Ervaringen met kiespijn?

Author:
misswatson
Posted:
vr, 04/01/2005 - 07:52
Ik had met Pasen heel veel kiespijn dus ging ik woensdag naar de tandarts. Bij die tijd was de pijn alweer wat minder.
Hij tikte op mijn kies en dat deed heel veel pijn. Toen pakte hij een watje and drukte erop, ik voelde de kou.
Toen nam hij een foto en zei dat alles er rustig uitzag.
Hij zei dat ik moest bellen als de pijn weer erger werd en dat was het. Hij deed niets aan mijn kies.
Ik was heel teleurgesteld.

Nu ben ik bang dat de pijn in het weekend terugkomt & hij was heel erg dus is er iemand die tips heeft om de pijn te onderdrukken want ik ben bang en heb geen beste tijd doorgemaakt met die kiespijn.

Thx
minique

Zorg dat je een goede pijnstiller in huis hebt. Vaak werkt ibuprofen bij kiespijn beter dan paracetamol, alhoewel anderen weer baat kunnen hebben bij paracetamol met codeïne, en weer anderen van saridon...

Dat er op de foto niets te zien was, wil overigens niet zeggen dat er geen ontsteking in je kies zit. Zolang een ontsteking in je kies zit, is er niets zichtbaar op de foto, pas als die zich uitbreidt naar het gebied rondom de wortelpunt, wordt het zichtbaar op foto's.

Sterkte ermee!

:smt006 Monique
vr, 04/01/2005 - 08:07 Permalink
dapluiz

Volgens mij zijn pijnstillers of idd heel persoonlijk of werken ze bij een bepaalde pijn niet :)
Ik had met pasen een ongelovelijke kiespijn (nacht van maandag op dinsdag hoogstens 3 kwartier geslapen)
En dat met 1200 mg ibuprofen en een andere pijnstiller (misschien dat z eelkaar ophefde ofzo ? ;))
Bij mij was het iig een gaatje die heel diep zat, dus na flink doorboren en vullen heb ik nu nergens meer last van :)
vr, 04/01/2005 - 16:02 Permalink
janny222

Tsja, toen ik de 1e keer bij de spoedtandarts kwam ivm een ontsteking een maandje geleden deden ze dat ook met dat tikken en dat watje. Dat watje heeft dan een off ander zeer koud spul, die mevrouw zei dat dat was om te kijken of de kies dood was of niet?
NU vind ik dat nogal raar, want alles leeft volgens mij totdat er een WKB gedaan is maar goed.
Bij mij werd gelukkig toen wel een wkb uitgevoerd.
Hopelijk is de pijn bij jou weggebleven.!
vr, 04/01/2005 - 22:04 Permalink
trommel

wat janny222 zegt klopt niet helemaal.

Een kies kan ook dood gaan doordat de zenuw aan het rotten/afsterven is. Het dode materiaal is dan opnieuw weer voeding voor bacteriën waardoor weer nieuwe ontstekingen kunnen ontstaan. Een wkb is dan de enige oplossing.

Een koud watje wordt tegen de kies gedrukt om de pijnreactie te pijlen. Bij hevige pijn bij kou (en warmte) is de zenuw wellicht ontstoken.
wo, 04/06/2005 - 16:09 Permalink
misswatson

Bedankt allen die antwoord gaven

Ik snap nog steeds niet waarom de tandarts mij naar huis stuurt als ik pijn heb en toen hij het watje op de kies drukte trok er een hevige pijnscheut door mijn kies, zo erg dat ik mijn hoofd terugtrok.
Ik heb gemerkt dat de meeste pijnstillers maar weinig effect hebben op kiespijn en vraag me af of ik niet mijn ingewanden ermee verziek voor niets.

De hevige pijn van Pasen is (nog) niet teruggekomen, alleen een zeurende pijn steeds vooral als ik lig. Als het pijn ga doen zal het wel weer in het weekend zijn boohoo.

Ik gebruik nu trouwens ijs voor de pijn.

gr.
do, 04/07/2005 - 19:09 Permalink
minique

Rare vraag misschien: maar ben je verkouden?
Omdat je schrijft vooral als je ligt - dan denk ik aan druk op holtes...???

