(erg) Gevoelige tanden, welke opties heb ik?

Author:
sanscorp
Posted:
vr, 12/14/2012 - 19:50
Het zal vast al erg vaak gevraagd zijn en via de zoekfunctie heb ik geen vergelijkbare situatie of passend antwoord kunnen vinden.
Heel verhaal, hoop dat het duidelijk is.

Het verhaal:

Ik heb vanaf jongs af aan (± 13 jaar, nu 26) gevoelige tanden.
Het meeste van mijn glazuur is verdwenen door zure frisdranken (volgens mij vorige tandarts tenminste).
Dat het glazuur weg is geloof ik wel, want ik heb vaak erg veel pijn.
Regelmatig gaat het ook gewoon goed, zonder pijn, wel gevoelig bij koude dranken of lucht, maar dan valt het te behappen.

Behalve in weken zoals nu, sinds een week of 2 heb ik pijn in de voortanden en kiezen rechts boven en kiezen onder.
Denk zelf dat ik een redelijke pijngrens heb, ben gewend aan pijn door constante hoofdpijn, van licht tot immobiliserend;
Maar deze pijn valt bij mij onder ondragelijk, pijnstillers (de zware jongens) helpen even, maar na een uur of 2 is de pijn net zo snel terug.

Ik denk zelfs dat het op dit moment kaak problemen veroorzaakt, spieren spannen zich aan, alles verkrampt en 's ochtends staat mijn kaak vaak op slot met ook weer pijn tot gevolg.

Ik poets elektrisch met Sensodyne Rapid, dit helpt bij weinig pijn, maar doet niks bij de pijnen die ik nu heb.
Volgens mijn huidige tandarts poets ik ok, weinig tandsteen en de "situatie" blijft hetzelfde.
Alle verstandskiezen zijn inmiddels getrokken.


De vragen:

Mijn huidige tandarts zegt dat er niet veel aan te doen is, de pijn onderdrukken met tandpasta en er mee leren leven.
Maar anno 2012 denk ik toch wel dat er IETS moet zijn wat kan helpen?
Ik hoorde onlangs op het nieuws dat er een nieuwe techniek in opkomst is, maar dit duurt nog zeker 5 jaar, is dat zo of word er al mee ge-experimenteert en kan ik mij als vrijwilliger opgeven bijvoorbeeld?

Kronen zouden kunnen helpen maar zijn vrij ingrijpend, ik heb zelfs al protheses voorbij horen komen.
Dat gaat mij op de leeftijd van 26 jaar wel een beetje ver.

Is er IETS wat ik kan doen om de dagelijkse pijn te verlichten anders dan de hele zaak er uit en een kunstgebit of permanent pijnstillers slikken?
Dan zitten we natuurlijk ook nog met de verzekering, eigen risico en vergoedingen.. het moet wel betaalbaar zijn natuurlijk.. nu wil ik niet voor een duppie op de 1e rang zitten en heb ik er zeker wat voor over, maar duizenden euro's heb ik simpelweg niet. wellicht voor 2013 toch maar een uitgebreide verzekering afsluiten.

Alvast bedankt voor het meedenken.



Sander Lahaije.
vV

vooral geen wortelkanaalbehandeling!!!!. Klachten komen zeer waarschijnlijk voort uit of hebben samenhang met de kaakproblemen.
Het bericht lezende zou het kunnen dat je beet verdiept is door de erosie, waardoor nu die kaakkalchten er zijn. Ik zou verwijzing vragen naar een orofaciaal therapeut, wellicht een splint en als het hoogteverlies aanmerkelijk is (3 mm zeg maar of meer) zou met composiet de beet weer verhoogd kunnen worden. Die klus valt als het goed is mits goed plan gemaakt en vooraf aangevraagd onder basisverzekering , bijzondere tandheelkunde. Kan de eigen tandarts dit allemaal niet zou een CBT dat wel kunnen.
wo, 12/19/2012 - 12:43 Permalink
sanscorp

Is de eerste keer dat ik wortelkanaal behandeling hoor, laagjes over de tanden is geen optie?
Er zijn feitelijk 2 problemen, 1 is met de kaak(gewrichten?) en de ander is gevoelige tanden omdat er geen (zeer weinig) glazuur op zit

Heb helaas de angst voor de tandarts deels van mijn moeder overgenomen en dankzij mijn vorige tandarts is die angst alleen maar versterkt..
als ik die vent nog eens tegen kom... :smt018 maar da's een ander verhaal :)


@vV: Kan goed zijn dat er een hoogteverlies is, vreemd dat dit nooit eerder opgemerkt is.
wat is een CBT en is dit de moeite nog waard om met de huisarts te overleggen of is een afspraak bij (een) tandarts verstandiger?

Bedankt iig!
wo, 12/19/2012 - 12:46 Permalink