Flinke kiespijn en toch op advies ta even afwachten..

Author:
Marian1973
Posted:
do, 12/14/2006 - 23:21
heb sinds een aantal dagen flink pijn aan een kies (rechtsonder de achterste (geen verstandskies). Tijdens een controlefoto in juni dit jaar bleek dat onder de vulling van deze kies nog caries zat en dat dit goed in de gaten gehouden moest worden. Nu doet de kies dus echt flink pijn en ben ik vanmiddag bij de ta geweest die goed gekeken heeft en getest heeft of zenuw nog vitaal was (en nou... dat wat tie wel hoor !) en vond het (terecht) jammer als ook die kies ontzenuwd zou moeten worden en neemt aan dat de tand vanzelf tot rust zou moeten komen....
Heb wel een afspraak voor volgene week donderdag voor tand opnieuw te vullen.

Maar nu, ik heb volledig begrip voor de keuze van de ta, maar ik zie er zo ontzettend tegenop nog een hele week pijn te hebben en slecht slapen (of bijna niet zelfs want als ik lig... heb 2 kids en een drukke parttime baan en ik heb een maandje geleden al een leuke tijd gehad met ontstoken verstandskiezen) en ik baalde een beetje toen ik weg ging bij de ta van ok... tis nog niet opgelost ,shit !

En nu graag jullie advies of ervaring; is er een risico dat de zenuw afsterft ? en zouden jullie een hele week afwachten of zouden jullie eerder gaan ?
Misschien kalmeert de kies inderdaad, afwachten..

Groetjes
Marian
Newtan

Ik heb het gevoel dat het toch tijd begint te worden voor een zenuwbehandeling.

Wat je kunt proberen is de plek insmeren met corsodyl gel van de drogist of apotheek. 2x per dag op de tandvleesrand en de hoekjes van de pijnlijke kies.
do, 12/14/2006 - 23:37 Permalink
Marian1973

Hallo,

Dank je voor de reactie..
Na nog een nacht te hebben wakker gelegen en veel pijn overdag waar geen paracetamol en brufen tegen opgewassen was was het opeens over... kwam echt een rust over me heen. Was nog wel flink gevoelig als ik eraan kwam maar voor de rest....

Morgen moet ik dan terug naar de tandarts voor de tand opneiuw te laten vullen. Heb dus sinds zondag geen overdadige pijn meer, klopt echter wel nog af en toe en als ik met m'n tong er langs ga voel ik irritatie...

Kan het zo zijn dat intussen de zenuw is afgestorven ? Moet ik toch bang zijn voor morgen de behandeling (ivm ontsteking..?)

Ben erg blij als dit achter de rug is..

Dank je

marian
wo, 12/20/2006 - 17:30 Permalink
Newtan

Ja, dan kan de zenuw ineens afgestorven zijn.
Maar het kan ook een tandvlees ontsteking zijn geweest.
Dat kan je tandarts beter beoordelen.
wo, 12/20/2006 - 19:33 Permalink
Marian1973

Even een update en ook weer een "advies" gevraagd ;

Ben dus afgelopen donderdag bij de tandarts geweest en die heeft de kies gevuld. Vroeg of dit zonder verdoving mocht en ik vraag dus : goh, is de zenuw dan dood ? Tja dat denk ik wel en zo niet merken we dat snel genoeg zegt ie.. Dus hij begint met boren en niks, geen pijn. Totdat hij die grovere boor pakt (om alles goed schoon te maken) wordt het wel gevoelig.. mijn inziens niet vanwege de zenuw maar meer de ontsteking.. oke, zegt de ta, is een goed teken, de zenuw is nog vitaal, joehoe.. en heeft me dus de tand opnieuw gevuld.. Nu moet het echt rustiger worden zegt ie na afloop.. Zo niet, moet er toch een wkb gebeuren..Na de beste wensen uitgeleverd te hebben met goeie moed naar huis, he heerlijk vooruitzicht, geen pijn...

tot een uur... Weer de K-pijn... om moedeloos van te worden.. zal wel napijn zijn, even afwachten... Dan wordt het Kerst en al het lekkers wat m'n neus passeert moet toch echt even wachten want ik knauwel me rot met die pijnlijke kies, wordt ook echt ongezellig ervan. De ene ibubrofen na de andere paracetamol.. niks helpt ! Was dus een leuke Kerst..

Vanmorgen gelijk een afspraak met ta willen maken, tja.. die heeft verlof. Dat mag, ook ta hebben recht op verlof natuurlijk. Ik kan wel de ta die zo'n 25 km verderop zit bellen of anders die van 20 km verderop.. Ik noteer de telefoonnummers en ik denk bij m'n eigen.. ik kap er mee, ik stap over naar de tandarts uit mijn eigen dorp. Ik bel met die tandarts en ik kan vanmiddag nog terecht, om kwart voor drie..

