waar moet ik nu zelf op letten en hoe lang mag deze napijn duren.
nicol

Ik heb het zelfde meegemaakt.Ongeveer een maand geleden heb ik een kies laten vullen met net als jij een witte vulling.Tijdens het openboren van de kies zag mijn tandarts de zenuw al liggen. Ik kan nog steeds geen koud drinken of eten aan deze kies verdragen.Zelfs inademen doet al pijn.Ook kan ik er geen druk op hebben.Volgens mijn tandarts is dit heel normaal. De zenuw moet zich inderdaad zelf terugtrekken .Dit kan maanden duren! Maar na een week of twee zul je al merken dat het steeds wat beter gaat. Alleen mag er geen blijvende pijn gaan optreden want dit kan een teken zijn dat de zenuw ontstoken raakt.Mijn advies is dus : geef het de tijd. ( helaas)
zo, 03/26/2006 - 17:49 Permalink
nicol

misschien heb ik nog een tip voor je wbt pijnstillers.Ik nam net als jij ook behoorlijk wat in zodat het enigzins verdraagzaam was.
Een vriendin van me zei dat er een nieuwe pijnstiller bestond.Ook 400 mg ibuprofen maar dan zit er nog iets bij dat er voor zorgt dat het al met een minuut of tien werkt. En ik moet zeggen bij mij werkt het geweldig goed! Het heet spydifen ( weet niet of ik het goed spel....) Je kunt het gewoon bij de drogist kopen. Ik nam vier maal per dag 600 mg ibuprofen en drie maal 1000mg paracetamol!!!! Maar nu nog maar drie keer per dag spydifen.Scheelt toch weer! Misschien dat je iets aan deze tip hebt.

Jij ook nog veel succes.
zo, 03/26/2006 - 18:11 Permalink
JannyBiglaar

Oh, dus jij gebruikt nu na een maand ook nog steeds pijnstillers?
Goede tip van die nieuwe ibuprofen, zal ff kijken bij de drogist morgen.
Als ik een pijnstiller gebruikt heb dan gaat het wel, ik durf nog helemaal niet te kauwen op die bewuste kies.
Maar als de pijnstiller bijna uitgewerkt is dan voel ik weer een soort van pijnscheutjes.
Bedankt voor je antwoord en tips!
zo, 03/26/2006 - 18:18 Permalink
nicol

hoi,

ik ben nu sinds drie dagen "pijnstillers vrij". Maar ik durfde ook bijna niet te stoppen.Gewoon bang bij ieder pijnscheutje dat de pijn weer zou beginnen.Ik voel het nog steeds hoor maar niet zo erg dat ik er nog iets voor moet innemen.Maar na een maand slikken lijkt het me ook wel genoeg.

groetjes
zo, 03/26/2006 - 18:35 Permalink
Panfluit

Bij mij is het 3 weken geleden en ik kan ook geen warm en kou aan mijn tand verdragen. De pijn houdt overigens wel wat langer aan als ik extreme kou of hitte, kopje thee ofzo drink. Daartussen in voel ik bijna niks, soms wat pijnscheutjes, maar het is wel te doen zonder pijnstiller. Als ik een pijnstiller gebruik voel ik helemaal niets. Ik hoop dus maar dat mijn zenuw zich herstelt.

Ik vraag me af na jouw verhaal of het beter is om juist geen hete/koude dranken etc te gebruiken en de zenuw rust te gunnen zoals jouw tandarts zegt. Dat wist ik namelijk niet.

Gabrielle
zo, 03/26/2006 - 19:09 Permalink
KB

Ik loop ook al een hele tijd te tobben hiermee. ik had eerst links boven pijn, waar een witte vulling zat, geen constante pijn, het komt en het gaat weer, dus duidt niet op echte ontsteking. Slik al 2,5 maand nurofen, waarmee de pijn volledig weg bleef, maar ik kreeg nu maagproblemen van al die nurofen, dus pas op met al die pijnstillers, maagbloedingen en zweren zijn nog erger.
Het gekke is overigens dat ik nu op alle plekken(3) waar de tandarts me gevuld heeft deze gekke pijn afentoe krijg, ik denk bijna dat ze iets fout doet, aangezien 1 gaatje daarvan helemaal niet diep was, zucht, ik weet t ook niet meer....
succes allemaal
zo, 03/26/2006 - 19:21 Permalink
JannyBiglaar

Wat een gedoe allemaal hè, wat een kies al niet te weeg kan brengen, bah.
Te veel pijnstillers, en zeker ibuprofen in grote hoeveelheden kunnen maagklachten veroorzaken, ben er ook geen vorstander van.
Maar als je kiespijn hebt dan maakt het je niet zoveel uit wat je slikt als het maar helpt.
Wel neem ik de pijnstillers in met een groot glas melk, dan heb je nog enige bescherming voor je maag.
Misschien krijgen we nog een tip van een leerling tandheelkunde of een tandartsassistente.............
Nou, allemaal sterkte gewenst!
zo, 03/26/2006 - 23:50 Permalink
Panfluit

Ik zou graag eens van jullie vernemen wat voor pijn jullie ervaren.

