ex cola junk

Author:
Petrouschka
Posted:
di, 03/15/2005 - 14:11
Vandaag heb ik deze account aangemaakt, dus ik ben nieuw hier. Ik studeer zelf geneeskunde, maar vind tandheelkunde ook erg boeiend. Jammer dat ik tijdens mijn studie zo goed als niets over tandheelkunde leer! Dus hier hoop ik wat meer inzicht te krijgen, haha!
OK, nu mijn eigen sores. Wie kent dit probleem? Ik heb 5 jaar lang de hele dag door cola gedronken. Nu drink ik erg veel, zo'n 5-6 liter per dag. Dat deed ik dus met cola, de hele dag door. Begin februari was ik bij de tandarts (ik ga niet zo vaak) en die had me echt afgezeken toen hij mijn gebit zag. Ik heb dus duidelijk cola-erosie, onder erger dan boven (waarom?). Mijn kauwvlakken zijn onder glad geworden, dus ik heb die geribbelde kauwoppervlakken op mijn kiezen niet meer. De tandarts zei dat ik mijn cola gebruik drastisch moet gaan veranderen. Dat heb ik dus gedaan en inmiddels ben ik vandaag op de kop af 6 weken "clean". Geen druppel cola meer gedronken! Ik drink nu water en thee ( Pickwick, met pH hoger dan 6, wat geen schade oplevert aan mijn gehavende tanden). Verder heb ik mijn mondhygiëne ook verbeterd met flossen elke dag en fluoridehoudend mondwater. Ook neem ik na elk eetmoment een kauwgompje. Mijn tanden zijn veel minder gevoelig geworden, wat erg fijn is. Daarnaast voel ik mij gewoon veel beter nu ik al die troep uit de cola niet meer binnenkrijg! Dat scheelt echt heel veel! Nu had ik een aantal vragen:
- is kauwgom schadelijk voor de tanden? Dus als je teveel kauwt, bevordert dat de slijtage/erosie?
- is kauwgom met fruitsmaak schadelijk?
- zijn er kauwgomsoorten die zuur zijn? Dus bepaalde merken die je maar beter kunt laten staan? Bij thee is dat namelijk wel zo, sommige merken zijn net zo zuur als frisdrank!
- zijn Smint en aanverwante snoepjes ook voldoende om een zuuraanval op het gebit te neutraliseren?
- mijn tandarts had me verteld dat ik vaak moet tandenpoetsen, dus 6-7x per dag. Dit lijkt me wat veel, aangezien je je tanden ook kunt wegschrobben! Daarnaast zei hij ook dat ik direct na een eet- of colamoment (dat cola is gelukkig niet meer op mij van toepassing) mijn tanden moet poetsen. Toen ik tegen hem zei dat ik dacht dat dat juist niet moet omdat je anders je glazuur helemaal wegpoetst, zei hij dat dat academisch gezwets was. Dus ik heb mijn twijfels bij wat hij hierover te melden heeft...
- mijn tandarts zei dat ik Spa Rood en ander bubbelwater (zolang er maar geen smaakje aan zit) gerust kan drinken. Maar bubbels betekent koolZUUR! Dus ook niet goed, toch?
- wat kan ik verwachten met mijn geërodeerde kiezen? Is er een prognose te zeggen welke problemen ik ga krijgen en of ik voortijdig een kunstgebit of iets dergelijks moet krijgen?
Veel vragen, ik hoop dat iemand ze wil beantwoorden! Bij voorbaat dank in ieder geval.
Cooldragon

Beste Petrouschka,

goed om te horen dat je je iig een stuk beter voelt. Jij bent een goed voorbeeld van de cola en patat generatie(waar ik zelf trouwens ook in val :-? ) Maar een gebruik van 5 a 6 liter cola per dag is inderdaad erg veel. Cola heeft zo'n erge invloed op het gebit omdat het a) veel suiker bevat en b) fosforzuur. Fosforzuur heeft dan misschien wel een hogere (dus minder zure) pH dan bv citroenzuur of koolzuur(wat in fanta,spa rood etc zit) maar door de chemische structuur kan het speeksel fosforzuur minder goed bufferen. De bufferende werking van fosforzuur is dus zodanig, dat de zuuraanval langer duurt dan andere zuren.

