Gaatjes op raakvlak

Author:
Goedleers1993
Posted:
di, 11/05/2013 - 21:25
Beste mensen,

Na een tweetal jaar was het weer tijd voor nieuwe foto's. Een nieuwe tandarts is een bijkomstigheid, of...?
Hij zag op de foto's maar liefst 10 gaatjes! Ze zaten veelal precies op het raakvlak van m'n kiezen. Niet erboven of eronder, maar precies op het raakvlak. Welnu.
-Hoe gaat een tandarts bij zulke gaatjes te werk?
-Boort hij via de zijkant of van bovenaf zijn weg de tand in?

Ik schrok namelijk van de grote van een vulling in een van mijn kiezen. Hij had kennelijk een oude (kleine; ik zag niet meer dan een stip) eenvlaksvulling met twee nieuwe tweevlaksvullingen gecombineerd tot een drievlaksvulling. Echter, op de foto waren de gaatjes die een tweevlaksvulling hebben gekregen klein. De huidige stand laat zien dat mijn kies, naar mijn mening, op de zijkanten na, opgevuld is met de vulling.

-Moet de tandarts zoveel wegboren voor een gaatje op een raakvlak?
-Vult de tandarts gewild of ongewild ook groeven op, alsof hij ze sealed?

Normaal zou ik dit aan de desbetreffende tandarts vragen, maar hij is naar mijn mening communicatief niet zeer sterk; mijn vragen worden niet naar behoren beantwoord. Verder vroeg ik me af of een second opinion bij twijfel een oplossing is. Ik twijfel namelijk of de gaatjes op de foto's echt gaatjes zijn die gevuld moeten worden.

Alvast bedankt!
Grappa

Als het mijn gebit zou zijn zou ik een tweede mening aan een andere tandarts vragen voor de zekerheid. Niet elk gaatje hoef je meteen te behandelen namelijk. Het hangt van vele factoren af, dat kan je tandarts je beter uitleggen en hangt ook van jou, je voeding en zelfzorg af. Als te snel en misschien, maar dat weet je nu echt niet, te snel wordt behandeld zit je je verdere leven vast aan vervolgbehandelingen. Als de diagnose van je huidige tandarts wordt bevestigd weet je dat hij of zij goed werk heeft geleverd. Houd er wel rekening mee dat volgens de gedragsregels voor tandartsen de tandarts die een second opninion doet je niet als patiënt mag inschrijven. Daarmee wordt de onafhankelijkheid gewaarborgd.
di, 11/05/2013 - 21:39 Permalink
Goedleers1993

Bedankt voor de snelle reactie! Ik heb vertrouwen in het werk dat mijn nieuwe tandarts levert, maar toch zit het niet lekker. Van een paar vullingen in een keer naar 10+. Waar ik bang voor ben, is dat hij te snel zijn boor (heeft) (ge)pakt. Als hij zo door gaat, mag hij nog een gat vullen; het gat in mijn portemonnee, die hij oh zo aardig voor mij heeft geboord.
Ik ga nu opzoek naar de hoe en wat betreffende de second opinion.
di, 11/05/2013 - 21:45 Permalink
vV

ik zou een second opinion altijd buiten werkgebied eigen tandarts doen, een geheel andere plaats dus.
Je zou hem ook kunnen laten uitleggen waarom hij kiest voor behandeling.
Kleine gaatjes op de kontakten kan je in de tijd vervolgen, dan heb je een tijdslijn met foto's om te vergelijken. Worden ze groter is ingrijpen gewenst.
zijn ze hetzelfde als op oude foto's kan je het aankijken. met extra aandacht voor preventie wellicht, als dat nog niet gebeurt was..
wo, 11/06/2013 - 08:25 Permalink
Goedleers1993

Bedankt voor de reactie!
Is het trouwens mogelijk om enkel een second opinion te vragen over de foto's? Uit de "mondinspectie" volgde namelijk niks. Pas toen hij de foto's zag, bleek ik veel gaatjes te hebben. Verder hoop ik dat iemand op dit forum mijn vragen met een "-" zou kunnen beantwoorden.

Alvast bedankt!
wo, 11/06/2013 - 10:55 Permalink
vV

je kan de fotos als ze digitaal zijn opvragen en hier plaatsen.
Nu kan er enig kwaliteitsverlies zijn maar een redelijke inschatting wel/niet behandelen is er wel te geven denk ik.
Wat dan helemaal handig zou zijn , als die ook digitaal zijn, is een setje van een jaar of 2 - 3 geleden erbij, voor beoordeling verschil.
wo, 11/06/2013 - 11:36 Permalink
Goedleers1993

Dit zijn de nieuwste foto's. Oudere heb ik niet. Zelf als leek, na veel vergelijken, zie ik wel enkele gaatjes, maar ik tel er niet 10+.
Verder vroeg ik mij af of ik "zwak" glazuur heb. Hier kampen mijn ouders namelijk mee.
Attach
wo, 11/06/2013 - 11:47 Permalink
Lieneke

Ik zie er een stuk of 9 (let op, ik ben geen held in cariesdiagnostiek) maar daarvan zitten er een boel enkel in het glazuur en zouden in mijn optiek niet geboord te hoeven worden. Anyway, ik zou zelf absoluut geen tandarts willen die niet communicatief vaardig is....!
wo, 11/06/2013 - 12:27 Permalink
Goedleers1993

Heel erg bedankt voor jouw reactie, want ik had precies dezelfde diagnose gesteld. Hopelijk kijkt een "cariesdiagnostiek held" rond op dit forum om mij te helpen. Wellicht zijn ze namelijk wel door het glazuur heen en heeft mijn tandarts toch voor de juiste aanpak gekozen.
wo, 11/06/2013 - 12:34 Permalink
vV

17, 15 2x, 14 in ieder geval distaal (achterkant) wellicht ook mesiaal, 46 distaal, wellicht ook mesiaal, 36? 26 2x, 27.

ik zet een vraagteken bij 46 m, 36 2x, 37, 45 2x.

en de plakken die niet zichtbaar zijn, met dit beeld is distaal van de hoektanden vaak ook een punt van aandacht.

