fistels

Author:
Claire Marrée
Posted:
ma, 03/04/2002 - 22:04
Onze dochter van 7 heeft volgens de tandarts de pech dat haar tanden zeer strak tegen elkaar staan, waardoor er gemakkelijk gaatjes ontstaan in de contactvlakken.Dat is nu 3 keer gebeurd in 1,5jaar. De eerste gaf geen problemen. Na het vullen van het tweede gaatje ontstond er een bultje op het tandvlees. Dit bleek een fistel te zijn. Nadat de fistel 2 keer werd doorgeprikt en leeggeduwd werd besloten de kies te trekken. Volgens de tandarts was dit pijnloos, maar Sophie heeft dit als zeer pijnlijk ervaren. Nog geen week later brak er een stuk van een andere kies af. Dit werd gerepareerd. Na ongeveer 6 weken ontstond ook hier een fistel. De tandarts heeft een antibioticakuurtje voorgeschreven gezien de voorgeschiedenis. Hij meldde er wel bij dat de ontsteking nooit helemaal weg zou gaan, maar hij hoopte dat toch voor een groot gedeelte zou verminderen, zodat de kies nog tot het wisselen behouden kan blijven. Echter nog geen week na de kuur gaf Sophie weer pijn aan.Ook de fistel is nu weer groter dan ooit (de kuur is 2 weken geleden). Sophie voelt natuurlijk de bui alweer hangen dat er weer een (ontstoken)kies getrokken moet worden. Zij heeft wel een aantal vragen,waar ik als moeder geen antwoord op weet:
- waarom deed het trekken van de kies zo'n pijn?
- maakt het iets uit (in pijn) dat de vorige kies boven zat en deze beneden?
- als je eenmaal fistels hebt gehad, krijg je die dan vaker, en belooft dat hetzelfde voor het grote gebit?
-had dit voorkomen kunnen worden?

Een vraag van mij als moeder, hoe kan ik nu het beste Sophie begeleiden? Ik snap haar angst helemaal, maar ik zou haar graag willen behoeden voor traumatische ervaringen.

- De tandartsassistente heeft al een leuke aanbieding gedaan aan Sophie. Zij heeft haar uitgenodigd voor een leuke afspraak, waarbij ze alle instrumentarium gaat uitproberen. Dit om de angst wat te verminderen.

Alvast bedankt voor uw reactie.
Claire Marrée
de digitale tandarts

Beste Claire,

uit je verhaal begrijp ik dat je dochter van 7 jaar oud reeds meerdere malen onder behandeling is geweest bij de tandarts.

Ik lees dat er sprake is geweest van caviteiten in de zogenaamde melkmolaren, welke in eerste instantie geboord en gevuld zijn.

Daarna bleken deze melkmolaren alsnog klachten te geven en is na het voorschrijven van een antibioticumkuur besloten deze melkmolaren te trekken onder lokale verdoving.
Verder begrijp ik dat er fistelvorming was ter plaatse van deze melkmolaren.

Het gebeurt helaas vaker dat het melkgebit bij kinderen aangetast raakt door tandbederf (carieuze laesies).
Dit kan te maken hebben met poetsgedrag, eet- en drinkgewoonten en in dit geval (volgens de eigen tandarts) strakke contactvlakken (waardoor de melkmolaren kennelijk niet goed gereinigd konden worden).

Wellicht is het een goed idee om naast het laten geven van een goede poetsinstructie ook een voedingsanamnese af te nemen.
Met behulp van een voedingsboekje houden jullie dan een week lang precies bij wanneer wat (en hoeveel) gegeten/gedronken wordt.
Op deze manier kan de tandarts er achter komen of er bijvoorbeeld teveel zoet-/zuur-/-zetmeel momenten in het dieet aanwezig zijn.

Op je vraag "waarom het trekken van de melkmolaren als pijnlijk werd ervaren " kan ik slechts antwoorden dat veel kinderen het gevoel van "trekken en duwen aan de kies" verwarren met " werkelijke pijnsensatie".
Net als je vraag "had dit voorkomen kunnen worden" is het lastig om hier een waardeoordeel te geven.

Verder moet er (na toediening van lokale verdoving) geen verschil zijn in gevoeligheid tijdens behandelen van de boven- of onderkaak.

De fistels zijn een gevolg van een aanwezige ontsteking onder de melkmolaren, het ontstekingsvocht zoekt middels een fistelgangetje een "weg naar buiten".
Een dergelijke ontsteking is vaak reden om te besluiten een melkelement te trekken om beschadiging van het blijvende gebitselement te voorkomen.
Het is mij niet bekend dat het hebben (gehad) van fistels in het melkgebit een grotere kans geeft op fistels in het latere blijvende gebit.

Het is een goed idee om je dochter spelenderwijs te laten zien met welke instrumenten een tand/kies wordt getrokken, wellicht zal dit eventuele angst doen verminderen.

Hopende je hiermee van dienst te zijn geweest,

De Digitale Tandarts.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-03-06 21:33 ]
wo, 03/06/2002 - 13:17 Permalink