Wanneer ervaar je pijn, hoelang houdt het aan etc.

Is de pijn scherp, zeurderig noem maar op.

Bedankt alvast,

Groetjes Gabrielle
ma, 03/27/2006 - 19:53 Permalink
Moon

Jeetje! Wat vervelend dat iedereen hier zoveel pijn heeft.
Bedenken jullie je wel dat al die pijnstillers verslavend kunnen werken?
(om nog maar te zwijgen over de risico's op maagbloedingen e.d.)
Ik snap dat de pijn heel erg vervelend en overheersend kan zijn, maar probeer het in elk geval te minderen.
Ik heb nu anderhalve week geleden een apex behandeling gehad bij de kaakmeneer en heb 20 pijnstillers (naprovite) voorgeschreven gekregen en heb er nu nog 9 over.
Natuurlijk is pijn heel erg vervelend, maar als je pijnstillers blijft slikken vergeet dan niet dat de rest van je lijf ook "verdoofd" wordt en je dus het risico loopt andere dingen in je lijf niet te voelen omdat alles onderdrukt wordt door de pijnstillers!

Ik wens jullie allemaal heel veel succes!
ma, 03/27/2006 - 20:01 Permalink
KB

Het is een soort zeurderige pijn. Het komt afentoe en gaat uitzichzelf ook weer weg, meestal, maar soms is het zo erg, dus moet ik wel een pijnstiller nemen, maar ik neem ze nu niet meer, als ze uitwerkten voelde ik me niet lekker meer in me vel. Heeft iemand anders trouwens ook ervaringen met deze pijn na elke vulling? Vind het namelijk echt raar dat ik het nu op alle 3 de kiezen heb die gevuld zijn.
ma, 03/27/2006 - 20:42 Permalink
dj

offtopic: KB weet je zeker dat je die nick wilt? Je kunt zo niet zoeken op je eigen berichten (eigenschap van de software), daar heb je een nick van drie symbolen voor nodig. PB me anders maar even.
ma, 03/27/2006 - 20:48 Permalink
JannyBiglaar

Nou, bij mij is het een soort van stroompje dat als de pijnstiller uitgewerkt is steeds vaker komt.
Een soort van scherpe kloppende pijn die een paar tellen duurt en dan weer afzakt.
Niet het gevoel van een ontsteking, dat voelt anders.
Verder ook regelmatig een zeurderige pijn die komt en gaat.
ma, 03/27/2006 - 23:16 Permalink
Panfluit

Bedankt voor jullie antwoorden hoor. De pijn is in elk geval herkenbaar. Ook bij mij zijn het af en toe van die stroomstootjes en ook bij mij gaat het soms zeuren, meestal bij kou/hitte. Ik slik er af en toe een parcetamolletje voor, dan voel ik niks. Niet omdat de pijn niet echt te verdragen is, wel omdat ik dan niet zo angstig ben.

Ik heb overigens van mijn huisarts sterkere pijnstillers die pas in de darmen worden afgebroken zodat mijn maag ontlast wordt, die gebruik ik alleen na de zwaardere ingrepen.

Ik lees overal dat de pijn niet lang aan mag houden als er sprake wil zijn van een zenuw die zich nog kan herstellen, maar dat zeuren is iets wat langer aanhoudt. Ik ken het uit het verleden, uiteindelijk altijd een ontsteking in mijn geval. Ik heb nu dus ook weinig hoop.

Na witte vullingen heb ik altijd problemen gehad, meetsal acute ontstekingen. Bij mijn amalgaan vullingen was er wel eens sprake van gevoeligheid die na een tijdje verdween. Mijn tandarts heeft zelfs overwogen om amalgaan te bestellen omdat hij ook ziet dat het op de een of andere manier niet werkt.
Nu ging het om een piepklein gaatje in een snijtand. En wederom heb ik last. De vulling komt niet in de buurt van de zenuw, want ik heb dat van te voren gevraagd. Ik snap dan ook niet waarom de reaktie zo heftig is.

Ik kan zelf ook niet goed bepalen wanneer ik het beste om een wkb kan vragen. Pas als je vergaat van de pijn en niet meer zonder sterke pijnstillers kunt of kun je dat moment beter voorzijn.

Ik ben bang dat de pijn straks verdwijnt en dat het dan om een fagestorven zenuw gaat ipv een zenuw die zich herstelt heeft. Dan ontstaat er uiteindelijk weer een wortelpuntontsteking. Ik word er niet vrolijk van en ik wou dat het gewoon eens een keer goed ging.

Dat wens ik jullie ook toe dat het gewoon goed gaat.