:smt006 Monique
do, 04/07/2005 - 20:26 Permalink
misswatson

Ik ben op het moment inderdaad verkouden ja. Nogal vaak de laatste tijd, maar omdat ik altijd stoom met tea tree olie (fantastisch spul) ben ik binnen een dag of twee weer ok.

Wel beginnen er de laatste paar dagen steeds meer kiezen pijn te doen. Niet zo erg als die waar ik voor naar de tandarts ben geweest. De pijn lijkt steeds in 1 kies te zitten, dus 1 boven, 1 beneden rechts, 1 boven, 1 beneden links, als je begrijpt wat ik bedoel, niet in mijn hele gebit.

Ik heb eens rondgekeken op dit forum en jij schijnt nogal veel van tanden te weten Monique :D dus heb ik een vraag.

Twee eigenlijk

1. Als mijn verkoudheid & kiespijn samenhangen, wat kan ik hier dan aan doen? En hoe kan het dat toen de tandarts op mijn kies ging timmeren er 1 wel pijn deed en die ernaast niet als mijn kiespijn door ontstoken holtes komen?

2. Mijn goede voornemen voor 2005 was om te beginnen met stoken & flossen, maar sindsdien heb ik best wel vaak kiespijn. Bloeden doet het (haast nooit) meer, maar ik heb dus vooral 's avonds kiespijn na mijn schoonmaakronde. Kan mijn gebit geïrriteerd zijn door dit gepook & gepor? Vooral mijn paaskies, zoals ik hem nu noem, heeft me nogal angstig gemaakt en ik ben bang om de boel nog erger te irriteren.

Alvast bedankt voor je expertise :)
vr, 04/08/2005 - 18:27 Permalink
minique

Ehhhhhmmmm... Ik weet er wel iets vanaf, maar of ik ook echt goed antwoord kan geven op je vragen...

Ik heb zelf een tijdje terug een periode gehad dat ik snipverkouden en dat ik bij vooroverbuigen/rennen/springen/etc. kiespijn had in 1 kies. Waarom dat zo is, kan ik niet verklaren... Toen mijn verkoudheid over was, was mijn kiespijn ook weg. Neusspray zorgt erover dat je holtes weer opengaan.

Ik denk niet dat je gebit zelf geïrriteerd zal zijn door het stokeren/flossen. Wel kan het zo zijn dat je tandvlees toch nog wat geïrriteerd is. En wat ook nog een mogelijkheid kan zijn: blootliggende tandhalzen? In dat geval wil poetsen met sensodyne (of een andere tandpasta voor gevoelige tanden) nog weleens helpen. Maar dat verklaart niet de pijn met tikken, hoor! Maar dat zou wel wee kunnen verklaren waarom er meerdere kiezen zijn die klachten geven.

Heb je bijv. ook last met koud en/of warm eten/drinken?

:smt006 Monique
vr, 04/08/2005 - 18:55 Permalink
misswatson

Ik heb geen last met warm & koud. Ik ga maar eens wat meer onderzoek doen naar die link met verkoudheid.
Heb ook Zendium voor gevoelige tanden gekocht, hopen dat dat wat helpt.

In ieder geval bedankt voor je hulp :D
zo, 04/10/2005 - 10:09 Permalink
Cooldragon

ik ga hierbij even in op de situatie neusbijholteontsteking:

een sinusitis(neusbijholte ontsteking) kan inderdaad tot gevolg hebben dat 1 of meerdere kiezen in de bovenkaak opeens meer dan gemiddeld gevoelig worden, en zelfs pijn gaan doen. De sinussen(neusbijholten) zijn ruimten die aangrenzen aan het harde gehemelte, het is zeg maar een soort ventilatie ruimte/kamer die naast de kamer genaamd je mondholte zit, om precies te zijn, erboven en naast de neus.

Ik zelf heb er ook ervaring mee gehad, tijdens en net na een flinke verkoudheid deden 2 kiezen pijn bij hrd de trap af rennen(dus op en neer springen) voorover buigen en gevoeliger voor kou en warm.