Nerveus uiteraard naar binnen. Tandarts constateert dat tand dood is en inderdaad ontstoken is.. twee opties.. of wkb of eruit !!! een hele (prettige) uitleg over het hoe en wat de nadelen zijn van een wkb aan die tand en slagingskans enzovoort besloten (na een foto te hebben genomen) om hem eruit te halen.. nog geen 5 minuten later stond ik weer buiten, verlost van mijn tandpijn...

Concreet betekend het dus dat ik nog geen week geleden een vulling heb vervangen (wat me zo'n 120 euro kost) die nu vandaag in de prullebak is beland.. kan ik hier wat mee ?? En dan bedoel ik richting mijn oude tandarts ?? Die goeie man heeft me afgelopen jaar klauwen vol geld gekost en daarbij nachtrust..(eerst vullen en dan maar een week later toch maar trekken.. pijn aan die tand.. nee joh, dat is een tandvleesontsteking). Ik heb dit jaar zo'n 1200 euro tandartskosten gehad (wkb begin dit jaar, 2 verstandskiezen eerst gevuld, ietwat later getrokken en nu dus die kies waar dit hele verhaal over gaat.

Is een heel verhaal, ik ben het kwijt, dank je voor het meelezen en eventuele reacties..

Groetjes
Marian
wo, 12/27/2006 - 22:43 Permalink
mecánico para …

Hoe vervelend ook je kan een boel zeggen maar eruit halen en dan zeggen dat het werk naadje was...........op de nipper.

Overigens zou ik als waarnemend tandarts niet effe een kies eruit wippen die net gevuld was, dan maar de zenuw eruit en de beslissing bij de huistandarts leggen. tuurlijk, klacht weg, maar wel ten koste van een kies.
Overigens is een goed verhaal met als insteek die kies gaan we eruit halen als behandeliaar erg makkelijk op te hangen. Keertje moeilijk kijken en net doen of je diep nadenkt, dan nee nee nee zeggen, foto kijken, diep zuchten, nog eens over je bril heen kijken, blik op standje Bello zetten (zileig hondje) en ............ik zou het niet doen.

Degenei die dan:
1) pijn heeft
2) nee doe mij die wortelkanaalbehandeling maar zegt

krijgt van mij een tros therapeutisch in te brengen bananen.

van chiquita, jawel! rijmt niet, dicht wel..........
wo, 12/27/2006 - 22:51 Permalink
Marian1973

Hoi Mecanico (vergeef me de afkorting),

Zo zwart wit als jij het beeld schetst is het niet. Sinds vandaag is die ta mijn " huistandarts ".. er zijn gewoon al veel dingen gebeurt afgelopen jaar en ik heb absoluut niet getwijfeld aan de kundigheid van mijn " vorige " tandarts maar langzaamaan komt het gewoon wel een beetje om de hoek van goh... Ik heb een slecht gebit (zie mijn overige berichten op het forum), volgens mij heb ik meer dode dan levende tanden in mijn mond waarvan vandaag de eerste dus eruit is. Mijn " vorige" tandarts was de opvolger van mijn " oorspronkelijke " tandarts die door omstandigheden de praktijk doorgegeven heeft aan mijn " vorige" tandarts. sindsdien ben ik toch stevig aan het hoddelen geslagen en naarmate de tijd verstrijkt heb ik er genoeg van om zonder gedegen oplossing weer naar huis gestuurd te worden met als antwoord, even afwachten, het kan vriezen, het kan dooien... en weer nachten braggelen (en dat met een bijna fulltime baan en twee kinderen en en en)... en dan al die goeie tips die je krijgt van je omgeving, ik zou dit, ik zou dat, ik zou zus en zo... Wild wordt je ervan.

Vandaag bij mijn nieuwe " huistandarts" geweest en die heeft mij absoluut de keuze gelaten wat te doen. heeft mij uitvoerig uitgelegd hoe de vork in de steel zit, ook voor in de toekomst. Het betreft de achterste kies en deze schijnt (en dat lees ik ook her en der op dit forum) een lastige klus te zijn om deze goed schoon te krijgen. Naderhand dient er ook nog een kroon te komen enzovoort. Financieel vind ik voorgaande keuze onbelangrijk, erbij zeggende dat ik het natuurlijk niet leuk vind al dat geld kwijt, wat bij mij wel doorweegt is de kans dat de klachten terug gaan komen met als gevolg een apex enzovoort enzovoort.. tsjing tsjing.. weer beurs leeg.