Dat je ondergebit sterker is aangedaan dan je bovengebit kan komen doordat er cola resten door de zwartekracht langer op de ondertanden blijven liggen, maar ook door anatomische vormen in je mond, hoe staan de tanden tov elkaar, wat voor positie neemt je tong in etcetc.

Wat de mening van je tandarts betreft, ben ik het persoonlijk niet met hem eens, dat je METEEN na het nuttigen van cola je tanden moet poetsen. In mijn oogpunt adviseer ik mijn patienten om tussen het nuttigen van eten of drinken en poetsen, altijd minstens een uur tussenpauze te laten, voor en na(dus ook niet meteen gaan eten/drinken nadat je hebt gepoetst, de pellicle/beschermlaag van je tanden is dan weg).

Advies qua kauwgom: Ga gewoon voor de suikervrije soorten, of er fruitsmaak aan zit of niet zal voor je gebit dan niet uitmaken, wel kan ik vertellen dat eventuele kleurstoffen eventueel wel invloed kunnen hebben op evt verkleuringen in je tanden. Echter.....hoop ik niet dat je hoeveelheden kauwgom gaat nuttigen zoals je met cola deed. alles waar TE veel van is, is niet goed. a)Xylitol,sorbitol en dat soort kunstmatige suikers zijn chemische goedjes. voordeel is dat ze vrijwel geen calorieen bevatten en geen voedingsbodem en zuurproduct vormen door gaatjes makende bacterien. Echter teveel van deze stoffen kan een laxerende werking en bij excessief gebruik zelfs een allergische of vergiftigingsreactie opwekken(let wel, dit is bij buitengewoon grote proporties inname).

b) teveel kauwgom, vooral het veel en lang kauwen KAN een overbelasting aan je kauwspieren en gewrichten opleveren. DIt is niet bij iedereen zo, maar er is weleens gebleken dat het een vergroting van je masseterspier(die op de buitenkant van je kaakhoek zit) kan geven, zodat je een erg breed en vierkant gezicht krijgt, en ik weet niet of het inmiddels al wetenschappelijk is bewezen, maar soms krijg je er klachten van die dezelfde symptomen hebben als CMD klachten(cranio mandibulaire dysfunctie) wat dan weer andere (myogene=oorzaak door de spier/ of artrogene=oorzaak door het gewricht) pijnen kan induceren.

De beschermende werking van kauwgom is vaak niet de kauwgom zelf(ook al beweren sommige fabrikanten anders), maar de opwekking van speekselsecretie in de mond. Des te meer speeksel, des te meer zuurbuffering er optreedt en tes te beter je tanden worden beschermd dan een droge mond.

Erosie vind pas plaats bij toevoeging van zuren op de tanden. Indien je geen kauwgom combineert met cola tegelijk drinken, zal het niet zo'n vaart lopen. Echter slijtage van de tanden kan ook door attritie of infractie(door oa knarsen of te hard poetsen)


ik hoop dat ik alles een beetje beantwoord heb,

het feit dat je per direct eigenlijk verbetering voelt en minder gevoelige tanden hebt, lijkt mij een goede prognose voor het behoud van je tanden. Ik heb echter geen rontgen foto's of in je mond gekeken, dus ik kan niet beoordelen of er nog andere problemen zijn mbt gaatjes en tandvlees problemen, maar ik vertrouw erop dat jouw eigen tandarts dit vakkundig zal bekijken.

succes!
di, 03/15/2005 - 15:46 Permalink
minique

Bedankt voor het uitgebreide antwoord, Cooldragon! Kunnen we allemaal nog wat van opsteken!

Ingrediënten Smint: zoetstoffen (xylitol, aspartaam), aroma, geharde plantaardige olie, enzym (papaïne) 0,3%
Geen suiker dus.

:smt006 Monique
di, 03/15/2005 - 16:21 Permalink
Cooldragon

okay, sorry..had ik me dus even vergist :oops: ...zo vaak eet ik het niet ;)

maar daarvoor geldt dus ook...TEveel van die kunstmatige goedjes is misschien goed voor de tanden en de lijn, maar niet voor de rest van je lichaam ;)
di, 03/15/2005 - 16:51 Permalink
dj

Het onderwerp zuur is behoorlijk vaak aan de orde geweest. Als je zoekt op zuur vind je een helehoop info. Ik citeer wat er nu als opzet in de woordenlijst van de site staat:

"Zuur maakt tanden en kiezen zachter. Meer informatie staat hier. Enkele informatieve forumdicussies hierover zijn:
Cola vs fanta
Sap verdunnen met water?"

