Flinke bloedneus na wortelbehandeling

Author:
robertpnl
Posted:
ma, 03/19/2007 - 13:33
Beste forumgebruikers,

Enkele dagen geleden (voor het weekend) ben ik bij de tandarts geweest voor een vervolgbehandeling voor een wortelbehandeling. De behandeling is die morgen goed verlopen (muv een wortel welke "niet droog was te maken", maar goed).

Enkele uren later kreeg ik, toen ik een beetje voorover bukte, een flinke bloedneus. Bloed straalde uit een neusgat aan de kant waar ik eerder die morgen ben geholpen. Het bloed wat eruit kwam maakte zo een handpalm vol. Het was niet al te helder bloed, maar wel van dat donkere bloed (oud bloed misschien?).

Zonder verder geen aandacht te geven ben ik verder gegaan maar 's avonds tijdens het eten gebeurde het weer. Direct ben ik naar de huisarts gegaan want ik vertrouwde dit niet (ook gezien de hoeveelheid bloed die eruit kwam).

Na een onderzoek in het ziekenhuis is gebleken dat ik achterin mijn neus een wond heb zitten. Ik ging daar vandaan met neustampon e.d. om dit snel te laten nezen.

De dag daarna was de tampon zo vol dat ik het eruit moest halen. Maar het bloeden ging die dag over tot enkele druppels per uur. Nu, enkele dagen na de behandeling, is het bloeden nagenoeg gestopt. Alleen heel af en toe kan er nog een druppel bloed uit mijn meus komen.

Natuurlijk kan dit niet met de tandarts te maken hebben want het kan ook toeval zijn. Ik ben verdoofd geweest en heb 3 kwartier wat achterover gelegen in de stoel.

Wat ik mij nu afvraag of andere forumgebruikers dit ook hebben ervaren of hebben gehoord. Zou er een verband kunnen zijn?

De tandarts zelf heb ik ook hierover ingelicht (een aantekening laten maken in mijn dossier). Hij heeft dit niet eerder meegemaakt.

Bedankt voor het lezen!
Spiegeltje

Heb je misschien als extra middeltje tegen de pijn (voor de zekerheid) een bloedverdunnende pijnstiller geslikt, zoals Aspirine? Je kunt dat eerder een bloeding krijgen omdat dit middel de bloedstolling verstoort.

Voor de rest lijkt mij dat er geen direct verband bestaat tussen een wortelkanaalbehandeling en een bloeding elders in het lichaam.
ma, 03/19/2007 - 14:23 Permalink
dj

Ja, maar is het ook daadwerkelijk een andere plek in het lichaam? Volgens mij:

Vlakbij de wortelpunt ligt een stelsel van holtes dat in open verbinding staan met de neusholte. Bij ingrepen aan de top van de wortels (extractie, apexresectie, wkb, implantaten plaatsen etc) kan een wondje in deze holtes ontstaan, soms in de vorm van een open verbinding tussen de holtes en de mond, een antrumperforatie. Ik zou me ook kunnen voorstellen dat door de druk van het vijltje een stukje verderop een bloeding ontstaat, zonder een perforatie. Misschien dat een al bestaande onsteking rondom de apex die kans groter maakt. Ook kan het voorkomen dat door de apex heengevijld wordt. Ik geloof zelfs dat het voorkomt dat de apex vrijwel in een van deze holtes ligt maar, euh, pin me er niet op vast.

Ik denk dat een verband niet onaannemelijk is, maar ik hoop dat ik het hoor als ik fout heb.
ma, 03/19/2007 - 14:51 Permalink
Spiegeltje

Ik heb ook aan een antrumperforatie zitten denken maar die is toch praktisch altijd een gevolg van een extractie van een molaar of premolaar in de bovenkaak?. Andere oorzaken zijn misschien niet helemaal uit te sluiten maar toch niet erg waarschijnlijk in deze casus.
In het geval van Robertpnl is namelijk al vastgesteld dat sprake is van een wondje achter in de neus, ik neem aan dat ze dat hebben gedaan door het kijken in de neus. Bij een antrumperforatie zou zo'n wondje daar niet moeten zitten, toch?
ma, 03/19/2007 - 15:05 Permalink
MoniqueDM

Een atrumperforatie is makkelijk te controleren door de neus dicht te houden en dan proberen te blazen door de neus. Bij een atrumperforatie hoor je het "blubberen" en dat is een teken dat er een gaatje in de sinus maxillaris zit.

Echter heb ik niet gelezen welk element is behandeld bij de topicstarter.

Monique
ma, 03/19/2007 - 15:33 Permalink
MoniqueDM

Ik gok op een van de voor- of hoektanden aan de bovenkant...


