Extractie van onstoken kies

Author:
Jbr
Posted:
vr, 12/28/2007 - 20:23
Aanstaande donderdag wordt mijn kies (links onder, element 36) zeer waarschijnlijk getrokken door de kaakchirurg. Er zit een onsteking tussen de wortels en na verschillende wortelkanaalbehandelingen, apex resectie blijft de onsteking aanwezig. Onder mijn kiezen zit ook een gezwollen pijnlijke plek die maar niet weggaat, ook niet door de verschillende antibiotica kuren.

Mijn vraag: hoe kan ik het me het beste voorbereiden? Ik zal in ieder geval een coolpack meenemen maar is het bijvoorbeeld ook verstandig om vantevoren al ibuprofen te slikken (of AB-kuur). De kaakchirurg heeft daar verder niets over gezegd.

Ben benieuwd naar advies en/of tips?
hello jozefien

Goed idee van dat coolpack. Je kunt van te voren Arnica korrels slikken, vraag even bij een apotheek die homeophatische middelen verkoopt, dit helpt ook tegen zwelling en blauw worden.
Paracetamol en Brufen bruis 600 is wel handig in huis te hebben en misschien goed om er al eentje in nemen, maar misschien valt het allemaal mee en bij je blij als die lastpost eruit is. Sterkte! :smt006
vr, 12/28/2007 - 21:49 Permalink
hermina

Gewoon naar toe gaan. Vooraf zijn ibuprofen en antibiotica niet nodig, het wordt goed verdoofd en de bron van de infectie wordt weggehaald. Na het trekken kun je een paracetamol nemen (deed het bij mij prima).

Het trekken van deze kies zal vast de oplossing zijn na alle ellende die je gehad hebt, helaas :-? .

Sterkte!
za, 12/29/2007 - 18:59 Permalink
Wesley28

Hallo, ik laat hetzelfde doen, heb ik zelf besloten. Ik heb geen zin in een operatie (wortelpuntbehandeling) die waarschijnlijk toch niet zal helpen, eruit met die kies. Mijn vraag is, wat is het beste aan te raden als vervanging? Ik laat er meteen 2 kiezen uittrekken, de achterste 2 linksonder. Iemand tips?
wo, 01/02/2008 - 11:33 Permalink
Jbr

Gisteren was het zover.....de kies is eruit gehaald. Ging best snel al blijft toch vooral een akelig gebeuren. Je voelt weinig (alles goed verdoofd) maar het gekraak en geruk aan je kaak...dat is toch wat minder.

Vantevoren goed aangegeven om welke kies het ging (je weet maar nooiy :smt002 ) en na de ingreep kreeg ik wederom de spiegel om vast te stellen of de juiste getrokken was. Was toch wel even schrikken....een gat van bijna 1 bij 1 cm....!! Maar inderdaad....wel de juiste.

Ik hoop dat de ellende nu voorbij is. De pijn valt vooralsnog mee en ook mijn wang is niet echt dik of zo. Wat de mogelijkheden straks zijn is afhankelijk van de aangroei van het kaakbot. Een brug of implantaat wellicht. Ze gaven aan dat ik contact op dien te nemen met de tandarts maar dat er toch wel een rustperiode komt. Voor een implantaat moet ik nog minimaal 12 weken wachten willen ze daar iets over kunnen zeggen.

Maar goed.....een rustperiode klinkt mij als muziek in de oren. Hopen dat alle pus er nu ook uitgaat en ik binnenkort weer pijnvrij ben.
vr, 01/04/2008 - 14:37 Permalink
Jbr

Vorige week donderdagmiddag is mijn kies getrokken. Het gaat wat wisselend: de pijn is meegevallen en ook geen dikke wang of zo. Daarnaast is de wond aan het dichtgroeien. Dit ziet er dus allemaal wel goed uit.

Wat is er minder:
- Het hele gebied is nog supergevoelig...vooral de tand die voor de getrokken kies staat.
- Onder mijn kiezen is nog steeds een gezwollen gebied waarneembaar.
- Vooral in de namiddag/avond begint alles gevoeliger te worden
- De plek waar nog hechtingen zitten is ook nog steeds erg pijnlijk.

Wie heeft er nog tips/advies? Spoel na het eten met lauw water (met een beetje zout) en met een spuitje spuit ik in het gat om etensresten eruit te halen. Gaat te hecting er van zelf uit? Heb verder geen afspraak meer met de tandarts of KC.
ma, 01/07/2008 - 20:22 Permalink
Jbr

Hoi vv,

Bedankt voor je reactie. Kan ik dan zomaar bellen met de kaakchirurg? Ik heb het gevoel dat als ik bel de receptie alleen een afspraak wil gaan plannen. Dat lijkt me wellicht nu nog teveel van het goede.....het is nog geen week geleden...
wo, 01/09/2008 - 09:34 Permalink
Jbr

Heb vandaag toch gebeld en kon langskomen. De kaakchirurg twijfelde wat te doen en haalde een andere persoon erbij voor zijn mening. Het gebied (onder de kies) zag er inderdaad ook volgens de andere kaakchirurg nog niet goed uit. Ze besloten om maar gelijk te handelen (slik!): ze hebben een flapje gesneden om de boel van binnen te bekijken (een soort apex). De kaakchirurg is ongeveer vijftien minuten echt bezig geweest. Daarbij werd met een tangetje ook een en ander verwijderd. Daarna is de boel gehecht.