Iets waar ik dan nog maar eens op wil wijzen is het volgende: zoet verhult in sterke mate de zure smaak, en andersom ook. Dit is iets om rekening mee te houden, sommige dingen die helemaal niet zuur smaken zijn het toch. Cola is wel het sterkste voorbeeld.

Voor mensen met wat statistische kennis: in smaakpanels wordt als op zure smaak van sinaasappels wordt gescoord een hogere correlatie met het suikergehalte gevonden dan met de zuurgraad :D.
di, 03/15/2005 - 16:52 Permalink
Cooldragon

Iets waar ik dan nog maar eens op wil wijzen is het volgende: zoet verhult in sterke mate de zure smaak, en andersom ook. Dit is iets om rekening mee te houden, sommige dingen die helemaal niet zuur smaken zijn het toch. Cola is wel het sterkste voorbeeld.




helemaal mee eens DJ!de jeugd wordt vind ik teveel opgevoed met zoet is goed(en vaak krijgen ouders hun kinderen alleen stil als ze iets zoets te eten/drinken krijgen).....
even ter aanvulling....suikers(dus vrijwel ALLE koolhydraten, dus bv ook PATAT) kunnen in de mond door streptococcus Mutans(jaja de gemene gaatjes veroorzakende bacterie) worden omgezet in zuren, die de demineralisatie(ontkalking) en daardoor weefselverlies in tanden veroorzaken.....
di, 03/15/2005 - 16:55 Permalink
de digitale tandarts

Geweldige feedback wordt hier gegeven, mijn complimenten!

Om jullie nog wat beter van dienst te zijn wil ik u de voordracht van Prof. van Nieuw Amerongen tijdens een congres van http://www.gsk.nl niet onthouden.

http://www.tandarts.nl/images/mpg/Amerongen.wmv

Veel plezier met deze uitstekende lezing!

PS koolzuurhounde bronwaters als Spa rood etc, zijn nauwelijks erosief en kunnen zonder al te veel bezwaren gedronken worden, let wel niet binnen een uur poetsen
di, 03/15/2005 - 17:49 Permalink
Petrouschka

Bedankt iedereen voor de snelle en uitgebreide reacties! Ik heb er echt wat aan. Wel grappig om te horen dat zelfs tandartsen ten prooi vallen aan de allesvernietigende effecten van, zoals hij het noemt, cola-en-patatgeneratie. Al dat gezeur in de media over roken en overgewicht! Ik pleit ervoor dat ze op flessen frisdrank in KOEIENLETTERS schrijven hoe slecht het is voor de tanden! Met een paar mooie foto's van afgesleten tanden waaruit de amalgaamvullingen omhoog steken...wat vinden jullie? Oh, ik dronk trouwens altijd cola light...geen suiker, maar (bijna) even zuur als gewone cola!
wo, 03/16/2005 - 09:45 Permalink
Cooldragon

Bedankt iedereen voor de snelle en uitgebreide reacties! Ik heb er echt wat aan. Wel grappig om te horen dat zelfs tandartsen ten prooi vallen aan de allesvernietigende effecten van, zoals hij het noemt, cola-en-patatgeneratie. Al dat gezeur in de media over roken en overgewicht! Ik pleit ervoor dat ze op flessen frisdrank in KOEIENLETTERS schrijven hoe slecht het is voor de tanden! Met een paar mooie foto's van afgesleten tanden waaruit de amalgaamvullingen omhoog steken...wat vinden jullie? Oh, ik dronk trouwens altijd cola light...geen suiker, maar (bijna) even zuur als gewone cola!