Groetjes Gabrielle
di, 03/28/2006 - 08:25 Permalink
JannyBiglaar

Vanmiddag ga ik toch maar weer naar mijn eigen tandarts.
Gisterenavond niet slapen i.v.m. maagklachten van de pijnstillers en vanochtend weer vroeg wakker vanwege de zeurpijn aan mijn kies.
Zo blijf ik natuurlijk bezig.
Als een zenuwbehandeling niet meer mogelijk is dan laat ik het ding er gewoon uit trekken hoor, zo genoeg heb ik er van.
Bij mij is het de achterste kies dus dat scheelt volgens mij.
Ik laat het nog ff weten hoe het gegaan is.
di, 03/28/2006 - 13:51 Permalink
Panfluit

Hoi,

Ik ben benieuwd wat je tandarts ervan zegt of wat hij er aan gaat doen.

Ik heb zelf gebeld gehad met mijn tandarts en het gaatje bleek tijdens het boren groter te zijn dan wat aan de buitenkant zichtbaar was. Hij hoopt dat de boel zich alsnog herstelt. Als mijn tand gaat kloppen of ik moet sterke pijnstillers gebruiken om de pijn te onderdrukken moet ik bellen. Dan wordt de tand alsnog getrokken.

Gabrielle
di, 03/28/2006 - 15:06 Permalink
JannyBiglaar

Nou, hetzelfde verhaal kreeg ik dus ook te horen van de tandarts net.
Als het binnen 2 weken niet beter gaat moet ik terugkomen en dan probeert hij alsnog de zenuw er uit te halen.
Bleek om een gebarsten kies syndroom te gaan...................klinkt eng.
Maar dat zal wel de reden zijn dat de zenuw geirriteerd is, de weekendtandarts heeft daarom met witte vulling geprobeert de kies bij elkaar te houden.
di, 03/28/2006 - 17:42 Permalink
Panfluit

We moeten dus gewoon geduld hebben. Ik heb gelukkig ook momenten dat ik helemaal niets voel. Ik hoop dat dat een goed teken is.

Veel sterkte de komende twee weken.

Laat je af en toe horen hoe het gaat?

Groetjes Gabrielle
wo, 03/29/2006 - 07:49 Permalink
Panfluit

Hoi,

Bij mij is gisteren gestart met een wkb. Ik heb er wat over geschreven onder de titel, een vraagje nog over witte vulling.

Hopelijk loop het bij jou beter af.
vr, 03/31/2006 - 07:37 Permalink
nicol

Hallo Janny,

Ik ben zo benieuwd hoe het nu met je gaat? Heb je nog veel last van je kies of wordt de pijn inmiddels al wat minder?
Ik hoop het zo voor je.
Heel veel stekte in ieder geval.

groetjes Nicole
vr, 03/31/2006 - 07:45 Permalink
JannyBiglaar

Lief van je Nicole,

Met mij gaat het tot nu toe nog goed.
Ik slik wel 3 á 4x daags een combinatie van 1 paracetamol met 1 ibuprofen, als de pijnstiller uitgewerkt is voel ik de kies nog wel maar (durf het bijna niet te zeggen) minder heftig.
Om de maag de komende weken te beschermen tegen de pijnstillers heb ik wat maagbeschermede capsules van de huisarts er bij gekregen, deze helpen perfect.
Heb wel met mijn tandarts en mezelf afgesproken dat we het 2 weken de kans geven, is er dan geen duidelijke verbetering dan haalt de tandarts de zenuw er uit of wordt de kies getrokken.
Groetjes Janny.
vr, 03/31/2006 - 08:54 Permalink
JannyBiglaar

Wonder boven wonder gaat het steeds beter met de kies!
De laatste 2 dagen helemaal geen pijnstiller meer gebruikt!
Met kou voel ik wel even wat maar dat trekt snel weer weg, ook als ik wat hards kauw op de kies voel ik het nog.
Maar ik heb goede hoop dat de zenuw zich toch herstelt na ruim 2 weken.

Groetjes Janny.
do, 04/06/2006 - 08:52 Permalink
KB

Bij mij gaat het ook steeds beter! De eerste kies waar ik het meeste last had, voel ik bijna niks meer. Linksonder afentoe nog wat zeurderige pijn, maar stelt niks voor vergeleken met eerst. Kan mijn afspraak bij de TA af gaan zeggen :D :D :D :D
do, 04/06/2006 - 12:06 Permalink
KB

Nu ik natuurlijk gezegd heb dat ik geen last meer heb, heb ik nu weer pijn, ik word er zo moe van.... het is gewoon 2,5 week helemaal weggeweest....
za, 04/08/2006 - 18:24 Permalink
JannyBiglaar

Oh, wat vervelend KB.
Dan toch maar wat aan laten doen.
Kiespijn is zo vreselijk vervelend, dat beïnvloedt je humeur te veel.
Ik wens je alle succes!

Groetjes Janny.
za, 04/08/2006 - 18:48 Permalink