De punten waar een vraagteken bij staat zitten 2 kanten aan:
het lijkt alleen in glazuur te zitten, echter gezien de rest ben ik benieuwd naar oudere foto's en tijdsinterval ertussen. En als ik ze op monitor in mijn eigen programma heb staan kan ik ze bewerken met contrast en dergelijke en dan komt er misschien een andere conclusie uit.
Wat ik in dit licht wellicht nog veel belangrijker vind is hoe het gekomen is, oftewel de preventieve insteek. Want als je waar een vraagteken bij staat nu niet doet, moet je ook weten wat je anders moet gaan doen met mh, voeding ed. want daar is iets mis, als oorzaak hiervan.
En dat kan dus meewegen in de beslissing die twijfelpunten wellicht maar wel aan te pakken. En op een foto valt het vaak mee, die punten met vraagteken kunnen best wel al in dentine zitten, zitten ze heel vaak al wel namelijk. Komt door de overlapping, dikste punt van de kies dus afzwakking beeld foto aldaar.
wo, 11/06/2013 - 13:16 Permalink
Goedleers1993

De tandarts heeft de volgende behandeling bij mij uitgevoerd:
46 drievlaksvulling geworden (i.p.v. 2 maal tweevlaks rekent hij eenmaal drievlaks)
45 tweevlaksvulling
17 tweevlaksvulling
15 drievlaksvulling
14 tweevlaks

De linkerkant is nog niet gebeurd. Hier had ik namelijk mijn twijfels over.
Jij zet je vraagtekens bij:
46d
45 2x (deze snap ik niet, ik zie op 45d een kleine verdonkering, maar 45m lijkt goed. De tandarts heeft 45m niet geboord)
37
36 2x
Voor mij is op dit moment vooral van belang of 37 en 36 (2x) al tot het dentine zijn doorgedrongen. Op de foto's vind ik van niet. Maar wie ben ik?

Hoe het zover is gekomen? Ik heb tot mijn grote spijt niet consequent genoeg gepoetst. Ook de energiedrankjes voor het sporten zijn aan te wijzen als boosdoener. De preventieve insteek is uitgebleven omdat ik net van de jeugdtandarts kom. Deze heeft nooit laten blijken dat er ook maar iets mis was met mijn tanden.
Mijn huidige aanpak is: eetmomenten zo veel mogelijk terugbrengen tot ontbijt,lunch en avondeten, poetsen met proglasur na elke grote maaltijd (max. 3 maal), alles met suiker zoveel mogelijk mijden en vooral goed flossen.
Erg bedankt voor jouw reactie!

Hoe wordt een gaatje op een raakvlak geboord? Boren ze van bovenaf de tand in? En hoe weet een tandarts of hij het gaatje heeft bereikt als deze met het blote oog niet te zien was?
Ik zou jullie heel erg dankbaar zijn als ook deze vragen beantwoord kunnen worden!
wo, 11/06/2013 - 13:53 Permalink
vV

als red bull en dergelijke zooi hier als basis ligt zou mijn insteek nu zijn wel behandelen. Maar weet de tandarts ook dat dat de oorzaak is? oftewel wat is er allemaal wel en niet gecommuniceerd over oorzaken en zo?

Zon gaatje zoek je op van bovenaf. Aangezien die dingen op deze plekken redelijk standaard precies in het midden van het contact zitten kan je hem niet missen.
Dat is 1 van de dingen waar je 5-6 jaar voor geleerd hebt.
wo, 11/06/2013 - 17:34 Permalink
Goedleers1993

De oorzaak is duidelijk; besproken in het intake gesprek. Het communicatie probleem ligt voornamelijk in het beantwoorden van mijn vragen. Ik wil namelijk graag weten wat er gaat gebeuren in mijn mond. Dus vage antwoorden als "ik zie wel hoe ver ik kom" op de vra(a)g(en) "welke gaatjes gaat u vandaag vullen? Begint u links of rechts?" stel ik absoluut niet op prijs. Vooral als je beseft hoeveel vertrouwen ik moet hebben in zijn expertise. Hij heeft een inspanningsverplichting, maar geen resultaatverplichting. Er wordt inderdaad, precies zoals u net deed, vaak verwezen naar het feit dat hij hiervoor heeft gestudeerd, maar dat geeft nog geen garantie. Helaas.

Maar on topic: zou u naar aanleiding van deze foto's en met alle hierboven genoemde informatie meegaan in het besluit van mijn tandarts?

Alvast zeer bedankt voor de tijd en moeite die je in mijn dilemma hebt gestoken! Ik waardeer het enorm.
wo, 11/06/2013 - 18:27 Permalink