ik drink zelf ook wel cola light hoor, maar met mate, maximaal een glas of een blikje per dag. Ik combineer het dan vaak met de lunch, zodat ik het aantal eetmomenten(m.a.w. zuuraanvallen) dan tot 1 beperk, d.w.z. de lunch alleen. Ik zeg niet dat je nu weer aan de cola moet beginnen hoor, maar dat als je het met mate gebruikt het niet perse tot erosie hoeft te leiden. :P
en natuurlijk niet 2 minuten na de lunch meteen flink gaan :smt001

trouwens...ik hoor vaak verhalen van patienten (vaak met gaatjes en erosie, die zich afvragen hoe dat bij hun nou komt), dat ze 's nachts cola of andere frisdranken/zoetigheid nuttigen, omdat ze anders niet kunnen slapen. Dit is ook erg af te raden. 's Nachts is de mond veel minder actief dan overdag. Speeksel en afgifte staan op een veel lager pitje en als je dan even een flinke mok cola inneemt en daarna meteen gaat slapen kan je je voorstellen dat de suikers en zuren een veel sterkere negatieve invloed hebben op het gebit
wo, 03/16/2005 - 09:57 Permalink
CD

Het is niet alleen de cola/frisdranken. Denk maar eens aan vruchtensappen. Appelsap is nog erger dan cola voor de gebitselementen!
wo, 03/16/2005 - 10:17 Permalink
Cooldragon

Het is niet alleen de cola/frisdranken. Denk maar eens aan vruchtensappen. Appelsap is nog erger dan cola voor de gebitselementen!


qua zuurgraad misschien wel, maar qua buffering is cola erger, het fosforzuur blijft langer actief in de mond
wo, 03/16/2005 - 11:12 Permalink
dj

Kijk ook even hier:

http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?t=4102
http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?t=3589

Voornoemde prof van Amerongen vond dus dat de verlaging van de zuurgraad in de mond door cola minder is dan op basis van de pH verwacht mag worden. Het filmpje laat zich niet zomaar heen en terug spoelen dus het is me niet helemaal duidelijk geworden waardoor.

Al te belangrijk is het niet: zowel cola als vruchtesappen zijn dingen die behoorlijk in gaan werken: allebei uitkijken dus. En dan die spray :smt011.
wo, 03/16/2005 - 11:31 Permalink
Cooldragon

Wat ik begreep uit de laatste informatie was dat juist cola snel gebufferd/geneutraliseerd wordt en er dus ergere dranken zijn, zoals sommige vruchtensappen, zie deze informatie: http://www.tandarts.nl/html/gevoelig/uitgebreid_gevoelig.php en kijk dan even naar de blauwe tabellen halverwege.

Met vriendelijke groet.


hmm dan zijn die proefjes die we met blok speeksel en speekselklieren hadden gedaan in het 4e jaar(je weet wel spugen in potjes en dan mengen met cola,vruchtensappen etc) niet meer zo up to date? :roll: is al wel een flink aantal jaartjes geleden, dus dat zou best eens kunnen

overigens bleek toen ook dat bier het "minst slecht" was voor je tanden (natuurlijk willen studenten tandheelkunde dat graag horen :lol: )

maar toen ik in die lijst keek van die andere post, had bier toch een vrij lage pH?

hmm ik zal het nog eens een keer nakijken en anders moet ik mijn ongelijk bekennen....maar iig zijn ze beiden niet aan te bevelen om in grote doses in te nemen :)
wo, 03/16/2005 - 13:02 Permalink
CD

Niet alleen de pH van een bepaalde drank is belangrijk, maar ook de buffercapaciteit van het speeksel, wat kan verschillen per drank. Als je zeker er meer vanaf wilt weten, dan is het boek: “Speeksel, speekselklieren en mondgezondheid” van Prof. Dr. A. van Nieuw Amerongen zeker een aanrader.
wo, 03/16/2005 - 13:51 Permalink
CD

Het is niet alleen de cola/frisdranken. Denk maar eens aan vruchtensappen. Appelsap is nog erger dan cola voor de gebitselementen!


qua zuurgraad misschien wel, maar qua buffering is cola erger, het fosforzuur blijft langer actief in de mond


De pH van cola is zo’n 2,7 en van appelsap zo’n 3,4. De cola wordt beter gebufferd door het speeksel, dan bij de appelsap. Zie: “Speeksel, speekselklieren en mondgezondheid”.
wo, 03/16/2005 - 13:58 Permalink
dj

We worden inderdaad behoorlijk academisch nu, prof erbij en alles :lol:.

Zowel speeksel als drank kunnen bufferen CD, iets wat ik me onlangs realiseerde. Ik zal binnenkort eens kijken of ik een uitleg kan schrijven over bufferen (wat ik ervan weet dan).