Ik ben heel benieuwd of je goed gokt, maar ik denk van niet. De wortels van de incisieven en cuspidaten komen namelijk niet uit in de sinus maxillaris, dus die vallen af :wink: . Dat het om de bovenkant gaat ben ik wel met je eens.
Ik hoop dat Robertpnl nog even wilt laten weten om welk element het ging.

Monique
ma, 03/19/2007 - 16:15 Permalink
dj

Nou nee het zou juist heel goed kloppen als ze vlak onder de neusholte eindigen, wat niet veel scheelt in ieder geval. Ik noemde de antruperforatie slechts als voorbeeld (en omdat je er wat over kunt vinden) maar het verhaal kan hetzelfde zijn voor de neusholte zelf. Maar inderdaad eerst maar een weten welk element het betreft.
ma, 03/19/2007 - 16:24 Permalink
robertpnl

Allereerst allen bedankt voor het reageren. Er komen hier wat technische termen voorbij, waar ik geen snars van snap, maar ieder zijn vak.

@Spiegeltje: nee, ik gebruik geen medicijnen

@De rest: even in mijn taal: ik ben geholpen aan de tweede kies links aan de bovenkaak (van mijn kant gezien).

De bloedneus kwam alleen maar uit de linkerneusgat, dus inderdaad aan de kant waar ik was geholpen.

Ik weet niet wat ze allemaal hebben gedaan, ik heb drie kwartier in de stoel gelegen. Maar ze zijn gaan slijpen, ik kreeg een meter in mijn mond die regelmatig piepte, een rubbere doek over de kies ter beschermning voor bacterien etc. Er werden ook twee foto's gemaakt tijdens de behandeling.

Misschien maakt ik het zo wat duidelijker. Inmiddels is het bloeden getopt, alleen ik "voel" nog wel wat nattigheid mijn neus inlopen. Ik verwacht dat dit wel verder zal genezen.
di, 03/20/2007 - 09:42 Permalink
MoniqueDM

@De rest: even in mijn taal: ik ben geholpen aan de tweede kies links aan de bovenkaak (van mijn kant gezien).


Even voor de duidelijkheid: was dit een grote of een kleine kies.
Ik gok op de grote, maar ik wil het even zeker weten :wink: .

Monique
di, 03/20/2007 - 10:23 Permalink
robertpnl

@De rest: even in mijn taal: ik ben geholpen aan de tweede kies links aan de bovenkaak (van mijn kant gezien).


Even voor de duidelijkheid: was dit een grote of een kleine kies.
Ik gok op de grote, maar ik wil het even zeker weten :wink: .

Monique


Grote kies :)
di, 03/20/2007 - 10:30 Permalink
dj

Je tweede kies is nog een kleine (nrs 15 en 25). Mecanico zat er dus maar één naast (het lijkt wel alsof hij wist dat deze wortels dicht bij de neusholte liggen).

De woordenlijst bovenin het forum zou je een stuk verder moeten helpen met de genoemde termen (wat voorzienend he van die gebruiker tandarts.nl :P ).

Nou wat ze hebben gedaan is in iedergeval een wkb (WortelKanaalBehandeling). Ik denk dat de kans groot is dat ze met het vijltje door de wortelpunt zijn gegaan en in de neusholte terecht zijn gekomen of iets wat er op lijkt, bv dat ze net niet in de neusholte terecht zijn gekomen maaar dat er door de druk daar toch een wondje met bloeding is ontstaan, of dat er een al aanwezig abces (woordenlijst) die kant op is opengesprongen.
di, 03/20/2007 - 12:57 Permalink
vV

@De rest: even in mijn taal: ik ben geholpen aan de tweede kies links aan de bovenkaak (van mijn kant gezien).


en dan hangt het er ook nog vanaf of van voren gezien of van achteren geteld... 2e kies, en het is een grote, is de fietsenman dus spot-on, de 26 namelijk. Van voren gerekend zou het de 3e kies zijn (tenzij vanwege een orthodontische behandeling een kleine kies getrokken is).

beetje muggeziften misschien, maar wel redelijk van belang om het probleem een beetje te kunnen doorzien.
di, 03/20/2007 - 13:20 Permalink
robertpnl

@De rest: even in mijn taal: ik ben geholpen aan de tweede kies links aan de bovenkaak (van mijn kant gezien).


en dan hangt het er ook nog vanaf of van voren gezien of van achteren geteld... .


Vanaf achterin (geheel links) geteld.

Dus aan de bovenkaak, helemaal links heb je de plek waar mijn verstandkies zat, daarnaast (richting naar het midden) een normale kies en de kies daarnaast is geholpen.

Zoiets?
di, 03/20/2007 - 13:26 Permalink
vV

da`s toch een aardig hiaat hoor!! (ik wist het ook niet zomaar uit mijn mouw te schudden hoor! Robinson heeft blijkbaar toch beter opgelet bij college..)
di, 03/20/2007 - 17:01 Permalink