Gaatje of doorkomende verstandkies?

Author:
Roel
Posted:
zo, 09/22/2002 - 10:55
Hallo,

sinds een week of zo heb ik last van mijn gebit/kaak. Ik kan mijn mond niet meer zo ver open doen want dat doet pijn aan het linker kaakgewricht. Verder is er een zeurderige pijn aanwezig bij mijn linker achterkiezen. Ik heb dit al eens eerder gehad maar de klachten zijn toen vanzelf weggegaan.
Ik heb nog nooit gaatjes gehad maar ben nu wel bang dat mijn tijd nu ook is gekomen. Ik ben nl. al drie jaar niet meer naar de tandarts geweest. Dit na mijn verhuizing en vezuim om een nieuwe tandarts te zoeken.

Nu heb ik een viertal vragen:

- Is het waarschijnlijker dat min klachten door gaatjes worden veroorzaakt of door een duwende verstandskies?

- Is er kans dat mijn verzekering de kosten voor een eventuele behandeling (boren/trekken verstandskies) vergoedt? Ik heb ook een aanvullende tandheelverzekering (ziekenfonds).

- Ik heb in mijn nieuwe woonplaats nog geen niewe tandarts. Kan ik bij mijn 'oude' tandarts terecht?

Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

roel
de digitale tandarts

Het zou inderdaad mogelijk kunnen zijn dat een beperkte mondopening wordt veroorzaakt door een doorbrekende verstandskies.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/monoject.jpg
Hier wordt het tandvlees rondom een verstandskies uitgespoten

Het tandvlees dat over en rondom de verstandkies heen ligt, kan ontstoken raken (pericoronitis) waardoor ook in de omgevende weefsel een reactie kan optreden.

Hierdoor kunnen kauwspieren die aan de binnenkant van de kaak liggen geirriteerd raken, waardoor het ver openen van de kaak pijn gaat doen.

Deze beperking van de mondopening (trismus) kan ook voorkomen bij kaakgewrichtsproblemen.

Mocht er een ontsteking zijn ontstaan door tandbederf dan zou dit ook de oorzaak kunnen zijn, natuurlijk kunnen er ook meer redenen voor de beperkte mondopening zijn. Ik zou u niet aan de hand van de gegevens die ik heb een volgorde van waarschijnlijkheid durven geven.

Het lijkt me hoe dan ook verstandig dat u spoedig uw gebit laat controleren bij een tandarts.

Trekken bij de tandarts en zowel de kaakchirurg wordt 100% vergoed. Boren en vullen wordt niet standaard vergoed; daarvoor zult u een aanvullende verzekering moeten hebben. Sommige aanvullende verzekeringen eisen dat u elk jaar op controile bent geweest, andere tillen hier minder zwaar aan.

Theoretisch gezien zou u nog wel ingeschreven moeten staan bij uw oude tandarts, maar als u drie jaar niet bent geweest, weet ik niet of dat nu ook het geval is.

Misschien is het ook handiger om een tandarts dichterbij te zoeken, bijvoorbeeld met onze zoekfunctie.

Met vriendelijke groet.
di, 09/24/2002 - 22:49 Permalink