Er zijn 2 soorten neusbijholteontstekingen: Rhinogeen(oorzaak in de neus) en dentogeen(oorzaak in de tand)

Bij een rhinogene ligt de oorzaak in een verstopte neus en daarbij verstopte sinus die daardoor niet meer als ventilatieruimte vd neus kan dienen. Hierdoor kan het slijmvlies ontstoken raken en daarbij een druk optreden in de sinus, omdat deze door een dikke laag slijm gesloten is. De sinus kan daarbij druk uitoefenen op wortelpunten die dichtbij of in extrene gevallen zelfs in de sinus kunnen liggen( al had je daar dan waarschijnlijk wel eerder last van gehad). Het feit dat je niet in alle tanden pijn hebt, ligt waarschijnlijk vooral in het feit dat niet alle wortelpunten even dichtbij of even veel invloed van de drukverhoging in de sinus hebben.

Een dentogene sinusitis ontstaat vaak door een wortelpunt ontsteking die dan uitbreidt naar de sinus, waardoor ook het slijmvlies van de sinus ontstoken kan raken.

Hoop dat je alles nog een beetje kan volgen.

Vroeger deden ze bij een neusbijholte onsteking vaak nog een sinus reiniging/uitspoeling etc, maar tegenwoordig gaat men eerst proberen of het met wat minder invasieve manieren is op te lossen.

Mocht het echt een sinusitis zijn, probeer eerst met fysiologisch zout de neus te druppelen en veel te stomen, tip: inhaleer, boven een pan met handdoek op je hoofd of inhalator met kokend water, met een flinke lik vicks vapo rub en kamillethee erin, goed door de neus, en als er slijm uit de neus komt af en toe even goed snuiten.

als het goed is moet het dan binnen een paar dagen verlichting geven

veel succes!
zo, 04/10/2005 - 11:32 Permalink
misswatson

Ook van mij bedankt, duidelijk en helder uitgelegd.
Bij mij doen er ook twee kiezen in de onderkaak pijn, hoewel ik niet weet of dat geen pijn was die 'uitstraalt' als dat het juiste woord is van de bovenkant.
In ieder geval ga ik dat fysiologisch zout proberen en nog meer stomen.

ps. Is het voor een tandarts mogelijk om op een foto het verschil te zien tussen een ontsteking die een wortelkanaalbeh. nodig heeft en rhinogene sinusitis? (hoop dat dit geen domme vraag is :oops:
zo, 04/10/2005 - 19:09 Permalink
trommel

Gebruik bij stomen geen extra hulpmiddelen zoals menthol, vix vapo, dampo en zelfs geen kamillethee. Dit kan namelijk erg gaan irriteren, en wordt daarom (integenstelling tot wat tandarts cooldragon zegt) meestal afgeraden.

Het gaat enkel en alleen om de damp van het water!!
wo, 04/27/2005 - 17:27 Permalink
Geke

Nog als antwoord op je vraag:

ps. Is het voor een tandarts mogelijk om op een foto het verschil te zien tussen een ontsteking die een wortelkanaalbeh. nodig heeft en rhinogene sinusitis? (hoop dat dit geen domme vraag is :oops:


Ten eerste: natuurlijk is dat geen domme vraag, je kunt alles vragen wat je onduidelijk is en dan hopen wij dat het duidelijk wordt.

Op de foto kun je een rhinogene sinusitus eigenlijk niet zien. Mocht er een ontsteking aan de wortelpunt aanwezig zijn, waardoor een dentogene sinusitus zou kunnen zijn ontstaan of die gewoon drukpijn veroorzaakt, dan kun je hem wel op de foto zien. Maar bij een kies met een wortelpuntontsteking is vaak de zenuw al dood, dus dan reageert je kies niet meer op warm en koud en dat deed hij bij jou nog wel. Als het een pulpitis is, dat is een ontsteking van de zenuw, waarbij hij nog niet afgestorven is en dus nog wel op warm en koud reageert (met veel pijn, die lang aanhoudt), is het vaak niet op de foto te zien. Dan trekt de tandarts zijn conclusie aan de hand van de testjes die hij gedaan heeft met het koude watje en het tikken op je kies. Dus ik denk dat je het beste even kunt kijken of het minder wordt als je verkoudheid minder wordt en je niet teveel zorgen maken over dat je in het weekend veel pijn kunt krijgen. Dan kun je altijd contact opnemen met een tandarts die weekenddienst heeft.

