Gaatjes en tandenknarsen

Author:
Jivaj
Posted:
di, 04/05/2005 - 10:03
Goedenmorgen,

ik had een vraagje. Ik heb altijd de veronderstelling gehad dat ik erg sterke tanden had, maar toen ik de vroige keer bij de tandarts kwam zij hij dat ik een aantal beginnende gaatjes had en dat ze ze zou vullen wanneer ze met haar haakje in een gaatje bleef steken. Als ik nu kijk zie ik wel een aantal kleine zwarte sliertjes op mijn tanden, zijn dit nu wel gaatjes of niet?

Tweede vraag is, ik tandenknars behoorlijk, ik wist het niet, maar de tand arts zegt nu dat het redelijk aan het slijten is. Ik heb nu ook een bitje voor beneden. maar ik heb nu het idee dat mijn kiezen anders gaan staan. met de ene kant raakt boven beneden niet meer. Kan dit kwaad?

Bijvoorbaat dank
minique

Of die zwarte 'sliertjes' echt gaatjes zijn, kun je het beste door je eigen tandarts laten beoordelen. Het is gewoon niet zomaar even met een beschrijving te doen.

Met je 'bitje' (ook wel splint of opbeetplaat genoemd), moet je denk ik ook even terug. Als je natuurlijk aan de ene kant wel raakt met dichtbijten en aan de andere kant niet, krijg je een verkeerde belasting van je kaken en dat zou problemen kunnen gaan geven. Je tandarts kan de splint iets bijwerken, waardoor het wel weer goed past en je tanden/kiezen gelijk belast worden.

:smt006 Monique
di, 04/05/2005 - 10:36 Permalink
Jivaj

nee ik heb geen nieuwe afspraak staan, mijn tandarts heeft het naar mijn idee afgedaan als niet zo erg. wat is een dwangbeet? hetzelfde als klemmen. ik merk zelf wel dat rechts meer is versleten al links terwijl de sliertjes weer meer rechts zitten Ze wilde mijn tanden niet sealen omdat dit toch weer zo weg zou slijten. Zelf merk ik wel dat ik 's nacht waarschijnlijk klem.overdag niet. eet wel of heb veel kauwgom gegeten. kaugom hield ik dan een paar uur in mijn mond.
di, 04/05/2005 - 22:34 Permalink
Lieneke

Een dwangbeet heeft te maken met de wijze waarop jouw tanden en kiezen op elkaar aansluiten. Bij een dwangbeet gaat dit niet zoals het hoort. Dan moet soms de beet worden aangepast.
Wij laten onze patienten met een splint altijd na een aantal weken terugkomen...
wo, 04/06/2005 - 07:06 Permalink
vV

een splint moet ALTIJD na een paar weken gecontroleerd worden.
De invloed op het gewricht is zodanig dat een klein foutje in de kontakten grote gevolgen kan hebben.

Overigens maak ik sinds ik met een zeer goede fysiotherapeut samenwerk bijna geen splints meer voor knarsers, bij de meeste patienten is dat niet meer nodig wanneer de fysiotherapeut klaar is met zijn behandelingen.
wo, 04/06/2005 - 07:59 Permalink
vV

een bitje is altijd aan 1 kant , 2 kanten heeft geen zin.
De behandelingen van de fysio hangen af van de oorzaak en de persoon. Dit is niet per internet te beantwoorden helaas.

Overigens kan de verplaatsing van de tanden hier ook nog eens geheel los van staan.

Zoals al gezegd is het heel belangrijk dat het bitje wel goed past en gelijkmatig verdeeld kontakt heeft met de andere tanden en kiezen. Dit is aan de tandarts om te beoordelen en eventueel te corrigeren.
do, 04/07/2005 - 07:55 Permalink
Jivaj

ik merk wel dat min tandarts het afdoet als een klein probleem. maar nu zelfs met bitje merk ik dat mijn voor ondertanden gaan slijten ( de hoetanden) zijn kronen dan voor mijn kiezen een optie of vullen? ik zit er over te twijfelen om een second opine te vragen ik ben bij het zilveren kruis verzekerd.

sorry voor de vele vragen maar ik ben pas 24...
do, 04/07/2005 - 08:36 Permalink
Lieneke

Als jouw tanden nu nog slijten dan vraag ik mij af of je overdag ook knarst/klemt of een andere parafunctie (nagelbijten oid). Verder kan afslijting ook komen door erosie (zuur inwerking).

Als je kronen plaatst dan moet er nog meer van de tanden af omdat ze dan geslepen moeten worden. Als je het vult, loop je risico dat de vulling weer verloren gaat door dezelfde afslijting. Vv weet hier waarschijnlijk meer over te vertellen.
do, 04/07/2005 - 11:56 Permalink
Jivaj

ik klem niet overdag en nagelbijten doe ik ook niet. Het gaat vooral om mijn kiezen. Die ik nu niet op elkaar meer kan zetten. is daar uberhaupt een oplossing voor? hiernaast snoep ik ook niet. het is wel zo dat mijn eerste twee tanden na mijn hoektand op elkaar staan en ik daar nu half mee kauw. denk dat ze daardoor ook in ene meer slijten. is Vv ook iemand van het forum?

dank je
vr, 04/08/2005 - 14:08 Permalink
Jivaj

ok dan de vragen aan Vv, wat zou het probleem kunnen zijn of beter wat moet er aan gebeuren? ik merk nu ik mijn bitje draag mijn tanden naar beneden worden gedrukt. tanden zijn ook altijd redelijk gevoelig geweest. ik eet geen snoep, wel fruit (spoel elke keer erna mijn tanden met water), drink bijna geen cola etc, misschien 3 keer een de week een aantal bier..

dank je wel
vr, 04/08/2005 - 20:15 Permalink
minique

Ik denk eerlijk gezegd dat je beter met je eigen tandarts kunt overleggen, die kan immers de hele situatie overzien. Evt. vraag je een second opinion aan. vV heeft al geschreven dat 'het aan de tandarts om te beoordelen is.'

Over je vraag over zuuraanval is op dit forum reeds voldoende informatie te vinden. Gebruik de zoekfunctie maar eens!

Succes!

:smt006 Monique
wo, 04/13/2005 - 06:15 Permalink
Jivajj

nou we zijn een aantal maanden verder en ik merk nu dat links en recht niet meer goed op elkaar passen. en er ook meer ersoie is ontstaan. kan dat zijn omdat ik het buigbare bitje elke nacht gebruik, dat de tanden dan te droog worden?

Ortodonthist zij dat ie er niks aan kon doen. en dit vond ik raar omdat mijn tandarts mij naar hem heeft gestuurd.

groetjes

PS mijn naam heb ik veranderd, want ik was het weachtwoord van de andere kwijt :)
di, 09/13/2005 - 14:49 Permalink