Toen het klaar was heb ik gevraagd wat er gebeurd is. Ze gaf aan dat er geen onstekingsvocht (pus) meer was en dat het kaakbot er goed uitzag. Ze heeft wel wat onstoken weefsel kunnen weghalen. In het gat (waar eerst de kies zat) is een gaasje met jodiumchloride (??) gestopt. Dit gaat ze er volgende week donderdag uithalen.

Heb zelf een paar uur op bed gelegen en de verdoving begint nu uit te werken. Heb daarnaast Ibuprofen voor de pijn.

Van de ene kant denk ik dat je bij klachten niet te lang moet wachten, van de andere kant vraag ik me af of ze niet weer te snel zijn gaan snijden (de kiesextractie is nu een week geleden).

Hoop echt dat het einde nu in zicht komt. Begin moedeloos te worden...loop hier nu al weer 2,5 maand mee te klooien.. :cry:
vr, 01/11/2008 - 16:26 Permalink
gioia

Hallo JBR!

Hoe gaat het nu met je?
is de pijn weg?
heb je evt nog tips nodig? Inmiddels heb ik veel tips verzameld en natuurlijk helaas zelf moeten uitproberen, dus ik hoor het anders graag van je,
mag ook in een PB hoor! :wink:
groetjes :smt006
za, 01/12/2008 - 09:37 Permalink
Jbr

Hoi Gioia,

Bedankt voor je berichtje. Nee....pijnvrij ben ik nog (lang) niet. Is natuurlijk ook niet te verwachten na die behandeling van gisteren. De hele boel is weer opengelegd en ze hebben een en ander helemaal schoongemaakt. Het ziet er nu als volgt uit: zie bijlage.

Met Ibuprofen is het wel vol te houden. Volgende week donderdag kijken ze verder...
Attach
za, 01/12/2008 - 12:20 Permalink
gioia

HOi JBR

Goh je bent een van de weinigen die hier een foto plaatst, mij is het nog niet gelukt helaas hahaha , ja ik herken wel veel in de foto :o
en hoop echt dat je snel weer wat opknapt.
ik zie ook een verkleuring op die achterste, maar ja, ik ben natuurlijk geen expert.... :smt009
HOUVOL! :smt002
za, 01/12/2008 - 12:39 Permalink
Jbr

Nee hoor.....de foto is met een gewone compacte digitale camera gemaakt. Wel daarna zelf digitaal ingezoomd.

Over de verkleuring....ben blij dat dat niets is. Ik kan er nu echt niets meer bij gebruiken. :smt009
Alles doet in dat gebied nu zeer, soms ook een kloppende pijn. Met Ibuprofen is het wel uit te houden.

O ja.....nog wel een vraag....aanstaande donderdag gaan ze het gaasje eruit halen (waar nu dus jodiumchloride inzit).

Kunnen ze dat er makkelijk uitkrijgen of wordt dat weer een 'hels' karwei??
Iemand die dat toevallig weet??
za, 01/12/2008 - 16:15 Permalink
Jbr

Ja...dat gaasje eruit halen lijkt me niet zo'n punt. Het begint zelfs al los te raken in mijn mond.

Vannacht trouwens nauwelijks kunnen slapen....kloppende pijn in mijn kaak en ook in mijn kleinere kies (die voor de getrokken kies staat).

Volhouden!!
zo, 01/13/2008 - 12:01 Permalink
gioia

hoi Jbr

ik heb ook vannacht weer een gaasje gemaakt.
De KC had voor mij een steriel gaasje in verpakking en dan nog Jodoform 10% ( vaseline basis)
Hij mengt dat altijd met 1 druppel kruidnagelolie. Inmiddels doe ik dit ook en het was heel lastig om het gaasje in het "gat "te krijgen, omdat het gat al aan het dichten is. De achterste gaat veel en veel sneller dicht ( ze zijn allebei op dezelfde dag geëxtraheerd)
Morgen ga ik in ieder geval wel weer naar de KC , want ze zijn 4 december getrokken en dat de pijn nu op de 3.6 terugkomt, is mij een raadsel.. :smt009
Wat waardeloos voor jou dat je nu toch zo slecht hebt geslapen! :o
Kan jij morgen ook wel terecht? :smt017
Ik hoop voor jou van wel hoor!
:wink: groetjes Gioia
zo, 01/13/2008 - 12:23 Permalink
Jbr

Hoi Gioia,

Ja....dat is voor mij dus ook een raadsel. De kies is getrokken maar de kiezen ervoor en erna zijn nu zeer gevoelig en pijnlijk. Mijn KC zei overigens wel dat dat in het begin normaal is...maar ja....voor jou is de extractie toch weer een tijdje geleden.

