garantie op afgebroken kroon ?

Author:
wia1
Posted:
do, 04/03/2008 - 10:28
eind januari 2008 is er bij mij rechts onder een kroon geplaatst. Afgelopen maandag is daar een stukje van afgebroken, ik heb dit direct de volgende dag bij mijn tandarts gemeld en heb een afspraak voor over 2 weken. Nu is mijn vraag wie draait er voor de kosten op voor herstel van deze kroon ? Zit er garantie op kronen ?
vV

dat is nu net wat u toch even moet afstemmen met de tandarts, hetgeen waarvoor ik u adviseer te bellen. Ik kan het van hier niet zien, dus kan geen concusies trekken wat er mis gegaan is, en dus ga ik ook geen uitspraak doen over wie de rekening voor de kiezen krijgt.
do, 04/03/2008 - 12:35 Permalink
wia1

het gaat mij vooral "prestatieverplichting" en "inspanningsverplichting" dat een tandart heeft om een behandeling naar beste weten uit te voeren. Het lijkt mij eigenlijk vrij normaal dat een kroon bij normaal gebruik (ik kraak er geen noten mee en maak er ook geen bierflesjes mee open) niet ineens onder het eten van bloemkool, aardappels en een kipfilet een stuk verliest ! Tenminste dat is mijn bescheiden mening. Door dit soort ongelukjes gaat het vertrouwen in de kroon en de tandart toch wel een beetje wankelen , vooral omdat vorige week links boven een kroon is geplaats en er waarschijnlijk dit jaar nog een zit aan te komen. Zo durf je amper nog normaal te eten en moet ik straks nog over op vloeibaar..... (wel een goed dieet trouwens...................)
vr, 04/04/2008 - 12:37 Permalink
vV

zoals gesteld: ik ken niet alle factoren, en het is heel lastig in deze een conclusie te trekken. En al trek ik een conclusie, uw tandarts moet het er wel mee eens zijn. Advies daarom is ook, nogmaals, toch voorafgaande , om discussie achteraf (dat zijn altijd de vervelendste) te voorkomen, even te vragen hoe de tandarts dit financieel wil gaan afhandelen.
het gaat mij vooral "prestatieverplichting" en "inspanningsverplichting" dat een tandart heeft om een behandeling naar beste weten uit te voeren.
en het is prima dat u zich vooraf informeert, maar onder de streep weet u nog steeds niet wat de visie van de tandarts is... En met het stukje hierboven gaat u er bij voorbaat van uit dat hij iets verkeerd gedaan heeft, tenminste dat lijkt een beetje door te klinken. Kan ook gewoon pech zijn, foutje bij de tandtechniek wellicht(wel zijn verantwoordelijkheid in de discussie met u overigens).
Dus misschien is er wel niets aan de hand en gaat ie gewoon overnieuw. Met een beetje geluk heeft ie de gipsmodellen ook nog.
Maar zonder het echt gezien te hebben of op de hoogte te zijn van alle bijkomende factoren (die u zelf misschien niet als factor ziet maar weldegelijk een rol zouden kunnen spelen). Overigens: de breuk in porselein treedt vaak eerder op. Kans is dus groot dat de breuk er al zat, dat het stuk echter pas is losgekomen met het eten van zachter voedsel(juist dan, plakt lekker..)

Zoals gesteld: de link gegeven door spiegeltje gaat heel erg specifiek over iemand met knarsproblemen. En als dat niet aan de orde is heeft u daar dus niets aan, is echt een verhaal apart. Zou ook kunnen zijn dat u wel knarst, beperkt, en door de tandarts niet gezien als complicerende factor en dat hoeft ook niet, maar dat er iets als trigger gefungeerd heeft waardoor het erger geworden is of zo (en zeg nu niet dat u niet knarst, 90% van de mensen die het doen weten het niet eens, en er zijn heel veel knarsers tegenwoordig in onze hectische veeleisende maatschappij...).
Maar alles wat ik kan doen is gissen..en gissen is missen zoals u weet.
vr, 04/04/2008 - 18:08 Permalink
Mignon

Er zijn hier inderdaad 3 partijen in het spel: de patient, de tandarts en de tandtechniker. De breuk kan meerdere oorzaken hebben; of de belasting was te groot, de kroon was te hoog, het porselein is niet goed opgebakken, er zat een porositeit in het materiaal, etcetera. Het is niet gebruikelijk om 'garantie' te geven op een gietstuk. Het is immers ook deels de verantwoordelijkheid van de patient om de kroon heel te houden. Echter, ik denk dat de meeste tandartsen wel een comprmis zullen zoeken wanneer een vrij nieuwe kroon stuk gaat. Misschien is de kroon nog te repareren, maar het kan ook zijn dat hij vervangen moet worden. Bel je tandarts dus op en ga een gesprek met hem aan. Veel succes!

Grts, Mignon
za, 04/05/2008 - 00:31 Permalink