Heel veel sterkte met je verkoudheid en de pijn bij je kies, ik hoop dat het snel verdwijnt. Hopelijk is het je allemaal een beetje duidelijker geworden.

Groetjes Geke :smt006
wo, 04/27/2005 - 17:58 Permalink
Cooldragon

Gebruik bij stomen geen extra hulpmiddelen zoals menthol, vix vapo, dampo en zelfs geen kamillethee. Dit kan namelijk erg gaan irriteren, en wordt daarom (integenstelling tot wat tandarts cooldragon zegt) meestal afgeraden.

Het gaat enkel en alleen om de damp van het water!!


da's nieuw voor mij...heb ik nog nooit last van gehad, bij mij is de ervaring juist dat de kamille thee een verzachtende werking heeft en vicks helpt om het slijm goed te laten vloeien en niet opnieuw te laten verstoppen. Als er inderdaad berichten zijn dat er irritatie reacties kunnen optreden , dan kan je zelf beslissen om het alleen met water te doen. ikzelf doe het altijd met.
ma, 05/23/2005 - 11:28 Permalink
femm

Dit heeft de kno en apotheek mij ook verteld dat die menthol te scherp eigenlijk is..

het gaat echt om het stomen en niet om de bijlucht al kan kamille wel verzachtend werken
ma, 05/23/2005 - 13:08 Permalink
Cooldragon

Dit heeft de kno en apotheek mij ook verteld dat die menthol te scherp eigenlijk is..

het gaat echt om het stomen en niet om de bijlucht al kan kamille wel verzachtend werken


op de vicks vapo rub staat ook dat je het niet mag aanbrengen in de neus, echter uit eigen ervaring(jaja ik wijk af van wat er op de verpakking staat) doe ik soms een heel klein randje aan de randen van mn neusgat, zeg maar nog net op mn bovenlip als mn neus helemaal vast zit(als je neus wil zeggen klinkt het als deus) en dan ben ik altijd erg snel van de verstopte neus af, wel icm regelmatig snuiten. Veel sneller als dan dat ik er niks op smeer.....maar ja, misschien ben ik dan weer zo eigenwijs dat ik me(mits het niet erg ingrijpende geneesmiddelen betreft) niet altijd 100% aan de gebruiksaanwijzing houdt ;)
di, 05/24/2005 - 00:08 Permalink
Cooldragon

wat janny222 zegt klopt niet helemaal.

Een kies kan ook dood gaan doordat de zenuw aan het rotten/afsterven is. Het dode materiaal is dan opnieuw weer voeding voor bacteriën waardoor weer nieuwe ontstekingen kunnen ontstaan. Een wkb is dan de enige oplossing.

Een koud watje wordt tegen de kies gedrukt om de pijnreactie te pijlen. Bij hevige pijn bij kou (en warmte) is de zenuw wellicht ontstoken.


ook dit klopt niet helemaal wat je zegt. Het watje wordt ertegenaan gehouden om te kijken of de zenuw nog vitaal is. Bij een koude prikkel die na een paar seconden weer verwdijnt is sprake van een gezonde zenuw. Bij een koude prikkel of zelfs pijn prikkel die erg lang aanhoudt is sprake van een (reversibele) pulpitis(ontstoken zenuw) met een vitale pulpa. Vaak is hier sprake van een acute ontstoken zenuw en KAN deze verdwijnen door een vulling te leggen, maar soms is een WKB nodig. Bij geen reactie op kou maar een hevige reactie op de percussietest(tikken op de tand/kies) is er meestal sprake van een irreversibele pulpitis, in combinatie met een avitale tand. Het zenuwweefsel is dan meestal al dood/necrotisch en is een WKB noodzakelijk. Het watje is dus niet in de eerste plaats om de pijnreactie te peilen maar om de vitaliteit van de zenuw te bepalen. Een WKB in een vitale zenuw geeft namelijk in meeste gevallen een behandeling met over het algemeen minder complicaties(afgezien van evt kanalen met rare vormen) tijdens en na de behandeling dan een a-vitale zenuw met een grote wortelpuntontsteking.
di, 05/24/2005 - 10:14 Permalink