Overigens heb ik bovenstaande vraag ook voorgelegd aan mijn nieuwe huistandarts en die gaf aan dat je absoluut niet oordelen kunt over het wel of niet goed handelen, er altijd vanuit gaande dat een ta je ten alle tijden wilt helpen.

Dus mecanico...je moet me zowiezo je gedicht even uitleggen want ik begrijp hem niet helemaal.. denk je dat mijn nieuwe ta beter therapeut had kunnen worden of heb ik therapeutische hulp nodig omdat ik een kies " zomaar " heb laten verwijderen.. kort door de bocht vind ik het wel een beetje, maar ik ben wel wat van je gewend dus ik vergeef het je .. :wink: :wink:

Groetjes en een goede nacht
Marian
wo, 12/27/2006 - 23:47 Permalink
Newtan

Hoe vervelend ook je kan een boel zeggen maar eruit halen en dan zeggen dat het werk naadje was...........op de nipper.

Overigens zou ik als waarnemend tandarts niet effe een kies eruit wippen die net gevuld was, dan maar de zenuw eruit en de beslissing bij de huistandarts leggen. tuurlijk, klacht weg, maar wel ten koste van een kies.
Overigens is een goed verhaal met als insteek die kies gaan we eruit halen als behandeliaar erg makkelijk op te hangen. Keertje moeilijk kijken en net doen of je diep nadenkt, dan nee nee nee zeggen, foto kijken, diep zuchten, nog eens over je bril heen kijken, blik op standje Bello zetten (zileig hondje) en ............ik zou het niet doen.

Degenei die dan:
1) pijn heeft
2) nee doe mij die wortelkanaalbehandeling maar zegt

krijgt van mij een tros therapeutisch in te brengen bananen.

van chiquita, jawel! rijmt niet, dicht wel..........


Kom op, kerel. Een beetje meer vertrouwen in de mensheid :D
De meeste tandartsen zijn toch steeds idealisten. Net als wij.
do, 12/28/2006 - 00:21 Permalink
mecánico para …

Na meer informatie, en uitleg kan ik me er meer bij voorstellen. Overigens, dat de nieuwe tandarts je huistandarts wordt maakt het verhaal ook beter te verteren.

@Newtan, idealist of niet, na een voor de patient onduidelijke inspanning kan een verse blik met deze, wat rigoreuze oplossing betekenen dat El Salvador aan het werk was........echter plaats je in de schoenen van de de eerste tandarts:

klacht, niet duidelijk? foto niets.....
aanhouden klacht: misschien toch die vulling vervangen?
aanhouden klacht: vullen en eigenlijk nauwelijk vitaliteit.
aanhouden klacht: toch die pulpitis, revesibel of niet?
aanhouden klacht: start endo.
aanhouden klacht: wortelfractuur

terugkijkend kan je dan zeggen, was er in eerste in stantie al sprake van pijn na loslaten nadat o piets dichtgebeten is?
Ja? fractuur
Nee? toch dit traject inzetten

en als iemand met interval van 6 maanden foto's zou maken kan tussen regel 1 en regel 6 best die periode vooorbij zijn gegaan. En als je dan in het traject instapt op regel 6 en repareert/eruit haalt en scoort, heb je een besproken voortraject en de eindfoto. Da's makkelijker. Maar als je die kies eruithaalt, wat was dan de echte oorzaak van die klacht? toekomst met knarsen, toeval? Vitale elementen breken niet zo snel.
En een endo op een 7 als ondoenlijk verkopen?
Als ik zeg tandboog verkorten stijgert half tandheelkundig Nederland, incluis alle parodontologen en endodontologen.

zwart/wit/grijs.......ik snap je wel, maar zou minder geporteerd zijn van waarnemend collegas die patienten in de waarnemingsperiode overnemen en irreversibele behandelingen aandoen. En dan praat ik over patienten die regulier je praktijk bezoeken, niet mensen die al 2-3 jaar niet zijn geweest.
do, 12/28/2006 - 09:48 Permalink
Newtan


....
tot een uur... Weer de K-pijn... om moedeloos van te worden.. zal wel napijn zijn, even afwachten... Dan wordt het Kerst en al het lekkers wat m'n neus passeert moet toch echt even wachten want ik knauwel me rot met die pijnlijke kies, wordt ook echt ongezellig ervan. De ene ibubrofen na de andere paracetamol.. niks helpt ! Was dus een leuke Kerst..

.......