Ik ga morgen niet naar de KC. Vrijdag is de boel opengehaald en donderdag heb ik een afspraak. Heb soms het gevoel dat juist rust belangrijk is en wil (proberen) af te wachten tot donderdag...

Hou vol!!
zo, 01/13/2008 - 15:06 Permalink
gioia

HOi JBR :D
moest erg lachen om jouw "Hou vol"
ja dat zegt mijn kc altijd... al 1,5 jaar, lang
maar we houden vol,
Ik ga morgen niet naar de KC. Vrijdag is de boel opengehaald en donderdag heb ik een afspraak. Heb soms het gevoel dat juist rust belangrijk is en wil (proberen) af te wachten tot donderdag...

Goed idee,
rust is zeker heel belangrijk je lichaam geeft dat meestal zelf wel aan. Helaas moet ik morgen weer wel... de pijn wordt eigenlijk niet minder ondanks Meloxicam en 1000 mg paracetamol
Ik ben het wel beu , maar goed het is kennelijk mijn lot :cry:
er zijn ergere dingen... maar soms.... :smt013
zo, 01/13/2008 - 15:45 Permalink
Jbr

Ik word er helemaal moedeloos van. Begin me steeds meer zorgen te maken. Vannacht een sterke pijnstiller genomen (diclofenac) en vandaag wilde ik het even zonder uitzingen. Om 3 uur toch maar weer de Ibuprofen gepakt. De pijn is niet erger dan gisteren dus daar hou ik me maar even aan vast.
ma, 01/14/2008 - 17:04 Permalink
gioia

Hoi JBR :D
heb je een diclofenac met geleidelijke afgifte? bijv een Diclofenac Natrium Retard?
dat zijn ontstekingsremmers die vallen onder NSAID 's
zij worden verspreid over een bepaald tijdsbestek door het bloed opgenomen, en hoewel deze recentelijk toch wat in het nieuws zijn geweest, op zich goede ontstekingsremmers.
Je moet alleen geen astma hebben , zoals ik, ik kreeg deze ook voorgeschreven door mijn reumatoloog. Maar mijn longarts heeft het weer afgeraden. :wink:
Je moedeloosheid begrijp ik maar al te goed, ik weet niet hoe laat je de diclo hebt ingenomen?

Ik neem dan in de avond altijd een whisky cola , de whisky is van ... Jack Daniels, maar ik mag inmiddels JOhn zeggen , ik ken hem al goed.. hahaha ( Zinsnede uit de film "Scent of a woman" ) met daarin Al Pacino .

vanmorgen was ik bij de KC en het kaakbot dat uitstak boven het tandvlees heeft hij verwijderd ( bijgeveild.. )
is nu weg
nu maar weer afwachten ivm de endo op de voortand, morgen weer terug naar de tandarts.. en zo hobbelen we heen en weer ... :smt002
:smt008 Gioia uit de Jeneverstad ( maar ik lust toch liever wijn... en soms.. whisky)
ma, 01/14/2008 - 17:54 Permalink
Jbr

Afgelopen woensdag is het gaasje eruit gehaald. Zeg trouwens maar gerust gaas want het ding was ongeveer een halve meter lang. De kaakchirurg gaf aan dat het er stukken beter uitzag en dat zij toch echt vermoedt dat er geen ontsteking meer zit.

Hoe het nu is? De wond is duidelijk aan het dichtgroeien dus dat is goed nieuws. Ook ben ik van de pijnstillers af, ook goed nieuws dus. Van de andere kant: het hele gebied is toch wel zeurderig en mijn andere twee tanden (eentje ervoor en eentje achter de getrokken kies) blijven gevoelig en doen, als ik er op druk of tik, nog veel pijn.

Ik probeer veel thee te drinken (lijkt me kalmerend) en na elke maaltijd gebruik ik het spuitje met lauw water om de boel schoon te houden. Iemand nog andere tips....???...
zo, 01/20/2008 - 20:17 Permalink
gioia

spoelen met Perio aid
na iedere maaltijd

eventueel drinken met een rietje

Echinacae Forte weerstand tabletten 1maal daags 1 van dr Vogel, om de weerstand weer iets op te helpen :)
en vooral: rust nemen.
ps
mierikswortel vers of in een potje verkrijgbaar over de kaas of boterham doen, heeft
voor mij super goed geholpen samen met tarwegras en spirulina.
:D
zo, 01/20/2008 - 20:24 Permalink