Hahahahah ik zag iemadn in de zaal heel moeilijk kijken bij de mededeling dat alcohol zelf niets doet met het gebit :D. Alcohol is een zuur, grinnik.
wo, 03/16/2005 - 19:46 Permalink
Frost

Nou ik weet niet of het al gezegt is , te lui om te kijken maar;

koolzuur is iets wat ze erin stoppen ja maar wat d8 je dat die bellekes zijn :P

koolzuur vervalt in CO2 en H2O zodra de druk van de fles is want koolzuur in opgeloste staat is een onstabiel molecuul
dus er komt geen (bijna geen) H+ bij vrij en dat maakt iets zuur

H2CO3 (aq) ----> H2O (l) + CO2 (g)
di, 01/31/2006 - 21:54 Permalink
vV

5-6 liter cola is errrug veel! dat zal je niet alleen aan je gebit merken maar ook aan de financien...
Voor een volwassenen wordt aangereden ik meen 2-3 liter te drinken. Doe gewoon water...

Verder heb ik eigenlijk weinig toe te voegen aan de zeer uitgebreide antwoorden! :smt023
wo, 02/01/2006 - 10:54 Permalink
Johan11

Hallo
Na dit allemaal gezlen te hebben begrijp ik dat alleen water drinken nog OK is. Soms wil ik wel eens iets anders, dus is het mogelijk om voor volgende drankjes aan te geven welke
1° zeer slecht, slecht en OK zijn voor behoud van tanden (géén caries,..)
2° zeer slecht, slecht en OK zijn mbt verkleuring van tanden
+ korte verantwoording.

- koffie zwart zonder suiker
- koffie melk zonder suiker
- zwarte thee
- kruidenthee
- groene thee
- cola light
- cola suiker
- spa rood
- spa blauw

Verder: maakt het verder uit of je samen met de drank iets eet?

Hoeft geen wetenschappelijk tractaat te zijn :D maar wat je op basis van je ervaring/wetenschappelijke kennis weet. Is dat mogelijk? Zou zeer handig zijn want dan kan ik, en iedereen die hier meeleest, zelf gezonde en verstandige keuzes maken als we nog eens iets drinken.
vr, 07/20/2007 - 15:56 Permalink
Lieneke

koffie zwart zonder suiker : geen probleem, je kan er hooguit wat aanslag van krijgen.
- koffie melk zonder suiker:geen probleem, je kan er hooguit wat aanslag van krijgen.
- zwarte thee: geen probleem, je kan er hooguit wat aanslag van krijgen.
- kruidenthee: geen probleem, je kan er hooguit wat aanslag van krijgen.
- groene thee : er zijn onderzoeken die beweren dat dit juist heel gezond iis.
- cola light : is erg zuur, lost glazuur op. Is veroorzaker van erosie
- cola suiker: Is erg zuur en bevat suiker. Veroorzaakt erosie en caries.
- spa rood: Volgens de een kan het geen kwaad, volgens de ander wel.
- spa blauw : geen probleem.

Eet/drink niet vaker dan 6 keer per dag.
vr, 07/20/2007 - 20:06 Permalink
Mozzie

Ik wil deze topic niet onder de neus van de maker stelen ofzo hoor, maar ik herken het een klein beetje, in mindere mate. Ik drink een aantal jaren veels te veel Red Bull, en daardoor (denk ik) ben ik nu een kies verloren. Ik houd het nu bij maximaal één blikje Red Bull per dag... en nee ik ga niet zeggen hoeveel ik er eerst van dronk.
vr, 07/20/2007 - 22:10 Permalink
Johan11

Dank je wel voor deze info, dus die Cola light laat ik voortaan toch wat meer staan...
Ik heb best goeie tanden maar ook wel beetje verkleuring.
Begrijp ik dat koffie geen verkleuring geeft? En als het wel verkleuring geeft (ik denk dat het bij mij door de koffie komt), hoe kan ie dan verwijderd worden?
Geeft Cola light ook verkleuring, en zo ja is die dan sterker dan die van koffie?
za, 07/21/2007 - 13:42 Permalink
Lieneke

Alles wat een kleurtje heeft kan verkleuring (aanslag) veroorzaken. Dit kan bij de tandarts verwijderd worden tijdens het tandsteen verwijderen en polijsten.
za, 07/21/2007 - 18:22 Permalink