Facings Tandarts

Author:
Ricardov
Posted:
di, 02/02/2021 - 00:24
Hi!

Ik loop al een tijdje met een probleem met mijn voortanden die ik eigenlijk zo snel mogelijk wil verhelpen. Ik weet alleen na aangeven bij de tandarts nog steeds niet waar ik aan toe ben en lijkt het niet door te dringen bij de persoon in kwestie hoe belangrijk het voor mijn zelfbeeld is.

Vroeger op de basisschool heb ik een buitenboordbeugel gehad. Zo’n unit met een petje op je hoofd zegmaar. Aantal jaar mee rondgelopen ivm. een overbeet en vervolgens over gegaan op slotjes. Na de slotjes heb ik onder een spalkje gekregen, alleen verrassend genoeg boven niet, daar heb ik een nachtbeugel voor gehad, maar pubers blijven pubers, die heb ik zover ik me kan herinneren niet vaak in gehad. Inmiddels ben ik 25 en loop ik nu al een jaar tegen het feit aan dat 1 van mijn voorste tanden weer een klein beetje naar voren is geschoven, en de tand daarnaast (naast de snijtand) begint zich rustig naar achter te verschuilen en achter mijn voortand te schuiven. (Zie foto).

Ik stoor me hier ontzettend aan. En dit heb ik ook aangegeven bij de tandarts. Een beugel nemen zie ik ook momenteel echt niet meer zitten na alle ellende die ik vroeger al heb meegemaakt. Op elke foto ontstaat er een schaduw bij dat stuk van mijn tanden. Ik vind het er niet uitzien, ik lach niet op foto’s en doe ik dat wel, hoop ik dat die foto zo snel mogelijk uit mijn leven worden gewist.

Sinds afgelopen jaar komen mijn verstandskiezen ineens heel rustig door, en die kunnen druk zetten waardoor de tanden schuiven, dat begrijp ik heel goed en heb daarom met de tandarts een afspraak gemaakt bij de kaakchirurg om die te laten trekken (allebei de verstandskiezen aan de bovenzijde).

Toen ik dus aangaf dat ik dit erg vervelend vond en er graag wat aan wou doen raadde de tandarts me aan om een inVisalign beugel te nemen. Echter zie ik daar veel goede maar ook slechte verhalen over, de kosten zijn hoog gezien de verzekering maar een max bedrag vergoed en het proces duurt daarnaast ook erg lang.

Ik zit dus heel erg na te denken over facings. Dit heb ik ook aangegeven bij de tandarts, ik ben niet tevreden met de stand, maar ook niet persé met de vorm, dus als het aan mij ligt mag de voorgevel van snijtand tot snijtand zo rechtgetrokken worden. En daarbij vergoed de verzekering meer dan de helft van dat proces.

Als dat me dus 500,- kost, en ik moet na 5-8 jaar de boel vervangen en het kost me weer 500,- kan ik dus gemiddeld 20 jaar van mijn tanden genieten voordat zo’n invisalign beugel er qua kosten uit is.

Nu begrijp ik dat facings niet per direct het beste zijn voor je tanden, en dat er altijd consequenties aan vast zitten. Maar dat is het enige wat ik te horen krijg van de tandarts. Terwijl ik juist op zoek ben naar meer kennis, en een passende oplossing.

Wat zouden jullie in deze situatie doen? Als het aan mij ligt trek ik mijn verstandskiezen en laat ik facings zetten van snijtand tot snijtand (boven) zodat die helemaal kaarsrecht naast elkaar staan en ik weer durf te lachen. Dit zou ook evtentueel alleen de 4 voortanden kunnen zijn, tussen de snijtanden, als het maar netjes recht is. Dit wil ik ook zo laten doordringen aan mijn tandarts, alleen weet ik niet goed hoe omdat ik me altijd weer laat ompraten (omdat ik gewoon weinig verstand heb op dit gebied) tegen mijn zin in.

Hebben jullie ook eventueel iets van een kostenplaatje van zo’n ingreep. Ik weet dat een facing 180,- per tand kan gaan kosten, maar ik denk dat 6x180,- een te makkelijke berekening is.

Ik zou hier graag met jullie over sparren. Ontzettend bedankt!

Groet,
Ricardo
Attach
Chris888

Ik zou er vooral heel goed zèlf over nadenken of je die kartelrandjes glad geslepen wil hebben, voor je dat aan je tandarts voorlegt.

Ik vind het leuk dat mijn tanden na tientallen jaren nog steeds kartelrandjes hebben en er niet afgesleten uitzien.
za, 02/06/2021 - 10:40 Permalink