Garantie op een kroon?

Author:
Melchior
Posted:
ma, 07/29/2002 - 07:06
Hallo,

Ik kom met mijn vraag misschien over als een zeurend type, maar dat valt best mee hoor. Het volgende is het geval, 0ngeveer 3 jaar geleden werd bij mij een kroon geplaatst door mijn toenmalige tandarts. Ongeveer een maand geleden heb ik een nieuwe tandarts genomen omdat mijn andere er mee stopte i.v.m lichamelijke klachten. Bij controle bleek er een "gaatje" onder mijn kroon te zitten. De tandarts heeft als noodoplossing deze kroon opengeboort en gevuld. Hij melde mij dat er t.z.t. een nieuwe kroon op moet...nu komt mijn vraag: wie gaat dat betalen? een goed gemonteerde kroon moet toch minstens 10 jaar meegaan? Er is blijkbaar wat vuil achtergebleven toen de kroon geplaats werd en een "gaatje" was het gevolg. Ik heb 3 jaar geleden ongeveer f400,- moeten bijbetalen. Moet ik een nieuwe kroon weer (deels) zelf betalen? of is er sprake van "garantie"

Alvast bedankt.
chris30

Als ik je probleem goed begrijp is er niets mis met de kroon zelf. Alleen is er bij het plaatsen caries achtergebleven met alle nare gevolgen vandien. Garantie op de kroon zelf is daarom niet aan de orde. Wat wel speelt is dat een tandarts een inspanningsverplichting heeft en dat je een redelijk resultaat mag verwachten van een uitgevoerde behandeling. Lastig wordt het echter om te kunnen bewijzen dat je oude tandarts werkelijk een verwijtbare fout heeft gemaakt. Je zou met je huidige tandarts kunnen bespreken inhoeverre dit speelt. Succes,
do, 08/01/2002 - 09:44 Permalink
de digitale tandarts

Een kroon zal gemiddeld in Nederland 10 tot 15 jaar meegaan, maar de levensduur van een kroon is in elk individueel geval afhankelijk van nogal wat zaken:

Is het tandvlees gezond, wordt er goed gepoetst, sluit de kroon goed aan, is de houvast van de kroon voldoende, wordt er geknarst, is er geen ontsteking aan de wortelpunt, breekt de wortel niet, was door de diepte van het tandbederf het wel mogelijk een goede kroon te maken, is er geen nieuw tandbederf ontstaan onder de kroon? (en meer factoren)

Voor een deel van deze zaken zou de tandarts moeten zorgen en voor andere (bijv. goed schoonhouden) zou u moeten zorgen.

Nu is het zo dat een tandarts een inspanningsverplichting heeft en inderdaad niet met garantie werkt. Toch moet een tandarts natuurlijk voldoen aan de eisen die aan een goede behandeling gesteld worden; ik begrijp dat u drie jaar erg kort vindt voor een kroon en twijfelt aan het feit of in eerste instantie voldoende tandbederf is weggehaald.

Helaas is na drie jaar moeilijk na te gaan of dit tandbederf is wat is blijven zitten of dat het tandbederf is wat opnieuw ontstaan is. Mogelijk dat er nog x-foto's zijn van drie jaar geleden die duidelijk heid kunnen verschaffen. Naar ik heb vernomen, wordt bij klachten in het geval van een situatie waar op een normale manier een kroon gemaakt kan worden toch een levensduur van vijf jaar als ondergrens gesteld.

Overleg met uw huidige tandarts en mogelijk ook met uw oude tandarts
do, 08/01/2002 - 11:06 Permalink