Concreet betekend het dus dat ik nog geen week geleden een vulling heb vervangen (wat me zo'n 120 euro kost) die nu vandaag in de prullebak is beland.. kan ik hier wat mee ?? En dan bedoel ik richting mijn oude tandarts ?? Die goeie man heeft me afgelopen jaar klauwen vol geld gekost en daarbij nachtrust..(eerst vullen en dan maar een week later toch maar trekken.. pijn aan die tand.. nee joh, dat is een tandvleesontsteking). Ik heb dit jaar zo'n 1200 euro tandartskosten gehad (wkb begin dit jaar, 2 verstandskiezen eerst gevuld, ietwat later getrokken en nu dus die kies waar dit hele verhaal over gaat.

Marian


Klopt als een bus, fietsenmaker. Helemaal mee eens. Zeker wat betreft het overnemen bij waarnemingen. En een endo in een 7 is goed te doen.

Maar nou de situatie van Marian. Die heeft ervaring met een type tandarts waarvan wij denken: da's er eentje die op nascholing moet. Of zo idealistisch is om vlak voor de kerst een patient met een stevig risico op napijn het dennebos in te sturen. Ook leerzaam.

Dan is het 'offer' ineens niet zo groot meer. Het kan idealer, maar nu even niet. That's life. Er komt een moment dat je je vertrouwen in een ander moet geven.
Wij zouden het anders doen, maar da's wijsheid achteraf.
do, 12/28/2006 - 18:05 Permalink
Marian1973

Heren toch, geen ruzie maken... Ik begrijp een ding, jullie zouden het niet als zodanig aangepakt hebben (niet die tand eruit), maar ook niet aangepakt hebben zoals mijn " vorige" tandarts.. nu blijft concreet die ene vraag..

Kan ik er wat mee ? bijvoorbeeld die kosten voor die vulling terug krijgen of wat dan ook ?

Voel me al met al toch een beetje de dupe geworden door het (naar mijn gevoel) niet goed handelen van mijn ta..

In ieder geval wil ik jullie bedanken voor jullie reacties en fijne nacht (krijg het idee dat jullie (zowel Newtan als Mecanico) dat je heeeel vaak op dit forum zijn.. fijn idee !

Groetjes en een goede nacht
Marian
Marian
do, 12/28/2006 - 22:54 Permalink
mecánico para …

Ik denk dat je di evulling toch echt moet betalen. Als je eigen ouwe tandarts 'm eruit had gevist kan je nog zeggen: hee da's twee keer, maar daar heeft hij geen kans voor gehad het zelf goed te maken. Dat wordt niet gezellig. Zeker als ie ook nog een patient verliest aan de buruman en er een bad vibe aan overhoudt.
Je zou ook kunnen zeggen, die vulling....soit, maar die keis eruit is mijn lesgeld geweest. Hup, blik vooruit, 32 euro ingeleverd, sad but true, geen wortelkanaalbehandeling = ook geen nota van 257 euro.

In dit geval, kan je als je principieel denkt te moeten zijn, veel tij en moeite stoppen in die oude tandarts, kost tijd/geld/moeite en laat je dat nu net allemaal negatieve energie opleveren met je kinderen en drukken baan erbij. Ik zeg, niet doen. Misschien heeft ie goed gehandeld, kan ie het allemaal uit de kaart lepelen en dan heb je nix! noppes, nada, zilch....


ennuh, ben een bouwdoos aan het maken. 1/32 autootje voor de racebaan (van mijn zoontje he, van mijn zoontje). Dus, beetje plakken, beetje schuren, pielen, vijlen, passen, plakken, schilderen....en dan heb je zoveel tijd tussendoor. wijntje erbij
lekker man zo'n dag vrij
do, 12/28/2006 - 23:03 Permalink
Marian1973

Hahaaa... die arme zoon van jou... troost je, ik heb ook een aantal 5-jarenplannen lopen... Zolang we ons maar bezig houden niet ?

Pluimpje voor jou dat je ondanks je vrije dagen je toch nog bezig houdt met allerlei ta-vraagstukken en iedereen probeert te helpen. Ik moet toegeven dat je antwoorden vaker hard zijn maar wel recht door zee, en dat heb ik liever dan lief, ontwijkend gedoe. En een groot pluspunt dat je ook kritiek retour goed kan verdragen.. kortom : pluimpje

Ga de hoop maar opgeven met die vulling, ga er een positieve afsluiting van maken. Moet hem nog doorgeven dat ik overstap (is nu dus met vakantie..) met m'n hele gezin en dat ie waarschijnlijk volgend jaar een goedkopere auto moet aanschaffen :wink: :wink: :wink:

Groetjes en zet hem op met die bouwdoos he voor je zoontje :wink:

Marian
vr, 12/29/2006 - 14:21 Permalink