Gaatjes aan zijkant kiezen

Author:
Frank359
Posted:
zo, 11/25/2001 - 14:05
Hallo,

Al sinds enkele jaren heb een gaatje aan de zijkant van een kies. Echter, hier heb ik nooit last van gehad en de tandarts heeft deze ook laten zitten. Maar sinds een jaar heb ik er beduidend meer. Aan bijna elke kies zit er wel aan minstens 1 kant een gaatje. De ene wat groter, de andere wat kleiner. Nu is er in een korte tijd boven helemaal rechts achter twee keer een stukje afgebroken, 1 keer op het oppervlak en 1 keer aan het gaatje aan de zijkant (binnenkant van de mond; er zit ook een gaatje aan de andere kant, maar dit is nog hetzelfde).
Ik ben eigenlijk benieuwd of een gat aan de zijkant goed is op te vullen, en of dit ook goed kan met een witte vulling (het gat is vrij groot maar ik heb nog een goede onder- en bovengrond in deze kies).
Eventueel wil ik ook meerdere kiezen laten opvullen van de zijkant uit. Ik heb verder geen last van mijn kiezen, alleen enkele zijn soms gevoelig voor koud.

Kunnen ze van de zijkant opgevuld worden? Of moet het van het oppervlak uit? Of is het een verloren zaak?

Overigens, het mag wel blijken dat ik zwak tandglazuur heb. Zijn er nog extra tips om het glazuur te versterken, behalve niet teveel zure dranken en zoet voedsel? Ik doel hiermee meer op tandversterkende middelen, zoals mondwater met fluoride (al geprobeerd).

Alvast bedankt voor de moeite!
Frank.
de digitale tandarts

Gaatjes aan zijkanten (wangkant/tongkant) van tanden of kiezen komen minder vaak voor dan gaatjes tussen tanden en kiezen en gaatjes op de kauwvlakken. Over het algemeen zijn deze oppervlakken goed te reinigen met een tandenborstel. Voor de gaatjes tussen de tanden en kiezen is juist floss en tandenstokers etc belangrijk.

De gaatjes aan de zijkanten kunnen goed met witte vulling gevuld worden. Afhankelijk van de locatie en vorm wordt dit met composiet of glasionomeercement gedaan. Dit gebeurd dan ook vanaf de zijkant.

Soms, door verkleuring, lijkt het dat op deze plekken een gaatje zit. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn; het kan een ontkalking/beginnend gaatje, of een ontkalking welke zich weer hersteld heeft, zijn. Behandeling is dan niet wenselijk.

Belangrijk ter voorkoming hiervan is een goede mondhygiene en het gebruik van een fluoride tandpasta, eventueel gevolgd met spoelen met een fluoride oplossing. Zoals je al zei, zijn zoet voedsel en zure dranken niet verstandig. Kijk bij mijn forum antwoord over "weinig glazuur, wat te drinken" voor verder informatie hierover.

Bedenk dat de gemiddelde levensduur van een witte vulling ongeveer 6 jaar is, dus voorkomen is beter dan genezen!

Succes.




[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-11-26 22:54 ]
ma, 11/26/2001 - 22:52 Permalink